Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Znam ja za tu akciju, ali ja mislim da je to malo, bar meni je malo.
No vecini je sigurno dovoljno.

Sent from my ONE PLUS 3 using Tapatalk

Ako moze neko da mi objasni da li sa trenutnom sim karticom (nije ona nova usim) mogu u podesavanjima, kad odem na "Network operators", pa kad izlista sve operatere, da vidim da li "Hvatam" 4g signal, ili mi je potrebna usim kartica kako bih uopste video 4g signal, posto mi trenutno za sva tri operatera nalazi samo 2g/3g signal, pa ne znam da li stvarno ne hvata 4g ili je to do sim kartice? :)

Meni je Xperia prikazivala i 4G mreže iako nisam imao usim karticu, samo sam Network mode morao da podesim LTE/3G/2G, a samo nisam mogao da se povežem na nju dok nisam zamenio karticu

Kupih danas konacno 4G telefon. Telenor na potezu busa 56 (Zeleni venac - Petlovo brdo) ima pun 4G sve do mosta iza Super Vera u Zarkovu, tu se gubi. Vidikovac, Labudovo brdo i Petlovo brdo jos uvek nisu pokriveni 4G signalom.

Poslednja izmena:
Pitao si to u poslovnici? I oni su ti nešto odgovorili?... :S:
Ovime si mi mnoge stvari pojasnio.

Edit: jesi li to pitao u onim istim poslovnicama u koje si odlazio da ljudima podesavaš telefone i mifi uređaje, jer službenici nisu to znali?

Nije bila ta poslovnica, vec druga, ali sto se tice toga, da, u pravu si. U VIP-u je doduse lik proverio preko zvanicnog infoa na sajtu prvo (sto znamo da kasni), a onda je preko neceg drugog proveravao gde navodno imaju bazne stanice 4G tacno po lokacijama i nije ni tamo bilo tih. Dal' je tacan info, ne bih znao 100% reci, ali bih opet zamolio da se ne postavljaju info o dozvolama, vec da se pise ili kada zvanicno puste ili kada licno na mobu vidite u nekom mestu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pa milan i sam priznaje da samo prepisuje sa necega, a ne zna ni on sa cega. Eno cak je i demantovan po neki put :)

Mislim da sam ranije u Ratelovoj bazi video LTE frekvenciju za Telenorovu baznu stanicu na stubu kod groblja, a tamo nema uopste nema 4G signala. 4G se gubi malo iza Super Vera kad se ide ka Belim vodama...

Zamenih danas u Mts-u obicnu SIM za uSIM karticu, pa me zanima da li je potrebna jos i aktivacija za 4G na onaj njihov call centar ili je ovo sve sto treba da se uradi? Ne nalazi mi signal, u Kraljevu sam trenutno.

Ma to što tamo u Ratel bazi piše da ima dozvola ništa ne znači. Mogu da je stvarno postave/uključe i za 5 godina...
A kad piše 1800MHz, kako je moguće znati jeli to 4G ili 2G, kad mogu da koriste kako hoće. Isto i za 900MHz; može da bude 2G ili 3G.
Bezveze je i pisati o tome gde šta ima i kako radi bez provere na terenu.
Može se samo ispasti smešan i neozbiljan.

Poslednja izmena:
Jel zna neko zasto voLTE nije jos uvek dostupan u Srbiji? Dodatni trosak za operatere? Glupo je da samo data i sms idu preko 4G mreze...

Zamenih danas u Mts-u obicnu SIM za uSIM karticu, pa me zanima da li je potrebna jos i aktivacija za 4G na onaj njihov call centar ili je ovo sve sto treba da se uradi? Ne nalazi mi signal, u Kraljevu sam trenutno.

Mora da se izvrsi aktivacija... Bez potrebe komplikuju.

Hvala. :) Tako je, nisam se ni zanimao nesto preterano... ;)

Inace, Telenor je napravio odlican potez koriscenjem frekvencije od 800MHz za LTE jer je LTE signal negde jaci cak i od 3G signala (na mestu gde 3G signal varira imam npr. pun LTE)! Samo neka nastave sa pokrivanjem i to brzim tempom...

Dobar je 800 ali se onda zale zasto su brzine 15-20Mbps. Ne moze i jare i pare.

Npr. u Beogradu bi trebalo da kombinuju i jedno i drugo. To je onda pun pogodak.
Inače, LTE800 može i preko 30Mbps. Oko 33Mbps sam juče u stanu izmerio.

Jel Telenor u Beogradu koristi samo 800 ili i 800 i 1800 MHz za LTE? Ili si mislio da bi i drugi operateri trebali isto da urade?

Koristi i jedno i drugo, ali ne znam da li na istim lokacijama ima obe frekvencije. Koliko mi je poznato, npr. u Mirijevu je samo 800.

Telenor 4G u Batajnici, novo naselje, D20Mb/s-U17Mb/s, dakle ništa posebno, sad sam ga prvi put uhvatio... Frekvenciju ne znam.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Hoće li lelenor u skorije vreme da pokrije Pirot sa LTE? Na sajtu sam od visprene neke Jelene dobio odgovor: 'pratite mapu pokrivenosti'. Zahvalio sam se na ljubaznom i preciznom odgovoru...
Pre par godina kad sam se raspitivao za 3g čovek mi okvirno rekao biće u tom i tom periodu, po planu.. Ovo danas je plači majko kakvi likovi rade za Telenor

Неуморни са инсинуацијама...
(а desp је лепо објаснио за раднике у пословницама...)

Краљево, Крушевац и Врњачка бања су добро покривени сигналом Теленора (што не значи 100%, ни 2Г није никад свугде идеалан). Вип Краљево и Крушевац добро, Горњи Милановац делимично. Мтс има нешто мањи број БС (раније постављених) од друга два оператера у Краљеву и Крушевцу и мало мању покривеност, не много; а у Трстенику, Врњачкој бањи и Г. Милановцу по 1 БС. У Ваљеву је била 1 БС Мтс-а, и око 7 Вип-а од пре месец.
У Лазаревцу Мтс има 2 БС, али није баш велика покривеност употребљивим сигналом. А Теленор можда има проблема са пингом и на 3Г и на 4Г (што су и други писали) и у односу на Мтс и Вип који су поправили свој 3Г (квалитет, покривеност је код Теленора најбоља због 900 MHz); а 4Г је био од почетка бржи код Мтс-а и Вип-а. Али никад нема озбиљних застоја код Теленора, у унутрашњости; у НС и Бг видели смо овде да је било негде или повремено...

Poslednja izmena:
Krusevac je odlicno pokriven sto se tice mts 4g signala. Od centra ka novoj pijaci i okolini bukvalno je svuda 4g i ne prelazi nikad na 3g. Nisam stigao da proverim na jos nekim lokacijama jer sam otisao na odmor par dana nakon uzimanja 4g kartice. Ali, odziv je odlican i signal je stabilan.

Mora da se izvrsi aktivacija... Bez potrebe komplikuju.
Upravo tako. Ja sam obnovio ugovor i trazio 4G karticu, koju sam odmah i dobio ali ova sa šaltera ni jednu reč da kaže da od 4G nema ništa ako ne tražim posebno da mi rade aktivaciju...
Ne znam šta je mislila, zašto da sam trazio 4G sim karticu?

I kod mene isti slucaj. Jos sam napomenuo i kaze aktivirano. Ali, moral sam da zovem call centar jer indijanac nije aktivirao. Po poslovnicama rade de.bili.

Pitao sam Telenor kad ce da pokriju 4G signalom delove Beograda koji nisu pokriveni i dobio sam genericki odgovor: " U ovoj godini planiramo sirenje LTE mreze i na ostalim lokacijama ". :D

@desp

Na osnovu tvog iskustva, ko ima bolju 4G pokrivenost u Beogradu, Telenor ili VIP?

U ovom momentu Vip.
Edit: Naravno, moje mišljenje

Poslednja izmena:
Možda im je tako i rečeno da rade.
Meni se čini da si u pravu, mada mislim da je to pucanj u sopstveno koleno. Previše ljudi koji rade u poslovnicama ne znaju posao ili ne žele da rade. Naravno, ima i onih koji su odlični, ali dovoljan je jedan samo da pokvari utisak. Zavisi na koga naletiš.

Sve je to u redu, ali dodjes i trazis 4G karticu i kazes da ti aktiviraju i oni to ne urade. Pa koliki de.bil moras da budes za tako nesto? Ili je jednostavno bezobrazluk?

Nazad
Vrh Dno