Šta je novo?

3D printer - Opsta tema - FAQ

1779549108526.jpeg

Htedoh da juče malo kukam u temi, ali snašli smo se. Mlađe dete i kupilo, i isfinansiralo, maštao o tome dugo, informisao se, ali ispalo je poprilično velik izazov da bez pomoći stigne do ovde. Bilo plakanja i da ga vratimo. 😀

Elegoo Centuri Carbon 2 combo sa paletom za 4 boje. Zahteva malo iskustva i malo grešaka, ali izgleda da je rezultat baš dobar kad se savlada. Koristimo Elegoo slicer, izgleda identično kao Orca i Bambu slicer, samo vidi štampač ovi ga ne vide, mada se nisam ni previše cimao kad je ovo proradilo.

Pogledajte prilog 540464

Htedoh da juče malo kukam u temi, ali snašli smo se. Mlađe dete i kupilo, i isfinansiralo, maštao o tome dugo, informisao se, ali ispalo je poprilično velik izazov da bez pomoći stigne do ovde. Bilo plakanja i da ga vratimo. 😀

Elegoo Centuri Carbon 2 combo sa paletom za 4 boje. Zahteva malo iskustva i malo grešaka, ali izgleda da je rezultat baš dobar kad se savlada. Koristimo Elegoo slicer, izgleda identično kao Orca i Bambu slicer, samo vidi štampač ovi ga ne vide, mada se nisam ni previše cimao kad je ovo proradilo.
Nidzo ako treba kakva pomoc tu sam 🙂

Ne znam sad šta bih pitao, stavili smo crnu i narandžastu, koje se različito ponašaju iako su u pitanju PLA Pro filamenti istog proizvođača (Elas 3D). 210-240C, crni je počeo da se lepo sastavlja na 230C, narandžasti se deformiše na 230C, na 210C granično dobar, pa smo stavili 215 i to deluje ok.

Imali smo i jedno produvavanje cevčice canvasa pumpom za basket, zabadala crna sa greškom kao da je glava zapušena, ali na continue nastavi normalno, pa smo posumnjali na taj senzor.

U principu sitnice sapliću, a dugo se čeka sa se vidi neka promena. Treba strpljenja.

Ne znam koliko spoljna sredina utiče otvorene filamente?

Moram da pitam: zasto Elegoo a ne Bambu?

Takvo ponasanje filamenata znaci da su krs.
Ne znam cemu imas pristup ali menjaj brend.

Uzmes neprovidnu plasticnu kutiju sa hermetickim poklopcem, ne mora bas savrseno da zatvara.
Stavis odvlazivac vazduha i otvorene filamente (nove otvoris takodje) i sve stavis u kutiju i drzis zatvoreno.
Ako su iole normalni filamenti, mogu godinama da stoje.
Imam filament koji stoji 4 god i nista mu ne fali.

Vlaga jeste ubica filamenata ali dnevno svetlo (UV) je najveci.
Zavisno od kompozicije filamenta, neki rapidno degradiraju na UV dok neki mogu bez problema godinama, skalira sa kvalitetom filamenta.

Treba mi za neki print precizan dizna 0.2 imam bamboolab p1s. Da li je ok uzeti ovaj hotend na temu-u https://share.temu.com/qmvNRst0JzB ili pošto već imam neki hotend na kome mogu dizne da se menjaju pa da li samo diznu da uzmem za njega? Radim print kućišta i cifera sata sata pa preporučuju 0.2mm

Moram da pitam: zasto Elegoo a ne Bambu?
Poprilična razlika u ceni, plus nam je bio odmah dostupan. Ima stabilne temperature, relativno lak za korišćenje i eventualno dugoročno održavanje. Do detalja imaju objavljeno servisno upustvo i pomažu ljudima, što se nadam da nam neko duže vreme neće trebati.

Filamenti su najjeftiniji mogući, kontao sam da ih drndamo dok se učimo. Promenićemo kad potrošimo, uz neku šansu da smo ih možda podesili sad dobro i bude to sve sad ok.

Bambu A1 kombo je malo jeftiniji, a bolji, posebno za početnike. Jeste sligner i traži više prostora, ali ko ima mesta treba da uzme u obzir.
Ja sam odlučio da se konačno vratim 3d štampi, posle Ender 3 golgote i 2 godine pauze, pa već nekoliko dana čitam i gledam sve što mogu da nađem. Juče zamalo da poručim Sovol SV06 ACE, iako znam da nije baš smislena kupovina danas 😀

Koliko sam ispratio, CC1 je jedan od najpopularnijih štampača poslednjih godinu dana, zbog cene pre svega, nema ništa jeftinije u CoreXY varijanti. Tu su negde sa cenom Flashforge A5M i Creality K2 SE, ali su manji i otvoreni. CC2 izgleda nastavlja taj trend, neke stvari su popravljene i dolazi sa multikolor opcijom. Dokle će tako moći, nisam siguran. Vidim da je Creality počeo da posluje sa gubitkom i u problemu je. Još uvek su drugi sa oko 30% tržišta (Bambu preko 40%), ali ne piše im se dobro ako nešto ne promene. A ako nisu do sada, ne znam kada će. A meni izgleda da se Elegoo-u smeši slična sudbina. Ovaj Canvas prodaju za 50€, jeftinije od nekih sušača filementa. Nema šanse da zarađaju na tome.

Evo poređenja CC1 sa Voronom v2.4. Jasno je zašto je Voron toliko skuplji. CC1 izgleda kao igračka.
ECC.webp
voron_v2.4.webp
I pored toga CC1 radi bez većih problema. Pitanje je dokle, viđao sam da ih ima sa preko 1000 sati, ali to i dalje nije neka cifra. A sa druge strane, sa nekim akcijama ili par meseci korišćeni se mogu naći za 250€. Za hobi je dobra ponuda. Postoji i community firmware, OpenCentauri sa nekim ispravkama. Vidim komentare da CC1/2 udara na Bambu kao što je Bambu sve ostale, ali nema ništa od toga, daleko su od njih.

Filamenti su najjeftiniji mogući, kontao sam da ih drndamo dok se učimo.
Obavezno koristite filament filtere

Bambu A1 kombo je malo jeftiniji, a bolji, posebno za početnike.
Vec se ponavljam previse ali nista ne moze da primirise Bambu, pogotovo kada su pocetnici u pitanju.
Jedino oni imaju kompletan sistem koji u odnosu na ostala resenja konkurencije izuzetno dobro radi tj jedino oni imaju full click & forget stampace.

Obavezno koristite filament filtere
Morao sam da guglam. 😀 Napravićemo obavezno. Hvala.

Za ovo drugo, zasad jeste poprilično uključi i pusti štampu sa Elegoo, ne mogu da kažem da je uređaj komplikovan. Instalacija je bila poprilično jednostavna. Nisam siguran da bi nas Bamboo poštedeo podešavanja profila za filamente. Sa druge strane se sve slažem jer ceo internet isto piše što i ti, ali eto, mi smo doneli ovu odluku i sad šta je tu je. Vreme će pokazati da li smo pogrešili. Cena nije toliko visoka da bi se mnogo potresali. Šta mi se sviđa, jako je tih i rekao bih poprilično brz za ove pare makar sudeći po YouTube.

Nisam siguran da bi nas Bamboo poštedeo podešavanja profila za filamente. Sa druge strane se sve slažem jer ceo internet isto piše što i ti, ali eto, mi smo doneli ovu odluku i sad šta je tu je. Vreme će pokazati da li smo pogrešili
Postedeo bi vas, takodje i plakanja 🙂
Ne shvataj pogresno, ne osudjujem ili sl gluposti vec govorim iz licnog iskustva, gde sam se nagledao Space Beer primera.
Prvo iskustvo sa 3d stampacima je najbitnije, ako tu fejluje, tesko da ljudi ostaju u tom hobiju.
Zato sam pre Bambu ljudima na pitanje sta da kupe uvek odgovarao sa nemoj nista.
Da nisam imao ogromno iskustvo (i entuzijazam) u mehatronici pre decenije kada sam kupio nov stampac, ni sam ne bih vise nikada pomislio na iste, toliko je bilo lose (Kutija zivi svedok).
Srecom Bambu konkurencija se popravlja, ima nade 😉

Filament filtere obavezno koristite, jer i najbrendovi pate od kontaminacije koja je glavni uzrocnik parcijalnog zapusavanja dizni i extrudera, pogotovo mikro metalni opiljci koji su posledica proizvodnje su najgori.Filteri ce vas postedeti mnogih glavobolja a ne kosta nista da se napravi.

Evo kako izgleda posle nekoliko rolni filamenata:

1000046634.webp

Jel to sunđer običan, za pranje posuđa? Imam već ideju kako da dodatno unapredim.

A neki poklopci za rolne dok su na mašini?

Ma da , obican sundjer.
Poklopac nema veze jer su kontaminacije na samom filamentu u celoj duzini tj svih 300+ metara.

Prvo iskustvo sa 3d stampacima je najbitnije, ako tu fejluje, tesko da ljudi ostaju u tom hobiju.
Ma kad su izašli oni čunjevi i moj držač za pivo za ljuljašku na terasi, mi smo već pobedili. Meni je iskreno ovo neverovatno da se može imati u kući, a verujem da je efekat još luđi bio ko se ovoga uhvatio ranije.

1779692415058.webp

Meni je iskreno ovo neverovatno da se može imati u kući, a verujem da je efekat još luđi bio ko se ovoga uhvatio ranije.
Ne, pravi efekat je kada naucis neki CAD i bukvalno pravis sta zamislis i tacno po tvojim potrebama.
Od tog momenta ne postoje granice.

Koji CAD je preporuka i da li si se ti, ili već neko još ovde, bavio integracijom sa AI?

Autodesk Inventor, po meni najbolji, koristim ga vec 15+ godina za sve svoje potrebe. Uz 3D studio Max, za neku drugu vrstu modela.

@DukeLander Ovo je najbolji video koji opisuje ono sto sam pitao i tek mi je posle gledanja skroz jasno o cemu se tu zapravo radi. Vi koji ste od samog pocetka u 3D stampi vladate tematikom, ali ja koji sam se pre dve godine samo parcijalno ukljucio, i ne bas...

Inventor je free za hobiste? Ne bih rekao...

Koji CAD je preporuka i da li si se ti, ili već neko još ovde, bavio integracijom sa AI?
Bilo koji koji radi full model export.
Npr Shap3r je fenomenalan i moze free ali nemas hi-res model export = ne mozes da odstampas sta si napravio.
Fusion je popularan jer skoro imas sve u free licenci ali zahteva ucenje.
Isao bih na OnShape jer je web based, full free bez ogranicenja, osim da ti projekti ostaju javni = ako neko zna url tvog projekta moze da ga vidi.

AI je jako losa precica za pristup cad.

Moje skrnomno iskustvo sa softverom za 3d (nemam stampac, nikad nisam radio 3d modeliranje), mozda nekom pomogne od pocetnika:
Shapr3D mi je bio bas lak za ucenje. Vrlo brzo moze da se nauci za pravljenje osnovnih modela - tipa za dan sam uspeo da naucim i napravim sta mi je trebalo.
Sad sam poceo da pravim nesto u Fusion, princip je slican kao Shapr3D ali potrebno je vise vremena za ucenje za razliku od Shapr3D-a... Nekako mi je manje intuitivan...

Nekako mi je manje intuitivan...
Cak naprotiv, Sharp3r ne moze da pridje (za sada) Fusion koji ipak na kraju krajeva pure parametric cad.
Ali Sharp3r se lepo razvija i nadam se da ce ih stici uskoro, vise opcija za nas.

Mozda mi je samo intuitivniji jer sam se na njega prvo navikao. Ali, skoro svaku funkcionalnost u Fusion sam morao da guglam da bih znao kako da uradim. Od kretanja krzo 3d prostor, extrusion-a itd... Nisam mogao da provalim sam na prvu... Verovatno jer sam bio vodjen Shapr3D logikom...

Puno stvari zavisi od pogleda na sve to i licnog iskustva. Na prvi pogled svi resavaju isti problem, ali svaki sw ima svoj twist.
Ko nema iskustva, najbolje je da proba da napravi to sto planira da pravi u jednom, pa drugom, pa trecem. Svi mogu sve da naprave, samo zavisi kojim putem.

Izasla je relativno skoro v1.1, dosta je to sve ispeglano, pa ko hoce, moze da bude izbor...

Verovatno jer sam bio vodjen Shapr3D logikom...
Jer je isti predvidjen za lak rad na iPad i to odlicno radi.
Dok sam recimo ja progledao kada sam poceo da koristim SpaceMouse u Fusion.
Za jednostavne stvari, pogotovo klincima da se upoznaju sa 3d dizajnom je TinkerCAD zakon.

Ali realno bilo sta, samo kreni sa necim, lako covek nauci kada probije inicijalni led.

Ponavljam, nista lepse za kreativni um kada ti padne ideja na pamet, sednes za komp i posle sat-dva drzis svoju ideju u fizickoj formi u rukama.
Priceless

A jos kada krenes da kombinujes 3D skenere pa naucis malo forms i organic modeling... pih. 🙂

Inventor je free za hobiste? Ne bih rekao...
Bukvalno svako danas ima nekog studenta ili nastavnika u porodici, lako se dobije Autodesk EDU licenca. Obzirom da niko od nas ne koristi to komercijalno u fimi vec pravi gluposti, nije problem koristiti na taj nacin.

@DukeLander Evo sad racunam, imam jedno 17 studenata u komsiluku. Vec 15 godina tako koristim ceo Autodesk paket! Bukvalno kako ko iz komsiluka, sa kim sam najbolji krene na fax, ja napravim nalog na njih. Pre nego su apsolventi, ja vec na drugoga... A kako ih sve redom zanima Autodesk kao mene zonska liga u padelu, tako nemam problem da ce sutra da me smaraju da im vratim nalog! 🙂
I onako svi studiraju uglavnom da ne bi radili...

Nego reci ti meni, da su svi iste cene, sta bi pre uzeo, H2D, H2S ili H2C i zasto? Zahvaljujem unapred.

Ja sam zavrsio masinstvo pre mnogo godina, tada sam intenzivno radio u SolidWorksu, sada za 3D sam u Fusionu, besplatan za licnu upotrebu, inodlican za custom delove.

Kolege bez CAD iskustva su ga isto lako savladali, izuzetno je logican.

Kada imam vremena zezam se sa parametarskim modelima.

Dok sam recimo ja progledao kada sam poceo da koristim SpaceMouse u Fusion.

Koji model?
Koliko sam shvatio, 'navigator' je starji model, dok je 'compact' noviji.
Postoji i 'wireless' model, koji je valjda isto sto i 'compact' samo pored 'zicane' (usb-c) veze ima i wireless vezu.

Ili mozda imas onaj Pro model sa gomilom dugmica oko samog SpaceMouse-a?

Nazad
Vrh Dno