Šta je novo?

[A1] VoLTE

Od kako su ukinuli ovde u Nišu 3G, ženina motorola edge 40 neo malo malo pa nedostupna. Ranije se to nije dešavalo uopšte, sad bukvalno na svaki drugi treći poziv. Užas. Odmah posle minut stigne poruka da je ponovo dostupna i posle toga uspem da je dobijem. Težak smor.
Meni se to od vajkada dešavalo kad god sam zvao nekog na A1, random nedostupni a kvalitet poziva uglavnom užasan. Eno burazer na br.6 živi, često se čujemo, i svako malo nedostupan isto tako na prvi poziv.

Evo da dodam ja sam koristio do sada Mi 12 Xiaomi i masu drugi telefona . Jedino na kom sam imao problem sa VoLTE su POco x3 Pro i sada Nothing phone 1. Zvao A1 kazu ukljucen( sto znam i sam jer kartica ista u Mi 12 radi VoLTE). Sad se mucim da ih opet zovem i smaram sanjima. Na Mi12 npr u podesavanjema imam u internet opcijama i APN MMS i Internet,na Nothing samo MMS.Danas cu ih smarati za to je vidim ljudima radi na NP1 u MTS i Yettelu.

U ovih par meseci koliko sam na A1, već par puta mi je padao 4G internet i proradi tek kada spustim na 3G 🤨 Da li to ima veze sa tim što mi je aktiviran VOLTE i to tek na lični zahtev, ne znam. Na POCO F6 PRO nema direktno da se aktivira ta usluga ali nebitno, kuca se kod.

Nego ne znam zašto mi A1 blokira N1 i Novu S i to samo kada pustim preko hotspota na drugi telefon, tek kad sam preko VPN pustio, radi. Dok ostali kanali rade a rade i ova dva na prvom telefonu kada direktno ide bez hotspota.

SBB to blokira, a ne A1.

@Crow011 ja nisam uspeo moj nerutovani x3pro da naterm da radi na A1 volte. :(
Ništa nisam rutovao ni na jednom telefonu, ne vidim neku potrebu, negde sam pročitao da je zaštita od virusa najbolja kada se ne rutuje, ako su lagali mene i ja lažem Vas 😃

X3 Pro je od pre par godina, trebalo bi da uz kod koji se kuca, ima opciju za VOLTE.

Ovo oko blokiranja, sasvim moguće da i SBB to radi, mada je specifično da ne radi samo preko hotspota, ne razumem zašto.

Pre nedelju dana sam uzeo A1 eSIM pri pejd karticu te odmah uočih da VoLTE ne radi. Pozvao sam kontakt centar, naoružao se strpljenjem i dočekao javljanje operaterke. Ljubazna dama mi je kazala da je usluga uključena i da pokušam sa uključivanjem i isključivanjem željene funkcije, aviorežimom i restartom telefona. Ništa nije pomoglo, isključivao sam i drugu karticu mt:s-a. Sinoć sam im se obratio putem fejsbuk stranice i od jutros sve radi kako treba. :)

Pre nedelju dana sam uzeo A1 eSIM pri pejd karticu te odmah uočih da VoLTE ne radi. Pozvao sam kontakt centar, naoružao se strpljenjem i dočekao javljanje operaterke. Ljubazna dama mi je kazala da je usluga uključena i da pokušam sa uključivanjem i isključivanjem željene funkcije, aviorežimom i restartom telefona. Ništa nije pomoglo, isključivao sam i drugu karticu mt:s-a. Sinoć sam im se obratio putem fejsbuk stranice i od jutros sve radi kako treba. :)
A1 nema VoLTE za prepaid.

A1 ima VoLTE za apsolutno sve korisnike. A1 je ugasio 3G u ogromnom delu Srbije.

Pa mislim evo ja imam problem na Nothingb1 sa volte. Danas sam zvao i rekla je devojaka u call centru da je napisala it sektoru da to pogledaju. Jednostavno nemam opciju u setup da upalim VoLTE. Koji je kod za paljenje volte pešaka? Probao sam to odavno na Poco x3 pro i nije moglo. Ako mreža ne registruje telefon kao volte ....džaba. To mora A1 da rešava

Yettel pripejd broj prebacen u A1 opet pripejd i ima volte,takodje imam i drugi pripejd broj u yettel - u isto ima volte samo sam u oba slucaja morao da ih kontaktiram i trazim da mi ukljuce volte sto su oba operatera i uradila.
Nisam znao da su aktivirali VoLTE za prepaid korisnike jer kod nas nekako sve ide sporo. VoLTE jedino radi u Srbiji. U roamingu VoLTE ne radi to nisu rekli korisnicima da se koristi circuit switching roaming gde se koristi 4G samo za internet do se za VoLTE koristi 2G (GSM) i 3 3G (UMTS).

Sva 3 prava operatera u Srbiji nude VoLTE za sve korisnike - i prepaid i postpaid, još od pre nove godine. I to je Telekom bio poslednji koji je uveo za prepaid, A1 i Yettel nude još od ranije.
To što VoLTE (još uvek) ne radi u roamingu, za ogroman broj korisnika ne predstavlja nikakav problem. Niti znaju šta je šta, niti ih je briga. Važno im je da ne nakarikaju račun, za tehnikalije ih baš briga.
Pozdrav

Evo Yettel sad uzeo pri pejd na Nothing 1 I odmah radi VoLTE. Znači A1 je baš sa tim it sektorom loš definitivno.

Prilozi

• Screenshot_20250308-090604.png
    Screenshot_20250308-090604.png
    18 KB · Pregleda: 89
Nothing Phone 1 je bio deo zvanične Yettel ponude, tako da naravno da će imati podršku za VoLTE.

To je ok a MTS? I kod njih radi. Moguće da je stigao OS 3.0 nešto zeznuli u Nothingu sa IMS ....

Ako ima nekog ko koristi OnePlus telefon, kako se ponaša volte? Posto se A1 ne miriše sa Pixel i Nothing, kakva je situacija sa 1+? Majka ima Nord 2 na A1 i morala je da isključi volte zbog velikog battery drain-a. Da li se popravila situacija?

Probao sam i to ,probano i sa Pixel ims nema leba. Definitivno ne radi na NP1 VoLTE A . Yettel radi I MTS. Jednostavno ili A1 nije odradio deo posla ka NP ili NP nije uradio IMS kako treba na OS3. Ne znam da li radi VoLTE na starijem OS 2.6.. Mislim da i Pixel ima taj problem

Meni od kad mi je VOLTE aktiviran pre nekih mesec ipo, povremeno internet ne radi, otprilike svaki 5,6 dan se desi da nema neta na neko kraće vreme. Kad prebacim na 3g, radi, osim evo danas kada nekih 10-15 minuta nije bilo neta uopšte. Ja sam na pripejdu, žena na A1 postpejdu na istoj lokaciji nema takvih problema.

Da li mi sa pripejdom imamo lošiji tretman ili može biti i do usklađenosti VOLTE sa određenim uređajima, ne znam. Ali ovaj moj nije zvanično uvožen u Srbiju, pa me ne bi čudilo da kao i što kolega iznad ima problema, da se tu negde krije razlog.

Doduse, na mom telefonu P20pro ne radi ni na mtsu ni na A1. Tako da ce biti veselo kad se vratimo samo na GSM, sreca da koristim pozive minimalno, samo ako nema Viber WhatsApp pa me ne pogadja previse..,

I taj 5G ce biti opsta papazijanija koliko vidim. Jako je kod nas smesno koriscenje reci standard za sve. Pocevsi od cigli pa na dalje. Koji je haos samo sa "optikom" to je tek prica,tako da ne bih se bas nadao da ce 5G bas biti idealan.

Niko se ne nada da će biti idealan ali sto treba treba da rastereti bazne stanice. Jos ako pozivi budu radili na njemu a ne kao VOLTE. Kako se kome cefne...

VoLTE pozivi rade, na testiranim telefonima, kod ozbiljnih operatera.
Kod ovih što daju sve za dinar, mora na nečemu da se uštedi.
Biće to samo bolje, kako vreme prolazi. Ako se ne varam, čak i za "veliki" Apple je bio potreban update software-a da bi VoLTE proradio u našim mrežama.
Pozdrav

Da dodam i ja da je jedino rešenje za slučaj da VoLTE ne radi iako je jasno da bi trebalo da radi (potvrđeno podržan uređaj itd.) prosleđivanje prigovora (kako već to nazvati) tehničkoj službi. To može preko kontakt centra ili uživo u prodavnici, nakon što se iscrpe ostale mogućnosti. Dvoje koje znam su se tako u subotu žalili (nakon mesec-dva telefoniranja preko 2G mreže, otkad su prešli iz MTS-a u A1) i danas im je aktivirano konačno, pri čemu im je stigla poruka iz priloga. Dok su to tehničari čačkali, neko vreme (ne tako kratko, oko dva sata) bili su nedostupni.

Međutim, jednom od to dvoje su nešto zeznuli, tako da su mu trenutno onemogućeni dolazni pozivi ("osoba koju ste pozvali aktivirala je uslugu zabrane poziva"), ali odlazni rade kako treba (stvarno je VoLTE), a nema problema ni sa porukama niti internetom. Može biti da je nešto i do samog broja, budući da mu se slično desilo i prilikom prenosa (odlazni pozivi su jedino što je radilo, i to samo na 2G mreži), s tim što je tad bila poruka za neaktivnu karticu ("izabrani broj privremeno nije dozvoljen"). Tad je to rešeno kroz dva dana, a videćemo šta će sad biti. Neprijatnost u svakom slučaju: novčano besplatan Mega plan, ali ipak ima svoju cenu...

Prilozi

• Screenshot_20250324-175507_Messages.jpg
    Screenshot_20250324-175507_Messages.jpg
    78.9 KB · Pregleda: 51
Pre 3 dana uzeh opet Nothing ali sada 3a. Pre toga mi iz korisnickog kazu kolege su probale Nothing i radi VoLTE. Reko ajd znaju sta rade i pricaju. Kupim nov 3a i ne lezi vraze VoLTE ne radi. I opet prepirka i pretnje da cu da odem iz A1 jer u Yettelu ii MTS uredno radi VoLTE. Kazu,kolege rade na tome. Ne mogu da verujem da ne mogu da rese jedan relativno lak problem. Ako je resenje da uradim raskid ugovora da bi resio problem ili prodam Nothing onda nemam reci. 2 meseca se dopisujem sa podrskom Nothinga i nije do njih. U A1 kazu ne postoji lista podrzanih telefona i ne podrzanih. Koliko vidim Pixel,Nothing i tako te "marke"Koje su u promilima na trzistu kod A1 ne prolaze. Ne znam kako da uspem da dodjem do napredne tehnice da se raspravimo jer mi generalno ovi u korisnickom nisu nista krivi sto ne znaju jer im to i nije posao. Ima li neko ideju? :D Vise mi je dosadilo da slusam kako je na mom broju omogucenVoLTE (znam da jeste vec 5 godina) .

Poslednja izmena:
Vrh Dno