Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Istina je bolna,zar ne?
Ali onaj kometar ti je full,stvarno si legenda :wall::smack:
Evo ti istina, koju možeš da vidiš u temi gde se meri brzina. Telesmor ima najsporiji 4G. Nema ali, nema vrdanja, najsporiji, tuga. Em poslednji dođu, em su najsporiji. Sve se slaže. Ćao zdravo.

To je tvoj problem:)
Ja tvrdim da VIP vani sa dobrim modemom nece padati na H ako nisu pozivi u pitanju.
Unutar zgrada samo u niskim delovima. Ali tu ni Tnor nema negde ni 3g.

Nije moj vec tvoj problem tj Vipa.
Modem je savrsen Vip mreza nije ni za Q.
Objasni kako modem radi savrseno na Tnoru po celom BG i u kuci a vip cas lte cas H?
Znaci modem zna da je Vip kartica i kazw e ovde nwcu da budem na lte a na Tnoru hocu.
Pa nije tako, cec Tnor ima na 800Mhz lte, a Vip samo na 1800 a ja imam obe frekfencije, zapravo ovaj modem prihvata sve moguce frekfencije jer je EU verzija, nije kineska gde ne podrzava 800Mhz.

Sent from my ONE PLUS 3 using Tapatalk

Doduse iskren da budem 99℅ mi je net ukljucen na Tnoru, sto je jos gore jer i taj 1℅ ne drzi konstantno na lte.
Jedino ako je kartica nesto ******a ili losa ili ne znam ni sam.
Ali kad ima Vip lte tad ubija i bolji je od Tnora u brzini, ali nije sve u brzini, optimizacija mreze je jos bitnija.
EDIT:
Evo i SS sa istog mesta u mom stanu
VIP
9e003d10ac4b5f04dad0d24bb4db07db.jpg

Tnor
6fa89395a319f41a3bfc51d164981d2d.jpg

Vip se u mom stanu kaci na na E(e hebem ti), dok Tnor odmah hvata i sve vreme drzi LTE.

Poslednja izmena:
Ovo je 4G tema, ne tema o signalima 2G, 3G mreze.

Znam, zato i pisem(diskutujemO) o 4G kako gde radi.
Takav je naslov teme diskusija o 4G, pa se drzimo iste.

Misliš na ceo Beograd??

Narsvno da ne, nisam ja Milan Papir :)
Ali, tamo gde sam prosao, da. I tamo gde ima 4g uopste nece padati. U Nisu hoce, ali u BGu izgleda nisu pravili takve rupe.

Agen.me, pa to nije vani. U svom stanu mi je LTE najmanje bitan, imam wifi.
A sta ti je ona ikonica telefona gore levo na ss?
Btw, kad si pre dobio OnePlus 3?

Poslednja izmena:
Znam da u mom stanu nije vani nisam to ni rekao vec dajem kao primer stabilnosti i kvaliteta mreze.
Ikonica je od Vibera.

Evo kako izgleda Vip 4G autoputem od Subotice do Beograda. Snimljeno programom Network cell info lite. Počeo am snimanje kod Bačke Topole, ali i od Subotice do B. Topole je slična situacija.
Moj je zaključak da su lepo odradili posao; uglavnom je signal 4G, dosta manje 3G, a 2G samo mestimično.
Većim delom signal je jačine -95 do -110 (važi i za 3G i za 4G).
Svi snimci ekrana su ovde. Čisto da ne bude da sam izmislio :)

A lepo precrtano na mapi izgleda ovako: (teget-4G, crveno-3G, zeleno-2G)

Stanje danas:
Vip - SU istok - BG obilaznica
Dobro napreduju.
Mapa
MTS - SU istok - BG obilaznica
Mapa
Sve ostalo samo na papiru... :D
Telenor - nisam imao usim za probu.

Odradjeno programom CellMapper

Onda ti momak nemas blage veze sa zivotom :D
DZOSUA druze, ti nikako ne mozes da shvatis da neki ljudi imaju razlicite potrebe od tebe. I shvati da niko ovde ne favorizuje nekog operatera iz nekog razloga, vec svi gledamo objektivno stanje stvari.

Sent from my iPhone using Tapatalk

На Копаонику Теленор и Мтс имају по 4 БС, а Вип 3. (евентуално још пар које се нису могле регистровати испод Панчића). Али с обзиром на фреквенције 1800 и конфигурацију терена, простирање сигнала није велико, иза брда или превоја све брзо нестаје.

Крушевцу Вип има 8 БС, Теленор 6, Мтс 3 (још пар евентуално ако имају у југоисточном делу да нисам ухватио). Теленор има за нијансу бољу покривеност због фреквенције 800, али је често ту слаба вајда кад сигнал падне испод 100-110 dBm. Мтс мало лошију због малог броја БС.
У Крљеву слично, Вип 6, Теленор 5 (по Рателу 6), Мтс 3...

Opet ovaj sa "iskustvom sa lokacije" :D

Tako je.
Overi kako tvoje price rade u praksi, ovako je cist spam.

Ako moze neko da mi objasni da li sa trenutnom sim karticom (nije ona nova usim) mogu u podesavanjima, kad odem na "Network operators", pa kad izlista sve operatere, da vidim da li "Hvatam" 4g signal, ili mi je potrebna usim kartica kako bih uopste video 4g signal, posto mi trenutno za sva tri operatera nalazi samo 2g/3g signal, pa ne znam da li stvarno ne hvata 4g ili je to do sim kartice? :)

U Lazarevcu VIP nema 4G. MTS ima 4G, ali slabiji 3G od VIP, na par mesta gde MTS na E, VIP je na 3G. Ima li neko sa Telenor karticom u Laz da kaže za 4G?

Ja sam bio u Lazarevcu tokom cele prosle nedelje i Telenor nema 4g nigde. 3g ima nesto slabiji odziv, ili mi se to cini posto sam sad vec navikao na 4g koji u BG imam preko 90% vremena i ima osetno brzi odziv od h+.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Крушевцу Вип има 8 БС, Теленор 6, Мтс 3 (још пар евентуално ако имају у југоисточном делу да нисам ухватио). Теленор има за нијансу бољу покривеност због фреквенције 800, али је често ту слаба вајда кад сигнал падне испод 100-110 dBm. Мтс мало лошију због малог броја БС.
У Крљеву слично, Вип 6, Теленор 5 (по Рателу 6), Мтс 3...

Zaboravih da se javim, ja danas bio u VIP i Telenoru, i pitao za neke bazne stanice sto si pricao da su pustene u nekim mestima pre oko nedelju dana - i jedni i drugi rekli da nemaju tamo ni jedan BS jos uvek. Jesi ti siguran da ti ne citas samo gde su dobili dozvole, posto dobijanje dozvole i postavljanje(a i pustanje) BS u rad nije isto...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pitao si to u poslovnici? I oni su ti nešto odgovorili?... :S:
Ovime si mi mnoge stvari pojasnio.

Edit: jesi li to pitao u onim istim poslovnicama u koje si odlazio da ljudima podesavaš telefone i mifi uređaje, jer službenici nisu to znali?

Poslednja izmena:
Ja sam bio u Lazarevcu tokom cele prosle nedelje i Telenor nema 4g nigde. 3g ima nesto slabiji odziv, ili mi se to cini posto sam sad vec navikao na 4g koji u BG imam preko 90% vremena i ima osetno brzi odziv od h+.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
Znači MTS ima najbolju pokrivenosti sa 4G do sada, u dosta gradova imaju 4G, kada sam video u Prokuplju baš sam se prijatno iznenadio. Znači VIP i Telenor kasne.
Takođe kada nisam na 4G, navikao sam, sve je dosta brže.
Što se tiče BG, svuda gde sam se kretao imam 4G, razgovori preko vibera/whats nigde ne prekidaju i bolje se čuje (whats je glasniji od vibera uvek, bolji mi je za pozive), bukvalno sa dosta neta u paketu obični pozivi nisu više ni potrebni.

Vidis, zbog zadnje konstatacije je problem, ali ti je dobra kontatacija.
To malo nase provajdere zeza i zato se skrtare na GB s obzirom sa je "zaziveo" 4G i da bi dosta ljudi pricalo preko neta pa zato i ne daju.
Salim se, ali je vrlo moguce, znajuci nase provajdere mobilne telefonije.

Voice razgovori ne trose mnogo, npr whatsapp trosi 1MB za 3 minuta u kvalitetnijem rezimu, a ako me sećanje služi 1MB za 5 minuta u losijem kvalitetu (mada je sasvim dobar)

Bar u mom okruženju, dosta slabo ljudi koriste tu mogućnost (wa, viber) za svakodnevno pozivanje. Već uglavnom za pozivnje ljudi u inostranstvu. Inače je zaista super opcija.

@vojska_spasa, u VIP je akcija 3GB poklon svaki mesec dok si njihov korisnik, ne može da nestane neta, plus akcija sa duplim MB iz paketa, zaista mnogo GB može da se izvuče za male pare sve u kompletu. Vrhunska ponuda, nema potrebe za dve kartice (jedna za razgovore/sms, jedna dodatna za net).
@Septimus, može li na whats da se podesi da uvek bude u kvalitetnijem režimu?
@desp, mene čak i keva počela da zove na viber, a kad je ona počela onda...

Što se tiče Ade u BG, cela Makiška strana ima 4G, nisam prelazio na NBGD, to ću danas-sutra, kad uhvatim onaj vozić, nisam se ni jednom vozio ,)

Vrh Dno