Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Ali je verovatno lako da se jednom BS pokrije, barem outdoor?

Juče/sinoć/noćas sam bio u Zaječaru, malo da obiđem prijatelje a onda na gitarijadu, evo malo zapažanja sa terena...

U samom gradu 4G ima samo mts, pokrivenost je - bar u centru odlična, mreža radi baš dobro, evo rezultata iz centra kod Banke Intesa (saborne crkve):

Druga dva operatera (Telenor i Vip) nemaju 4G u centru (čak ni na višim spratovima).

Kada smo otišli na Kraljevicu (gitarijadu), primetio sam da i Vip i Telenor imaju 4G zato što imaju privremene bazne stanice bukvalno iza bine. Nemam postpaid kartice ova dva operatera pa nisam mogao da isprobam kako radi internet kod njih. S druge strane mts nije imao lokalnu privremenu baznu stanicu ali je 4G radio vrlo vrlo dobro, evo rezultata "iz mase" sa stadiona FK Timok na Kraljevici:

Generalno sam zadovoljan jer se prednost 4G mreže vidi naročito u situacijama kad je veliki broj korisnika skoncentrisan na mali prostor.

Ali je verovatno lako da se jednom BS pokrije, barem outdoor?

Ако мислиш на конфигурацију ББ, јесте или велики део може са једног места, ако им је ту негде БС. По мапи покривен је читав град, и минимална је разлика између индор и аутдор покривености, што није превише чудно с обзиром да се падине Таре уздижу одмах изнад. Али сигурно није у свакој улици (делу) тако сјајан сигнал. Можда има једна БС на 800 или две...

Поставили су задњих недеља и 3Г на оближњем Дебелом брду/Зарожју (повише чувене Савине воденице ;) ), и по мапи и уживо сам видео на удаљености најмање 10 км, где је сигнал више него симболичан, док Теленор има употребљив сигнал са истог места на 900 MHz, наравно (приближна) оптичка видљивост. Јер је Вип нажалост опет поставио на 2100, иако покрива 100% рурални предео, врхове и горње делове брда. Исти случај је и са Мтс-ом. (А сва 3 оператера су на истом стубу, што је реткост. Ко иде из Бг на Тару, може видети са леве стране на доминантној чуки ;) мали стуб, јер је некадашњи већи, оборио ветар ранијих година)

И Ваљеву Вип има једну 4Г БС на 800 и једно 5 на 1800.

Poslednja izmena:
У Ваљеву одавно мтс ради скоро у целом граду на 4г.. Не знам какве бс има..

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

Bio sam juče do Beograda i na auto putu od Niša do BGD mts ima uglavnom 3G signal jedino kad se prolazi pored nekog grada prelazi na LTE. Nemam posptaid kartice Telenora i Vipa pa ne mogu da proverim kakvo je stanje kod njih.

Nesto ti ne valja, imao sam cesce 4G na MTSu Nis-BG (mada sam samo jednom imao MTS karticu u 4G fonu, nisam trosio, nego sam povremeno pogledao, bilo je cesto).

Vip je odlican sa 4Gom na autoputu NI-BG, cesto sam koristio ove godine tokom puta, samo na dva mesta mi je presao na 3G, a gledao sam stalno u fon maltene iz dosade :)

Znam da sam kod Velike Plane imao 4G, kod Jagodine, kod Aleksinca - to je što sam video 4G, nisam nešto non stop gledao u telefon. Jedan deo puta sam i vozio... Inače telefon mi sam prelazi na LTE ovde kući na stolu (oko 4,5km od centra Pirota) tako da nije do podešavanja skoro sigurno.

Ево у Лозници (у болници на несрећу овај пут;) ), само Мтс има једну БС.

Telenor nema 4G ni u Rakovici, ni na Miljkakovcu (okolina okretnice 94ke)... Cerak, Vidikovac, Labudovo brdo, Petlovo brdo da i ne spominjam... U Zarkovu kod groblja postoji 4G, ali je signal bas slab...

Sta cekaju vise?

Evo odgovorili su ti:
Telenor će do kraja 2016. omogućiti pristup 4G internetu za 50 odsto stanovnika Srbije unapređenjem ukupno 620 baznih stanica. Već sada, svi korisnici Telenor mreže imaju pristup brzom internetu gde god da postoji pokrivenost mobilnim signalom.

Telenor nema 4G ni u Rakovici, ni na Miljkakovcu (okolina okretnice 94ke)... Cerak, Vidikovac, Labudovo brdo, Petlovo brdo da i ne spominjam... U Zarkovu kod groblja postoji 4G, ali je signal bas slab...

Sta cekaju vise?
Da svi na groblju nabave 4G.

У Раковици нису имали ни друга два оператера пре неко време, мислим и Петлово слично...
Ма, само мало крену па стану. Можда ће за једно 4 године покрити Србију.

VIP je pokrio Cerak (dobar deo), Vidikovac, deo Labudovog brda, Zarkovo. Pokrio je vecu teritoriju Beograda u odnosu na Telenor.

Telenor se do marta bavio sa 3G dok je Vip za to vreme radio 4G i stekao prednost.
U jednom trenutku kako se budu procenti pokrivenosti priblizavali 90℅ stanovnistva svi operateri ce imati slicnu 4G pokrivenost.

Poslednja izmena:
Vip je malo toplo-hladno; npr. ima stalno 4G signal na autoputu od Bg pa do između isključenja za Pećnice i Rumu. Dalje je dobar 3G. Opet je 4G konstantno nešto pre Šapca, u Šapcu, pa sve do mesta Slepčević, nekih 10km posle Šapca. Tu onda pada na 2G i dalje se menja 2G i 3G prema Loznici. Trebali su malo da porade i na 3G, jer ima dosta mesta gde signal padne na -110, pa praktično i ne radi. Tako u kombinaciji sa 2G ume da bude i malo frustrirajuće.

Вип 3Г у Подрињу је очајан, али су зато са 4Г стигли до Бајине Баште ;)

Ma... Prvo imaš odličan 4G, a onda nikakav Edge. Uključiš online radio i dobar deo vremena provedeš čekajući da učita sadržaj...

Poslednja izmena:
Telenor se do marta bavio sa 3G dok je Vip za to vreme radio 4G i stekao prednost.
U jednom trenutku kako se budu procenti pokrivenosti priblizavali 90℅ stanovnistva svi operateri ce imati slicnu 4G pokrivenost.

daj boze pa ce se smiriti telenor sa cenama morace ...jel telenor oduvek igra na kvalitet....a realno sve je to isto .....

Ima li razlike kada se na telefonu prikazuje ikonica 4G ili LTE? Da li je to isto ili ima razlike?

Ne znam na kom si operateru to video, ja samo imam LTE i na Vipu i na Telenoru, a mts kartica mi je u 3G telefonu al me mrzi da he prebacujem u ovaj 4G, ali mi se cini da bi isto pisalo lte.
Zapravo to je isto nego neko oznacava 4G neko LTE, koliko ja znam zavisi od SW i telefona.

Sent from my ONEPLUS 3 using Tapatalk

Eto na VIP vidim 4G.

Ja ne, samo lte, H, 3G i E na istom mestu se smenjuju, ali E , katastrofa mreza.
Na istom mestu a zapravo u celom BG(gde se krecem) stoji uvek na LTE, na Tnoru, ostalo nisam video na 4G telefonu, a na drugom 3G e tu je rek ceo BG pod H+ i H.

Ne znam kako kod tebe to. Na vip je praktično svuda u BG 4G signal.

4G ili LTE mislim da zavisi od roma/telefona, na lg stock romu mi je 4G dok je na cyanogen-u LTE.

Sent from my LG-D838 using Tapatalk

4G ili LTE mislim da zavisi od roma/telefona, na lg stock romu mi je 4G dok je na cyanogen-u LTE.

Upravo tako zato sam i rekao da je to isto samo na nekom telefonu lte a na nekom 4G zavisi kako ko u romu odradi.

Ne znam kako kod tebe to. Na vip je praktično svuda u BG 4G signal.
Jedino da mi nije onda do podesavanja, ali sve je bilo automatski cim sam ubacio Vip karticu sve se podesilo, i proxy i port i pass i user i apn.
Malopre sam cackao i obrisao proxy i port a za auth type sam stavio PAP jer mi nekakako sa tim najbolje radi a probao sam od jutros svaku varijantu a do jutros mi mesec dana stajalo kako su automatski podesili na none.
Aj ako mozes napisi tvoja podesavanja pa da odradim isto da vidim.
Evo dok pisem ovo upravo se upalilo E pa 3G i sd LTE.
Da iskoristim priliku da posaljem dok je na 4G jer ako predje na E sutra malo ce poslati poruku ovu jer im je E beskoristan a u 90℅ slucajeva i sam 3G, H sam kod njih video jednom a H+ nijednom za 7 godina koliko sam kod njih.

Pa da APN type nisam imao tako podeseno i auth type, mada sam to malopre prebacio sam na pap, znaci sad sam podesio i apn type sad cemo da vidimo.
Da, hvala naravno.

Tačno, bilo je LTE ranije, ubačena je nova verzija andorida i sada piše 4G.
Predpostavljam da onda nema nikakve razlike između 4G i LTE.

Vrh Dno