Šta je novo?

3D printer - Opsta tema - FAQ

1. Sta bi mi vlasnici P1S modela preporucili da uzmem uz stampac? Ima li nesto sto bih kao totalni pocetnik mogao da sj*bem pa da mi taj deo zatreba da ga zamenim?
Hardened Hotend je uvek dobro imati u rezervi. Komplet sa ventilatorom i termistorom. 0.4mm je standard, ostalo po želji i potrebi. Ostalo ne znam šta bi moglo da strada na Bambu, a da ti treba rezervni deo odmah.

2. Koje filamente bi mi preporucili? I da li bi mi preporucili po trenutno (akcijskim) cenama, ili ima i od tih (akcijskih) cena, nesto jeftinije a jednako kvaltetno? (@Corvus Corax )
Mnogo ti je široko pitanje. Gde, kod nas ili u inostranstvu? Ne znam tačno šta pitaš. :)

3. Kako se zove 'onaj' filament koji sluzi kao 'support' (ono sto se odlomi i 'baci' nakon zavrsene stampe)?
Support se uglavnom štampa od istog filamenta kao i glavni model. Ali postoje i filamenti koji su namenjeni isključivo za štampu supporta, poput: https://eu.store.bambulab.com/products/support-for-pla?_pos=1&_sid=bbdd167d6&_ss=r

6. Ranije sam primetio u (cini mi se) ovom topicu, da nei od vas drze filamente u nekim 'kutijama' i imaju monitoring 'vlaznosti'. Jel' to zaista bas toliko vazno?
Naravno. Zato filamenti i dolaze vakuumirani u kesama. Kvalitet degradira vremenom, ako filament navuče vlagu.

Pitanja u vezi sa materijalima sam preskočio, jer je to kompleksna tema. Istraži na Google termine poput "PLA vs PETG" i "PETG vs ABS", itd. To treba detaljnije iščitati, pogledati poređenja testiranja u raznim situacijama. PLA uopšte nije za potcenjivanje, iako ja za funkcionalne modele preferiram PETG.

Na osnovu postavljenih pitanja, deluje mi kao da nisi dovoljno istražio tematiku, a već bi kupio (skup) štampač. Postoji razlog zašto se često preporučuje Ender za prvi štampač. To se čačka, popravlja, unapređuje, eksperimentiše sa filamentima.... pa i ako nešto pokvariš, popravka nije skupa. Svako ima drugačiju perspektivu, samo delim svoje mišljenje iz najbolje namere.

Hvala na odgovoru.

1. Sta bi mi vlasnici P1S modela preporucili da uzmem uz stampac? Ima li nesto sto bih kao totalni pocetnik mogao da sj*bem pa da mi taj deo zatreba da ga zamenim?
Hardened Hotend je uvek dobro imati u rezervi. Komplet sa ventilatorom i termistorom. 0.4mm je standard, ostalo po želji i potrebi. Ostalo ne znam šta bi moglo da strada na Bambu, a da ti treba rezervni deo odmah.
.
OK, znaci Hardened Hotend 0.4mm. Mislim da takav i dolazi sa stampacem.

2. Koje filamente bi mi preporucili? I da li bi mi preporucili po trenutno (akcijskim) cenama, ili ima i od tih (akcijskih) cena, nesto jeftinije a jednako kvaltetno? (@Corvus Corax )
Mnogo ti je široko pitanje. Gde, kod nas ili u inostranstvu? Ne znam tačno šta pitaš. :).
.
Pitao sam jer...razmisljam...sada bih da narucim nesto prilicno skupo (a nikada ranije nisam narucivao nesto takvo). I treba platiti i ljudima iz DE prevoz. Mislim se... ajd' da vidim sta moze da bude dobro naruciti sada u 'cugu' da ne bih eventualno sledeci put OPET placao postarinu (iako oni, valjda, kako sam cuo, naplacuju po kilazi). A posto Bambu Lab daje popust i na filamente, mislio sam, 'mozda, su sada te cene 'dobre' i nisu preskupi u odnosu na druge (a dobre) proizvodjace filamenta. Zato sam tebe tagovao, jer sam razmisljao ako ima dobrih a povoljnih ovde da se kupe (bar povoljinijih cenom u poredjenju sa trenutnom 'akcijskom' cenom Bambu lab filament-a, da onda ne cimam filament da mi se donosi.
I naravno, ako tih hoces da budes drug, kada mi stigne stampac, da kazes koji su dobri filamenti i da share-ujes podesen profile sa odredjeni filament od tog proizvodjaca koji ti koristis.
Eto, to je bila neka svrha mog pitanja. Da li iskoristiti priliku i naruciti 'originalni' Bambu Lab filament koji je na popustu (ukoliko mu je cena sada niza od cene filamenta drugih, a dobrih, proizvodjaca) ili ako mu je cak i akcijska cena visa od 'dobre' konkurencije, da ne narucujem filament, vec da zamolim da mi kazes koji filament (drugog proizvodjaca) je dobar, i da mi posaljes podesavanja ili profil za taj 'neki' odredjeni filament.

3. Kako se zove 'onaj' filament koji sluzi kao 'support' (ono sto se odlomi i 'baci' nakon zavrsene stampe)?
Support se uglavnom štampa od istog filamenta kao i glavni model. Ali postoje i filamenti koji su namenjeni isključivo za štampu supporta, poput: https://eu.store.bambulab.com/products/support-for-pla?_pos=1&_sid=bbdd167d6&_ss=r

.
.
Pitao sam jer sam pre nekih mesec-dva gledao neki video na YT gde je neki lik po prvi put pokusao da nesto odstampma preko Bambu Lab P1S stampaca. I onaj 'brodic' mu nije ispao kako treba.
Na kraju, secam se, nesto je kao 'ukapirao' pa je jedan belik kotur filamenta (koji je zapravo bio 'support') prebacio na pozicju (cini mi se) '1', i onda je odstampano kako treba. A ono sto sam primetio, gledajuci taj snimak, jeste da sam primetio kako je taj 'support' (beli) materijal nekako dosta 'krt' i 'lako se lomi'. Sada me zbunjuje sto kazes da se support stampa od istog materijala kao i glavni model. Na stranu sto mislim da se tako uzalud 'rasipa' filament, ali me zanima koliko je lako odvojiti support od glavong modela ako ga stampas istim filament-om. Mislim, kada stampas nesto, gledas da bude sto 'cvrsci'.A ako i support stampas sa istim filamentom, nekako razmisljam, i support ce biti 'cvrst' pa ce (mozda) biti 'teze' odvojiti support od glavnog modela. Ne znam, moguce da nisam u pravu, jer nemam iskustva. Ali, ovo je bilo moje obrazlozenje zbot tog ^ gore postavljenog pitanja.

6. Ranije sam primetio u (cini mi se) ovom topicu, da nei od vas drze filamente u nekim 'kutijama' i imaju monitoring 'vlaznosti'. Jel' to zaista bas toliko vazno?
Naravno. Zato filamenti i dolaze vakuumirani u kesama. Kvalitet degradira vremenom, ako filament navuče vlagu.
.

Da, tako nesto sam i pretpostavio nakon sto sam pre nekoliko meseci (ili godinu dana) procitao ovde kako neki od vas skladiste tj. 'cuvaju' filament.
Ja ne znam koliko bih stampao. Mozda necu stampati mnogo pa se ni filament nece trositi. Bilo bi bez veze dati novac za filament i onda mu dozvoliti da propadne.
Sad', onako laicki kada razmisljam, pitam se da li je leto 'generalno' najbolji period i za pravilno odrzavanje (skladistenog filamenta) i za samu stampu?
I... kolika bi mi investicija bila potrebna da i ja cuvam filamente na kvalitetan nacin, kao sto to neki od vas cine. (neki senzor-/meraci za vlaznost vazduha ako se secam. Neke plasticne kutije sa poklopcima).
Pitam jer zelim da stvorim sliku kolika bi mi pocetnainvesticija bila potrebna.

Pitanja u vezi sa materijalima sam preskočio, jer je to kompleksna tema. Istraži na Google termine poput "PLA vs PETG" i "PETG vs ABS", itd. To treba detaljnije iščitati, pogledati poređenja testiranja u raznim situacijama. PLA uopšte nije za potcenjivanje, iako ja za funkcionalne modele preferiram PETG.
Pogledacu.
Pitanja sam postavio jer... znam da za one figure koje se stampaju, za njih se koristi filament na bazi resin-a. I logicno je da mu je mana cinjenica da takav odtstampan predmet ne treba drzait pod direktnim uticajem toplote, tj. sunca. Medjutim, mene zanima situacija gde bih stampao neki deo koji je, npr. ostecen kod auta. Nebitno sta je, Ali zamisli odstampas taj deo, stavis ga na njegovo mesto ispod haube, i...on se iskrivi (istopi) od vreline koja prisutna pod haubom. Mislim...cilj je odstampati deo koji ce da traje. Zato sam pitao.

Izvinjavam se sto su mi pitanja takva kakva jesu. Hvata me nervoza. Treba naruciti printer koji nije nimalo jeftin. Treba poloziti novac na racun u banci (da li ga ne kupovati direktno od banke za dinare, vec dici dinare pa na menjacnicni kupiti evre pa ih nazad poloziti na racun. Mislm da bi usteda na 1000 evra bila bar jedan ili, ako nista, pola vrednosti jednog filamenta), treba sve 'iscitati', treba sve srediti sa DE prevoz. A zbog posla nemam vremena ni za sta. A vreme curi. Ne bih da mi promakne akcija, a vremena nemam mnogo. Zato mi pitanja deluju tako kao da zelim da mi sve sazvacete. Ako mozete, ne zamerite.

Na osnovu postavljenih pitanja, deluje mi kao da nisi dovoljno istražio tematiku, a već bi kupio (skup) štampač. Postoji razlog zašto se često preporučuje Ender za prvi štampač. To se čačka, popravlja, unapređuje, eksperimentiše sa filamentima.... pa i ako nešto pokvariš, popravka nije skupa. Svako ima drugačiju perspektivu, samo delim svoje mišljenje iz najbolje namere.
Nista ti ne zameram. Bas naprotiv.
Tacno je, nisam istrazio dovoljno tematiku. Skup stampac bih kupio jer je (na zalost) odavno proslo vreme kada sam imao zivaca i strpljenja da nesto 'cackam' i gledam da otkrijem 'zasto ne radi'.
U to vreme nisam shvatao ljude koji samo zele da im nesto radi, i ne zele da razmisljaju 'zasto ne radi' i 'kako nesto pokrenuti?', tj. 'kako resiti problem?'. Sada, sa totalnim nedostatkom vremena (nemam vremena da se ljudski naspavam), nemam volje da kupujem nesto sto cu da se patim i trazim resenje. A i na taj nacin rasipam novac. Bolje jednom 'progutati' knedlu i kupiti nesto sto radi i koncenrisati se na samo 3D modelovanje a ne na 'doterivanje' stampaca da radi kako treba. A posto ovako razmisljam, otud i ono moje pitanje kolike su sanse da za godinu-dve ovaj (P1S) Bambu Lab stampac bude tehnoloski pregazen (da se ne bih 'ljutio' tada na samog sebe sto dadoh prilican novac za stampac koji tada ('sada') izgleda 'smesno' u odnosu na neki eventualno (u tom momentu) daleko bolji model stampaca).

Eto, 'ukratko', Izvini(te) sto kasno odgovaram. Bas u zadnje vreme nemam mnogo vremena ni da se koncentrisem da sa razumevanjem procitam neki post.
Evo sada sam smogao snage, nakon posla.. :(

Evo za tebe. :)

Rekoh i ja, ili to ili sklopljen Ender 3 Neo ili V3 SE.
Uz P1S dolazi obican 0.4mm (jedan montiran i jedan rezervni). Mada ti hardened i ne treba ako neces stampati CF i sl.
A ono sto sam primetio, gledajuci taj snimak, jeste da sam primetio kako je taj 'support' (beli) materijal nekako dosta 'krt' i 'lako se lomi'. Sada me zbunjuje sto kazes da se support stampa od istog materijala kao i glavni model. Na stranu sto mislim da se tako uzalud 'rasipa' filament, ali me zanima koliko je lako odvojiti support od glavong modela ako ga stampas istim filament-om. Mislim, kada stampas nesto, gledas da bude sto 'cvrsci'.A ako i support stampas sa istim filamentom, nekako razmisljam, i support ce biti 'cvrst' pa ce (mozda) biti 'teze' odvojiti support od glavnog modela. Ne znam, moguce da nisam u pravu, jer nemam iskustva. Ali, ovo je bilo moje obrazlozenje zbot tog ^ gore postavljenog pitanja.
Kad zidas kucu neki zidovi su noseci koje ne mozes ni hiltijem da probijes a neki pregradni koje mozes i srafcigerom... To odredjujes projektom i kolicinom betona, armature, itd. tako i ovde, zavisi kako napravis u CAD/slicer-u.

Medjutim, mene zanima situacija gde bih stampao neki deo koji je, npr. ostecen kod auta. Nebitno sta je, Ali zamisli odstampas taj deo, stavis ga na njegovo mesto ispod haube, i...on se iskrivi (istopi) od vreline koja prisutna pod haubom. Mislim...cilj je odstampati deo koji ce da traje.
To zaboravi u startu. Ispod haube su nenormalne temperature i oscilacije toplo-hladno, vibracije, itd. Sto se automobila tice mozes da stampas neke ukrasne elemente, eventualno neki zupcanik koji nije previse opterecen (a i tu racunaj da ce da traje krace od fabrickih).

Ispod haube su nenormalne temperature i oscilacije toplo-hladno, vibracije, itd. Sto se automobila tice mozes da stampas neke ukrasne elemente, eventualno neki zupcanik koji nije previse opterecen (a i tu racunaj da ce da traje krace od fabrickih).
Meanwhile in Serbia:
(ostavicu kolegi da sam postavi slike)

Haha, hvala Duke. 😁 Par primera od mene sa tim 'nemogućim' delovima za automobile.

Prilozi

• 20240528_115231.jpg
    20240528_115231.jpg
    177.4 KB · Pregleda: 124
  • 20240609_111044.jpg
    20240609_111044.jpg
    452.2 KB · Pregleda: 77
  • 20240413_000039.jpg
    20240413_000039.jpg
    506.1 KB · Pregleda: 68
  • 20240404_233123.jpg
    20240404_233123.jpg
    424.2 KB · Pregleda: 61
  • 20240404_232425.jpg
    20240404_232425.jpg
    405.1 KB · Pregleda: 63
  • 20240402_230130.jpg
    20240402_230130.jpg
    458.9 KB · Pregleda: 59
  • 20240323_090956.jpg
    20240323_090956.jpg
    140 KB · Pregleda: 60
  • 20240322_191840.jpg
    20240322_191840.jpg
    235.1 KB · Pregleda: 65
  • 20240322_082548.jpg
    20240322_082548.jpg
    190 KB · Pregleda: 58
  • 20240303_161325.jpg
    20240303_161325.jpg
    413 KB · Pregleda: 66
Sve je to lepo dok ne zavrse u turbu i sl, kao i neki fabricki i ozbiljniji aftermarket delovi... Ja sam stampao zupcanike za gepek, pukli posle manje od godinu dana, onda pravio kalup pa topio najlon u kalup, to drzi vec skoro dve godine. A i to je daleko od fabrickog

Sve je to lepo dok se sportista ne povredi? Za sve postoji faktor rizika, omašiš toleranciju pa pukne klip između karika... niko i ništa nije savršeno, niti večno. 🙂 Postoji preventiva, kontrola, unapeđenje, zamena, itd. To što nekome radi ili ne radi bilo šta, nije ni pravilo niti treba nekoga da sputava u svojim namerama.

Takodje treba napomenuti da rolna nekih materijala koji se koriste na gornjim slikama kosta kao neciji stampac.

Pozz svima, da se malo uključim u temu a i pročitao sam dobar deo. Posao mi je konstruisanje pa se ne upuštam u 3d štampač jer su mi plastični materijali nepoznanica ali verovatno ću uskoro uzeti neki budžet štampač (neki ender iz serije3) da malo eksperimentišem normalno pre toga da se uputim u karakteristike materijala koji se koriste za štampu. Velika je razlika izmedju konstruisanja i modelovanja i navedenim redom se radi posao jer za modelovanje čovek mora biti upućen u materijale kako funkcionišu nakon hladjenja (štampe) i velika je razlika u crtežu za konstrukciju i za izradu modela. Stari modelari imaju i svoje šublere za svaki materijal posebno gde prikazani milimetar nije pravi milimetar.

@twister
Ako uzimaš štampač da bi se igrao onda nešta iz budžet serije koje su ti predložene u prethodnim postovima pa vežbaš i uz gomilu bačenog filamenta rećiće ti se kako funkcionišu materijali a ako kako se u IT kaže imaš svoj proizvod onda angažuješ tehnologa koji će ti propisati materijal(e) koji su zadovoljavajući za tu namenu. U svakom slučaju treba živaca da li zbog filamenta ili štelovanja. Nijedan štampač za godinu dana neće biti in i teško da izvučeš uloženo, što skuplji veći gubitak.

@indian
Uz štampač postao si i livac. Pošto si verovatno kalup pravio sa istim merama kao i odštampan komad možda ti se posrećilo da se uklopi a može biti i bez obzira kako si odradio profil zupca da je leglo na svoje, mekši materijal pa se pohabao očas posla na meru.

Hvala na odgovoru.

Pitao sam jer...razmisljam...sada bih da narucim nesto prilicno skupo (a nikada ranije nisam narucivao nesto takvo). I treba platiti i ljudima iz DE prevoz. Mislim se... ajd' da vidim sta moze da bude dobro naruciti sada u 'cugu' da ne bih eventualno sledeci put OPET placao postarinu (iako oni, valjda, kako sam cuo, naplacuju po kilazi). A posto Bambu Lab daje popust i na filamente, mislio sam, 'mozda, su sada te cene 'dobre' i nisu preskupi u odnosu na druge (a dobre) proizvodjace filamenta. Zato sam tebe tagovao, jer sam razmisljao ako ima dobrih a povoljnih ovde da se kupe (bar povoljinijih cenom u poredjenju sa trenutnom 'akcijskom' cenom Bambu lab filament-a, da onda ne cimam filament da mi se donosi.
I naravno, ako tih hoces da budes drug, kada mi stigne stampac, da kazes koji su dobri filamenti i da share-ujes podesen profile sa odredjeni filament od tog proizvodjaca koji ti koristis.
Eto, to je bila neka svrha mog pitanja. Da li iskoristiti priliku i naruciti 'originalni' Bambu Lab filament koji je na popustu (ukoliko mu je cena sada niza od cene filamenta drugih, a dobrih, proizvodjaca) ili ako mu je cak i akcijska cena visa od 'dobre' konkurencije, da ne narucujem filament, vec da zamolim da mi kazes koji filament (drugog proizvodjaca) je dobar, i da mi posaljes podesavanja ili profil za taj 'neki' odredjeni filament.

Pitao sam jer sam pre nekih mesec-dva gledao neki video na YT gde je neki lik po prvi put pokusao da nesto odstampma preko Bambu Lab P1S stampaca. I onaj 'brodic' mu nije ispao kako treba.
Na kraju, secam se, nesto je kao 'ukapirao' pa je jedan belik kotur filamenta (koji je zapravo bio 'support') prebacio na pozicju (cini mi se) '1', i onda je odstampano kako treba. A ono sto sam primetio, gledajuci taj snimak, jeste da sam primetio kako je taj 'support' (beli) materijal nekako dosta 'krt' i 'lako se lomi'. Sada me zbunjuje sto kazes da se support stampa od istog materijala kao i glavni model. Na stranu sto mislim da se tako uzalud 'rasipa' filament, ali me zanima koliko je lako odvojiti support od glavong modela ako ga stampas istim filament-om. Mislim, kada stampas nesto, gledas da bude sto 'cvrsci'.A ako i support stampas sa istim filamentom, nekako razmisljam, i support ce biti 'cvrst' pa ce (mozda) biti 'teze' odvojiti support od glavnog modela. Ne znam, moguce da nisam u pravu, jer nemam iskustva. Ali, ovo je bilo moje obrazlozenje zbot tog ^ gore postavljenog pitanja.

Da, tako nesto sam i pretpostavio nakon sto sam pre nekoliko meseci (ili godinu dana) procitao ovde kako neki od vas skladiste tj. 'cuvaju' filament.
Ja ne znam koliko bih stampao. Mozda necu stampati mnogo pa se ni filament nece trositi. Bilo bi bez veze dati novac za filament i onda mu dozvoliti da propadne.
Sad', onako laicki kada razmisljam, pitam se da li je leto 'generalno' najbolji period i za pravilno odrzavanje (skladistenog filamenta) i za samu stampu?
I... kolika bi mi investicija bila potrebna da i ja cuvam filamente na kvalitetan nacin, kao sto to neki od vas cine. (neki senzor-/meraci za vlaznost vazduha ako se secam. Neke plasticne kutije sa poklopcima).
Pitam jer zelim da stvorim sliku kolika bi mi pocetnainvesticija bila potrebna.

Pogledacu.
Pitanja sam postavio jer... znam da za one figure koje se stampaju, za njih se koristi filament na bazi resin-a. I logicno je da mu je mana cinjenica da takav odtstampan predmet ne treba drzait pod direktnim uticajem toplote, tj. sunca. Medjutim, mene zanima situacija gde bih stampao neki deo koji je, npr. ostecen kod auta. Nebitno sta je, Ali zamisli odstampas taj deo, stavis ga na njegovo mesto ispod haube, i...on se iskrivi (istopi) od vreline koja prisutna pod haubom. Mislim...cilj je odstampati deo koji ce da traje. Zato sam pitao.

Izvinjavam se sto su mi pitanja takva kakva jesu. Hvata me nervoza. Treba naruciti printer koji nije nimalo jeftin. Treba poloziti novac na racun u banci (da li ga ne kupovati direktno od banke za dinare, vec dici dinare pa na menjacnicni kupiti evre pa ih nazad poloziti na racun. Mislm da bi usteda na 1000 evra bila bar jedan ili, ako nista, pola vrednosti jednog filamenta), treba sve 'iscitati', treba sve srediti sa DE prevoz. A zbog posla nemam vremena ni za sta. A vreme curi. Ne bih da mi promakne akcija, a vremena nemam mnogo. Zato mi pitanja deluju tako kao da zelim da mi sve sazvacete. Ako mozete, ne zamerite.

Nista ti ne zameram. Bas naprotiv.
Tacno je, nisam istrazio dovoljno tematiku. Skup stampac bih kupio jer je (na zalost) odavno proslo vreme kada sam imao zivaca i strpljenja da nesto 'cackam' i gledam da otkrijem 'zasto ne radi'.
U to vreme nisam shvatao ljude koji samo zele da im nesto radi, i ne zele da razmisljaju 'zasto ne radi' i 'kako nesto pokrenuti?', tj. 'kako resiti problem?'. Sada, sa totalnim nedostatkom vremena (nemam vremena da se ljudski naspavam), nemam volje da kupujem nesto sto cu da se patim i trazim resenje. A i na taj nacin rasipam novac. Bolje jednom 'progutati' knedlu i kupiti nesto sto radi i koncenrisati se na samo 3D modelovanje a ne na 'doterivanje' stampaca da radi kako treba. A posto ovako razmisljam, otud i ono moje pitanje kolike su sanse da za godinu-dve ovaj (P1S) Bambu Lab stampac bude tehnoloski pregazen (da se ne bih 'ljutio' tada na samog sebe sto dadoh prilican novac za stampac koji tada ('sada') izgleda 'smesno' u odnosu na neki eventualno (u tom momentu) daleko bolji model stampaca).

Eto, 'ukratko', Izvini(te) sto kasno odgovaram. Bas u zadnje vreme nemam mnogo vremena ni da se koncentrisem da sa razumevanjem procitam neki post.
Evo sada sam smogao snage, nakon posla.. :(
Pa ti od 2021 kupujes stampac:

Kupi nesto, bilo sta, samo kreni vise... :D

Da, tada sam se raspitivao. Sada imam kesh, ali ne mogu se sastaviti sa vremenom. A pokusao bih da iskoristim priliku sada kada je aktuelan popust, jer kako sam shvatio, taj popust je samo jednom godisnje kada je godisnjica kod Bambu Lab-a.

Znam da gnjavim sve redom sa pitanjima. Najteza trenutno stvar mi je da napravim taj 'leap of faith' u vezi 'onih' likova koje sam ti spomenuo u jucerasnjem (ili bese 'danasnjem') PM-u.

Samo da nabavim stampac, pa ce pitanja biti druge vrste. :)

Narucivao sam ja i printer i skuplje stvari od njih, prosto legitimna su opcija u nelegitimnoj zemlji.

Treba mi 'brz' odgovor, pa ako je moguce...

Elem, upravo sam kontaktirao 'likove' i cekam da mi daju adresu magacina.

Na Bambu sajtu (lepo) pise "Both printer and add-ons must be added to the cart for extra discount to apply."
Sve sam stiklirao sta zelim i na kraju kliknuo na 'Add to Cart', medjutim popust mi obracunava samo stampac i hotend. A na 3 filamenta koji treba da budu 17.99, mi pise da su 25.99 eura.
To su bas oni filamenti koje sam jedino i mogao da izaberem na 'sales' stranici (nisu dodavani nikakvi naknadno ili neki koji ne ulaze u popust).

Recite mi sta radim pogresno?

mF0kaC0.jpeg

Osim... ako Bambu sajt ne zeli da salje u jednom paketu printer i filamente (posto sam video da imaju razlicite cene slanja za printere a razlicite za slanje filamenta).
Mozda ne moze sve zajedno?

EDIT:
Izgleda da za filamente samo tako pise, a da je popust vec uracunat s'ozbirom koliki je krajnji iznos.

Ok, here we go...

Prilozi

• sale.jpg
    sale.jpg
    73.7 KB · Pregleda: 41
Poslednja izmena:
Da li neko od vas radi filamente od plastičnih flaša, da li se isplati i kakav je kvalitet štampe sa njima ? ☺

Zapitaj se - da li imaš vremena da napraviš filament maker i da li ti se isplati trošak tog DIY poduhvata. Ukoliko imaš vremena da se zezaš s tim, što da ne, za neke manje bitne printove da isprobavaš, kvalitet štampe može da bude super, a imaćeš pregršt materijala takoreći besplatno kad napraviš alatku za pravljenje filamenta. Mene recimo ne zanima toliko, bolje mi je da kupim proveren filament nego da se zezam sa PET ambalažama i celim tim procesom. Baci pogled na ovaj video, sve je objasnio lik:

Hvala svima koji su mi pomogli odgovorima na moja pitanja.

Odradjen prvi test print (PLA).

knJiuuH.jpeg
32Cj5r5.jpeg

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    170.8 KB · Pregleda: 26
  • 2.jpg
    2.jpg
    108.1 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
Vredi li uzeti auto leveling kit za Creality Ender 3 v2? Imam silikonske valjke umesto opruga, ali bih ako vredi uradio apgrejd.

Ima neka akcija za filamente na bambu lab zvaničnom sajtu za veće količine filamenta 8+, šta mislite da se organizujemo par nas pa da naučimo direktno od njih i podelimo poštarinu i filamente kome koliko treba? Pošto su kod nas baš skupi.☺

Vredi li uzeti auto leveling kit za Creality Ender 3 v2? Imam silikonske valjke umesto opruga, ali bih ako vredi uradio apgrejd.
Ja hteo moj da bacim kroz prozor, ne mogu više da se cimam sa podešavanjem pre svakog štampanja. Više sam odštampao na poslu za 3 dana na Prusa mini+ nego na ovom mom E3V2 za poslednjih godinu dana. Razmišljao da odmah kupim Bambu A1 mini ili Prusa mini+, ali ipak mislim da ću kupiti CR touch, verovatno zameniti i bed i dam mu još jednu šansu, pre nego što ode u delove.

Imam na Ender 3 v2 Trianglelab auto level koji u kombinaciji sa mriscos profesional firmware radi bez ijednog problema. Prvi leyer uvek savrsen, ne razmusljam o njemu vise od kad sam ugradio autolevel. Ubacim filament, sd karticu i startujem print.

Otvorio sm novu temu za 3d sw, da ne davimo ovde:

kolilo je jeftinije da se uzme bambu preko tih prevoz de nego od distrubutera? kako funkcionise garancija?

Da li moze neko da mi kaze kako da nateram Bambu P1S da koristi Bambu Support (filament)?
Vise ne znam sta da isprobam. Svaki put mi za support koristi PLA filament kojim mi inace stampa i sam model.

Evo kako sam do sada pokusavao:

1, Pokrenem Bambu Studio i ucitam *.stl fajl modela koji zelim da stampam
2. Na 'Preview' tab-u:

- pod opcijom 'Set Filaments to Use' stikliram 'Bambu Support For PLA/PETG'
mHNzOam.jpeg

- zatim pored osnovnog (zelenog) PLA filamenta, kliknem na '+' i dodam drugi filament da bude 'Bambu Support for PLA/PETG'

DG3L7lY.jpeg

- pod 'Support' stikliram 'Enable support'

3. Na 'Device' tab-u gde imam prikaz filamenta koji se nalaze u AMS-u, izaberem zeleni PLA i kliknem 'load'. (takodje sam probao da izaberem 'Sup. PLA' i kliknmem na 'Load'.
4. Vratim se nalzad na 'Preview', i kliknem na 'Slice All'
5. Zatim idem na File > Export > Export G-code...
6. Dobijeni *.gcode fajl prosledim preko FileZilla-e na stampac a zatim aktiviram stampanje nakon sto izaberem taj .gcode fajl i kliknem na print.

Pa ipak, konstantno mi stampac trosi PLA filament i za sam model (naravno) i za support, iako je suport filament (bele boje) prisutan u AMS jedinici..

Da li neko zna zasto i gde gresim?

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    95.5 KB · Pregleda: 30
  • 2.jpg
    2.jpg
    55.1 KB · Pregleda: 26
Filament for supports ti nista ne govori?

Filament for supports ti nista ne govori?
Totalno sam prevideo taj deo u podesvanjima. Mislio sam da je logicno, da ako enable-ujem 'support' i pritom 'dodam' support filament, da printeru to dovoljno govori da zelim da koristim support filament (mislim, zasto bih ga inace 'dodavao').

Provericu i videti hoce li sada koristiti support.

Hvala!

btw. Da li je tacno ono sto sam negde procitao (mozda na reddit-u) da ako kombinujem PLA i PETG tako da jedan od njih bude support onom drugom, da se nakon stampanja support mnogo laske uklanja jer se PLA i PETG filamenti ne vezuju cvrsto jedan za drugog kao kada bi 3D model i support bili odstampani istim tipom filamenta?

Druga stvar koja me zanima je sledeca: Ja kada ne koristim 3D stampac, iskljucim ga (preko tastara na zadnjem delu) a zatim izvucem kabl iz stekera. Ne znam da li je zbog toga, ali da li stampac (P1S) mora svaki put pre stampanja (a nakon sto sam pritisnuo 'print' na stappacu) da 'cuka' u ivice print bed-a, i da proverava nivo buke (ili kako se vec zove taj tip testa)?
Ja stampac privucem vratima terase kada zelim da stampam. Kada ne stampam 'uvecem' ga 'dublje' u unutrasnjost sobe. Mozda (lupam) stampac primecuje da je pomeran pa zbog toga svaki put pre stampanja (a nakon sto ga iznova prikacim kablom na struju) radi taj test (valjda) koordinata i test (valjda) buke?
Je li tako i kod vas?

Druže, štampač se obično ne pomera sa jednog mesta kada ga namestiš, svakako ne za svaki print da mu menjaš lokaciju. Isto se nikada ne izvlači kabl iz struje, ne dobijaš ništa tim, postoji standby režim, veruj mi da ne štediš ništa struju. Kakav test koordinata i buke? Glavna kalibracija se radi jednom i obično se ne radi dok ne pomeriš štampač, ti ga pomeraš stalno. Pre štampe, ako si to prethodno već štiklirao, štampać će da radi svakako Bed leveling i Flow calibration tako da je "čukanje" normalna stvar.

Šta je ovde problem zapravo? Nepoznavanje engleskog ili jednostavna nezainteresovanost da se nauče neke osnovne stvari oko 3D štampe? Ja nisam protiv pružanja pomoći oko štampanja i traženja saveta, ali svi smo prošli kroz barem neki osnovni tutorial vezan za materiju, da bi se izbegla upravo ovakva banalna pitanja. Ne snalazimo se svi isto kada su tehničke stvari u pitanju, ali barem neki trud mora da se uloži pre dolaska na forum, ne možemo baš sve da ti sažvaćemo.

Obrisan je prethodni post, ali ponovicu: Ton poruke ti je totalno pogresan. Nije da se ne slazem sa tobom, ili da tvrdim da to sto si napisao 'ne stoji', ali nacin na koji si koncipirao odgovor uopste nije korektan.

Ali na stranu sve to, odgovoricu ti. U pitanju ce biti prilican OFFTOPIC, pa molim sve koji ne zele da trace svoje vreme, da ne citaju ostatak poruke.

Druže, štampač se obično ne pomera sa jednog mesta kada ga namestiš, svakako ne za svaki print da mu menjaš lokaciju.
Hvala. Sumnjao sam da je tako nesto u pitanju, zato sam i jasno napisao da pomeram stampac, cisto da neka bitna informacija sa moje strane ne bude izostavljena.
Ono sto nije u redu, jeste da nisi, izgleda, ni za trenutak razmislio zasto ja to radim (pomeram stampac) iako sam jasno napisao da ga prilikom stampe privucem vratima terase, a kada ne stampam uvucem ga u sobu. Cak i da mi je razmisljanje pogresno, ti si krenuo djonom. Ne izvlacim ja stampac blize (otvorenim) vratima terase jer zelim da se stampac 'sunca', vec da taj vazduh iz stampaca zlazi napolje. I uvlacim ga unutar sobe kada ne stampam jer, ako bih ga drzao blizu vrata, kada naidju pljuskovi, desava se da mi nakvasi parket od udara kise i vetra ukoliko vrata nisu zatvorena. Sad' ako se tako nesto desi, pored obicne stete koja bi isla sa tim (parket i sl), jel' treba da rizikujem da mi se osteti i nesto od skoro 1000 evra? Da, mogu ga drzati u drugoj prostoriji, ali eto, ne drzim ga u drugoj prostoriji vec u istoj gde mi je racunar, jer zelim da vidim sta se desava dok stampa.

Isto se nikada ne izvlači kabl iz struje, ne dobijaš ništa tim, postoji standby režim, veruj mi da ne štediš ništa struju.
Ovde kao da si me nazvao r3tardom samo izmedju redova. Odakle ti uopste pomisao da to cinim 'da bih stedeo struju'? Mislim, zaista, kako si dosao do takvog zakljucka?

Evo reci cu ti zasto ga gasim na taster, a zasto izvlacim iz stekera:
2008. godine kupio sam, u ono vreme, prilicno 'dobar' monitor od 26". Garancija na njega je bila 3 godine. Taj monitor je imao taster za gasenje sa zadnje strane (kao sto sada ima taj Bambu stampac). I ja sam taj monitor, svaki put kada ugasim racunar, gasio dodatno na taj taster sa zadnje strane. Sto ce reci, nisam ga ostavljao u stand by rezimu. Taj monitor je izgurao 3 pune garancije od po 3 godine, i zapoceo 4. period. 2018 dodju ovi 'majstori' iz Supernove da mi prikace kablovsu i kako smo uzeli 'jaci' paket, dobili smo 3 set-top box-a. Ja rekoh, aj' i jedan neka bude kod mene u sobi. Prikacim ga preko HDMI kabla na monitor i dobijem sliku. Rekoh ok, 'radi'. Sutradan sam ukljucio kablovsku TV preko tog set-top box-a i izasao iz sobe. U roku od 10-ak minuta koliko sam bio van sobe, ono malo kinesko g*vn* od set-top box-a mi je spalilo monitor propustajuci 220v preko HDMi kabla jer je nesto u set-top box-u dobilo kratak svoj, ili sta vec. I tako mi se desilo da nesto sto sam cuvao tako dugo, gaseci na taster sa zadnje strane monitora, jedan totalno bezvredan uredjaj od par evra, unisti. Cak su mi i majstori iz Supernove rekli da ja nisam prvi slucaj gde je uredjaj spalio monitor ili TV.
Elem, pokusavao sam da popravim taj monitor komunicirajuci sa 'maherima' na polju elektronike na forumu badcaps.net. U razgovoru sa nekima od njih, dobio sam potvrdu da je jedini razlog zasto mi je monitor toliko dugo trajao (pored toga sto je monitor iz tog perioda bio kvalitetniji od danasnjih) jeste upravo to sto sam ga gasio na taster. Razlog lezi u tome, da nije dobro da je nesto stalno u stand-by rezimu. Da bi bilo nesto u stand-by rezimu, mora biti pod nekim (niskim) naponom sve vreme. Na duge staze, to dovodi do skracenja zivota elektroniskih komponenti na samom uredjaju.
Iz tog razloga ja gasim i stampac sa zadnje strane. Izvini, dao sam skoro 1000 evra za nesto i (mozda ti to ne mozes da razumes) ali ne bih da mi taj novac ode u 'vetar'. Meni nije tesko da ga ugasim sa zadnje strane. Ne kazem da bi bilo zgodno da je stalno u stand-by rezimu, ali prevencija da se neko sr4nje dogodi ima prioritet.

A sto ga izvlacim iz stekera? Ima vise razloga. Jedan je da su mi kablovi svuda po sobi pa me to iritira. Drugo je sto cim malo naidje jaca (a nekada i obicna) kisica, a da ne spominjem oluje, napon pocne da oscilira u celom kraju (a cesto i nestane struje). I to da bar nestane totalno struja, vec u delicu sekunde nestane i opet dodje. Ne zelim da tako necemu izlazem nesto sto kosta 1000 evra. Eto zato izvlacim kabl iz struje. Ja cuvam (kako ja znam i kako mogu) nesto sto nisam platio jeftino, da bi mi to duze trajalo. Pa ako se desi da na kraju i pored svega dodje do kvara i ostecenja, mogu da kazem da sam bar 'nekako' pokusao da ga zastitim.
Zaista ne znam odakle ti ideja da to cinim da bih ustedeo struju? Bukvalno kao da si me nazvao r3tardom.

Kakav test koordinata i buke? Glavna kalibracija se radi jednom i obično se ne radi dok ne pomeriš štampač, ti ga pomeraš stalno. Pre štampe, ako si to prethodno već štiklirao, štampać će da radi svakako Bed leveling i Flow calibration tako da je "čukanje" normalna stvar
Šta je ovde problem zapravo? Nepoznavanje engleskog ili jednostavna nezainteresovanost da se nauče neke osnovne stvari oko 3D štampe? Ja nisam protiv pružanja pomoći oko štampanja i traženja saveta, ali svi smo prošli kroz barem neki osnovni tutorial vezan za materiju, da bi se izbegla upravo ovakva banalna pitanja. Ne snalazimo se svi isto kada su tehničke stvari u pitanju, ali barem neki trud mora da se uloži pre dolaska na forum, ne možemo baš sve da ti sažvaćemo..

Ja sam stampac nabavio 'skoro'. Ne mogu imati iskustva kao ostali koji su to stampali ranije. Hvala na informaciji, ali nacin kako odgovaras na moj post je pogresan.
Cak uvredljiv. 'Nepoznavanje engleskog' ? Zaista? 'Nezainteresovanost da se nauce neke osnovne stvari oko 3D stampe'. ???

Ovde si od 2008. Pa cu dati sebi za pravo da nagadjam da imas sigurno preko 40 godina. Da li ti znas (da li se secas) ili si zaboravio koja je svrha 'foruma'? Da li se secas vremena kada je ovaj forum sluzio za ogromnu razmenu informacija? Sta zelis da kazes? Da sam trebao da 'izguglam'? Da pogledam na youtube-u? Ok, ali ...ako tamo nadjem potrebnu informaciju, sta ce mi ovaj (i ne samo ovaj) forum? Koja je njegova svrha? Ne! Svrha foruma je razmena informacija. Da neko pita kada mu nesto nije jasno ili kada nesto ne zna, i da mu neko (ko zeli) odgovori ako taj 'neko' zna odgovor. Takoreci 'drugarska' pomoc. Onako 'od srca'. To je ovaj forum nekada bio. Ne znam da li se secas? Mozda si to zaboravio, a mozda nisi to nikada ni osetio. Ja, kada god sam znao odgovor na neciji problem, pisao sam. Drugi su pomagali takodje. Citali su se topici sa tudjim problemima, svi su pokusavali da nadju resenje (tako se ujedno i ucilo). Sada su svi nesto nervozni.
Da si citao moje postove zadnjih mesec-dva, znao bi da se ne mogu sastaviti sam sa sobom zbog posla. Dobro da sam uspeo nekako da izvedem i da uopste kupim stampac.
Ni jednom se nisi javio da mi 'pomognes' nekim savetom. Ali eto, sada si se javio da mi das ogovor i da me ujedno iskritikujes. 'Nepoznavanje engleskog', 'Nezainteresovanost da se nauci' ? Zaista? Pogledaj kada pisem ovaj odgovor? (trenutno je 02:45). Jel' mislis da sam imao vremena da ga napisem u neko normalno vreme, ili sam mozda radio? Nemoj reci 'i drugi rade, ne radis samo ti'. Ja ne stizem da se naspavam. Nemam vremena da se odmorim a kamoli da 'istrazujem'. Istrazim sta mogu, iskucam poruku ako stignem, i odem na posao, nadajuci se da kada se vratim (obicno) posle ponoci, da cu zateci neciji odgovor na pitanje koje sam postavio. A zateknem tvoj post pun kritike napisan sa predrasudom kao da znas kakvoj osobi odgovaras. Zaista, ako nemas stpljenja da odgovoris onda nemoj trositi svoje vreme.
A ja znam da sam post napisao u pravoj temi i da ovde ima ljudi sa iskustvom koji ce (mozda) odgovoriti. Jer svrha foruma je upravo ta. Komunikacija i razmena znanja i informacija.
To je koncept foruma. Ne ovog, nego bilo kojeg.

Nazad
Vrh Dno