Šta je novo?

Amazon Kindle 3

Pa amazon.com :) ja sam moju direktno odatle narucio, zajedno sa kindlom

We're sorry. This item can't be shipped to your selected destination. You may either change the shipping address or delete the item from your order.

A bas mi se ovaj model dopao :(

Drugari jel neko zna neki sajt gde moze da se nabavi futrola za kindle keyboard, a da isporucuju u Srbistan?
Probaj ovako nešto: http://www.dealextreme.com/p/protective-pu-leather-case-for-kindle-3-black-49301
Imaju i druge modele, pronaći ćeš ih preko pretrage sajta.
Inače, da se ogradim, ja nikada nisam ništa kupovao na dealextreme.com, ali sam čitao kako su ljudi zadovoljni njihovim uslugama. Firma je locirana u Hong Kongu, svoju jeftinu robu šalju širom sveta, pa i kod nas. Sve stiže preko obične pošte, pa bi za robu male vrednosti poput ove futrole trebalo da prođeš bez carine.

Generalno sve te kineske futrole za kindle su loseg kvaliteta, i miris im je na kineski materijal (verovatno su vam poznati ti mirisi).

Ja sam narucivao sa dealextrem-a, bez ikakvih problema. Za kineski kvalitet pa i miris stoji ali ni ova original futrola sa Amazona nije bolja za onoliko za koliko je skuplja.

Probacu i taj dealextreme, mada sam nasao i ovo, vidim da je takodje u pitanju Hong Kong.

Posto uglavnom citam iskljucivo u landscape modu, zbog pravila od 7-10 reci po liniji, cini mi se da bi taj model bio nesto bolji od ovog sa dealextreme. U ponedeljak ce pasti odluka :d

Ne kontam, meni su opusteno poslali. Mozda zato sto sam vec narucio Kindle

Ja sam taj naručio na adresu u Kanadi sa poštarinom i nekom taksom je koštao 133,59$

Item Subtotal: $109.00
Shipping and Handling: $9.98
Import Fees Deposit: $14.61
Shipment Total: $133.59
Paid by Visa: $133.59

Jeste novi model izasao kada i verzija sa tachscreen-om, glavna razlika u odnosu na kindle 3 je ta što nema hardversku tasatauru, (očigledno) te je za toliko i manji od 3-ojke, podržava doc. format.

51L%2Bs6oJwDL.jpg

Nisam ga još uvijek dobio, tek polovinom decembra tako da ne mogu prenijeti nikakve utiske.

Poslednja izmena:
pitanje za vlasnike kindle 3 3G... da li u srbiji moze da se surfuje internet sa verzijom iz amerike? hvala

Dok ti se ne jave vlasnici trojke 3G...

Pogledaj na netu kako izgleda "surf" na kindle-u. Jer to i nije bas prijatno za tako nesto. E-ink spro refresh-uje strane, pa ce svako okretanje nove strane, skrolovanje i tome slicno da bude dosta sporo, i da kazem mucno. Sto se surf-a tice na kindle-u, on je dobar za proveru mail-a, po koji clanak da procitas, mozda neke novine na netu, skines knjige sa nekog svog cloud/box-a ili ako ti je nesto hitno. To je sve OK. Ali ako planiras da citas forume, pretrazujes internet za raznorazne stvari, i tome slicno (youtube ne pominjem jer to ne moze na kindle-u) onda Kindle nije za tebe.
Ono za sta je kindle napravljen, radi ekstra posao. Knjige (u nekom od elektronskih formata koje podrzava (ne pdf)) se citaju kao da gledas papir, a i daleko je laksi od knjiga, jer imas ugradjene recnike, mozda je i sam uredjaj laksi od nekih obimnih knjiga.

Ja imam Kindle Touch wifi. A 3G verzija ove generacije iako ima 3G, preko njega ne moze da se surfuje, nego samo da se kupuju knjige sa amazona, dok preko wifi-ja mozes da surfujes. Ako mislis da ti je, pored svih mana, ipak potreban 3G net na Kindle-u, onda je jedina opcija za tebe bas taj Kindle 3 3G.

hvala ti nemanja! kakakva je tastatura, moze li da se kuca duze vreme? i

Poslednja izmena:
Ne, ne računaj na tu tastaturu za bilo šta sem kratkih unosa. Za Search, WiFi password itd. Mučno je.

Sve u svemu ja ga imam vec duze vreme i ono u cemu sam ja video da ima zapravo jedinstvenu primenu jeste citanje knjiga.
E sad i to me malo iritira obzirom na tehnologiju display-a i kontrast/osvetljenje i realno me smara "crno-bela" tehnika!
Video sam novi Kindle Fire ali kako god okrenes sve to ide ka pravom tabletu tako da za sve potrebe ova vrsta proizvoda sa tabletom ne moze da se poredi
i ne treba ocekivati ne znam sta.
Surf internetom je takodje naporan,kod mene je 3G verzija i mozes da surfujes normalno ali je veoma sporo za danasnje uslove koriscenja.

ok, mislim da cu ipak da se odlucim za tablet, ima kindle prednosti ali...

Ljudi moji kakav crni tablet. To sto nas prodavci lazu i reklamiraju aparate sa LCD,IPS ekranom kao e-readere a mi te iste kupujemo to je samo nas problem, e-ink je ono sto treba da bude, elektronska knjiga, bez pozadinskog osvetljenja kao da citate pravu knjigu. Ne boli glava, mozete 5 sati uzastopno zuriti u ekran bez ikakve bojazni (ako izuzmemo da nije dobro zuriti u bilo sta veci broj sati ipak, gledati u LCD tablet taj broj sati je vise no pogubno).
I konacno e-inku je neko zamerio nedostatak boje, i e-ink color se skoro pojavio ( Jetbook Color ali to su tek prvi primerci).

E-ink reader i tablet uopšte nisu konkurencija jedan drugome. Dve sasvim različite stvari. Kome treba tablet, ne treba da računa da će sa Kindle da završi posao. I obrnuto.

Kindle ne stvara podocnjaka, niti su oci crvene prilikom koriscenja, meni su ta dva razloga dovoljna.

Primetio sam smo jednu manu, sada kada citam pojedine papirne knjige font mi je isuvise mali :D

Znaci resio sam problem sa podocnjacima :) Ima da gledam po ceo dan u Kindle!

P.S.Sad sam se osvrnuo na prvi post gde mi je Kosta skrenuo paznju na kompatibilnost Kindle-a sa vrstom file-a!
Kindle nativno cita PDF tako da mi nije jasno zbog cega bilo kakvo konvertovanje?
Jedini problem sa PDF-om jeste i to zavisno od toga kako je knjiga "spakovana" sto je font slova nekad mali
ali se i to resi tako sto se listanje prebaci na uspravno i dobije se veca preglednost!

Hvala tebi, PCBeast, što si tu dilemu rešio. Videću da u skorije vreme makar kod nekog pogledam i isprobam Kindle 3, pre nego što donesem neki sud o čitanju knjiga na njemu.

E sad jedno pitanje: Da li je zaista moguće da je memorija Kidnle 3 ograničena na SAMO 4 GB ? Pa ja imam ohoho puno e-book knjiga u raznim formatima, malo mi je tih 4 GB. Moj folder sa e-book knjigama u PDF i još nekim formatima veliki je 10.56 GB.

Postoji li neki način proširenja memorije putem microSD ili SD karticama ?

Tačnije ima 3gb. 1GB je rezervisan za sistem. Ne razumem zašto moraš odjednom da natrpaš 11GB knjiga?

Pa nema tu šta da se razume, ja ne volim da imam nešto što mi nije odmah pri ruci kad mi zatreba, a i bilo bi zaista super kada bih moju kompletnu biblioteku ebook knjiga stavio odjednom na moj budući Kindle, jer me, iskreno, smara da naknadno ubacujem nove i nove knjige a da brišem one stare kako bih oslobodio mesta za te nove.

E pa onda si ti lenj ;). U ovom slučaju nije Kindle ono što traziš.

Baš suprotno, ovo baš jeste ono što tražim, a i šta je Amazonu komplikovano da ubaci podršku za micro-SD i SDHC kartice, pa ako nekome treba dodatni kapacitet treba, ako ne ne.

A šta je sa Kidnle DX-om, sem što ima 9.7 inča ekran i mnogo višu cenu, da li je on dobro rešenje danas ? Da ga nije vreme malo pregazilo već ?

Ako na uređaj ne može da stane sadržaj cijele Kongresne biblioteke u Vašingtonu onda je to zaista ozbiljna mana. :d

Šalu na stranu i kada bi mogao da sve knjige prebaciš na uređaj, ne bi bilo prakticno pronaći određenu knjigu u moru naslova.
Što se tiče DX-a il bilo kog kindla ne znam kako ih moze pregaziti vrijeme ako se posmatra sa stanovišta osnovne namjene. tj citanja.

Sto se tice PDF-a...
Pogledajte na youtube-u kako izgleda "citanje" pdf-ova na Kindle-u. Kad to uradite bice vam jasno zasto ljudi konvertuju knjige... Ili jos bolje, pogledajte to na http://blog.the-ebook-reader.com/ najboljem sajtu za ebook citace.
-Ajde da zanemarimo to sto pdf-ovi imaju neki ogroman, a neki sicusan font (to ne moze da se podesi na Kindle-u niti bilo kom drugom ebook reader-u. Moze samo da se smanji/poveca cela strana tj da se resize-uje kao slika).
-Pa recimo ima slika na pdf-u, a ti ne mozes da ih povecas/smanjis zbog male dijagonale ekrana (npr knjige za ucenje nekog od programskih jezika i sl.). Evo jednog klipa Reading and Viewing PDFs on Amazon's Kindle Touch (Kindle Touch Review).Pa cak iako povecas, onda moras da skrolujes levo-desno + gore dole sto je jako sporo i mucno (cini ce ti se da jednu stranu citas vecno). Pa kad tako skrolujes ne znas gde si stao sa citanjem, jer on ne deli pdf na pola, nego kako stigne (neki pdf-ovi imaju ogromne strane, a neki sitne, sto po duzino sto po sirini)
-Pa sporo okretanje strana (neki pdf-ovi mogu da budu 80mb, pa i mnogo vise). Tu takodje dolazi do prednosti .mobi (ili bilo kog drugog formata namenjenog e-citacima), jer jedna knjiga zauzima ~200kb...
Kad sam vec tu... Nova generacija Kindle-a nema landscape mode (moze preko hack-a).
-pdf-u su nedostupne mnoge korisne funkcije koje rade na .mobi, .azw...

Cini mi se da je "dostupan" prostor 3,3GB. Ako su knjige u mobi formatu to mu dodje preko 12.000 knjiga. A vi procenite koliko vam vremena treba da to procitate. Zato nisu stavili veci prostor. Inace, i ja sam uvek za veci prostor, ali za knjige ovo je stvarno dovoljno, sto sam se uverio kada sam poceo da koristim uredjaj.
@kosta10
Imas samo 11GB i treba ti kartica. Sta li onda ja da im trazim sa nesto preko 200GB. Meni je kolekcija .mobi daleko veca od tvoje celokupne :)
Salu na stranu...
Oni kojima treba kartica neka ozbiljno razmisle o Sony PRS-T1. On i Kindle (Touch) su rame uz rame. Da biram izmedju Sony-ja i Kindle 3 uzeo bi Sony bez razmisljanja. On ima slot za karticu, i sto je veoma vazno za one koji hoce da citaju pdf, jeste text reflow koji skrolovanje pdf-ova (kao i web browsing) cini daleko laksim.

Za pdf bi najbolje bila veca dijagonala (Kindle DX), ali on jeste zastareo (nijedan update nije dobio), nema podesavanja za margine, fontove... Inace ima isti ekran kao i Kindle 3, ali za razliku od njih Kindle Touch i Kindle 4 imaju nesto vecu kontrast, cistiji tekst i nesto brze okretanje strana. Jos je DX podosta skuplji, i dobro bi razmislio da li da uzmem njega, Jetbook ili mozda neki tablet (cak bi mogao da prodjem i jeftinije sa njim).

Za sve koji razmisljaju o ebook reader-ima neka obavezno procesljaju www.the-ebook-reader.com
Ima i text-a i video review-a, pa pogledajte oba da ne bi nesto propustili, jer kao sto i sam autor kaze, neke informacije stavi na sajt, a neke u video... Pa obratite paznju na "iskustvo" pri citanju pdf-a.
Evo nekih za Kindle Touch:
http://www.the-ebook-reader.com/kindle-touch.html
http://www.the-ebook-reader.com/kindle-touch-review.html

Evo za Sony PRS-T1:
http://www.the-ebook-reader.com/sony-prs-t1.html (na drugoj strani je pdf...)
http://blog.the-ebook-reader.com/2011/12/25/sony-reader-prs-t1-tips-tricks-shortcuts-and-how-tos/

Uporedni prikaz:
Kindle Touch vs Nook Touch and Sony Reader PRS-T1 (Video)

Poslednja izmena:
Ja sam uspeo da polomim Kindle koji sam opisivao u prvom postu :)
Nisam hteo da kupujem opet istu stvar, nego sam narucio Sony reader http://ebookstore.sony.com/reader/ i nisam pogresio.

PDF knjige cita bez problema, moze da se menja font, mada je i dalje problem sa npr. grafikonima njih ume da razbaca (slika pa ispod tekst recimo). Kada podesim veci font on ispise na ekranu koliko stane teksta pa kada okrenes sledecu stranicu on nastavi (a broj stranice ostane isti u progres baru, npr 65/520). Kindle samo na papiru moze da cita PDF ali je to u praksi skoro pa neupotrebiljivo, dok Sony Reader to radi bas kako treba. Bitno je naravno da pdf nisu ustvari skenirane slike :)

Edit: Sony ima mogucnost prosirenja prostora sd karticom.

Poslednja izmena:
Opet se svodi diskusija na isto. Bio je test u casopisu VIDI, svi ostali ebook readeri ne mogu da se mere sa Kindle 3 i Kindle DX, gde je Kindle DX cak imao i najvise ocene, pre svega u kvalitetu prikaza slike.

Kindle 3 (Keyboard) kljucne karakteristike:
I)LINEARNO citanje beletristike + donekle strucne literature za drustvenjake (bez grafikona, tabela, formula, itd).
-LINEARNO citanje ne podrazumeva ceste skokove sa poglavlja na poglavlje. On nema klasican broj stranice, nego se morate snalaziti pomocu brojeva od nule do cetvorocifrenih brojeva koje arbitarno dodeljuje.

II)Bolesno jaka baterija
-Mesec dana moze da traje na ovom Kindle Keyboard modelu

III)Ekran skoro kao papir
-Daleko je od pravog papira, vise je sivkast, ali ukoliko uperite jacu sijalicu ili citate na jakom suncu sve vise pocinje da lici na pravi papir.

IV)Ekstra dodaci (muzika, internet, itd)
-Dosta traljavo odradjeno i neprakticno, ali funkcionise.

V)Biblioteka na dlanu
-Memorija sasvim dovoljna za cudoviste od biblioteke u mobi formatu

To za PDF se ne opterecujte, nije namenjen za citanje PDF-a, uzasno ga cita, ali uz pomoc Calibre softvera gotovo SVE PDF fajlove mozete konvertovati, te cete tako dobiti manje dimenzije datoteke koju cita. Problem su PDF fajlovi kao slike, gde morate da primenjujete OCR softver, sto nije neki problem za naprednije korisnike.

PDF-ovi bez konvertovanja i strucna tehnicka literatura? Pravac vaganje Kindle DX ili 10incni tablet. Kindle DX je precenjen trenutno jer nema konkurenciju, reklo bi se da je monopolista.

Zakljucak: Kindle 3 je superioran u svom uskom polju specijalizacije (linearno citanje beletristike), sprecava podocnjake, i cuva vid uvecanim fontom (landscape mod i sans serif font).

Poslednja izmena:
Zanimljiva stvar kod Kindla 3 je sto vam niko ne veruje da je screensaver na pocetku (obicno neka slika, skica) zaista samo prikaz na njemu, svi misle da je nalepljena slika, toliko je dobar elink.

Zakljucak: Kindle 3 je superioran u svom uskom polju specijalizacije (linearno citanje beletristike), sprecava podocnjake, i cuva vid uvecanim fontom (landscape mod i sans serif font).
Mozda pre 2 godine. Kindle Touch je bolji od njega. Drugo Sony ima bolji kontrast (belija pozadina, a tamnija slova), text reflow. Nije sve bas tako jednostavno. Citiracu autora gore pomenutog bloga: "drago mi je sto ne moram da biram izmedju Kindle Touch-a i Sony PRS-T1" - jer ni on ne bi znao sta da odabere :)
Sto se hack-ova tice:
-Kindle ima odlican Duokan (na trojci, s' nestrpljenjem ocekujemo za Touch, rekose uskoro). Koji format pozelis - on cita, ubacujes koji font hoces, velicinu, margine...
-Sony vec odavno ima hack sa svim zivim podesavanjima i pojedinim bagovima na stock-u ispravljenim
-Nook, takodje, ima ga i na xda...

Baterija je svima odlicna. Ipak je to e-ink, a on trosi struju samo pri okretanju strane, pa ih zato i klasifikuju po broju okrenutih strana, a ne po nedeljama/mesecima.

Poslednja izmena:
@nemanja123

Ti iznosis proizvoljne zakljucke, kako ti dune, mrzi me da te citiram, evo npr. ovo za fontove i pdf, kakve veze ima velicina fonta kada se fajl konvertuje? Kada Kindle nije namenjen za PDF?

Druga proizvoljna ocena, Kindle Touch bolji od Kindle 3. Kada sam poslednji put gledao prosecne ocene, Kindle 3 je imao 9.2, a Kindle Touch samo 8.6. Sad ces se ti zapitati kako to, pa to nije tacno, ali da si koristio zdrav razum i sam bi zakljucio. Sta ce na eink uredjaju touchscreen? Da prsti zamaste ekran i poboljsaju uzitak citanja, ili mozda da uzivamo u fludnim tranzicijama eink ekrana?

To za Sony PRS T1 ekran, hajde da ti i poverujemo jer ga nisu uvrstili u testu u casopisu VIDI, no njegova prosecna ocena je 7.9, pa ko voli nek izvoli slobodno.

Vrh Dno