Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Неуморни са инсинуацијама...
(а desp је лепо објаснио за раднике у пословницама...)

Краљево, Крушевац и Врњачка бања су добро покривени сигналом Теленора (што не значи 100%, ни 2Г није никад свугде идеалан). Вип Краљево и Крушевац добро, Горњи Милановац делимично. Мтс има нешто мањи број БС (раније постављених) од друга два оператера у Краљеву и Крушевцу и мало мању покривеност, не много; а у Трстенику, Врњачкој бањи и Г. Милановцу по 1 БС. У Ваљеву је била 1 БС Мтс-а, и око 7 Вип-а од пре месец.
У Лазаревцу Мтс има 2 БС, али није баш велика покривеност употребљивим сигналом. А Теленор можда има проблема са пингом и на 3Г и на 4Г (што су и други писали) и у односу на Мтс и Вип који су поправили свој 3Г (квалитет, покривеност је код Теленора најбоља због 900 MHz); а 4Г је био од почетка бржи код Мтс-а и Вип-а. Али никад нема озбиљних застоја код Теленора, у унутрашњости; у НС и Бг видели смо овде да је било негде или повремено...
U Mladenovcu Telenor provereno nema 4G

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Opet milqnce sa papirima :)

Ne znam. Tako je bilo. Nemam više MTK telefon da bih mogao da proverim.

Vrnjacka banja ima VIP LTE na jednom mestu.
Ne znam da li su pustili nekad ranije ili se radi o privremenoj baznoj stanici.
Prosle godine su za vreme love festa imali privremenu baznu stanicu, pa im je sms/voice/data radio odlicno. Druga dva operatera su imali problem sa preopterecenjem.
Za sad ne znam druge mreze kako su pokrile situaciju, videcu kasnije.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Vrnjacka banja ima VIP LTE na jednom mestu.
Ne znam da li su pustili nekad ranije ili se radi o privremenoj baznoj stanici.
Prosle godine su za vreme love festa imali privremenu baznu stanicu, pa im je sms/voice/data radio odlicno. Druga dva operatera su imali problem sa preopterecenjem.
Za sad ne znam druge mreze kako su pokrile situaciju, videcu kasnije.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Поставили су сада за фест, привремену базну станицу у парку.

U Mladenovcu Telenor provereno nema 4G
А Мтс од раније, или Вип од нових покривања око аутопута?

Ево и за остале јужне београдске приградске и суседне им општине, нешто од пре пар месеци, нешто од скорије... Обреновац има једну БС МТС и добро покривен центар (најмање). Аранђеловац 1 БС МТС, покривен део око бање. Сопот, Барајево, Уб, Љиг, Лајковац ништа. Гроцка вероватно ништа...

А Мтс од раније, или Вип од нових покривања око аутопута?

Ево и за остале јужне београдске приградске и суседне им општине, нешто од пре пар месеци, нешто од скорије... Обреновац има једну БС МТС и добро покривен центар (најмање). Аранђеловац 1 БС МТС, покривен део око бање. Сопот, Барајево, Уб, Љиг, Лајковац ништа. Гроцка вероватно ништа...
Nema ni u Lazarevcu 4G.

U Lazarevcu samo MTS ima 4G.

Hvala za info,kod Telenora sam pa nisam znao.

Ima li neka aplikacija koja može da prikaže detalje o baznim stanicama koje se nalaze u blizini?

Sent from my D6603 using Tapatalk

Лазаревац, писах, само Мтс има 2 БС од раније.
И још мало о покривености сигналом (са терена, као и за све претходне јужне и већину западних градова што сам писао).
Нови Пазар, Теленор има око 7 БС, Мтс 2. Али опет Мтс не заостаје толико са покривеношћу, само у западном делу града сам приметио да није имао сигнал, а Теленор јесте солидан. Рашка - ништа.

Ima li neka aplikacija koja može da prikaže detalje o baznim stanicama koje se nalaze u blizini?

Sent from my D6603 using Tapatalk

Има их 5-6 озбиљнијих, у задње време користим само Нетмонитор. Тачан положај БС (ћелије) не показује ниједна, али може да послужи за орјентацију, приближно...
А 4Г БС/ћелије је доста лакше пратити, пошто све три ћелије (колико их обично има на једној БС имају исти број, CID), само се разликује sector, 1, 2 или 3.

Poslednja izmena:
Hoće li lelenor u skorije vreme da pokrije Pirot sa LTE? Na sajtu sam od visprene neke Jelene dobio odgovor: 'pratite mapu pokrivenosti'. Zahvalio sam se na ljubaznom i preciznom odgovoru...
Pre par godina kad sam se raspitivao za 3g čovek mi okvirno rekao biće u tom i tom periodu, po planu.. Ovo danas je plači majko kakvi likovi rade za Telenor

Trenutno u Pirotu samo mts ima 4G i to po starom njihovom običaju sa samo jednom baznom stanicom u ulici Takovskoj (od decembra 2015). Imaju dozvolu (RATEL) za još jednu u ulici Predraga Boškovića, ali ona po svemu sudeći nije aktivna.

Outdoor je okej pokrivenost i sa ovom jednom BS, ali je problem indoor naročito u stambenim zgradama koje su daleko od ove jedne BS. Kod mene u kancelariji - ne tako daleko od BS (oko 1km) je oko -105dBm LTE signal. Kući (oko 5.5km od BS) je signal od -110 do -125dBm, što i nije tako loše za LTE 1800 na toj udaljenosti. Inače mts još nema LTE 800 ovde. U zavisnosti od lokacije brzine se kreću od 20/3Mbps (kad je signal baš užasan) do 100/30Mbps kad je dobar. Idem na neke terapije u bolnicu koja je malo dalje na uzvišenju pored grada i kad sam unutra, 3G se užasno muči i radi dosta čudno iako mts kao i Telenor ovde imaju 3G 900MHz, dok se LTE začuđujuće probija na oko -110dBm, ali je odziv odličan uz 20ak mbps, dok 3G nekad uopšte nema protok...

Vip je zvanično rekao da će do kraja godine pustiti LTE u Pirotu, a Telenor ćuti ko zaliven. Oni forsiraju 3G 900MHz, pa kući imam njihov 3G 900 čak bolji od mts 3G 900 jer Telenor ima više 3G 900 baznih stanica, ali LTE ništa. Imam i data sim sa 10GB na mts-u jer nekad treba klijentima poslati nešto i kad nisam u kancelariji ili kući, pa mi LTE sa uploadom od bar 5 ili čak 30Mbps dođe kao najbolja varijanta. Kad ostali puste LTE možda pređem kod njih. Do tad koristim ovako :)

Evo nekoliko screenshot-ova sa mog telefona LG G2 D802 + 4G postpaid sim:
0V2GV88.png GyBeHqD.png

Video danas slucajno telefon uhvatio 4G Telenor ...Do sada nije bilo 4G mreze, ali vidim da je samo pokriven centar...za sada..

Prilozi

• Screenshot_20160805-134834.png
    Screenshot_20160805-134834.png
    236.9 KB · Pregleda: 121
Пре две недеље је Рател објавио да Теленор има дозволу за једну БС у Старој Пазови...

Trenutno u Pirotu samo mts ima 4G i to po starom njihovom običaju sa samo jednom baznom stanicom u ulici Takovskoj (od decembra 2015). Imaju dozvolu (RATEL) za još jednu u ulici Predraga Boškovića, ali ona po svemu sudeći nije aktivna.

Ja sam dijagonalno suprotno od tebe, B. Ciflik. Imam dve kartice, telenor i mts, i bukvalno zavisi od dela kuće jačina signala. Koristim mts prepaid 3g za net jer je za nijansu bolji od Telenora, ali stalno prelazi sa h+ na 3g, kad je ne edge neupotrebljivo je. Telenor mogu i edge, ok šljaka, ali sporije. Kad nađe h+ to radi ok, ali prečesto prelazi na edge. 4g signal koliko vidim nema, a u radnji mi tražili valjda beše 600din za aktivaciju.
Edit: hvata lte mts, ali ne mogu da probam

Poslednja izmena:
Valjda, bese...

Pomesao nesto covek vrv :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Aktivaciju lte na prepaid broju. Nisam siguran za cifru, 400-600din, nisam hteo da plaćam.
MTS je u pitanju, da ne bude zabune, njihova radnja u centru Pirota.

Poslednja izmena:
Otkad može LTE na prepaid? Ja nisam znao za to.

Poslednja izmena:
Tu karticu je žena dobila kad je produžila ugovor sa njima, ja je odmah uzeo jer mi u kući jači signal, odmah se raspitao za lte i to mi je rekao. Čak sam u radnji pred njim ubacio karticu u LTE telefon i pitao ga da mi aktivira uslugu, kad mi je spomenuo to plaćanje, ja odustao. Sad koristim nju za net..

Moguce da se prebacuju na Tourist/SuperTourist tarifu, i menja kartica?

Sad sam kući u Poljskoj Ržani, ovde prolazi mts lte, nije neka pokrivenost, ali evo poređenja radi HSPA+ i LTE na mts mreži kod mene kući ovde na stolu (sprat kuće):

Prvi rezultat HSPA+, drugi LTE:

Što je okej :) Evo poređenja radi ExeNet wifi na 5GHz kod mene kući (glavni net koji imam) je negde između:

I ja da se lridruzim komentaru da mts performanse degradiraju u Nisu.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Vrh Dno