Šta je novo?

3D printer - Opsta tema - FAQ

Bukvalno zavisi od modela do modela.
Sa obzirom da je adhezija slojeva dosta bolja na resinu, a i da se tako retko stampaju mehanicki delovi, najvise se gleda da se smanji broj potpora i vreme stampe.
Ako imas coveculjka, neces ga staviti uspravno da se dugo stampa nego okrenuti da smanjis visinu. Pogotovo ako ima element koji strci, poput ruku i tako izbegnes potpore za njih.

Odstampao bih model jednog motocikla. Model je pripremljen za FDM stampac. Medjutim, uradjen je u razmeri: 1:8 i ima preko 70 delova.
1:8 mi je malo preveliko. Probao bih da ga odstampam u razmeri 1:16, znaci duplo umanjen.

Koji slicer je dobar da u njemu odradim 1:2 scale za svih 70+ delova, i da li (lako) moze doci do toga da neki delovi nakon scale-down ne 'pasuju' kako treba? Pretpostavljam da je to vrlo moguce, ali eto da pitam.

Kakav je taj Lychee slicer i da li se u njemu moze odraditi scale-down? Ili da za svih 70+ delova sve odradim u Fusion-u?

lychee je za resin štampače.
Scale down ti verovatno neće raditi zbog tolerancija za uklapanje delova. Zapravo bilo kakav scale.
Ako se dobro sećam, pravi se 0.2mm razlike sa svake strane da bi se dva dela uklopila. (naravno, zavisi od željenog fita).
Da bi kreirao novi scale, morao bi svaki deo ponaosob da obradis da povecas rupe

^ Da li je neko rucno pravio 'support' u Fusion-u na ovaj nacin, i da li to funkcionise kako treba?

Lik je ocigledno odstampao na nacin na koji sugerise da se rucno odradi support u CAD programu.
Napravio je supoort samo po sredini dna kutije. Ivice donjeg dela kutije nista ne drzi prilikom stampanja 'pod uglom' (od 45 stepeni).
Zanima me da li je dovoljno samo tako po sredini 'napraviti 'support, i da li mozda za tu vrstu supporta treba prilagoditi (smanjiti) brzinu stampanja?

Poslednja izmena:
Ja sam nedavno usao svet SLA stampe i sada jos vise cenim FDM :). Razne figure i organski oblici super izlaze ali moje iskustvo sto se tice preciznost kod geometrijski pravilnijih objekata nije bas srecno. Dolazi do vidljivih deformacija sta god da probam, razne orjentacije, suporti, expozicije i brzine. Objekti jesu veliki i do 300 mm ali i na manjim modelima se primete odstupanja. Za sada sam probao anycubic clear i jamhge clear resin. Pokusacu jos da nabavim neki inzenjering providni resin i da izvrsim neke promene u modelima koliko je to moguce i naravno da saslusam ako neko ima neki pametan savet kako da popravim situaciju.

Prilozi

• IMG_6811.JPG
    IMG_6811.JPG
    120.3 KB · Pregleda: 62
  • IMG_6798_MP.JPG
    IMG_6798_MP.JPG
    183.3 KB · Pregleda: 52
Ne znam koji printer koristis, ali znam nekoga ko sa Elegoo Saturn 3 i 4 Ultra stampa razne kontrolne table 300mm + u upravo to super ispada, sve u mm

tacno. Moja prva preporuka je da batalis te resine i da radis sa normalnim resinima :)
Imas sada da kupis svasta nesto, samo ako malo zaobidjes te nebuloze poput Gucai, Jamhge i sl. gluposti koje se kod nas valjaju po ceni Elegoo, Phrozen, eSun i slicnih brand name resina. Najbolji za dimenzionu stabilnost su ABS like resini po iskustvu ljudi koji stampaju na 10 printera po par litara resina dnevno. Sve sam to licno gledao, tako da ne postoji sansa da ti nije moguce nego je nesto na tvojoj strani lose. Ili printer ili resin ili oba :)

p.s.
moram samo da se ogradim da osoba stampa grey i white resine! Dakle nikada providne.

Juce vidim da kolega na Ankeru M5 stampa PLA brzinom 200-250 mm/s, dok moj Ender 3S1 ide oko 60.

Razmisljam da predjem na Bambu A1, pa da pitam kojom brzinom uglavnom stampate na istom PLA? Thx!

Posto niko strucnji ne odgovara a ja iako nisam bas siguran da spadam u kompetentnije, saljem ti dva screenshoota, uspesno odstampanih predmeta.
Levo je adapter za Elegoo Saturn Ultra 4, stampan na BL A1, sluzi da se okaci radna ploca da resin curi u kadicu dok skroz ne iscuri. Desno je moja kreacija, rezervni deo za neki uredja. PLA je uradjen kao proba a finalna verzija je odstampana od ABS-a. Oba su savrseno ispala.

A iz grafika desno mozes videti brzine koje je slicer odredio. Posto nisam neki znalac, koristio sam Crealty Hype PLA i adekvatni Bambu PLA materijal, (oba sa presetima iz slicera), koji sam dobio jer sam kupio brdo A1 i A1 Mini printera, pa sam dobio desetak koturova raznih materijala. (ABS verzija objekta desno je stampana naravno na K1 Max).
Zaboravih da dodam, posto sad vidim da mi je objasnjenje a i slike levo konfuzna malo.
Levi deo je stampan na A1 sa 0.2 diznom u najfinijem mogucem rezimu rada, tipa 0.06 ili 0.08mm visina, zaboravih sada... ali znam da je stampao celu noc... hteo sam da izgleda kao iz fabrike... A na preseku se vidi da je ispunu (infill) stampao preko 200mm/s, dok je ostalo zbog izabranog Best Quality profila stampao sporije.

Prilozi

• Bench_forum_bambu_EU4.png
    Bench_forum_bambu_EU4.png
    1 MB · Pregleda: 18
  • bench_ispuna.png
    bench_ispuna.png
    613.5 KB · Pregleda: 17
  • bench_forum_ulozak.png
    bench_forum_ulozak.png
    500.2 KB · Pregleda: 17
Poslednja izmena:
kolega na Ankeru M5 stampa PLA brzinom 200-250 mm/s, dok moj Ender 3S1 ide oko 60
Brzina stampe zavisi iskljucivo od dizajna hotenda.
Motore mozes da podesis da rade brze i jace preko drajvera, elektronike i sw ali svaki hotend dizajn ima svoj maximum volumetric flow tj koliko maksimum materijala moze pouzdano (upotrebljivo) da istisne.
Standard Ender 3 hotend ima stari v6 dizajn (ako se ne varam) i oni imaju mali flow rate.
A1 ima hotend dizajniran za high flow rate i na papiru moze kao 500mm/s, mada je to bas velika brzina za slinger, ali su svakako brzi.

Hvala obojici. Vrlo verovatno da cu u narrdnoj godini da predjem na BL A1, a ovaj ide za Srbiju :cool:

Imam BambuLab P1S stampac. Gledao sam gde da nadjem neki crni mat PLA filament. u Voxell-u mi rekose da DevilDesign ne pravi vise te crne mat filamente vec 4 godine.
Gledao sam nesto ove eSun Filamente. Nasao neki PLA+. (meni licno ne deluje da je u pitanju mat crna vec obicna crna koja ce se presijavati sto me iritira).

E sad... kakvi su ovi PLA+ filamenti i da li bih smeo da ih koristim sa standardnim P1S hotendom od 0.4mm?

Koliko sam shvatio, ja sam uz printer dobio "0.4 mm Stainless Steel Included". Negde sam procitao da za ABS ili ASA mi treba 'Hardened Steel' hotend je je (valjda) izdrzljiviji.
Nevolja je sto na bambu sajtu nude 0.4 verziju 'Hardened Steel' a za 0.2mm verziju postoji u ponudi samo 'Stainless Steel' Hotend.

Pitanje: Da li smem da sa standardnim "0.4 mm Stainless Steel' hotendom koji je dosao uz stampac, stampam PLA+ filamente? (ne bih smeo PLA+CF, kako sam cuo).

I da li bih smeo da koristim npr. one 'fast ili speed filamente'? Mislim, nikakva steta ako ih koristim uz sporije brzine stampe, ili su oni namenjeni samo i iskljucivo za velike brzine stampe?

Moze li neko da mi malo pojasni koje filamente i koje mixeve filamenta bih smeo da koristim sa standardnim '"0.4 mm Stainless Steel' hotendom?

(npr. za ove 'wood' pla filamente sam negde procitao da nije bas preporucljivo jer moze da se nozzle zapusi mnogo lakse). Dakle PLA+, PLA+CF, PLA Wood, ili ono 'ABS like' i sl.
Sta bih smeo da koristim a da ne brinem da cu nesto zjbati?

Do sada sam koristo samo ove Bambu PLA Basic filamente koje sam kupio uz sam stampac.

Hvala.

(i ako moze info 'gde' ih kupti po normalnoj ceni neke ok filamente, moze i preko PM-a, po mogucstvu da je moguce uzeti ih licno u Beogradu)

Imam BambuLab P1S stampac. Gledao sam gde da nadjem neki crni mat PLA filament. u Voxell-u mi rekose da DevilDesign ne pravi vise te crne mat filamente vec 4 godine.
Gledao sam nesto ove eSun Filamente. Nasao neki PLA+. (meni licno ne deluje da je u pitanju mat crna vec obicna crna koja ce se presijavati sto me iritira).

E sad... kakvi su ovi PLA+ filamenti i da li bih smeo da ih koristim sa standardnim P1S hotendom od 0.4mm?

Koliko sam shvatio, ja sam uz printer dobio "0.4 mm Stainless Steel Included". Negde sam procitao da za ABS ili ASA mi treba 'Hardened Steel' hotend je je (valjda) izdrzljiviji.
Nevolja je sto na bambu sajtu nude 0.4 verziju 'Hardened Steel' a za 0.2mm verziju postoji u ponudi samo 'Stainless Steel' Hotend.

Pitanje: Da li smem da sa standardnim "0.4 mm Stainless Steel' hotendom koji je dosao uz stampac, stampam PLA+ filamente? (ne bih smeo PLA+CF, kako sam cuo).

I da li bih smeo da koristim npr. one 'fast ili speed filamente'? Mislim, nikakva steta ako ih koristim uz sporije brzine stampe, ili su oni namenjeni samo i iskljucivo za velike brzine stampe?

Moze li neko da mi malo pojasni koje filamente i koje mixeve filamenta bih smeo da koristim sa standardnim '"0.4 mm Stainless Steel' hotendom?

(npr. za ove 'wood' pla filamente sam negde procitao da nije bas preporucljivo jer moze da se nozzle zapusi mnogo lakse). Dakle PLA+, PLA+CF, PLA Wood, ili ono 'ABS like' i sl.
Sta bih smeo da koristim a da ne brinem da cu nesto zjbati?

Do sada sam koristo samo ove Bambu PLA Basic filamente koje sam kupio uz sam stampac.

Hvala.

(i ako moze info 'gde' ih kupti po normalnoj ceni neke ok filamente, moze i preko PM-a, po mogucstvu da je moguce uzeti ih licno u Beogradu)
Ja sam do sada najbolje rezultate dobijao sa polymaker mat filamentima. Imas u BG distributera, da ne reklamiram mozes naci na polymaker sajtu. Lepo mi se ponasa i azzurefilm mat, i to imas u BG kod istih likova koji valjaju bambu filamente. Jos ako nadjes refill (fino ide na bambu spulne), varijantu boje koja ti treba, bude prilicno povoljno.

Hvala puno na odgovoru.
U medjuvremenu sam vec uzeo 2 Polymaker filamenta (ali ih jos nisam poceo koristiti iz razloga koje cu navesti):

Uzeo sam kod lika cija 'prodavnica' pocinje sa 'F' (nalazi se u blizini Arene na NBG).

Dakle uzeo sam 2 filamenta:
Panchroma Satin Black
Panchroma Black (CoPE).

Za ovaj drugi, mi je rekao da je to nesto 'experimentalno' tj. da je to neki novi materijal koji je Polymaker poceo da koristi. Da se ne vezuje dobro za standardne PLA filamente i da se moze kombinovati samo sa drugim CoPE filamentima. Takodje na Polymaker sajtu pise da se ne preporucuje koriscenje Textured PEI plate-a i da ako ipak koristim, da se koristi onaj Magigoo lepak.
Ja bih onako kao laik zakljucio da bi najbolje bilo koristiti Smooth PEI sa Magigoo lepkom. Jedino ne znam da li bi bilo bolje koristiti 'hardened' 0.4 nozzle, ili moze i ova standardna Stainless nozzle od 0.4 koja mi je kao 'default' dosla uz Bambu P1S.

Ipak, koriscenje tog filamenta sam ostavio za 'kasnije', dok prvo ne isprobam ovaj Panchroma Satin Black.

Kako sam razumeo Panchroma Satin je ono sto se ranije zvalo PolyTerra PLA+.

'Nevolja je' sto sam ispratio jedan podugacak guide sa reddita za stampanje figurica na FDM stampacu. Igrom slucaja ja nisam menjao verziju BambuStudia, pa se bas 'pogodilo' da lik predlaze da se koristi bas ta verzija koju i ja imam (tacnije on koristi v1.9.7.50 dok ja koristim v1.9.7.52).

E sad, BambuStudio ima neke profile za filamente ali nema za ovaj PolyTerra PLA+.
Probao sam da na ovom linku: https://us.polymaker.com/products/panchroma-satin
tj na

... da nadjem i skinem filament profile, sto sam i ucinio. Profile je skinut u *.bbsflmt formatu (Polymaker PLA Panchroma Satin.bbsflmt).

Medjutim kada probam da ga insertujem u BambuStudio, i zatim proverim da li je 'dodat' u listu, izlistan je samo pod 'custom' filaments.

A5owcxC.jpeg

Ali ako probam da ga selektujem u BambuStudio pod 'Prepare' -> 'Filaments' sekcijom, nigde ga nema ponudjenog.
Nevoja je sto 'default' profili za filamente koji dolaze uz instalacju BambuStudia imaju 'checkbox' pored svog imena, pa ih mozes 'checkirati'. Ali ovaj profile za PolyTerra PLA+ koji sam skinuo sa zvanicnog sajta, je u 'custom profile' sekciji i nema checkbox. Ne znam kako da ga 'aktiviram' kako bih mogao da ga izaberem u:
'Prepare' -> 'Filaments' sekciji u BambuStudio.

Da li neko zna kkao ovo da izvedem?
(trebalo bi da je prosto ali ne znam gde gresim)

Hvala!

Prilozi

• Panchroma Satin.jpg
    Panchroma Satin.jpg
    32.8 KB · Pregleda: 9
Poslednja izmena:

Ovo bi moglo da bude zanimljivo ako se stvarno štampa kao i običan PLA.
Naročito za nas koji nemamo štampače za egzotiku. :)

Imaš HP PLA od ColorFabb-a, kao i Greentec Pro od Extrudr-a koji trpe taj range temp. cca 150c. Vrv ima još neki, ali nisam koristio... Printaju se kao i svaki PLA, a odlični su i za neke namene gde možda neće biti gurnuti na limit potpuno i test delove. :) Nisu baš ni jeftini, zavisni od izbora vlakna ili ne, itd.

Suština je u principu da oni dostižu kristalizaciju za te temperature u toku samog printanja, a ne dodatnim procesom zagrevanja a.k.a. annealing-om.

Prilozi

• Screenshot_20250528_113450_Reddit.jpg
    Screenshot_20250528_113450_Reddit.jpg
    561.2 KB · Pregleda: 10
Evo ga i review. Deluje ok osim "veze" po slojevima koja je dosta bolja na običnim PLA.

@Gedora
Hvala za informacije. Do sad sam samo viđao HT-PLA koji su morali da se termički dorade.

Ovih 150C mi ne igra nikakvu ulogu. I 60-70C je višo nego ok ako trpi opterećenje kao običan PLA na 30c

Ne znam koji printer koristis, ali znam nekoga ko sa Elegoo Saturn 3 i 4 Ultra stampa razne kontrolne table 300mm + u upravo to super ispada, sve u mm

tacno. Moja prva preporuka je da batalis te resine i da radis sa normalnim resinima :)
Imas sada da kupis svasta nesto, samo ako malo zaobidjes te nebuloze poput Gucai, Jamhge i sl. gluposti koje se kod nas valjaju po ceni Elegoo, Phrozen, eSun i slicnih brand name resina. Najbolji za dimenzionu stabilnost su ABS like resini po iskustvu ljudi koji stampaju na 10 printera po par litara resina dnevno. Sve sam to licno gledao, tako da ne postoji sansa da ti nije moguce nego je nesto na tvojoj strani lose. Ili printer ili resin ili oba :)

p.s.
moram samo da se ogradim da osoba stampa grey i white resine! Dakle nikada providne.
Koristim uniformation gk3 ultra. Po onome sto vidim na raznim forumima te ravne goleme povrsine su problematicne. Uzeo sam sada phrozen aqua i elegoo pa cu videti da li dobijam bolje rezultate.

@Gedora
Hvala za informacije. Do sad sam samo viđao HT-PLA koji su morali da se termički dorade.

Ovih 150C mi ne igra nikakvu ulogu. I 60-70C je višo nego ok ako trpi opterećenje kao običan PLA na 30c
Imaj na umu samo da heat deflection temp. je verujem bez eksternih opterećenja tj. samonoseća temperatura. Ukoliko postoji neki faktor opterećenja, tu je verujem istih osobina kao i svaki PLA.

Nazad
Vrh Dno