Šta je novo?

Amazon Kindle 3

@rango1
Ne znam zasto se osecas prozvanim. I nema potrebe za tim recnikom.

Nespretno sam izneo to za fontove (pa cak i za margine). Kod pdf-a ako je recimo tekst na (srednjoj) trecini strane i sitnim slovima, ti uvecas, ali ti on deli stranu bas po polovini, neces videti nista. Jeste hipoteticka situacija, ali ima dosta pdf-ova sa velikim marginma... Za ebook formate: imas jedan font, a margine ne mozes da podesavas (bez hack-a). Sony ima u startu cini mi se 12, a mogu da se dodaju.

kakve veze ima velicina fonta kada se fajl konvertuje? Kada Kindle nije namenjen za PDF?
Ne znam zasto mene to pitas, jer sam ja od pocetka govorio da on nije namenjen citanju pdf-a. I onoliki post napisah bas zbog toga, pa mi uopste nije jasno zasto ovo pitas mene...

Eh kad bi ocena ista govorila... Uzmi imdb za primer...
Evo i konkretno, kada je Kindle 3 vladao on nije imao konkurenciju i bio je neprikosnoven (pogledaj koji reader-i su bili u to vreme). Jedino su Kobo i Nook bili ispod njega, ali je razlika izmedju Kindla i njih bila velika. Tada je bilo raznih panela (Pearl, Vizplex, SiPix). Danas je konkurencija ogromna i maltene svi su na Pearl-u.

Sad ces se ti zapitati kako to, pa to nije tacno, ali da si koristio zdrav razum i sam bi zakljucio.
Evo ti iznesi taj zakljucak, sta je i na osnovu cega si ga doneo. Najozbiljnije, bez prozivanja.

Sta ce na eink uredjaju touchscreen?
Pa recimo kad koristis recnik ne moras da stiskas/drzis kursor po sto puta, nego samo prstom klik i gotovo. Pa kad oznacavas neki deo knjige... Pa kretanje kroz meni i funkcije...
Mozda ti ne volis touch, ali se vecina ne bi slozila sa tobom. Uostalom to je na svakom da odluci. Ja bi licno voleo samo da su na Touch dodali fizicke dugmice, ali samo za next/previous page. Touch sigurno ne bih izbacio.
-Ekran se uopste ne masti, kada probas uredjaj videces i sam. I ja sam slusao te price, uglavnom od vlasnika trojke (i mozda se kod njih i masti), ali to jednostavno nije tako, u sta sam se licno uverio.

To za Sony PRS T1 ekran, hajde da ti i poverujemo jer ga nisu uvrstili u testu u casopisu VIDI, no njegova prosecna ocena je 7.9, pa ko voli nek izvoli slobodno.
Nemas sta ti, niti bilo ko, da mi veruje ili ne veruje. Pa zato sam postavio linkove to review-a za oba uredjaja. Pa imas i uporedni video pa pogledaj sam. A imas i na internetu i youtube-u koliko hoces. Inace vecina bag-ova u prvobitnom review-u Sony-ja je ispravljena (takodje ima na istom blogu). A casopis VIDI nije jedini izvor informacija :) Niti je najmerovadniji, kako bi mogao da se stekne utisak iz tvog posta.

Nijedan ebook reader nije savrsen i svi imaju neku manu.
Kindle Touch je bolji od Kindle 3 iz vise razloga, pa makar svi oni bili za nijansu. Touch ima partial refresh dok trojka nema, pa tako touch ne treperi pri svakom obrtaju strane nego na svakoj 6-oj (a mozes da podesis i da je na svakoj). Lakse kretanje i koriscenje koje nosi touch sam po sebi (iako nije klasican touch, nego su zapravo infrared senzori sa strane), nesto brze okretanje strane, nesto jasniji tekst, web browsing, manji je uredjaj, ... Inace virtualna tastatura na Touch-u radi odlicno.
Mane Touch-a u odnosu na trojku su:
-nepostojanje Landscape moda (Ima hack gde se samo pusti jedan mp3 i on okrene u landscape, ali poslednji put kad sam gledao imao je mane (nekad ne prikaze italic kao italic), za pdf je normalno radio)
-nemogucnost surfovanja netom preko 3G-a (s' obzirom da je surf na ovim uredjajima u svakom slucaju mucan...)
-sto su pri kliku na rec izbacili "search wiki"
-Duoakan je dostupan odavno (na Touch-u se ocekuje)
-nesto duze trajanje baterije (zanemarivo duze. Utoliko vise ukoliko se uzme u obzir samo trajanje baterije)

Ne znam ni zasto sve ovo pisem kad je covek lepo to rekao u testovima na linkovima koje sam dao. Samo treba pogledati.

Sto se tice Kindle 3 vs Kindle Touch ja bih formulisao ovako: Ako su neohodni fizicki tasteri next/previous page, ili iz bilo kog razloga vise (i koristicete) vise fizicku tastaturu onda je Kindle 3 vas izbor, u suprotnom Kindle Touch.

Cisto da se malo nadovezem, posto sam ih skoro sve propustio kroz ruke u nekom momentu... Fina stvar kod Sony Readera je sto ima fizicku dugmad (ali nema tastaturu), posto bi mi bas bilo zamorno da uvek prevlacim prst po ekranu, to svakako jeste mana Kindle Touch-a.
Nisam primetio da Sony ili Kindle imaju problema sa dnevnom svetloscu ili kontrastom, generalno to mi je cak i na onoj drugoj generaciji Kindla bilo OK.
Odlicna opcija (bar za mene) koju donosi touch ekran (i na Kindle i na Sony) je to sto mozes da kliknes na rec i da dobijes recnik kao i search wiki opcija, bas mi je bilo mucno da skolujem na rec na trojci (Keyboard sada).
Korisna stvar kod 3G je sto u Calibre mozes da podesis da u odredjeno vreme skida rss feed sa nekih sajtova (Blic, Politika, B92, Benchmark...) spakuje ih svako jutro u mobi format i posalje na tvoju adresu na Amazonu ([email protected]). Tako svaki dan ujutru mozes da imas poprilicno citljive novine na ovom uredjaju bez da kacis kindle za racunar.
Sve u svemu ukoliko se uredjaji koriste za to sto im je namena (citanje beletristike) svaki je dobar na svoj nacin i imaju nekih pluseva i minusa, ali daleko od toga da je jedan nesto preterano bolji od drugog. Ogradjujem se u vezi DX-a koji nisam probao, deluje mi preskupo, ali svakao za te potrebe nameravam da narucim neki tablet.

@nemanja123

Smorim se kada citam tvoj post, pises obimno ali bez sustine, medjutim posto svako ima pravo na nekakvo misljenje, makar bilo ono puno predrasuda, slobodno izvoli.

Svako svog konja hvali, ali na mojoj strani je statistika. Mozda sam pristrasan, ali verujem u moc statistike, pogotovu aritmeticke sredine, jer sam mocni google pociva na njoj.

Kada god se dvoumim oko neceg odem lepo na testfreaks.com, pa pogledam User Score, iskustva pojedinacnih korisnika a ne nekakvih placenih review-a.

Moj savet je ko god odabere Amazon ereader taj nece pogresiti. Ali, doticni uredjaji rangiraju se prema sledecem opadajucem redosledu: Kindle Keyboard (3), Kindle 4 (takodje visok skor 9.1), Kindle Touch

Ok, ljudi, polako. A šta je sa Kindle 4, njega niko ne spominje ? rango1, kavo je tvoje mišljenje o najskupljem modelu Kindle 4, http://www.amazon.de/Kindle-Gratis-...1_4?s=computers&ie=UTF8&qid=1333569912&sr=1-4 ?

Meni se Sony ipak čini da je za neke stvari uradio bolji posao nego Kindle, jer prvo ima podršku za više formata ebook knjiga od Kindle-a, a drugo ima proširenje preko SD kartica do 32 GB. Mislim da se Sony PRS T1 podcenjuje. Evo već drugi update firmware-a je skoro izašao za ovaj Sony ebook reader, dok Amazon to ne radi uopšte...

Smorim se kada citam tvoj post, pises obimno ali bez sustine, medjutim posto svako ima pravo na nekakvo misljenje, makar bilo ono puno predrasuda, slobodno izvoli.
Eto, sad ispade da su moje predrasude, a ti samo hvalis jedan i govoris da svako razuman vidi da je bas taj bolji a nisi izneo ni jednu cinjenicu koja bi poduprela tvoju tvrdnju. Ja sam napisao razloge. Ajde ako ja pisem bez sustine, a ti onda otvori one review-e pa vidi. Niti ocene niti ovo-ono, covek u review-u touch-a direktno poredi doticni sa trojkom. "Statistika – puno govori, malo otkriva". I ne hvalim "svog konja", zato sam i rekao da su sony i kindle touch rame uz rame, a i kosti sam rekao da je za njega sony prs-t1. I ja licno sam se lomio izmedju ta dva. Ako je novac od presudnog znacaja isao bi na Kindle 4.

@kosta10
To nije Kindle 4, nego Kindle Touch 3G (isto sto i Kindle Touch samo sto ima i 3G. Bas nikakve druge razlike nema). Po meni je preskup, jer 3G ne mozes da ga koristis za surf nego samo za kupovinu knjiga sa Amazona. Ako ti je neophodan 3G onda idi na Kindle 3 3G.
Ne podcenjuje se Sony PRS-T1, makar ne na http://blog.the-ebook-reader.com/ Deli tron sa Kindle Touch-om. I jeste mu izasao firmware koji je resio mnoge probleme (a i sa tim problemima je bio rame uz rame sa touch-om). Ali za Amazon gresis, i on je dao za touch upgrade, ali niti ima informacija (niti se vidi) sta on donosi (citaj nista). A jos seljaci nisu ubacili ni landscape, tako da uopste nije jasno cemu taj upgrade :smackbum:

@dozla
To je odlicna stvar i moze i preko wifi-ja (nisam jos probao), ali nije to-to, nemaju svi wifi...
Daleko od toga da bilo koji e-ink uredjaj ima problema sa kontrastcu na dnevnom svetlu, a pogotovo pominjani, nego touch ima za nijansu tamnija slova, cistije ivice (nema mrlja - u tom smislu. nisu ni predhodni imali, ali su sada za nijansu ostrije ivice).
-Nego reci koliko je realno zamorno taj swipe kod Sony-ja? To je ono sto me je najvise odvratilo od njega. Inace Kindle Touch nema swipe. Samo dodirne ekran, ne prevlaci se.

Izgleda izlazi uskoro novi Nook sa Flex Light-om: novi Nook sa Flex Light-om
Evo kako bi trebalo Flex Light da izgleda: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=R2RXe0loICw
Jos malo informacija o njemu: http://blog.the-ebook-reader.com/2011/11/01/new-flexible-led-light-film-brings-light-to-ereaders/
http://blog.the-ebook-reader.com/2011/12/13/first-look-at-flex-lighting-film-illuminating-e-ink-screen-in-the-dark-video/

Poslednja izmena:
@kosta10

Ja kad sam kupovao dvoumio sam se izmedju Kindle Keyboard i Kindle 4. Hteo sam zvuk, tastaturu i jacu bateriju, pa sam odabrao prvi. Vrlo su slicne ocene, tastaturu retko koristim a bez zvuka se moze, te ni Kindle 4 nije los izbor (non-touch).

Inace, iako je tesko upravljati muzikom, zvuk je izuzetnog kvaliteta, nevidjeno je jak i precizan, uvek se iznenadim kada cujem iz tako male stvarcice tako dobar i jak zvuk.

Nema ništa dok ja oba uređaja ne uzmem lično u ruke i ne probam svaki od njih barem deset minuta. Tek tada ću odlučiti šta da radim.

Za sada, bar kod mene, prednost ima Sony jer ima podršku za više ebook formata od Kidnle-a i takođe, bitno mi je da ima SD slot pa memorija može da se proširi do 32 GB.

@nemanja123
Swipe jeste zamoran, ne znam da li u opcijama ima da se namesti da radi samo na dodir. Uredjaj moze da se root-uje i onda imas mogucnost da instaliras sve i svasta pa verovatno i neki tweak da menja stranice na dodir? Naravno stranice se listaju i pomocu forward backward dugmica i tako je dosta lakse (samo to i koristim).

Људи, може ли мала помоћ.
Желим да пазарим себи један eBook reader, али сам у недоумици и треба ми помоћ вас који поседујете уређаје. Прво, видим да су Sony и Amazon у трци за најбољи читач, па ћу за то видети касније преко сајтова које сте оставили, pros and cons.

Рецимо да се на крају одлучим за Kindle, али не знам који модел, због следећих недоумица:
  • Колико је тастатура заиста корисна? У којим ситуацијама и колико често се користи? Ипак додаје на величини уређаја, а екран је исте величине као на тач верзији.
  • Колико се лако прља и чисти екран на тач верзији? Има ли неких већих багова?
  • Колико је заправо потребан 3G? Нисам никада поседовао добар телефон, па не знам предности истог, може мала помоћ око тога. Не видим за шта би користио и тај WiFi пошто колико сам скапирао, сурф и није баш пријатан.
  • И још једна ствар, приметио сам да неки Kindle уређаји имају рекламе, а неки не, код којих су оне заступљене?

Сад, што се тиче куповине, да ли Amazon има своје физичке продавнице, другар треба да иде у Америку ускоро, па гледам где је најповољније да ми то узме. Дајте неки савет и по питању овога ако имате искуства.

Poslednja izmena:
Ja imam Kindle 3 WiFi bez 3G. Ne nedostaje mi 3G, a nisam 99% sam siguran da ga ovde ne bi mogao ni koristiti.
Moj ima tastaturu, voleo bih da posedujem Kindle 4, tastatura mi ne bi nedostajala, retko se koristi.
Prljanje nije problem, mislim da moj za godinu i kusur nisam morao ni jednom da čistim.
Uzmi uređaj koji ima reklame, jefitnije će te izaći a to je samo screensaver, kada je uređaj isključen. Čim ga uključiš i otvoriš knjigu nijednu reklamu nećeš više videti.

Kindle možeš kupiti u većim trgovinskim lancima. Ja sam uzeo jedan za prijatelja u Radio Shack-u. Sigurno ga imaju BestBuy i slični lanci trgovina.

Inače Wifi ćeš koristiti da prebaciš knjige na reader. Zgodno je jer ne moraš da se kačiš kablom. Registruješ ga na svoj nalog na Amazonu. Onda kada pošalješ email sa knjigom u attachmentu na email adresu [email protected], knjiga će ti stići na reader, konvertovana ako treba, čim se nađeš u domenu nekog wirelessa.

Za Sony ne mogu ništa da ti kažem, nisam ga ni probao na duže od 5min u prodavnici.

У међувремену сам погледао овај видео http://www.youtube.com/watch?v=BLYfVNWqEwQ и јако ме је заинтересовао Sony-ев модел, видео сам да се често дешава да буде на промоцији од 99$, јел то тачно? Поседује ли неко од вас овај уређај, и какви су му утисци?

@Corey
Nemoj da si lenj, procitaj postove makar sa ove i predhodne strane :)
Vecina stvari ti je tamo recena. U onim testovima sto sam dao imas prednosti/mane i jednog i drugog modela.

Sto se ostalih pitanja tice, kod mene je stvar ovakva:
- tastaturu nisam koristio nijednom. Mislio sam da ce mi bas trebati, ali nije tako. Imam Kindle Touch, a njegova virtualna tastatura je odlicna (ocekivalo se da ce biti losa zbog sporog odziva, ali nije ispalo tako na nasu srecu). Na trojci neki kazu da je ok, drugi kazu da je bas losa i tvrda (istina je negde na sredini). Misljenja sam da ce ti tastatura jako retko zatrebati. A i nijedan proizvodjac od prosle godine ne stavlja fizicku tastaturu (ne tastere, nego tastaturu sa slovima), pa valjda i to govori nesto...
-ni meni se ekran uopste ne prvlja, iako je touch i svaki cas ga dodirujem
-za 3G ipak mislim da je koristan, ali nisam bas siguran da je to dovoljno da opravda onoliku razliku u ceni (za touch pogovoto jer ne mozes preko njega da surfujes)
-kindle nema bagova. Ima (kao i svi citaci) odredjene nedostatke (nekome vazne, nekome potpuno nebitne). Sve pise na poslednje 2 strane, pa procitaj.
-Imas jeftiniji kindle (sa reklamama) i skupji (bez reklama), znaci ista verzija samo ima/nema reklama. Ako se odlucis za kindle, uzmi onaj sa reklamama, jer se te reklame skinu za bukvalno 2 minuta i vise ih neces videti ako ti smetaju (nekima se svidja da vide sta je novo, predloge za citanje, pa ih ne diraju, a i kazu da uopste ne smetaju. Ja nisam jedan od njih :))
-Tacno je da imas Sony-ja na popustu/promocijama. I to ne samo njega, nego i Kindle i kobo i nook... Prati pomenuti blog i videces kada, gde i koji su na popustu.

Ima li najava za E-ink color ekrane ? Neverovatno je da smo u 2012. godini a svi Ebook readeri i dalje imaju crno-beli e-ink ekran. Da li je to baš toliko teško napraviti ili kako ? Može li neko ko se razume da mi objasni ?

Sta ce ti? Da listas bojanke i slikovnice?

@Kosta
Pa rekao sam ti,imas Kindle Fire ali to vec naginje nekim drugim potrebama i zato sam rekao da ako vec neko trazi
net za surfing,odredjene aplikacije i mogucnost instaliranja nekih programa sve to vise i vise ide u nekom drugom smeru.
Ovde je prvenstvena namena za citanje knjiga.Npr,internet je pomocno sredstvo preko cega mozes da porucis recimo neku knjigu.
Kindle je povezan za Amazon bazom,to znas,svaki Kindle je registrovan na vlasnika i imas svoj account.

Evo za tebe jedna lepa slicica :

kindle_fire_ipad_comparison.jpg

Poslednja izmena:
Postoji color e-ink citac jos od 2010-e - Hanvon
Novija verzija je Hanvon C920

Kako sve to izgleda pogledaj na youtube-u.
Nazalost Hanvon se prodaje samo u Aziji i nema ni naznaka da ce biti bilo gde drugde u prodaji.

Najnoviji Color E-ink citac je ruski Ectaco JetBook Color
Kako to u praksi izgleda
Zvanicni sajt
Bio je dobra kupovina kada se pojavi u Rusiji za ~350 evra. Sada je 500, a trebalo bi da ga bude i u Americi jos od februara.
Color E-ink citaci itekako imaju smisla. Namenjeni su prvenstveno za edukaciju (u Rusiji su ih pojedine skole dobijale besplatno). Svrha se moze videti sa ovih (i ostalilh) video klipova (udzbenici u boji za biologiju i ostale nauke gde je slika neophodna). Pravljen je da menja gomilu udzbenika, ali uz prijatnost citanja e-ink-a. Takodje sa ovim uredjajem dolazi i softver za ucenje stranih jezika, kao i ostale pogodnosti za ucenike/studente...

Inace jeste tesko napraviti color e-ink citac zbog samog nacina prikazivanja slike kod e-ink-a. Tamo se trosi struja samo da se prerasporede jednobojne "kuglice". Cim se one prerasporede, struja se vise ne trosi. A boja bi sve to mnogo zakomplikovala. Zato oni stavljaju panele u boji preko e-ink-a i dobijaju ove "color" e-ink citace (pod znacima navoda zato sto te boje nemaju neku kontrast). Ovde je detaljnije objasnjeno
Pandan color e-ink-u je Mirasol panel. Radi na principu boja kod leptira (nikome nije bas jasno kako jer su informacije na zvanicnom sajtu oskudne). On trosi daleko manje struje od LCD-a i slicnih ekrana, ali zato trosi i mnogo vise struje od e-ink-a. Ima pozadinsko osvetljenje i potrebna mu je struja da bi odrzao tu jednu sliku koju prikazuje. Kako izgleda, opet na youtebe-u :D

A evo i reader-a sa tim panelom Hanvon C-18

Problem kod color e-inka je sto je izrada jos uvek mnogo skupa, pa se to direktno odrazava na same uredjaje. Za 500 evra mozes da uzmes tablet i da radis sa njim maltene sta hoces, a s' druge strane imas prijatnost citanja kod e-inka-a. Po meni su color e-ink citaci preskupi za ono sto pruzaju sa svim manama...

Poslednja izmena:
@PCBeast
Vredi li uzimati Fire (ne za citanje knjiga za to vec imam e-ink reader). Razmisljam da mi treba tablet kako bih par sajtova koje svakodnevno pesecujem moga da pregledam iz fotelje. Je li moze da posluzi za tu namenu? Nema problema sa wifi? Mogu li da se instaliraju aplikacije sa marketa? Ideja mi je da narucim IPad, medjutim ukoliko Fire moze da mi uradi istu stvar ne bih davao 300$ vise.

@ nemanja123

Svaka čast, zaista si me sada zainteresovao. Doduše, pročitao sam na tim linkovima da se tek na CES-u 2013. godine očekuje masovna komercijalizacija Color-eInk tehnologije. Dakle, spuštanje cena kreće tek od sredine 2013. godine... :(

Vrlo vrlo lepo izgledaju ovi Color-eInk readeri, moram da priznam. Ali, problem je previsoka cena, mislim da je pametno sačekati tu 2013. godinu i da se niko ne zaleće sada da kupi ovakav e-Ink reader.

Valjda će Kindle takođe izbaciti svoj reader baziran na ovoj tehnologiji, nadam se.

P.S. Kako to da ih nema u prodaji u Evropi ???

Za pojeftinjenje ne verujem dok ne vidim.
Imaju Color e-ink dosta mana: slabe boje (isprane, slaba saturacija), mala rezolucija... Da je cena duplo manja...

Kindle je na nuli, ili posluje sa gubitkom kod prodaje reader-a i tableta. On zaradjuje na kupovini knjiga. Kad se sve to uzme u obzir, pa slaba potraznja (ljudi zadovoljni crno-belim, citaju uglavnom romane), i nesposobnost da sa upgrade-om izbace ono sto ima u starijim verzijama (landscape mode i to pored ogromnog revolta ljudi) - ne verujem da ce biti ista revolucionarno sa njihove strane u skorijoj buducnosti. Jedino se nadam Flex Light-u, ali je i to pitanje jer bi onda izgubili ogroman profitni kolac koji dobijaju od covera sa svetlom koji kosta 60$.

Колико су квалитетне те футроле са светлом? Шта када се то светло истроши, како се мења?

To su LED svetla, traju VEOMAAA dugo, tako da to ne bi trebalo da te brine. A sad kako se menja kad se potroši, ne znam, možda može da se nešto iskarabudži.

Inače, futrole su kožne i dosta kvalitetne, nisu neki fušeraj ako na to misliš. Vredi svaku paru, i štiti sam reader od padova i oštećenja, naravno donekle, ali štiti.

Baš me zanima ovaj ruski Color-e-ink reader, pogledaću ovde u Nemačkoj da li ga negde ima pa javljam informaciju. :)

Poslednja izmena:
Ne znam na koje futrole vi mislite, ali ja mislim na originalni amazonov "lighted cover" http://www.amazon.com/Amazon-Kindle-Touch-Lighted-Leather/dp/B004SD2562/ref=sr_1_3?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1333722750&sr=1-3
Slicno je i za trojku.
Oni se ne napajaju preko baterije, nego direktno iz Kindle-a (ima iza uredjaja dva metalna kontakta koji nalezu na kontakte futrole i tako lampa trosu struju iz aparata). Tako da nema menjaja baterije. Pogledajte neki od klipova i sve ce vam biti jasnije. Za touch je kozna sa gumenim "slotom" u koji upada kindle. Jeste bas kvalitetna, ali je paprena, pogotovo ako se uzme u obzir cena samo aparata.

A ako mislite na one jeftinije i/ili kineske, njima se samo zameni baterija. Ima i samo lampe da se kupe koje se zakace na obicne futrole. Uglavnom svim tim lampama se menjaju baterije.

@nemanja123
Taj Jetbook Color uopste ne opravdava cenu jer su mu boje jako slabe i generalno receno sa tom cenom on nema sta da trazi.Premda se treba odati priznanje kao pionirski pokusaj da e-ink kolor popularizuje, ali tek 2013 ce ova tehnologija uzeti maha.
Recimo citanje stripova/mangi u boji na 9.7 ekranu je skroz ok, pa jos e-ink.

Slažem se da su boje na tom Jetbook-u dosta slabe, ali zaslužuju priznanje jer su pioniri. Evo sad tek detaljno sam čitao ove linkove gde se piše o tom korejskom proizvođaču Hanvon. Pa oni su odavno najavili uređaj ali ga niko još nigde nije video u prodaji, izgleda da su ili odložili predstavljanje ili je otkazan. :(

Evo citata čoveka:

Back in November 2010, Hanvon announced that they would be the first company to release a color E Ink ereader. It was supposed to be released in China in March 2011, but that never happened.

At some point they released a similar model, the Hanvon WISEreader E920, with a black-and-white screen, not color. It uses the same 9.7″ 1600 x 1200 resolution E Ink screen, though. And appears to have all the same features as the color model, the C920.

But as far as I can tell, the color Hanvon WISEreader C920 hasn’t been released yet, not even in China. It’s listed on Hanvon’s website, but internet searches turn up nothing from any retailers, just the E920. I wonder if Hanvon plans to release the C920 in the US—it says it has an English menu interface—or if they just plan to make the hardware for other companies like they did with Ectaco and the JetBook Color.

Hopefully the Hanvon WISEreader C920 will make an appearance at some point, if even in Asia. Right now it’s not clear what Hanvon intends to do with it.

Evo specifikacija, ako nekog zanima:

Hanvon WISEreader C920 Specs
9.7″ Triton Color E Ink screen.
1600 x 1200 resolution.
800MHz processor with 256MB RAM.
4GB Storage.
Touchscreen: fingers and stylus.
Wi-Fi, 3G optional.
Supports on-screen handwriting and notes.
10,000 page turn battery life.
MicroSD slot for up to 32GB.
Audio player and 3.5mm headphone jack.
Microphone with voice recorder.
Contact list, agenda.
Games: Chinese Chess, Gobang, and Sudoku.
Supports Adobe DRM and the following formats: TXT, HTXT, HTML, PDF, EPUB, DOC, XLS, JPG, TIF, BMP, PNG, GIF, WAV, WMA, MP3.
Weight: 554 grams.
Dimensions: 270 x 188 x 11.5mm.

Molim vas, obratite posebno pažnju na to koje sve ebook formate čita, tj. čitaće ovaj model. To Kindle ni u snu ne može da pročita. Isto i ovaj ruski model Jetbook Color čita daleko veći broj formata, a to je,ako ćemo iskreno, ono što PUNOOO fali Kindle-u.

Poslednja izmena:
1. Ne razumem čemu toliki flame zbog toga što Kindle (ili bilo koji drugi reader) ne podržava sve moguće formate.
Sigurno nećete gledati projektantske šeme procesora na njemu... Da se razumemo, i dalje je većina knjiga (koje mogu da se ''kupe'') u PDF formatu,
koji je, ruku na srce, loše podržan, ali zato je tu Calibre s kojim se konvertuje bilo koji format u bilo koji drugi za minut... tako da to i nije neki problem.

2. Memorija - 3GB je preko 3000 prosečnih knjiga. Ja sam zadovoljan kada pročitam dve knjige mesečno..

3. Futrola sa svetlom - ja je imam, slažem se da je preskupa kada treba da se plati, ali odlično vrši posao, i mnogo lepše izgleda kindl kada je tako ''obučen''.
Ako kao ja više čitate noću nego danju, mislim da se investicija isplati.

@kosta

Pa taj Hanvon ti je zapravo brendiran kao jetbook color. U pitanju je isti uredjaj.

@kosta

Pa taj Hanvon ti je zapravo brendiran kao jetbook color. U pitanju je isti uredjaj.

Kako isti uređaj, ja na taj podatak nisam naišao. Da nisam propuistio nešto ?

Inače, danas nađoh neke nove vesti u vezi budućih planova Amazon-a u vezi novih modela Kindle readera: http://www.tweaktown.com/news/23434...ndle_to_sport_new_front_lit_screen/index.html

Komentar na ovu vest, molim vas ?

P.S. Da, slažem se sa tobom, mladj. Futrola jeste malko skupa ali zato izvanredno vrši svoju funkciju, pogotovo ako je to ona verzija sa LED lampicom. Da li ti imaš tu verziju kožne futrole ?

Poslednja izmena:
Јел могу корисници Sony PRS-T1 уређаја да ми кажу јел има проблема са читањем књига купљених на Амазону, односно како то све иде? Мало ми чудно да књигу коју купим на Амазону могу само на Kindle уређају да читам.

Vrh Dno