Druže, štampač se obično ne pomera sa jednog mesta kada ga namestiš, svakako ne za svaki print da mu menjaš lokaciju.
Hvala. Sumnjao sam da je tako nesto u pitanju, zato sam i jasno napisao da pomeram stampac, cisto da neka bitna informacija sa moje strane ne bude izostavljena.
Ono sto nije u redu, jeste da nisi, izgleda, ni za trenutak razmislio zasto ja to radim (pomeram stampac) iako sam jasno napisao da ga prilikom stampe privucem vratima terase, a kada ne stampam uvucem ga u sobu. Cak i da mi je razmisljanje pogresno, ti si krenuo djonom. Ne izvlacim ja stampac blize (otvorenim) vratima terase jer zelim da se stampac 'sunca', vec da taj vazduh iz stampaca zlazi napolje. I uvlacim ga unutar sobe kada ne stampam jer, ako bih ga drzao blizu vrata, kada naidju pljuskovi, desava se da mi nakvasi parket od udara kise i vetra ukoliko vrata nisu zatvorena. Sad' ako se tako nesto desi, pored obicne stete koja bi isla sa tim (parket i sl), jel' treba da rizikujem da mi se osteti i nesto od skoro 1000 evra? Da, mogu ga drzati u drugoj prostoriji, ali eto, ne drzim ga u drugoj prostoriji vec u istoj gde mi je racunar, jer zelim da vidim sta se desava dok stampa.
Isto se nikada ne izvlači kabl iz struje, ne dobijaš ništa tim, postoji standby režim, veruj mi da ne štediš ništa struju.
Ovde kao da si me nazvao r3tardom samo izmedju redova. Odakle ti uopste pomisao da to cinim 'da bih stedeo struju'? Mislim, zaista, kako si dosao do takvog zakljucka?
Evo reci cu ti zasto ga gasim na taster, a zasto izvlacim iz stekera:
2008. godine kupio sam, u ono vreme, prilicno 'dobar' monitor od 26". Garancija na njega je bila 3 godine. Taj monitor je imao taster za gasenje sa zadnje strane (kao sto sada ima taj Bambu stampac). I ja sam taj monitor, svaki put kada ugasim racunar, gasio dodatno na taj taster sa zadnje strane. Sto ce reci, nisam ga ostavljao u stand by rezimu. Taj monitor je izgurao 3 pune garancije od po 3 godine, i zapoceo 4. period. 2018 dodju ovi 'majstori' iz Supernove da mi prikace kablovsu i kako smo uzeli 'jaci' paket, dobili smo 3 set-top box-a. Ja rekoh, aj' i jedan neka bude kod mene u sobi. Prikacim ga preko HDMI kabla na monitor i dobijem sliku. Rekoh ok, 'radi'. Sutradan sam ukljucio kablovsku TV preko tog set-top box-a i izasao iz sobe. U roku od 10-ak minuta koliko sam bio van sobe, ono malo kinesko g*vn* od set-top box-a mi je spalilo monitor propustajuci 220v preko HDMi kabla jer je nesto u set-top box-u dobilo kratak svoj, ili sta vec. I tako mi se desilo da nesto sto sam cuvao tako dugo, gaseci na taster sa zadnje strane monitora, jedan totalno bezvredan uredjaj od par evra, unisti. Cak su mi i majstori iz Supernove rekli da ja nisam prvi slucaj gde je uredjaj spalio monitor ili TV.
Elem, pokusavao sam da popravim taj monitor komunicirajuci sa 'maherima' na polju elektronike na forumu badcaps.net. U razgovoru sa nekima od njih, dobio sam potvrdu da je jedini razlog zasto mi je monitor toliko dugo trajao (pored toga sto je monitor iz tog perioda bio kvalitetniji od danasnjih) jeste upravo to sto sam ga gasio na taster. Razlog lezi u tome, da nije dobro da je nesto stalno u stand-by rezimu. Da bi bilo nesto u stand-by rezimu, mora biti pod nekim (niskim) naponom sve vreme. Na duge staze, to dovodi do skracenja zivota elektroniskih komponenti na samom uredjaju.
Iz tog razloga ja gasim i stampac sa zadnje strane. Izvini, dao sam skoro 1000 evra za nesto i (mozda ti to ne mozes da razumes) ali ne bih da mi taj novac ode u 'vetar'. Meni nije tesko da ga ugasim sa zadnje strane. Ne kazem da bi bilo zgodno da je stalno u stand-by rezimu, ali prevencija da se neko sr4nje dogodi ima prioritet.
A sto ga izvlacim iz stekera? Ima vise razloga. Jedan je da su mi kablovi svuda po sobi pa me to iritira. Drugo je sto cim malo naidje jaca (a nekada i obicna) kisica, a da ne spominjem oluje, napon pocne da oscilira u celom kraju (a cesto i nestane struje). I to da bar nestane totalno struja, vec u delicu sekunde nestane i opet dodje. Ne zelim da tako necemu izlazem nesto sto kosta 1000 evra. Eto zato izvlacim kabl iz struje. Ja cuvam (kako ja znam i kako mogu) nesto sto nisam platio jeftino, da bi mi to duze trajalo. Pa ako se desi da na kraju i pored svega dodje do kvara i ostecenja, mogu da kazem da sam bar 'nekako' pokusao da ga zastitim.
Zaista ne znam odakle ti ideja da to cinim da bih ustedeo struju? Bukvalno kao da si me nazvao r3tardom.
Kakav test koordinata i buke? Glavna kalibracija se radi jednom i obično se ne radi dok ne pomeriš štampač, ti ga pomeraš stalno. Pre štampe, ako si to prethodno već štiklirao, štampać će da radi svakako Bed leveling i Flow calibration tako da je "čukanje" normalna stvar
Šta je ovde problem zapravo? Nepoznavanje engleskog ili jednostavna nezainteresovanost da se nauče neke osnovne stvari oko 3D štampe? Ja nisam protiv pružanja pomoći oko štampanja i traženja saveta, ali svi smo prošli kroz barem neki osnovni tutorial vezan za materiju, da bi se izbegla upravo ovakva banalna pitanja. Ne snalazimo se svi isto kada su tehničke stvari u pitanju, ali barem neki trud mora da se uloži pre dolaska na forum, ne možemo baš sve da ti sažvaćemo..
Ja sam stampac nabavio 'skoro'. Ne mogu imati iskustva kao ostali koji su to stampali ranije. Hvala na informaciji, ali nacin kako odgovaras na moj post je pogresan.
Cak uvredljiv. 'Nepoznavanje engleskog' ? Zaista? 'Nezainteresovanost da se nauce neke osnovne stvari oko 3D stampe'. ???
Ovde si od 2008. Pa cu dati sebi za pravo da nagadjam da imas sigurno preko 40 godina. Da li ti znas (da li se secas) ili si zaboravio koja je svrha 'foruma'? Da li se secas vremena kada je ovaj forum sluzio za ogromnu razmenu informacija? Sta zelis da kazes? Da sam trebao da 'izguglam'? Da pogledam na youtube-u? Ok, ali ...ako tamo nadjem potrebnu informaciju, sta ce mi ovaj (i ne samo ovaj) forum? Koja je njegova svrha? Ne! Svrha foruma je razmena informacija. Da neko pita kada mu nesto nije jasno ili kada nesto ne zna, i da mu neko (ko zeli) odgovori ako taj 'neko' zna odgovor. Takoreci 'drugarska' pomoc. Onako 'od srca'. To je ovaj forum nekada bio. Ne znam da li se secas? Mozda si to zaboravio, a mozda nisi to nikada ni osetio. Ja, kada god sam znao odgovor na neciji problem, pisao sam. Drugi su pomagali takodje. Citali su se topici sa tudjim problemima, svi su pokusavali da nadju resenje (tako se ujedno i ucilo). Sada su svi nesto nervozni.
Da si citao moje postove zadnjih mesec-dva, znao bi da se ne mogu sastaviti sam sa sobom zbog posla. Dobro da sam uspeo nekako da izvedem i da uopste kupim stampac.
Ni jednom se nisi javio da mi 'pomognes' nekim savetom. Ali eto, sada si se javio da mi das ogovor i da me ujedno iskritikujes. 'Nepoznavanje engleskog', 'Nezainteresovanost da se nauci' ? Zaista? Pogledaj kada pisem ovaj odgovor? (trenutno je 02:45). Jel' mislis da sam imao vremena da ga napisem u neko normalno vreme, ili sam mozda radio? Nemoj reci 'i drugi rade, ne radis samo ti'. Ja ne stizem da se naspavam. Nemam vremena da se odmorim a kamoli da 'istrazujem'. Istrazim sta mogu, iskucam poruku ako stignem, i odem na posao, nadajuci se da kada se vratim (obicno) posle ponoci, da cu zateci neciji odgovor na pitanje koje sam postavio. A zateknem tvoj post pun kritike napisan sa predrasudom kao da znas kakvoj osobi odgovaras. Zaista, ako nemas stpljenja da odgovoris onda nemoj trositi svoje vreme.
A ja znam da sam post napisao u pravoj temi i da ovde ima ljudi sa iskustvom koji ce (mozda) odgovoriti. Jer svrha foruma je upravo ta. Komunikacija i razmena znanja i informacija.
To je koncept foruma. Ne ovog, nego bilo kojeg.