Šta je novo?

Amazon Kindle 3

-Nijedan ebook reader nije za PDF (TACKA). Pogledajte na youtube-u kako izgleda to "iskustvo" i sve ce vam biti jasno zasto je to tako. Ako hocete pdf imate tri opcije:
1. Nadjite neki ebook reader sa Mirasol panelom (imacete i boju, ima pozadinsko osvetljenje ali je slabije od tableta. Sto znaci da se i baterija brze trosi a zamor ociju je izmedju tableta i ebook readera)
2. Kupite tablet
3. Kindle DX (koji je zbog velicine bolji ali nije najsrecnije resenje i zato je na poslednjem mestu

Bas tako... Ukoliko zelite da citate PDF necete biti zadovoljni nijednim ebookom pa tako ni Kindleom. Mada uvek moze PDF da se prebaci u neki drugi format, npr. mobi a ima more programa koji to rade.
Sto se tice Kindlea, za citanje knjiga je fantastican. Ja ga koristim godinama unazad i potpuno sam se odvikao od citanja klasicnih knjiga koje su me uvek iritirale jer su kabaste (pogotovo knjige sa vise od 300 strana), pa ih ne mozes staviti u dzep kaputa kada putujes negde a pogotovo me nerviralo listanje kada okrenes novu stranu pa se papir stalno "vraca". Uglavnom E-ink ekrani su po meni odlicni ukoliko zelite da citate knjige. Ukoliko vam trebaju e-readeri za PDF ili razne magazine i casopise bolje da uzmete neki tablet... Ja sam uzeo Nook preko Amazona za 150 dolara i odlicno radi posao, a uzeo sam ga pre svega za citanje PDF-a gde mi je nophodan zbog grafikona i citanja nekih casopisa, dok za citanje Knjiga i dalje koristim Kindle 4 koji je malih dimenzija, i neverovatno lak, tako da ga vucem svuda sa sobom.

Poslednja izmena od urednika:
Po meni PDF odlicno radi u Kindle DX, koristim ga dugo i tu stvarno nema nikakve zamerke.
Dan danas mi nije jasno kako ljudi uzivaju da citaju na 5,6 inca, ja bih poludeo verovatno.Ako je jedini argument sto staje u dzep onda se povlacim iz diskusije:)
Ono sto cekam je da izbace neki od 12, ili 15 inca, ebook citac naravno, a ne kao neke tablete sto reklamiraju kao e-book citace.Pa jos kolor e-book citac e to bi bilo fenomenalno.

Ako je jedini argument sto staje u dzep onda se povlacim iz diskusije:)

Drugi argument bi bila cena od 400$ kolika je bila do zadnjih par nedelja pred povlačenje DX-a iz prodaje, što je ludost dati za ebook reader, bilo kakve dijagonale on bio...

Naravno da je ludost dati 400 $ za bilo koji e-book reader, jedino to može biti opravdanje za ebbok reader od 8 ili 9" ali u boji.

Ta cena je odavno skinuta tj snizena, Amazon nema nameru da nastavi sa velikim dijagonalama (nazalost) pa je spustio cenu DX modelu i uopste izbrsao ga sa ponude, samo da se prodaju i poslednji komadi do kraja godine. Ima jos par interesantnih modela sa 9.7 dijagonalom (drugih proizvodjaca), al u sustini verujem da oni manji broj korisnika nego ovi mali modeli.Ono sto se ceka jeste kolor varijanta ebook citaca, i tu su nacinjeni neki pionirski pokusaji tipa Jetbook Color.

Kod Kindle DX vidim tri problema:
1.) Nepostojanje konkurencije je ostavilo monopolsku cenu koja je previsoka i osujetilo unapredjivanje

2.)Visoka cena zahteva vise budzetsko ogranicenje (citaj ljudi imaju vise para u posedu), te se zato tableti i ereader posmatraju kao supstituti. Tada se bira uvek niza "cena". Cena=trosak/mogucnosti & trosak slican a mogucnosti vece kod tableta, onda cena tableta niza.

3.)Sam manji model kindle je supstitut kindle DX, jer osim citanja PDF-a, gotovo daju iste mogucnosti, te ljudi biraju nizu cenu.

Cini mi se da se i Apple zeznuo, od kada je Stiv Dzobs u vecnim lovistima, te izdao neki medjumodel tableta sto ce potisnuti ove vece i skuplje, jer ih ljudi vide kao supstitute i ekonomski racionalno razmisljanje nalaze izbor nize cene.

@vatrogasac53
Ljudi uzivaju da citaju na 6" jer citaju .mobi tj romane a ne pdf-ove na njima :)

Ta cena je odavno skinuta tj snizena

Pa i nije baš snižena, prva verzija se prodavala po $489, 2010. je izašla grapihite cerzija koja se prodavala po $389 i tek poslednje krenuli da povlače uređaj iz prodaje i krenuli da čiste poslednje rafove na amazonu su spustili cenu na $299 i tu mu je zvanično bio kraj. Osim onoga što manji retaileri nisu rasprodali, ali DX se više ne proizvodi...

Poslednja izmena:
Kod Kindle DX vidim tri problema:
1.) Nepostojanje konkurencije je ostavilo monopolsku cenu koja je previsoka i osujetilo unapredjivanje

2.)Visoka cena zahteva vise budzetsko ogranicenje (citaj ljudi imaju vise para u posedu), te se zato tableti i ereader posmatraju kao supstituti. Tada se bira uvek niza "cena". Cena=trosak/mogucnosti & trosak slican a mogucnosti vece kod tableta, onda cena tableta niza.

3.)Sam manji model kindle je supstitut kindle DX, jer osim citanja PDF-a, gotovo daju iste mogucnosti, te ljudi biraju nizu cenu.

Cini mi se da se i Apple zeznuo, od kada je Stiv Dzobs u vecnim lovistima, te izdao neki medjumodel tableta sto ce potisnuti ove vece i skuplje, jer ih ljudi vide kao supstitute i ekonomski racionalno razmisljanje nalaze izbor nize cene.

Kad neko ovako taksativno nabroji stvari kako bi izgledale sto uverljivije i logicnije, meni ne preostaje nista drugo nego da ih isto tako taksativno (i argumentovano) pobijem, jer su kranje neosnovane i buduceg korisnika ebook citaca mogu samo navesti na pogresan put.;)

Dakle:

1. Ovo uopste nije tacno i za to postoje vise nego ocigledni dokazi, ja mogu nabrojati najmanje dva modela iste dijagonale i iste tehnologije (eInk tehnologije) koja se proizvode i prodaju.Pored Kindle DX imamo, Onyx Boox M92 (sto je unapredjena verzija M90) kao i PocketBook 912. Gore sam vec pomenuo Jetbook Color od kompanije Ectaco, a skoro sam video i model Icarus Excel 9.7 inca citac ciji review se moze pogledati ovde. Ko zeli da istrazuje dalje moze naci dosta stvari na forumima koji su posveceni ebook citacima.Modeli itekako postoje, a koliko se malo prodaju konkurencija je i vise nego dovoljna.

2. Iako su i vrapci apsolvirali da se tableti i ebook citaci, ne mogu i ne smeju porediti, ni po ceni ni po nameni, neki ljudi i dalje, kao glavom kroz zid, provlace pricu o "supsitutu". NEMA TU NIKAKVOG SUPSTITUTA, u pitanju su dve razlicita proizvoda, kod ebook citaca nema pozadiskog osvetljenja, zasnovani su na eInk tehnologiji, oni nemaju vecinu opcija koje imaju tableti, i sluze za prikazivanje i citanje (pre svega tekstualnog) sadrzaja, a ne za igranje, surfovanje na internetu i sta ti ja znam.Neki ljudi su cak i iPad posmatraju kao ebook citac, al tu se mislim ne moze puno uciniti, marketing je cudo i mislim da bilo kakvi argumenti nece ubediti takve korisnike da grese.

3.Ova tvrdnja je u stilu "FIAT 500L je supstitut AUDIJA A6".Ako je to tacno onda da, jesu supstituti.

Konacno, citaci vece dijagonale i ne targetiraju prosecnog korisnika, vec ljude koje bi zeleli da pregledaju nesto ozbiljniji sadrzaj, tipa akademske clanke ili grafike,tabele. Naravno, mogucnosti se tu ne zavrsavaju moguce je cak crno bele A5 stripove, s uzivanjem iscitavati.Uveren sam da vece dijagonale imaju budicnost i kao sto rekoh nadam se da ce se eInk i dalje razvijati u kolor varijanti kao i da cemo ga vidjati na vecim ekranima.

Kod DX-a je problem cena sto se nije spustila i sto nisu uspeli da unaprede tehnologiju na dodir, ja sam dugo ocekivao dx elink na touch, ali nije otislo u tom pravcu

@vatrogasac53

Hehe, taj "neko" koristi argumente iz Teorije cena, vrlo ozbiljne nauke za one koji su je izucavali :D

Mene bas briga, nemam interesa nikog da ubedjujem ovde da kupuje ili ne kupuje Kindle DX, samo sam konstatovao cinjenice njegove propasti.

1.) Cena te demantuje, ti mozes da kazes postoji konkurencija, ali cena se vrlo slabo menjala nanize (znam jer sam pratio), sto govori da nije konkurencija u pitanju. Seti se samo koliko je obican kindle bio skup na pocetku, pa mu je posle drasticno pala cena. Sta mislis zasto? :D

Takodje, monopolska trzista karakterise i losiji kvalitet proizvoda, sto govori u prilog zasto nije update-ovan firmware, prosto nema konkurencije da ih natera..

2.)Kada ja imam 69$ u dzepu mogu da se slikam za tablet. Kada imam 400$, onda mogu ozbiljan tablet da kupim. U tom smislu tablet postaje realan supstitut Kindle DX-u. Zaludjenici kod kojih to nije slucaj su u manjini, nazalost.

3.)Ovo je takozvana cenovna diskriminacija. Sta mislis, ko su najvatreniji kupci Kindle DX-a? Pa poslovni ljudi, tj. ljudi sa debelim viskom kesa. Amazon je pokusao da razvrsta musterije, ali im se desio najgori scenario da su oni sa kesom se pre odlucili za manji ereader. Kao kada bi se biznismen preobukao u turistu i seo u ekonomsku klasu i zeznuo avionskog operatera.

Avionski operateri stite se visim nivoom udobnosti i usluge u poslovnoj klasi, pa se burzujima ne isplati da navlace bermude i postaju turisti. Amazon nije ponudio "visi nivo udobnosti" na Kindle DX-u, osim velicine ekrana svi ostali parametri su losiji od malih verzija, te je to razlog vise za propast Kindle DX-a.

@vatrogasac53
Ljudi uzivaju da citaju na 6" jer citaju .mobi tj romane a ne pdf-ove na njima :)

U potpunosti se slazem sa ovim. Za citanje knjiga u kindlovim ili mobi i epub formatima ekran od 6" je sasvim dovoljan, stavise veoma praktican zbog malih dimenzija. I za citanje knjiga ja sam bas uzeo taj model jer je pre svega jeftin a savrseno mi radi posao, a mnoge pdf fajlove koji su sebi sadrze uglavnom tekst sam prebacio u mobi.
Za citanje pdf-a (casopisi i razni magazini) sam uzeo nook koji ima 1" vecu dijagonalu, 100 dolara je jeftiniji od dx-a a opet za za te pare sto bih dao za dx koji mi je inace preglomazan dobio sam tablet i jedan mali praktican ebook reader koji mi savrseno radi posao.

@vatrogasac53
Lepo receno i slazem se sa tobom.
Ali prvo moram da podelim packe sto mi nisi Jetcolor postavio na prvo mesto i sto nisi can ni pomenuo Hanvon koji je prvi bio vecih dijagonala i jos u boji.

Problem je trziste.
Seti se samo pojave prvih Kindle-a gde su ga ljudi kupovali a onda besni masovno vracali jer na njemu "ne mogu da igraju igrice" i "ne mogu da pustaju filmove".
Problem je i u Amazonu koji je zapeo za svoj format, ne cita word i txt. Ili daju DX koji je bas kao sto si rekao za akademske stvari super, ali onda daju cenu od 500$! Pa koji ce student to da priusti sebi (i pored svih mana, navedene i margine...). I ja sam mislio pred ostalog da ga koristim i za stripove, ali je amazon rekao "malo sutra" sa svojom ne-podrskom za cbr, cbz i slicne formate, kao i malom memorijom i nepostojanjem memory card slota.
A vece dijagonale itekako imaju buducnost. Jos ako dodje boja pa da covek moze da cita i magazine, prodaja ce da skoci pa jos pitas.
Mada, iz ove perspektive, ja vidim kompromis u vidu Mirasol panela.

@rango1
Upravu si i ti donekle.
Cena jeste, kao sto rekoh, preskupa za ciljno trziste kome je DX i namenjen. I stvarno se cena nije menjala maltene uopste (sto su pravdali cenom eink panela sto i nije bas istina). Ali cenu nije nametnuta odsustvom konkurencije (koje je postojala ali nije marketinski bila ni priblizno podrzana kao bilo koji Kindle), nego daleko manjim ciljnim trzistem nego za obican Kindle. Tu je naravno doprineo i monopol Amazon-a u vidu svojih formata.
Ni proizvod se nije menjao, cak ni softver jer to nisu hteli! Postoje hack-ovi koji resavaju maleten sve, od formata za stripove, preko podesavanja za margine pa sve do fontova i ostalih stvari. Znaci moglo se ali se nije htelo (kao sto smo na Kindle Touch-u cekali da VRATE landscape mode koji je postojao kod trojke i to pola godine, a ljudi su ih bukvalno psovali na forumu).

Ali tablet nikad nije bio niti ce biti zamena za eink, niti ce to ikada biti. Onaj ko ima para kupuje tablet (i to iPad) jer bogatasi veoma rektko citaju knjige, a pogotovo na akademskom nivou. Druga stvar je sto je eink u to vreme (sam panel) bio mnogo skuplji nego LCD, cak je bio skuplji i od IPS-a.

@rango1
Onaj ko ima para kupuje tablet (i to iPad) jer bogatasi veoma rektko citaju knjige, a pogotovo na akademskom nivou.

O Boze... ipad napolju nije niakva stvar "standarda" vec prosto kao i ovde bacanja para.
Takodje napolju je prilicno uobicajeno da neko ko je skolovan ima para, a skolovani ljudi citaju i ako im se hoce mogu da kupe i ipad i dx... druga stvar sto su amerikanci, a i zapadnoevropljani, malo stedljiviji od nas, pa nece potrositi 2+ plate na jedan telefon ili slicnu glupost...

O Boze... ipad napolju nije niakva stvar "standarda" vec prosto kao i ovde bacanja para.
Ovo kazi u temi za iPad pa ces videti da li si upravu :)

Takodje napolju je prilicno uobicajeno da neko ko je skolovan ima para, a skolovani ljudi citaju i ako im se hoce mogu da kupe i ipad i dx...
Ne razumem sta si hteo da kazes. Ko ima para moze i da kupi lamburdzini... mislim... Ali od tih bogatih i/ili skolovanih nadji samo jednog koji ima DX a nema iPad ili koji ima i jedno i drugo... U poredjenju sa onima iz iste kategorije koji imaju iPad a nisu ni culi za DX oni ce ciniti 0.00001%

Konacno se dokopah kindle-a.Sto se mene licno tice 6" sasvim dovoljno za citanje kniga.Retko sta imam u pdf formatu od knjiga,sve su uglavnom mobi,tako da je ovo za mene pun pogodak.Uzeo sam keyboard 3g verziju

Iako sam pre kupovine pravio papirni model kindle-a i isto sam se plasio za velicinu ekrana, pri koriscenju, pogotovo u landscape modu koji upotrebljavam, sasvim je dovoljna velicina

Kako sam nabavio jedan od mocnijih smartphone-ova sa baterijom od jedan dan, toliko mi je moj dobri Kindle postao vredniji sa svojom autonomijom od mesec dana :)

Šta ostaje kao preporuka za čitanje knjiga u PDF formatu?

Ako su romani u pitanju onda konvertovanje u drugi oblik ili skidanje iste knjige u drugon fornatu. :)

Citaci velikog formata su jako skupi a i koncept je koliko vidim zamro, tako da ti ostaje ili konvertovanje ili da uzmes neki tablet, medjutim to ce ti biti isto kao da citas s kompa zbog ekrana koji zraci.

Uglavnom stručna literatura dakle sa naglascima, grafikonima formulama. izdvojenim delovima itd nije čist tekst. Plus mnogo je toga da bi se skidalo u drugim formatima a često i nepostoji u drugom formatu iti priča i oko eventualnog konvertovanja.

Na št aobratiti pažnju kad je reč o tabletima za ovu namenu, samo rezolucija ili još nešto kakio bi se postigao što približniji ugođaj onom kad se čitaKindl (naravno koliko je to moguće zbog pozadinskog osvetljenja)

ugodjaj kindla jedino na jakom svetlu ili na suncu a za tablet mislim da je 10" idealno za pdf.Barem meni bi to bilo ok, citljivo bez zumiranja.
Mislim moze i kindl da cita nije u tome problem, al zumirati pa pomerati stranu je teska smaracina,nesto krace jos i ok,al knjiga bi bila mucenje.
Meni je licno bio problem duze citanje bilo koji ekran da je u pitanju(tablet,fon ili komp) jer mi zamara oci, zasuzi ih, cesce imam glavobolje, ako nemas takvih problema, bilo koji tab od 10" bi ti bio ok.
Ili da vidis u inostranstvu ako mozes preko nekoga da nadjes neki ebook veceg formata za povoljnu cenu ili polovni kindle DX.

Poslednja izmena:
Za pretvaranje pdfa u format pogodan za kindle koristim ovaj program - k2pdfopt:
http://www.willus.com/k2pdfopt/
Ugavnom ga koristim za casopise.
Nije idealan ali solidno odradjuje stvar.
Za knjige u pdf formatu, jednostavno posaljem sebi email sa knjigom kao attachmentom na [email protected] za 'convert' u subject polju i Amazon server ga pretvori i mobi format.

Šta ostaje kao preporuka za čitanje knjiga u PDF formatu?

Kao najbolje resenje za pdf je kindle dx, bez problema se citaju radovi, tehnicke stvari, stripovi, poslednja generacija dx-a ima grafitni elink,cena ti je nego ko ipad 1 ili 2, e sad moras da vidis da li treba elink citac ili tablet ?

prokleti dupli post

Poslednja izmena:
Jedino je problem sto se vise ne proizvodi, tako da ostaju polovne kombinacije.

Za pretvaranje pdfa u format pogodan za kindle koristim ovaj program - k2pdfopt:
http://www.willus.com/k2pdfopt/
Ugavnom ga koristim za casopise.
Nije idealan ali solidno odradjuje stvar.
Za knjige u pdf formatu, jednostavno posaljem sebi email sa knjigom kao attachmentom na [email protected] za 'convert' u subject polju i Amazon server ga pretvori i mobi format.

kako konvertuje pdf u odnosu na calibre?

Calibre mi uopste ne radi konverziju iz pdfa kako treba.
Uvek ostanu prazni redovi i slicno.
k2pdfopt deli stranicu na onoliko delova kolika je rezolucija kindle ekrana i takvi delovi se prikazuju bez potrebe za ikakvim zumiranjem i skrolovanjem.
Za knjige koristim Amazonov server koji mnogo bolje od Calibra uradi konverziju u kindle format ali se ne znalazi bas najbolje za casopisima gde ima puno slika.

Ok,skinuto.

Znaci casopisi isto mogu da se pregledaju.
Jel neko od vas mozda stripove cita na kindlu,kakav je za to?Sad kako sam ga uzeo zeljan sam svega sto mogu da isprobam.:)

Odusevio me mp3 kako radi,mislim nema tu sad ekvilajzera i ostalih cuda za ludovanje sto se muzike tice,ali za audio knjige je jako dobra opcija i jako se dobro i jasno cuje(mislim bas na audio knjigu ne na text to speech)
3 giga za skladistenje je sasvim dovoljno i za audio i za klasicne knjige.Jos neko ako zeli da nabaci neku ambijentalnu muzikicu da mu ide u pozadini dok cita i milina.Trenutno imam pedesetak knjiga na njemu sto mi je ionako previse a kamoli da nakrcam nekoliko hiljada.Lepo nek stoji na na kompu,sta mi treba prebacim i miran sam.
Baterija i je nestvarna.Koliko sam ga cackao u poslednja dva dana,telefon bi punio barem pet puta, ovde ni crtica jos nije pala.

Moja verzija je ova sa reklamama,mislio sam da smaraju sa tim,ali reklama je samo kada je ugasen(evo trenutno mi je neka reklama za panasonikov brijac :), ali obicno su knjige u pitanju) i kada sam u glavnom meniju,na dnu je prikazana i to je sve.
Suma sumarum, nobelovu dati onome ko izmisli e ink i ebook citac.Pravi revolucionarni uredjaj.

Hvala vam za info

kindle dx bi bilo rešenje da postoji nov (posle više nesalvnih iskustava polovnu IT robu izbegavam u širokom luku). Kao rešenje ostaje tablet sa što boljom rezolucijom

Odusevio me mp3 kako radi,mislim nema tu sad ekvilajzera i ostalih cuda za ludovanje sto se muzike tice,ali za audio knjige je jako dobra opcija i jako se dobro i jasno cuje(mislim bas na audio knjigu ne na text to speech)

Ja imam tu (ne)srecu da sam skolovao sluh 10godina pa sam zaista osetljiv kako na losu muziku tako i na los zvuk.

Medjutim, na ovom polju taj Kindle Keyboard razbija koliko je dobar. Iz tako tankog uredjaja, tako mocan, glasan i kvalitetan zvuk je prosto neverovatan. Kada pustim Piazzollu istripujem se da sam na koncertu uzivo :D

Da ne ispadne bas da ga samo hvalim, upravljanje MP3-ijem je ocajno na Kindle-u jer je namena za audio knjige, ali kvalitet zvuka je odlican.

Nazad
Vrh Dno