Šta je novo?

Amazon Kindle 3

@PCBeast
Vredi li uzimati Fire (ne za citanje knjiga za to vec imam e-ink reader). Razmisljam da mi treba tablet kako bih par sajtova koje svakodnevno pesecujem moga da pregledam iz fotelje. Je li moze da posluzi za tu namenu? Nema problema sa wifi? Mogu li da se instaliraju aplikacije sa marketa? Ideja mi je da narucim IPad, medjutim ukoliko Fire moze da mi uradi istu stvar ne bih davao 300$ vise.

Po meni ne vredi.Ipak je tablet tablet,kako god okrenes uvek si za nesto uskracen tako da se primena tehnologije i zasniva na potrebama.
Ipad je odlicna spravica ,ako mozes preko da ga uzmes naci ces i Ipad3 za bagatelu!

iPad2 je best-buy trenutno. Medjutim, u rangu do $200 su odlicni takmicari Kindle Fire i jos bolji Nook Color i Nook Tablet. Kupio sam Nook Color za 134€ nov, nema bolje stvari u tom cenovnom rangu, probao sam i Fire, vise mi se dopada Color. Imam ICS, smooth radi. ;)

@kosta

Pa taj Hanvon ti je zapravo brendiran kao jetbook color. U pitanju je isti uredjaj.

Varas se, potpuno drugi uredjaj. Mozda si mislio da imaju panele iste firme (sto je slucaj sa 90% B&W e-ink reader-a)...

Inače, danas nađoh neke nove vesti u vezi budućih planova Amazon-a u vezi novih modela Kindle readera: http://www.tweaktown.com/news/23434...ndle_to_sport_new_front_lit_screen/index.html

Komentar na ovu vest, molim vas ?
Pa ja dva puta pominjem Flex Light. Ne znam kako si promasio...
Imas detaljnije kako sve to radi i izgleda u postu #66
Inace velika je verovatnoca da ce novi Nook da ga dobije vec naredne nedelje

A evo sta bi jos mogla da donese bliska buducnost:
LG Mass Producing High-Def Flexible Electronic Paper for eBook Readers
lg-epaper.jpg

Poslednja izmena:
1. Ne razumem čemu toliki flame zbog toga što Kindle (ili bilo koji drugi reader) ne podržava sve moguće formate.
Sigurno nećete gledati projektantske šeme procesora na njemu... Da se razumemo, i dalje je većina knjiga (koje mogu da se ''kupe'') u PDF formatu,
koji je, ruku na srce, loše podržan, ali zato je tu Calibre s kojim se konvertuje bilo koji format u bilo koji drugi za minut... tako da to i nije neki problem.

2. Memorija - 3GB je preko 3000 prosečnih knjiga. Ja sam zadovoljan kada pročitam dve knjige mesečno..

3. Futrola sa svetlom - ja je imam, slažem se da je preskupa kada treba da se plati, ali odlično vrši posao, i mnogo lepše izgleda kindl kada je tako ''obučen''.
Ako kao ja više čitate noću nego danju, mislim da se investicija isplati.

+1

Fajlovi sa kojima sam imao nekih problemcica su docx i html, ali uz pomoc virutelnog stampaca doPDF konvertujete ga u pdf iz worda, potom u mobi i problem resen.

Takodje, ako u toku meseca stignem da procitam 2 knjige to je premija, a inace sam poceo mnogo mnogo vise da citam sa Kindle-om.

Jednom mi je nestala struja, a citao mi se kindle, pa sam uzeo LED USB lampicu nakacio je na netbook. Nije mi se iskustvo previse dopalo. Moju Navitech futrolu sam basnoslovno platio, ali vrsi funkciju i sa Britancima ne mozete da omanete.

Poslednja izmena:
Ljudi, ubih se jutros pokušavajući da pretvorim jedan azw fajl u pdf.
Ma može i u mobi ili epub, bilo šta samo da skinem glupi drm i posle ću lako.
U pitanju je neka dijeta koju mi je koleginica sa posla zamolila, tako da ništa previše ilegalno :D

Sad, prvo sam probao sa calibre-om i k4pc pluginom , p sam išao sa drm tools v.4.8, i nekim drm removerima, i na kraju instalirao ceo pyton sa sve nekim add ons-ima, da bih poterao DeDRM_drop_target, i ništa. Sve vreme mi izbacuje grešku tražeći pid koji ja i nemam jer po defaultu samo skidam drm, ne ubacujem ga u uređaj.

Da napomenem da je fajl u azw-u dobijen eksterno, te je možda loaned ili slično, ne razumem se toliko u celu priču, i bio sam ubeđen da ću za 2h sve provaliti, ali nema šansi :D

Pomagajte....

Wow, mladj, EKSTRA hje futrola, zaista sam iznenađen koliko dobro i kvalitetno izgleda. Svaka ti čast, skidam kapu.

Posto cesto putujem zbog posla imao sam prilike da se poigram sa Sony eink citacem, havon i jos par njih (mediamarkt u minhenu ih ima 3-4 vrsta pa sam tamo pogledao)...i na kraju sam odustao od eink-a i kupio Nook Color.

Nije mi jasno...kako vam je problem da citate sa lcd ekrana a ne smeta vam eink + ova lampica :) ? Mislim...mene bi to izludelo nacisto.
Na stranu to sto sam na nook stavio android pa mogu da ga koristim za surf, igre, muziku, fimove i naravno citanje. Procitao 3 knjige vec...i poceo sad songs of ice and fire serijal (stigo do druge knjige...taman negde gde je i serija trenutno :) )...i APSOLUTNO mi ne smeta ekran. Sta vise...odlican mi je. Brightness se podigne ili smanji kako ti odgovara + nocu recimo stavim bela slova na crnoj pozadini...milina.

Jedino sto baterija traje 6-7h ako surfam...dok ako samo citam moze da potraje i dosta duze.
ps - nemam 3g samo wifi ali...ili sam kuci, ili na poslu...a tokom putovanja u busu i avionu i onako samo citam pa mi i ne smeta to.

Jel poseduje neko i tablet (recimo nook color) i neki e-ink citac da mi kaze tacno da li koristi oba i da li mu eink toliko znaci za citanje ?

ja imao prestigio eink per 3162 ebook, pa gs prodao, pa uzeo taj isti nook color(pogledaj prve postove na temu o nook-u) pa posle promenio nekoliko tableta (IPad2, Flyer, pa opet nook color), sada sam na note-, u rešio sam ponovo sa kupim ebook čitač.
Razlozi: tadašnji prestigio se ne može ni porediti sa današnjim najjeftinijim čitačima (NST, kindle touch), dalje, sada je izbor ebook sadržaja znatno veći, a valjda će uskoro i neko u Srbiji da ponudi slične sadržaje...

Zanimaju me vasa iskustva sa K3 kao beleznice i onog podvlacenja. Da li je zamorno podvlaciti i kucati? Prvenstveno zelim da uzmem ovu stvarcicu zbog toga sto ne mogu na knjizi da pisem (blokcic ne radi posao), podvlacim ili tako nesto....

Zanimaju me vasa iskustva sa K3 kao beleznice i onog podvlacenja. Da li je zamorno podvlaciti i kucati? Prvenstveno zelim da uzmem ovu stvarcicu zbog toga sto ne mogu na knjizi da pisem (blokcic ne radi posao), podvlacim ili tako nesto....

Podvlacenje je izuzetno jednostavno, meni kada se dopadne neki odlomak iz knjige ja ga podvucem, te ga posle imam u vidu linearnih stavki. Kod unosa teksta sa Kindle Keyboard modelom nisam imao vecih problema prilikom kratkih unosa, npr. prevod engleske reci. Za duze kucanje ne mogu da potvrdim iskaz jer mi Kindle za to ne treba

Poslednja izmena:
jos jedan plus za ovaj citac. Ja bas i zelim ebook reader zbog toga sto kad citam, dosta stvari podvlacim, dopisujem sta mi padne na pamet i to, a to je bas tesko ako uzimas knjige iz biblioteke. Hteo sam jos da pitam da li ima velikog izbora knjiga na srpskom, i kakve su to reklame (kazu da su neupadljive, jel one zauzimaju i screensaver recimo?). I da, da li ste stvarno zadovoljni svojim kindlom, mislim da li je tesko preci sa obicne knjige na ovu spravicu? Ako vam nije tesko, mozete mi i nesto vise napisati, utiske, mane i to :)

Reklame ti se pojavljuju na screen saver-u (kao cela strana, tj cover neke knjige koju amazon proceni da bi ti citao - na osnovu knjiga koje si do tada citao). Pojavljuje se i na Home strane i tu jedino moze da zasmeta jer smanjuje vidno polje sa spiskom knjiga.
-Reklame mozes da skines. Ne znam kakav je postupak za K3, ali na Touch-u je to 10 sekundi posla. A mozes i da isoristis taj "dodatak" kako bi ubacio svoje slike koje ce da se menjaju kao SS. Opet napominjem to je za Touch, trebalo bi da moze i na K3, ali nisam se o tome interesovao...

Citaces knjige kao da su na papiru. Ja sam licno zadovoljan, a nisam naisao na nezadovoljne ni po netu (osim onih koji su mislili da je to tablet pa su hteli da igraju igrice na njemu i da surfuju, za sta on nije ni pravljen). Ima dosta knjiga na srpskom, a mozes i sam da konvertujes (kao sto i vecina radi) pa onda podelis sa ostalima.
Ovo se sve odnosi ako citas romane, a ako planiras strucne tekstove (sa posebnim znacima-slikama, tabelama...) onda ce to vec tesko da ide. Ako ti je vecina knjiga u PDF-u onda ti je tablet bolji izbor. Ili Sony PRS-T1 jer bolje cita pdf i ima olovcicu kojom mozes da podvlacis i koristis je da rukom pises (handwrite).

Pogledaj ovu temu http://forum.benchmark.rs/showthread.php?282469-Ebook-reader-a...2012-edition-D

Edit: Ima vujaklija (srpsko-srpski), i imas raznorazne strane recnike. Imas i englesko-srpski kao npr http://www.amazon.com/Serbian-English-English-Serbian-Dictionary-Phrasebook-Phrasebooks/dp/0781810493 ali se placa.

P.S. Edit opcija ti je u desnom donjem uglu posta (ispred dugmeta "Odgovori") kao "Promeni poruku".

Poslednja izmena:
Da li u Beogradu ima da se kupi fotrola za Kindle Touch? Imam opciju da narucim sa DealExtreme-a, ali bih pre svega da proverim da li ima negde u gradu.

Ne bih touch jer mi treba tastatura za beleske (znam da moze i tamo ali nesto malo bezim od touch-a). Ne citam nikakve strucne knjige, ni ne planiram. Treba mi za citanje klasicnih knjiga (za sada), od kako sam dosao u srednju imam dosta toga da citam, a knjiga nema dovoljno. Ovakvo citanja mi se bas svidja, deluje mi zanimljivo a pritom ultra prakticno, uz taj recnik i dodavanje beleski, savrseno.

yooyo

Vidjao sam ih po oglasima, ako narucujes narucuj samo da nije kineska, imao sam ja za kindle 3 kineske, em sto se oseca na njihov miris em los kvalitet, M-EDGE ili speck stvarno su kvalitet, jeste dobra cena ali vrede.

Da li u Beogradu ima da se kupi fotrola za Kindle Touch? Imam opciju da narucim sa DealExtreme-a, ali bih pre svega da proverim da li ima negde u gradu.

To i mene zanima.

@mr008
Po kojim oglasima si ih vidjao. Povremeno proveravam limundo/kupindo i kupujemprodajem, ali nikad nije bilo za Touch, nego samo za Kindle 4 ili starije verzije.

Inace 35$ (za m-edge...) je skupo. Moje misljenje je da, ako vec neko planira da da toliki novac, onda je bolje doda jos 25$ i uzme original Amazon-ovu sa svetlom original Amazon-ovu sa svetlom
Za cover sa DealExtreme-a sam cuo da je dobrog kvaliteta i da je odlican u kombinaciji sa ovim svetlom. Ali stoji da ima onaj karakteristican miris.

@markoooo0
Licno vise volim fizicku tastaturu, ali ovde stvar nije bas tako jednostavna. Pogledaj youtube za kucanje na K3 i touch-u, jer oba imaju prednosti i mane. U sustini svi se slazu da nijedan nije za ugodan za duze kucanje.
-Na K3 su suvise kruti dugmici. A da bi nesto oznacio, ili doveo kursor na mesto gde hoces da uneses tekst moraces da klikces mnogo puta na one dugmice za navigaciju.
-Kod Touch-a samo kliknes na zeljeno mesto i odmah oznacavas/kucas. Tastatura je iznenadjujuce dobra, pogotovo ako se uzme da je na e-inku. Sada je sa update-om dobio i mogucnost da ti predlozi reci dok kucas...

Sad gledah ipak sam ih vidjao zajedno sa kindle touchom u paketu, a mislim da ces tesko kad i koristiti to svetlo, ja ga imam i nikad mi nije ni trebalo, po meni je zgodnije imati tastaturu, nekada zatreba.

Svetlo itekako koristim. Doduse jos nisam kupio bas za njega, pa sam morao da nakacim stonu lampu uz krevet i okrenuo je prema zidu jer je suvise jako i blizu :)
Kakvo svetlo ti imas?

Za tastature sam svoje misljenje vec rekao. Jedino bih dodao da daleko vise koristim recnik nego "notes & highlights". A tu je touch mnogo ispred K3 jer samo klik prstom na rec i dobijem znacenje, a na K3 bi morao da saltam dugmice dok ne dodjem do zeljene reci (ovo vazi i za highlights). A i mnoge su prednosti touch-a u odnosu na K3...

joj skroz ste me zbunili. Sad mi se vise svidja touch, samo jos da nadjem pare i eto mi super stvarcice, hvala :)

jel ima neko iskustva sa slanjem iz Amerike, mislim ne direktno preko amazona nego neko kupi tamo, pa posalje kao poklon, kakve su cene onda? Znaci sigurno mogu da se sklone reklame sa touch-a? A kako rade nase knjige, mislim na slova :) hvala

touch mnogo ispred K3 jer samo klik prstom na rec i dobijem znacenje, a na K3 bi morao da saltam dugmice dok ne dodjem do zeljene reci (ovo vazi i za highlights).

Ja samo zbog ovoga ne bih kupovao Kindle 3. Mnogo je lakse drndati virutelnu tastaturu, mastiti ekran, skracivati radnu povrsinu, nego obeleziti rec za 2 sec. EJ 2 sekunde, mnogo je to.

Moj savet svima koji kupuju Kindle da pre svega gledaju ekran kod novijih modela. Ukoliko je znacajan skok u odnosu na prethodnika obavezno kupujte noviji model.

I ne, e-ink ekran nije kao papir, vise je sivkast, ali pod jakim osvetljenjem i vremenom oko se u potpunosti navikne

Ekran se ne masti uopste, niti sam igde video da iko kaze da se masti.
Nije stvar samo u 2 sekunde, nego je jednostavno lakse, brze i komfornije raditi sa touch ekranom ma kog citaca. Pa jos kad se uzmu i ostale prednosti touch-a u ondosu na K3 (novi K8 format, partial refresh, nesto brzi odziv i ostrija slika, manje dimenzije uredjaja...) nema ni jednog razloga zasto bi neko uzeo stariji K3.

Touch ima znacajno nize prosecne ocene od Kindle Keyboard, pa ko voli nek izvoli.. moj savet iz prethodnog posta stoji, na ereaderu najvazniji je ekran

Inace, posto vecina danasnjih korisnika poseduje smartphone uredjaje sa ogromnim ekranima, iskustvo nam kazuje da je virtuelna tastatura uvek bolja od fizicke zato sto se na njoj najbrze kuca hehe

Nisam ni koristio lampicu :) tipa video sam da nije to za mene.

Mislim da zbog kvaliteta ekrana i stoji cena trojci, svi ostali proizvodjaci su imali touch ekran, samo amazon nije i opet se odlicno prodavao, na kraju su i oni izbacili ali ekran nije ko kod trojke.

@mr008
Ekran Kindle Touch-a je bolji od ekrana K3, a nikako gori. Postavljao sam linkove u predhodnim postovima, pa da se ne ponavljam.

@rango1
Niko ne pominje touch sa telefona, nego touch tastaturu "Kindle Touch"-a vs fizicka tastatura "Kindle 3". Za sve to postoje i pisani i video zapisi, pa ako neko ne veruje moze lako da proveri sve prednosti i mane i jedne i druge.

Znaci najvaznija je ocena???
Pored onolikih prednosti Touch-a (vecinu sam naveo) i nijedne prednosti K3, najvaznija je tamo neka ocena?!
Ocigledno da se tebi ne moze razumno dokazati, i tema samo vodi flame-u, pa se iz dalje rasprave povlacim :wave:

Poslednja izmena:
Vrh Dno