Sta ti je zivot...iako sam kukao pre koji dan ovde, sasvim nenadano mi je upala kombinacija za nabavku ove stvarcice iz Nemacke.

Nikola, zanima me sta mislis da li Paperwhite vredi dodatnih 50e u odnosu na standardni model (ako si imao prilike da ih uporedis)?
Inace, i ja sam video dosta zalbi na te fleke na amazonu, kao i na
http://blog.the-ebook-reader.com/tag/kindle-paperwhite/
Dobro je da je makar neko dao dobar, cek da se ispravim NAJBOLJI link za sve ebook reader-e, kao i za tablete koji ce uglavnom sluziti citanju knjiga/stripova.
U ovoj temi sam
http://blog.the-ebook-reader.com/ pominjao milion puta ali izgleda niko ne cita.
Ja imam Touch i nisam citao apsolutno nista o ebook readerima od kad sam ga kupi, pa tako neznam nista o PW-u.
Ali:
-Baterija traje makar duplo duze od 2 nedelje ako citas knjigu 2 sata dnevno svaki dan. Sobzirom da se baterija trosi SAMO kada se okrecu strane, to znaci da ako se neko "igra" sa kindleom naravno da ce mu trajati mnogo krace, ako se normalno samo cita onda vazi ono sto sam rekao. PW ima i svetlo a to neznam koliko utice na bateriju.
-Ghosting moze da se primeti kada se stavi refresh na svake 5 strane, ali ruku na srce, kada se cita knjiga to uopste ne smeta. Da se ne lazemo ja sam zakeralo za te stvari a cak ni meni ne smeta.
-Ja imam samo jedan font, iako je on dobar, voleo bih da imam izbor. Ako sada imate 5 to je puna kapa i neznam ikoga ko koristi vise fontova. Mislim i da se preko 99% knjiga stampa u max 5 fonta.
-Velicina slova je kod svih ebook reader-a predodredjena i nema "klizaca". Neki samo imaju vise velicina koje mogu da se izaberu, ali razlika izmedju dve velicine ume da bude velika pa se gubi poenta.
-Nijedan ebook reader nije za PDF (TACKA). Pogledajte na youtube-u kako izgleda to "iskustvo" i sve ce vam biti jasno zasto je to tako. Ako hocete pdf imate tri opcije:
1. Nadjite neki ebook reader sa Mirasol panelom (imacete i boju, ima pozadinsko osvetljenje ali je slabije od tableta. Sto znaci da se i baterija brze trosi a zamor ociju je izmedju tableta i ebook readera)
2. Kupite tablet
3. Kindle DX (koji je zbog velicine bolji ali nije najsrecnije resenje i zato je na poslednjem mestu
-Veca dijagonala je odlicna za stripove i pdf - tu na scenu stupa DX (koji je odavno napusten, a i skup). Postoji jos jedan citac u boji (jako slaba kontrast) i mnogo je bolji od DX-a po sadrzaju i svemu (rusi su ga pravili) ali kosta 500 evra (pre 7-8 meseci, sad neznam).
-Ako hocete vecu dijagonalu zbog pdf-a nemojte da se zalite kako ona "nije za prevoz". Naravno da nije. I taj pdf da uzmete "hard copy" bi bio A4 formata pa ne bi bio za prevoz. A aparati sa vecom dijagonalom ce sigurno biti laksi od knjiga od 1000 strana (koje ste "nasli" u pdf-u

).