Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Нема разлике, истa је технологија. Видех само да је у Чешкој на некој мрежи уведена 4Г+ мрежа, до 150 Мbps, исто и аплоуд мало већи, можда 70...

Poslednja izmena:
Нема разлике, истa је технологија. Видех само да је у Чешкој на некој мрежи уведена 4Г+ мрежа, до 150 Мbps, исто и аплоуд мало већи, можда 70...
LTE je 150, LTE-Advanced je 300Mbps, i dosta veci UL.

Toliko je lose sirenje 4G da dve strane se prica o 4G vs. LTE ikonici :D

@desp, bio opet u Knez Miletinoj, MTS kartica u 4G slotu (nisam imao VIP da probam). 4G radi dok se ne udje u hodnik zgrade Coste i Puskina, i jos nekih (ne svih), dok radi u Lebovskom. Cim se udje, ode 4G u 3G.
Napolju je >-100dBm 4G, samo se udje u zgradu (ne ide do lifta ili nesto slicno, bukvalno holovi zgrade, <1m od ulaznih vrata), nestaje 4G. 3G napolju je >-70dBm, cim se udje pada ispod -95dBm!

Tako da uopste nije cudno sto ljudi imaju probleme sa Telenorom u toj ulici, signal vani nije dobar kao kod MTSa/VIPa. Probacu VIP kada budem isao sledeci put.

Jel' primetio neko da VIP u centru Nisa, oko Kalce, Pobedine, Trga republike i ceo taj tu deo na jednoj BS ima pun LTE signal ali bez izlaza na net?

Jacina signala se krece od -6XdBm do -8XdBm, u proseku oko -75dBm.

Na ovim screenshotovima, kad je CID:1, nema neta. Kad je CID:2 ili 3, radi bez problema.
Ovo je ovako par nedelja.
Ne verujem da je do fona, na drugim mestima (i baznim stanicama) sve radi bez problema.
PureNexus ROM na N5 i Franco kernel.

uploadfromtaptalk1471452200756.jpguploadfromtaptalk1471452227562.jpguploadfromtaptalk1471452247575.jpg

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Bio sam krajem jula dole, radio mi je VIP 4g odlicno oko Kalce.

Trg Republike vec nisam obilazio :)

Jel' primetio neko da VIP u centru Nisa, oko Kalce, Pobedine, Trga republike i ceo taj tu deo na jednoj BS ima pun LTE signal ali bez izlaza na net?

Jacina signala se krece od -6XdBm do -8XdBm, u proseku oko -75dBm.

Na ovim screenshotovima, kad je CID:1, nema neta. Kad je CID:2 ili 3, radi bez problema.
Ovo je ovako par nedelja.
Ne verujem da je do fona, na drugim mestima (i baznim stanicama) sve radi bez problema.
PureNexus ROM na N5 i Franco kernel.

Pogledajte prilog 207294Pogledajte prilog 207295Pogledajte prilog 207296

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Тај CID, је обично на другим апликацијама sector 1, 2 или 3 (21, 22, 23 или 31, 32, 33) и јесте редни број ћелије на БС. И на тој једна ћелија не ради тренутно.

Poslednja izmena:
Bila je priča da radi u Pančevu (ili barem delu) ta kombinacija 800+1800.

Тај CID, је обично на другим апликацијама sector 1, 2 или 3 (21, 22, 23 или 31, 32, 33) и јесте редни број ћелије на БС. И на тој једна ћелија не ради тренутно.

Pretpostavio sam da je jedna celija u pitanju.
Zasto bi je pustili u rad ukoliko nije podesena/povezana? Nisam doduse pokusavao sms.

Bio sam krajem jula dole, radio mi je VIP 4g odlicno oko Kalce.
Trg Republike vec nisam obilazio :)
Mozda su ti drugi sektori bili jaci.

Prvi screenshot koji imam da ne radi OK je od 30.7. Mislim da sam neki dan pre toga provalio prvi put. Pre toga je lepo radilo.

Bila je priča da radi u Pančevu (ili barem delu) ta kombinacija 800+1800.

Probao sam u Martu taj 4G+ sa note 5. Ko ima telefon koji to podržava može da proba ispred vipove centrale kod onog glavnog antenskog stuba iza delta city-ja . Tu ima 100% 4G+ , samo što sam ja tada izvukao 56 Mbps na speed testu.

Poslednja izmena:
Nije pusteno u komercijalnu upotrebu valjda?

По том тексту јесте и можда је то разлог што овде има скриншотова до 110-120 Mbps. А и код Мтс-а смо имали исто. Ја сам читао на блогу једног стручњака или познаваоца телекомуникација, да тај фреквенцијски опсег од по 10 MHz који су закупили наши оператери за 4Г није довољан за постизање брзине од 100 Mbps...

Poslednja izmena:
Pretpostavio sam da je jedna celija u pitanju.
Zasto bi je pustili u rad ukoliko nije podesena/povezana? Nisam doduse pokusavao sms.

Откачила се нека жичица ;)
Ако ти је од значаја, напиши им мејл. Мада ће они онда вероватно да те питају будалаштине као, тачна адреса, модел и број телефона...

Рателовци се вратили са летовања, па су чак нешто и објавили на сајту. Од значаја је једино да је Теленор поставио по две 4Г БС у Пожаревцу и Сомбору.
А за Вип опет ништа о приличном ширењу 4Г! (мада је сад и њихова мапа довољна, једино се не види где су на 1800, а где 800)
Само има да су покривали са 2Г јужну Србију. И по мапи и мало уживо што видим је да су Виповци успели сад у целој Србији да прекопирају приближно исте БС као Мтс и Теленор (често и на њиховим стубовима) са 2Г. Што је релативни успех, јер су се појавили 10 година касније. Али сад су корисници постали (интернет) захтевнији, па много фали њихов 3Г у мањим местима.
А сви заједно, откад је почео 4Г, више не шире 2Г, тј. не постављају нове БС, што је велики минус, јер ваљда и људи у најудаљенијим крајевима треба да имају нешто!

Poslednja izmena:
Moze na obicnom LTEu da Speedtest pokaze >100, bez 4G+ kako ga VIP zove. To mozes videti i sam ako imas MTK telefon pa zabranis LTE800 i isprobas na lokaciji gde VIP prelazi 100Mbps.

Ovo sto je VIP na linku pustio zvanicno nije u upotrebi, vec je samo promotivno. Kao i VoLTE proba koju su izveli. (kazem: zvanicno)

Inace, @desp, proba Knez Miletina sa VIPom. Ulaz u zgrade, pad LTE signala za ~20dBm, slicno kao MTS, ali svega 10-15dBm pad 3G signala. S' tim sto VIP ima odlican i 3G i 4G pa uopste ne pada na 3G (bez poziva).
U samom Costa Coffee-u je slabiji pad, ali ga ima! 10ak dBm razlike ako sednes pri ulazu, ali jos vise od 20 ako se zavuces u nepusacki deo :)

Nesto smeta signalu u toj ulici.

По том тексту јесте и можда је то разлог што овде има скриншотова до 110-120 Mbps. А и код Мтс-а смо имали исто. Ја сам читао на блогу једног стручњака или познаваоца телекомуникација, да тај фреквенцијски опсег од по 10 MHz који су закупили наши оператери за 4Г није довољан за постизање брзине од 100 Mbps...
Koliko se ja razumem u to - siri opseg ti omogucava vecu propusnu moc, ali isto tako sto je siri opseg to si podlozniji da se ista frekvencija poklopi sa konkurencijom ili sa tvojom nekom drugom BS ili bas pojedinacnom antenom i samim tim ces stvoriti smetnje (sum) pa ce SNR da se smanji i opet imas isti problem.

Inace VIP-ova mapa i dozvole se ne poklapaju. Mozes videti da ima mesta na kojima je dobijena dozvola za 4G, a tamo uopste na toj lokaciji nema 4G pokrivenosti na mapi, a vrv je i takvo realno stanje, tako da ocekujem da ce u narednih mesec vrv opet biti update mape sa malo popunjenim prazninama u Vojvodini.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Хвала за информације око 4Г, вероватно има и тога, тј. да нису још пустили 4Г+, итд.
Али мапе Випове сад баш „раде" одлично, а Рател је скроз заказао, већ 2-3 месеца откад се Вип „опасно" шири са 4Г по унитрашњости, они нису објавили скоро ништа.

Konkurencija mora da koristi razlicite opsege valjda? Tako da nije nista lose da se uzme siri opseg.

Nista ne pomaze ni ovo, a imam i neke gubitke na voice-u dok pricam ja savrseno cujem sagovornika, ali desava se da mene na trenutke ne cuju, da se veza prekida, tj. krci a meni pun signal ili dobar u najmanju ruku, a nekad se desi samo da ispadne iz mreze na par sekundi pa se vrati.
Sa starim fonom i starom karticom mi se to nije desavalo, na Terenorovoj kartici toga nema.
Da li je do kartice ili telefona?
Nije strasno, to se ponekad dedi i traje sekundu-dve i posle bude normalno bez prekidanja.

Sent from my ONEPLUS 3 using Tapatalk

Te kratke ispade iz mreže (ili slabljenje signala) sam i ja primetio na da se dešava povremeno na Vip kartici. Traje kratko, do 2-3 sekunde pa se vrati. Ali nisam imao probleme sa razgovorima.
Mada sumnjam i da li telefon to dobro pokazuje.

Poslednja izmena:
Dobro je znaci nije do telefona cim i ti imas te ispade.
Da li se placa zamena kartice, drugi put, posto je prvi put besplatna zamena?

Ne, ovo je do VIPovog glupog rollovera ili nekih problema kada je 2G-2G veza (a oba su na VIPu). Ovo prvo sam mislio da su sredili, a ovo drugo me maltene ne pogadja, pa ignorisem :)
Nema leka osim da ostavis na 3G only da bude kartica (ili 2G only za ovo prvo, i nadas se da sagovornik nije VIP 2G u tom trenutku)

Cekaj, onda ako bih stavio vip na 3G ne bih mogao lte da imam.
Kazem ja da je lose mreza konfigurisana.
Toga na Telenoru nema.

Na 3G only je samo 3G :)
Imaju i jedni i drugi nekakve nebuloze. Npr. Telenor još uvek se dešava da nekad prebaci na 2G iako ima 3G signala; srećom dosta ređe nego ranije.

Ne, znam da ne bih imao lte, to sam konstatovao, nisam pitao.
Ja takvih problema nemam na Telenoru od kako sam podesio LTE only, nijednom nije palo ispod lte i svugde radi savrseno sa najmanjom brzinom 15/15 malo vise u UL a najvisom 50/15 takodje malo vise u UL.
Pricam za net, ne voice.

Pa sta poredis onda?:)
Kvalitet razgovora kod VIPa i neta kod Tnira?:)

Ne, znam da ne bih imao lte, to sam konstatovao, nisam pitao.
Ja takvih problema nemam na Telenoru od kako sam podesio LTE only, nijednom nije palo ispod lte i svugde radi savrseno sa najmanjom brzinom 15/15 malo vise u UL a najvisom 50/15 takodje malo vise u UL.
Pricam za net, ne voice.

Da,dobro su pokrili Bg sa 4g,sta vise uvek mi pokazuje da je pun signal,mislio sam da je tel zakucao ;) ,jer ne vidim da pada na neku crtu manje ;)
Ali problem kod telenora je ako se stavi 2g/3g/4g istovremeno desava se da stizu poruke o propustenim pozivima verovatno jer tel ne stigne da se prebaci na vreme na 3g kod pristizanja poziva. Ovo isto sam kod MTS primetio,za Vip ne znam jer ga nemam.
Ovo su sve pocetnicki problemi,tako je bilo i kod pocinjanja sa 3g mrezom dok to ne ispeglaju lepo za godinu,dve.

Da,dobro su pokrili Bg sa 4g,sta vise uvek mi pokazuje da je pun signal,mislio sam da je tel zakucao ;) ,jer ne vidim da pada na neku crtu manje ;)
Ali problem kod telenora je ako se stavi 2g/3g/4g istovremeno desava se da stizu poruke o propustenim pozivima verovatno jer tel ne stigne da se prebaci na vreme na 3g kod pristizanja poziva. Ovo isto sam kod MTS primetio,za Vip ne znam jer ga nemam.
Ovo su sve pocetnicki problemi,tako je bilo i kod pocinjanja sa 3g mrezom dok to ne ispeglaju lepo za godinu,dve.

Sta da ispeglaju? Najosnovniju stvar? Da je problem kod njih, ispeglali bi brzo, a cisto sumnjam da ne umeju da ispeglaju?

Ja ne dobijam propustene pozive na 4G mrezi, primio sam cak i poziv na Zvezdari u liftu dok sam na bio na 4G mrezi (4G signal u tom liftu je 2/5).

U pitanju je Nexus 5X sa najnovijim stock romom.

Mozda neki modeli telefona imaju ovaj problem i to na mrezama koje naravno nemaju VoLTE. U tom slucaju, jedino resenje je VoLTE.

Jedino sa VoLTE i može da se potpuno reši.

Vrh Dno