Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Telenor, potez 77ce od Zelenog venca do Zvezdare = pun LTE. Indoor 4G signal u siroj okolini okretnice trolejbusa/77ce je JACI od indoor 3G signala.

Вип крупним корацима граби ка покривању аутопутева 4Г мрежом! (мада не баш велики број грађана Србије има ту част да на аутопутевима користи мобилни интернет ;) )
Сада је покривен велики део аутопута до Шида (Пећинци, Шашинци, Кузмин, Батровци...)
Али је још необичније да су покрили села Баљевац, Дражевац и Конатице на крајњем југоистоку обреновачке општине (а нису ни Обреновац, ни Лазаревац).
Али то само значи, да ускоро вероватно покривају и Ибарску или према Златибору (где су већ покрили делове око Милановца, Чачка, Лучана, Пожеге, па Ариља и Ивањице који су изван правца...)

Poslednja izmena:
Али свака част за Випово ажурирање мапе на сајту! Скоро тренутно ажурирају и мислим да може, бар у грубо, да послужи да се види каква им је покривеност у неком крају.
(за разлику од очајног Теленоровог и Мтс ажурирања)

http://www.vipmobile.rs/o-vipu/vip-mreza/mapa-pokrivenosti.1634.html

Poslednja izmena:
Вип крупним корацима граби ка покривању аутопутева 4Г мрежом! (мада не баш велики број грађана Србије има ту част да на аутопутевима користи мобилни интернет ;) ))
Ne znam da li koriste LTE, ali ja sam putovao cesto ove godine busom, i ***... ajde sto svaki klinac ima telefon danas, ali i svaka baba je imala i buljila u nesto na njemu tokom voznje ;)

Ne znam da li koriste LTE, ali ja sam putovao cesto ove godine busom, i ***... ajde sto svaki klinac ima telefon danas, ali i svaka baba je imala i buljila u nesto na njemu tokom voznje ;)

То јесте, сад никоме није досадна (дуга) вожња ;)
(мада мени није била ни враније) Једино возачи не би требали да користе...
Видим и још нових 4Г „површина" поред (ауто)путева код Випа задњих дана (евентуално недеља), Дољевац, Бачки Јарак, Србобран, Кула, Црвенка, Сивац, Кљајићево...
Кад би тако наставили онда би стварно покрили више од пола територије до краја године, али сумњам...

Poslednja izmena:
Изгледа да не, нажалост (сем ако ових дана ниу почели); само је Мтс мало кренуо.

Gde se na Ratelovom sajtu mogu videti nove baze stanice i njihove frekvencije, može li link?

Sent from my JY-G3N using Tapatalk

До пре пар месеци су прилично лепо ажурирали, водили евиденцију, али сад само половично, посебно ових нових Вип проширења нема; обично недељно ажурирају понедељком/уторком, а сад су ваљда на летовању па нису две недеље ;)

http://registar.ratel.rs/cyr/reg203
па се у кључне речи упише: телеком, теленор или вип мобиле

Poslednja izmena:
Svasta, pa valjda je logicno da 800MHz ide na autoputeve, veci domet, a manji kapacitet.. :)

Bujanovac, centar. Levo VIP koji nema 4G, desno MTS koji ima 4G.

MTS je najviše pokrio, nema priče.

Мислим да је Вип врло близу по поривености, а и само што није стигао у Бујановац :) пошто покривају аутопут.

Svasta, pa valjda je logicno da 800MHz ide na autoputeve, veci domet, a manji kapacitet.. :)

Или ипак јесу и они почели на 800 MHz ових дана, недеља! Ухватио сам веома слаб Випов сигнал са ових (изгледа) 2 БС у околини Обреновца што су управо поставили, али је био тако слаб (-125), да брзо нестане, па онда пар минута нема ништа... али мислим да јесте; као вероватно и већина задњих око аутопутева.
(Иначе пре 10 дана у јужним/југозападним градовима Вип и Мтс су били искључуво на 1800, а новопридошли Теленора само на 800).

Што је веома добра вест, да су сад сви почели на 800 (штета што исто нису Вип и Мтс и на 3Г 900 у руралним подручјима
И опет похвале за Вип, каква прецизност мапе...)

Poslednja izmena:
Bujanovac, centar. Levo VIP koji nema 4G, desno MTS koji ima 4G.

MTS je najviše pokrio, nema priče.
Мислим да је Вип врло близу по поривености, а и само што није стигао у Бујановац :) пошто покривају аутопут.
Svako moze da skine app pa da skenira/proveri sta je pokriveno.
Ove mape od operatera i ratel-ov spisak su samo teorija....
Или ипак јесу и они почели на 800 MHz ових дана, недеља! Ухватио сам веома слаб Випов сигнал са ових (изгледа) 2 БС у околини Обреновца што су управо поставили, али је био тако слаб (-125), да брзо нестане, па онда пар минута нема ништа... али мислим да јесте; као вероватно и већина задњих око аутопутева.
(Иначе пре 10 дана у јужним/југозападним градовима Вип и Мтс су били искључуво на 1800, а новопридошли Теленора само на 800).

Што је веома добра вест, да су сад сви почели на 800 (штета што исто нису Вип и Мтс и на 3Г 900 у руралним подручјима
И опет похвале за Вип, каква прецизност мапе...)

CellMapper moze da registruje frekvenciju na kojoj radi BS i da je upise na mapu - uslov je samo da tel sa kojim se to radi ima root.

Poslednja izmena:
Taj cellmapper je besmislen. Bila bi tuga da je pokriveno kako ta aplikacija prikazuje.
Mape Telenora i Vipa su prilično dobre.

Poslednja izmena:
Pa to nije bukvalno sva pokrivenost nekog operatera... :)
Prikazuje samo mesta gde je neko prosao sa tom aplikacijom.
Gde je stvarno uhvacen signal.
U svakom slucaju bolje nego teorija i nagadjanja.

Za tako nešto jeste ok. Treba mnogo ljudi da koriste da bi bila ažurna

Za tako nešto jeste ok. Treba mnogo ljudi da koriste da bi bila ažurna
Upravo tako.
Ja sam protrcarosao kroz zemlju usput eto iz radoznalosti da vidim i to.
Ako bi koristili i ostali (pogotov oni koji se pozivaju na ratel i saopstenja provajdera) mapa bi bila mnogo realnija.

Taj cellmapper je besmislen. Bila bi tuga da je pokriveno kako ta aplikacija prikazuje.
Mape Telenora i Vipa su prilično dobre.
Баш тако, јако мало је обележено и тешко да ће некад бити бар приближно; сем да плате неког да обилази Србију :) И опет, можеш обићи главне путеве и насеља, али не можеш сваки засеок и „чуку", где можда баш неком затреба, планинарима рецимо.
А кад сам већ на терену онда видим (скоро) све.
Иначе никад 100% не можеш знати какав је сигнал иза дебелих зидова или друге препреке док не пробаш; ни сами оператери не знају какав им је сигнал у сваком ћошку.
Теленорова мапа је одлична, али шта вреди кад увек касне са ажурирањем, али је задовољавајућа у крајевима где није било скорашњих проширења. Випова одлична, тренутно. А код Мтс-а није баш добра ни мапа, ни ажурирање.

Још један детаљ са терена, Аранђеловац је слабо покривен са једном БС МТС-а која се налази на хотелу Извор и једва покрива бањски парк, а камо ли центар и главне улице источно од парка.

Poslednja izmena:
Centar Sremska Mitrovice, MTS je u pitanju

Prilozi

• Screenshot_2016-08-10-16-26-12.png
    Screenshot_2016-08-10-16-26-12.png
    320.4 KB · Pregleda: 136
Написах јуче по мејл Рателу (за неажурирање дозвола на сајту), Теленору (за кашњење у ажурирању мапе покривености и за кашњење у покривању са 4Г за друга два оператера), Мтс-у и Вип-у (за немање 3Г сигнала код мене). До после сат времена су стигли аутоматски одговори од Теленора и Випа. Данас одговор од Теленора да ће моје мишљење „сигурно бити узето у обзир". И да мејл Мтс-у није могао бити уручен, па ће се за 1 дан опет покушати уручење...

Poslednja izmena:
Ti bas imas slobodnog vremena? :D

Знам да су мале шансе да и од једног буде користи, али ето да покушам ;)
И овде је писано да су у понеким примерима Мтс и да ли Вип реаговали или покушали да ураде нешто око сигнала...

Написах јуче по мејл Рателу (за неажурирање дозвола на сајту), Теленору (за кашњење у ажурирању мапе покривености и за кашњење у покривању са 4Г за друга два оператера), Мтс-у и Вип-у (за немање 3Г сигнала код мене). До после сат времена су стигли аутоматски одговори од Теленора и Випа. Данас одговор од Теленора да ће моје мишљење „сигурно бити узето у обзир". И да мејл Мтс-у није могао бити уручен, па ће се за 1 дан опет покушати уручење...

To je isto kao da si sad im rekao to naglas i da se nadas da ce neko od njih to da cuje. Oni jednostavno to ne citaju, a opcije su:
1) nikad nece biti procitano
2) dobices auto reply od bota
3) dobices reply od pere perica koji ti se zahvaljuje na sugestiji a koji nema pojma sta si napisao niti ce kome to da prosledi :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Лако је вама у Бг, НС, Ни ;) знате да ако нешто нема сад, да ће искрснути за неки месец...

Ево једно ново место на Вип 4Г мапи, Бајина Башта, мало неочекивано (попут Баљевца, Дражевца и Конатица), нити има целих 10 хиљада становника, нити је на неком од главних путева.

Nazad
Vrh Dno