Šta je novo?

Amazon Kindle 3

Taman rekoh da stampam 300 stranica jedne knjizurine, kad ono Kindle je sjajno pretvorio i do sada mi je ustedeo nekoliko tonera sigurno, i par stabala posecene sume :d

Kad bih morao da sublimiram 2 najvece prednosti Kindle, to su definitivno ekran i baterija. NPR. Ukoliko bi Ipad poneo u divljinu ili na planinarenje i pozeleo da citam knjige, vrlo brzo bi se ugasio. Sa druge strane, Kindle moze nedeljama da se cita i to na direktnoj suncevoj svetlosti, jos bolje :D Pritom nosite hiljadu knjiga na dlanu, te vam je ranac slobodan za pametnije stvari :d

Poslednja izmena:
stvarno je genijaln zamisao, a tako ostvariva. Samo me plasi da li mogu da se nadju potrebne knjige na srpskom...

Samo me plasi da li mogu da se nadju potrebne knjige na srpskom...

Iako postoji ogroman broj knjiga na srpskom ( a i na ostalim regionalnim jezicima ko nije gadljiv), i mogu se naci i klasici i bestseleri, populacija je na kraju ipak ogranicena dok nasi izdavaci zive u kamenom dobu. Ja to ogranicenje resavam, ne samo sposobnoscu da citam/ucim na engleskom, vec kupovinom jeftinih knjiga na Kupindu ili Limundu za koje ne mogu da nadjem narodnu verziju.

Poslednja izmena:
Pa evo ja koristim Kindle DX i odlican je skroz, a velicina ekrana je najveca pohvala.Kada bi napravili isti taj Kindle DX u boji ili cak sa vecim ekranom to bi dio dodatan plus.

Pa evo ja koristim Kindle DX i odlican je skroz, a velicina ekrana je najveca pohvala.Kada bi napravili isti taj Kindle DX u boji ili cak sa vecim ekranom to bi dio dodatan plus.

Nema više potrebe da se prave ebook readeri sa tako velikom dijegonalom, 6" je premalo ali je za sada neki standard, dok je 9.7" preveliko. Mada, ko zna šta Amazon ima u planu, moguće je da izbace Kindle DX Color, mada ne verujem da će to biti ove godine, možda tek 2013.

Lično bih voleo da vidim 1600x1200 rezoluciju kao standard na svim ebook uređajima, i 7.5" ekrane. To bi bilo idealno.

Ne bih da zvucim kao moderni ludista, ali iako ekran u boji podize nivo kvaliteta jer je svakako bolje imati nesto u vise boja nego u jednoj, cini mi se da kod tako malih ekrana i tako malog osvezenja, ekran u boji mu vise dodje kao sminka nego sustinski napredak.

Sa druge strane, za Kindle DX bi to bio siguran pomak unapred. NPR. Citanje stripova i ANIME dobilo bi novu dimenziju

Da, samo se nadam da Amazon neće odlepiti neku suludu cenu za Kindle Color, ali pošto će biti praktično prvi ozbiljan ebook reader u boji, vrlo je moguće da će i cena biti dosta viša, makar dok konkurenti ne izbace odgovor.

Ne bih da zvucim kao moderni ludista, ali iako ekran u boji podize nivo kvaliteta jer je svakako bolje imati nesto u vise boja nego u jednoj, cini mi se da kod tako malih ekrana i tako malog osvezenja, ekran u boji mu vise dodje kao sminka nego sustinski napredak.

Sa druge strane, za Kindle DX bi to bio siguran pomak unapred. NPR. Citanje stripova i ANIME dobilo bi novu dimenziju

Tako i ja citam dosta stripova, imam i paprine verzije ali skenovi su odlicni. Pogotovo Bonelli stripovi gotovo identicne velicine kao na Kindle DX.

ja imao prestigio eink per 3162 ebook, pa gs prodao, pa uzeo taj isti nook color(pogledaj prve postove na temu o nook-u) pa posle promenio nekoliko tableta (IPad2, Flyer, pa opet nook color), sada sam na note-, u rešio sam ponovo sa kupim ebook čitač.
Razlozi: tadašnji prestigio se ne može ni porediti sa današnjim najjeftinijim čitačima (NST, kindle touch), dalje, sada je izbor ebook sadržaja znatno veći, a valjda će uskoro i neko u Srbiji da ponudi slične sadržaje...

Taj Prestigio je za citanje pdf-a bolji od svakog Kindle-a.

Cisto sumnjam da je bolji taj Prestigio, svaki pdf mozete pretvoriti u mobi format kindla, tako da ce na njemu savseno izgledati, ima cak i online free konvertor.

Prestigio je imao dosta slabiji procesor a i ekran starije generacije, što je uslovljavalo dopsta sporo okretanje stranica u odnosu na kindle touch koji sada imam...Ipak, nije bio loš uređaj, ne mogu da kažem...

Meni konvertovani fajlovi i ne izgledaju bas tako savrseno kao sto kazete. Imam problem sa slikama, ostaju neki prazni duplikati. A i zasto bih konvertovao ako na Prestigio moze direktno? Ima 5 velicina fontova i landscape mod. Kindle Touch uopste nema landscape mod. Kindle jednostavno nije napravljen za pdf jer Amazon zeli da zaradjuje na azw formatu. E sad, novi Kindle-ovi imaju bolju sliku zbog Pearl ekrana koji Per 3162 nema, ali je pitanje kolika je ta razlika. Mozda bi to mogao da nam kaze neko ko je imao prilike da uporedi. Uostalom, novi Prestigio ima potpuno isti Pearl, tako da je i to reseno. Ne znam zasto su svi navalili samo na Kindle kad postoji prakticniji uredjaj. Pomodarstvo ili neobavestenost?

Poslednja izmena:
Svako svoga konja hvali :)

Da se ne lazemo...
@mr008
Svaki pdf moze da se pretvori u .mobi (ili bilo koji drugi format za citace), ali sigurno nece svaki izgledati savrseno, a neki ce biti i necitljivi (u zavisnosti od knjige). Ako je to roman, ako je bez slika, ako je dobar sken, ako je OCR-ovan moze da se sredi u mobi (ali je i za to potrebno vremena i truda - pa da se isprave greske npr 1 u malo slovo L, pa "-" tamo gde su prelomljene reci, pa paragrafi, toc...). Ko je vest u tome moze to da odradi veoma brzo, ko nije trebace mu u pocetku mnogo vremena. Ako je knjiga tehnicke prirode, dosta tabela i formula, nije dobar sken ili nije ocr-ovana veoooma tesko ce da se sredi, a i tada je pitanje kako ce sve to da izgleda. Svako ko proba te "one click" konvertere videce da to nije ono sto bi hteli da bude.

@Alrad
Ne znas sta sve moze Kindle, niti koje su mu karakteristike, pa bi bilo bolje da govoris o onome sto imas (bez uvrede).
Kindle isto cita direktno pdf i pravljen je da cita i njega. Ima cini mi se 6 velicina slova a takodje i ima landscape mode. Kindle touch je dobio landscape mode (kao i druga veeelika) pobojsanja u poslednjem update-u pre jedno mesec dana. Razlika u kvalitetu slike izmedju Kindle-a i Prestigio modela je velika. Pogledaj i interfejs i reaktivnost svih Prestigio modela pa ces videti razliku... Prednost Prestigio-a je u broju podrzanih formata, futroli koja dolazi sa njima, slotu za karticu, kao i dostupnosti i garancije (kod nas). Sada svi imaju isti ekran, ali se (zbog softvera i osvetljenja) slika raznih citaca drasticno razlikuje, pa to sto ima taj ekran ne znaci nista.
-Za citanje pdf-a ne moze ni da se poredi sa Sony PRS-T1.
-Nook ima osvetljenje, novi Kindle treba da ga dobije jula
-SVI su jeftiniji od Prestigio-a.

Ako uzmemo sve karakteristike najboljih modela citaca videces da Prestigio jednostavno nije medju njima.

Poslednja izmena:
@Nemanja123

Da li ovaj video ne prikazuje realno stanje?
http://www.youtube.com/watch?v=okPW9eD4K2U

Ovde se vidi da Kindle ne menja velicinu fonta nego samo zumira celu stranicu pa se mora citati skrolovanjem teksta levo-desno-gore-dole sto je prakticno neupotrebljivo.

I pogodi iz cijeg sam posta uzeo link :)

Ne, taj video ne prikazuje realno stanje. On je snimljen odmah po izlasku Kindle Touch-a (novembar), a do sada je dobi X apdejtova, od toga je poslednji doneo najvise poboljsanja.
Drugo, kao sto mozes videti na snimku, onaj pdf se sastoji od slika nije ni normalan sken niti OCR, pa tako nijedan citac/program za win/ niti bilo sta drugo ne moze da mu menja font. Jer, kao sto rekoh, to je slika.
Trece, ni taj prestigio ne moze da "menja font" pdf-u:
Tekstu dokumenta snimljenog u PDF formatu nije moguće menjati veličinu karaktera
Izvor
Kao sto u tekstu kaze, samo retki citaci to mogu (na pdf-u), a i tada to mogu samo kod nekih pdf-ova. Bas zbog pomenutog OCR-a i slika sacuvanih kao pdf. Mozda to sve bolje radi sa apdejtovanim Touch-om, ali to bi mogao djurkash da proveri sa nekim OCR-ovanim pdf-om, jer je njegov touch apdejtovan. Iskreno, ja sam na svom ubacio samo jedan pdf (i to sa tehnickim crtezima, gde maltene i nema teksta) samo da vidim kako izgleda, i izbacio ga.

Ne znam iz cijeg posta si uzeo link, ali predpostavljam da je jedan od mojih. Ako je tako, onda kad si vec tamo, pogledaj kako Sony cita pdf i kako izgleda "text reflow" pa onda javi gde se u celoj toj prici nalazi pomenuti Prestigio :)

Poslednja izmena:
Ne znam odakle je ovaj citat ali nije tacan, barem sto se PER-a tice:
"Tekstu dokumenta snimljenog u PDF formatu nije moguće menjati veličinu karaktera"

Ja imam PER 3162 i uveravam te da imam pet velicina fontova izmedju kojih mogu da biram.To je text reflow koji si pomenuo za Sony.
Naravno, to je moguce samo ako je u pitanju normalan pdf, dakle ne skenirani tekst iliti slika.

Drago mi je da Kindle poboljsan ali da li i on ima ovu mogucnost kada je u pitanju pdf format?

Poslednja izmena:
Izvor teksta je u istoj poruci crvenim slovima :)
Nisam apdejtovao Kindle pa ne znam da li ima. Ali uopste nije u tome poenta.
1. Niko ne kupuje ebook reader za citanje pdf-a. Ako to hoce daleko bolje ce proci sa tablet racunarom. Jer na vecini knjiga nece raditi text reflow zbog loseg skena i ostalog... I citanje pdf-a ce uvek biti daleko mucnije nego citanje bilo kog epub-a ili mobi-ja.
-Te knjige na kojima radi text reflow su one koje se najlakse konvertuju u epub/mobi. Problem su knjige cije su strane zapravo slike, a tu text reflow ne znaci nista. Tu jedino pomaze odziv (pri skrolovanju po strani) gde je Sony trenutno nedodirljiv.
2. Ako bas neko hoce da cita i pdf, onda mu je opet daleko bolji izbor Sony zbog, pored svega navedenog, i vece podrske za formate/fontove, pa krekovi i customizacija svega, pa pisanje olovkom i tastaturom po pdf-u, highlights, recnici... Pa podrska zajednice, cene, aplikacije sa marketa...

Prestigio, kao i svi epub citaci ima problema. Pri konverziji knjiga u epub kod nekog se vidi kako treba, kod drugog se ne vidi (nasa slova, paragrafi...). I za sada se ne zna do cega je, ali je potrebno vecinu knjiga editovati, za sta je opet potrebno vreme i znanje. Pogledaj na balkanknjizi i crowarez-u na kakve sve probleme nailaze Prestigio i drugi vlasnici epub citaca.
Podrska zajednice je ovde jako bitna. Maltene sta god da ti se desi sa Kindle-om uvek imas jos xxx ljudi kojima se to desilo, koji su resili problem i koji su spremni da ti pomognu.

Skraceno:
Ako neko hoce da cita prvenstveno pdf, neka:
1. Uzme tablet
2. Ako iz nekog razloga hoce bas e-ink, onda je Sony daleko ispred Prestigio-a
3. Ako hoce da cita ebook formate, onda je tu Kindle Touch, Sony, Nook sa osvetljenjem.

Ne verujem da ne kupuje, ja sam prvi kupio jer je 99% knjiga pdf.
A od toga su 99% neskenirane tako da reflow radi savrseno.

Nijedan ozbiljan citalac nece koristiti tablet sa pozadinskim osvetljenjem za citanje.

Ja sam zadovoljan s ovim i necu ga baciti u djubre kako bi po tebi izgleda trebalo.

Za slucaj da to ipak uradim, da li negde kod nas mogu da se kupe Sony i Nook ili je to ista prica kao s nabavkom Kindle-a ?

Poslednja izmena:
Ja sam zadovoljan s ovim i necu ga baciti u djubre kako bi po tebi izgleda trebalo.
Ne znam odakle ti ovo, ali ja to nisam rekao. Rekao sam da ako neko hoce da kupi ebook citac ima dosta boljih uredjaja od Prestigio-a.

Za slucaj da to ipak uradim, da li negde kod nas mogu da se kupe Sony i Nook ili je to ista prica kao s nabavkom Kindle-a ?
Zapravo je gora situacija nego sa Kindle-om. Kindle mozes da narucis sa amazona, pa ako se padnu spediteri izadje te 30 evra skuplje. A ima ih i po oglasima i novih i polovnih.
Sony i Nook ne isporucuju u nasu zemlju, i nema ih po oglasima. Jedino preko nekog treceg sajta (ebay-a ako se ima PayPal) ili slicno... Postoji i opcija da se uzme u Madjarskoj, ali opet neko treba da ode po uredjaj.

Nije ni Kindle toliko loš za čitanje pdf fajlova - krajnje je upotrebljiv ako se prebaci u landscape mode (ja imam Kindle 3, sada se zove Keyboard)

Od pre par dana imam kindle touch i imam jedno pitanje (mada verovatno znam i odgovor) :)
Dakle, da li se nekako može konvertovati .mp3 u .aax format (.aa) - da bi koristio audioknjige u tom formatu?

U kom smislu "zastitna folija"?
Ako mislis na futrolu nije neophodna, ali ako ga koristis u prevozu i ostalo onda jeste.
A ako mislis na foliju preko ekrana onda nije potrebna ni Touch-u a kamoli keyboard-u... Jedino ako citas stalno na direktnom suncu pa ti smeta odsjaj (video sam neke folije koje toboz to odklanjaju ali ne bih znao da li i/ili koliko su efikasne).

Nazad
Vrh Dno