Šta je novo?

[A1] VoLTE

Ja ni posle nekoliko poziva ka CC ne mogu da aktiviram VoLTE na pripejdu (eSim). Najgore mi kad počnu da me ubeđuju da je kod njih sve aktivirano i da ja nisam nešto aktivirao na telefonu. Jednom rečju komedija ko sve radi tamo. Na kraju sam preusmerio sve dolazne pozive na službeni broj i tako prividno rešio problem.

@East46
Probaj da ostavis samo A1 esim aktivan u telefonu neko vreme i vidi da li ce se aktivirati VoLTE. Naravno i restart telefona nakon ugasene kartice druge kartice.

Ja sam isto imao problem da sam imao dual sim u telefonu ( mts i A1 ) i na A1 kartici nikako nije hteo da radi VoLTE. Jednom sam razgovarao sa operaterkom iz CC koja se konsultovala sa tehnikom gde su mi rekli da treba samo 1 kartica da bude u telefonu jer kako kazu telefon ne uspeva da dobije potrebnu konfiguraciju za VoLTE. Kad sam to uradio posle mozda sat vremena je proradio VoLTE, a pre toga nije radio 3 dana. Nisam im verovao da tako banalna stvar moze da utice, ali se ispostavilo da je tako. Posle naravno kad sam upalio obe kartice sve je radilo kako treba.

Pokušavao sam i to, da izbacim fizički sim i ostavim samo eSim. Prebacivao sam i u drugi telefon,i ništa. Doduše, nisam držao tako satima već možda samo 10-15 min. Probaću, hvala.

Noćas sam još izbacio fizički sim i ostavio samo eSim, al nešto slaba vajda. Ipak je to do njih, nešto nisu aktivirali kako treba.

Onda nesto ne valja. Probaj da zoves CC i da prijavis da ti ne radi i da insistiras da tehnika pogleda u cemu je stvar

na tri preneta broja danas sam jurio da aktiviram volte iskustvo :
dopunio sva tri po 200 din
podesio sve za volte na telefonu
akitivirani call waiting
4g kartica prisutna
trazite da napise zahtev tehnickoh podrsci za aktivaciju volte to je bitno ;
posle tokom dana dodje sms da je usluga aktivna ..na samsungu se pojavio volte bez restarta .. na honor sam odradio restart ;-)

Dešava mi se da kada me poziva neko iz druge mreže (koja nije A1), da mi se pozivi prebacuju na 3G.
A dolazni pozivi iz A1 mi ostaju na Volte. Isto tako, kada ja zovem bilo koju drugu mrežu i dalje je aktivan Volte.
Znači samo za dolazne pozive iz drugih mreža, onemogućen je Volte.

Imate li ideju šta je razlog? Mislim da pre nekoliko meseci nije bilo tako.

Isti problem sam i ja imao. Pisao tehnickoj detaljno sta je problem i namestili su, pa savetujem da i ti isto uradis

Ja ni posle nekoliko poziva ka CC ne mogu da aktiviram VoLTE na pripejdu (eSim). Najgore mi kad počnu da me ubeđuju da je kod njih sve aktivirano i da ja nisam nešto aktivirao na telefonu. Jednom rečju komedija ko sve radi tamo. Na kraju sam preusmerio sve dolazne pozive na službeni broj i tako prividno rešio problem.
Danas sasvim slučajno i skroz neplanirano uspeh da preko CC uključim ovu neverovatnu uslugu. Posle još jednog generičkog razgovora sa agentom CCa, nakon što me je isti taj agent uputio da odem u poslovnicu i zamenim sim karticu koja je 3G (eSim), za najnoviju 4G sim karticu. Rekoh, slušajte, jel možete vi da me spojite sa nekom vašom naprednom podrškom pošto mi ovo što vi nudite ne rešava problem. I stvarno, spojiše me sa naprednom, rekoh jel možete vi to da aktivirate da se ne mlatim džabe sa poslovicom jer do sim kartice nije sigurno. Kaže glas sa druge strane, naravno da nije do toga, sad ćemo da vidimo o čemu se radi i da Vam aktiviramo uslugu, očekujte sms poruku u toku dana. Tako i bi, stiže sms, odrađen restart, radi.

definitivno najbrza aktiviacija volte usluge .. posle razgovora sa operaterom MIla se zvala ... cim sam zavrsio razgovor volte se pokazao i dosla poruka ;-)))
na drugim brojevima je trebalo nekoliko sati da dodje poruka i da proradi volte ...

Nekoliko dana sam ih zvao za VOLTE, od operatera koji me ubeđuje kako je normalno da nemam mobilni internet za vreme poziva, pa sam ga uputio da kad već radi u call centru, nauči bar neke osnovne informacije koje mu trebaju za korektan rad. Do devojke koja me uputila da zamenim karticu a nije znala da mi objasni zašto mi pre samo 2 meseca kada sam prelazio u VIP nisu dali karticu koja podržava ovu uslugu.

Posle ubacivanja onih parametara za internet i mms kao i zamene kartice, danas su mi aktivirali to. Radnik mi juče rekao kako VOLTE u srbiji i nije na nivou i da su imali pozive ljudi sa zahtevima da im se isključi ta usluga 😄

Ono što mogu da zaključim je da je njima u interesu da što manje ljudi to ima aktivirano jer im je tako manje opterećena mreža. Ali stvarno je sramota da prilikom poziva iz drugih mreža se izgubi internet, ajde u Bg ima još uvek 3g pa je nešto radilo, ali u mnogim mestima su ukinuli 3g i onda nemate nikakav net čim Vam stigne poziv.

Samo ti se aktiviralo posle zamene kartice? Drugarica je pre neki dan prešla i isto muku muči sa aktivacijom. Podrška joj je prvo potvrdila je bilo neaktivno, pa joj je kao aktivirala i rekla da će joj se prikazati nakon sinhronizacije, ali ništa nije pomoglo: paljenje i gašenje VoLTE-a u podešavanjima telefona, paljenje i gašenje avionskog režima, restart telefona, ubacivanje kartice u drugi telefon... Pre toga je sa MTS-ovom karticom radilo bez problema, isti telefon, isti slot, isto sve.

Juče sam zamenio karticu i ukucao ona podešavanja za internet, devojci iz call centra rekao da prenesu tehničkoj da mi to altiviraju, restartovao telefon dakako. Moj telefon nema dugme za VOLTE nego ima onaj kod koji se iskuca za aktivaciju, treba da izađe naravno "enabled".

Danas mi se tek pojavio kvadratić, pa verujem da je neko tamo bocnuo dugme kako ih ne bi' opet zvao i smarao 😄

Meni se VoLTE pojavio kada je posle koda carrier check postao disabled. Kako za koga izgleda.

Ono što mogu da zaključim je da je njima u interesu da što manje ljudi to ima aktivirano jer im je tako manje opterećena mreža. Ali stvarno je sramota da prilikom poziva iz drugih mreža se izgubi internet, ajde u Bg ima još uvek 3g pa je nešto radilo, ali u mnogim mestima su ukinuli 3g i onda nemate nikakav net čim Vam stigne poziv.
Ako su resili da iskljucuju 3G onda je red da osposobe VoLTE za sve. Doduse problem, barem za mene, je sto primecujem da 4G dosta vise trosi bateriju, a kad u podesavanjima namestim da hocu samo 3G dobijem losiji signal jer su vec pogasili bazne stanice.

Ako su resili da iskljucuju 3G onda je red da osposobe VoLTE za sve. Doduse problem, barem za mene, je sto primecujem da 4G dosta vise trosi bateriju, a kad u podesavanjima namestim da hocu samo 3G dobijem losiji signal jer su vec pogasili bazne stanice.
Moraće da puste VoLTE svima jer prepaid korisnici bez VoLTE obavljavju pozive preko 3G/2G mreže.

Nije toliko problem u prepaid / postpaid paketima, tu moze VoLTE bez problema, koliko je problem u broju podrzanih uredjaja.

VoLTE roaming je bolna stvar za operatere. Recimo mts ima VoLTE roaming samo u Orange RO mreži i nigde drugde.

Čak nemaju VoLTE roaming u m:tel mrežama.

Zato sto ne znaju kako da naplate VoLTE saobraćaj.
Zato što moraju između svakog operatera da podese L2TP tunele za "ims" APN.

VoLTE je u stvari isto što i bilo koji drugi paketni DATA saobraćaj. 4G i 5G ne podržavaju pozive. 4G i 5G podržavaju samo paketni DATA saobraćaj.

VoLTE je afterthought, VoLTE je budževina.

Ako VoLTE troši oko 24/24kbps, to je 360KB na minut. Uz "standardne" cene od 1000 dinara po megabajtu (kad nemaš dodatak) to mu dođe čak 360 dinara za minut. Nasuprot tome, kad imaš dodatak, neka je 0.5din/MB u roamingu, To mu dođe tek 0,18din/min.

I na kraju, zato što sve to moraju da testiraju sa svakim partnerskim operaterom ponaosob.

VoLTE je prvi put od uspostavljanja roaming usluge (još od 1G NMT mreže ranih 90ih godina) da moraju ovo da podešavaju, smišljaju, testiraju...
Stari CS roaming se svodi na to da dolazne pozive iz matične mreže "preusmeriš" u mrežu roaming operatera.
Stari CS roaming se svodi na to da odlazne pozive korisnik obavlja direktno kao i svaki matični korisnik operatera kod kog se gostuje, a samo informacije o naplati idu ka matičnom operateru.
VoLTE nije to. Sa VoLTE-om to nije moguće.

2G u Evropi je živ i biće tu bar još nešto manje od deceniju između ostalog i zbog bolne tačke zvane VoLTE roaming.

Pa nije baš da se ne zna kako da se naplati VoLTE roaming. Matični operater može da ga svom korisniku naplati kako hoće - sve potrebne informacije ima na svojim mrežnim elementima.
Što se tiče cena izmedju operatera, i tu postoje preporuke: VoLTE roaming može da se odvoji od "običnog" paketskog saobraćaja, bilo na osnovu APN-a, bilo na osnovu Call Quality parametara, i da se na njega primeni drugačija cena po kilobajtu/megabajtu kako bi bila približna cenama za CS pozive. Ionako su cene roaminga izmedju operatera formirane po statističkim parametrima, a ne po tačnim cenama koštanja.
Pozdrav

Pa isto što i VoLTE, odnosno paketni prenos glasovnog saobraćaja posredstvom internet mreže. U teoriji bi trebalo da postoje mehanizmi i labelice koje razlikuju govorni od ekskluzivno paketnog saobraćaja, ali u praksi nije tako i često se dešava da VoLTE bude tretiran kao klasičan internet roming pa po GSM standard dokumentaciji postoji disclaimer da je roming VoLTE podložan naplati matičnog operatora i pored isključenog data saobraćaja u romingu.

Od kako su ukinuli ovde u Nišu 3G, ženina motorola edge 40 neo malo malo pa nedostupna. Ranije se to nije dešavalo uopšte, sad bukvalno na svaki drugi treći poziv. Užas. Odmah posle minut stigne poruka da je ponovo dostupna i posle toga uspem da je dobijem. Težak smor.

Vrh Dno