Hvala na odgovoru.
OK, znaci Hardened Hotend 0.4mm. Mislim da takav i dolazi sa stampacem.
Pitao sam jer...razmisljam...sada bih da narucim nesto prilicno skupo (a nikada ranije nisam narucivao nesto takvo). I treba platiti i ljudima iz DE prevoz. Mislim se... ajd' da vidim sta moze da bude dobro naruciti sada u 'cugu' da ne bih eventualno sledeci put OPET placao postarinu (iako oni, valjda, kako sam cuo, naplacuju po kilazi). A posto Bambu Lab daje popust i na filamente, mislio sam, 'mozda, su sada te cene 'dobre' i nisu preskupi u odnosu na druge (a dobre) proizvodjace filamenta. Zato sam tebe tagovao, jer sam razmisljao ako ima dobrih a povoljnih ovde da se kupe (bar povoljinijih cenom u poredjenju sa trenutnom 'akcijskom' cenom Bambu lab filament-a, da onda ne cimam filament da mi se donosi.
I naravno, ako tih hoces da budes drug, kada mi stigne stampac, da kazes koji su dobri filamenti i da share-ujes podesen profile sa odredjeni filament od tog proizvodjaca koji ti koristis.
Eto, to je bila neka svrha mog pitanja. Da li iskoristiti priliku i naruciti 'originalni' Bambu Lab filament koji je na popustu (ukoliko mu je cena sada niza od cene filamenta drugih, a dobrih, proizvodjaca) ili ako mu je cak i akcijska cena visa od 'dobre' konkurencije, da ne narucujem filament, vec da zamolim da mi kazes koji filament (drugog proizvodjaca) je dobar, i da mi posaljes podesavanja ili profil za taj 'neki' odredjeni filament.
Pitao sam jer sam pre nekih mesec-dva gledao neki video na YT gde je neki lik po prvi put pokusao da nesto odstampma preko Bambu Lab P1S stampaca. I onaj 'brodic' mu nije ispao kako treba.
Na kraju, secam se, nesto je kao 'ukapirao' pa je jedan belik kotur filamenta (koji je zapravo bio 'support') prebacio na pozicju (cini mi se) '1', i onda je odstampano kako treba. A ono sto sam primetio, gledajuci taj snimak, jeste da sam primetio kako je taj 'support' (beli) materijal nekako dosta 'krt' i 'lako se lomi'. Sada me zbunjuje sto kazes da se support stampa od istog materijala kao i glavni model. Na stranu sto mislim da se tako uzalud 'rasipa' filament, ali me zanima koliko je lako odvojiti support od glavong modela ako ga stampas istim filament-om. Mislim, kada stampas nesto, gledas da bude sto 'cvrsci'.A ako i support stampas sa istim filamentom, nekako razmisljam, i support ce biti 'cvrst' pa ce (mozda) biti 'teze' odvojiti support od glavnog modela. Ne znam, moguce da nisam u pravu, jer nemam iskustva. Ali, ovo je bilo moje obrazlozenje zbot tog ^ gore postavljenog pitanja.
Da, tako nesto sam i pretpostavio nakon sto sam pre nekoliko meseci (ili godinu dana) procitao ovde kako neki od vas skladiste tj. 'cuvaju' filament.
Ja ne znam koliko bih stampao. Mozda necu stampati mnogo pa se ni filament nece trositi. Bilo bi bez veze dati novac za filament i onda mu dozvoliti da propadne.
Sad', onako laicki kada razmisljam, pitam se da li je leto 'generalno' najbolji period i za pravilno odrzavanje (skladistenog filamenta) i za samu stampu?
I... kolika bi mi investicija bila potrebna da i ja cuvam filamente na kvalitetan nacin, kao sto to neki od vas cine. (neki senzor-/meraci za vlaznost vazduha ako se secam. Neke plasticne kutije sa poklopcima).
Pitam jer zelim da stvorim sliku kolika bi mi pocetnainvesticija bila potrebna.
Pogledacu.
Pitanja sam postavio jer... znam da za one figure koje se stampaju, za njih se koristi filament na bazi resin-a. I logicno je da mu je mana cinjenica da takav odtstampan predmet ne treba drzait pod direktnim uticajem toplote, tj. sunca. Medjutim, mene zanima situacija gde bih stampao neki deo koji je, npr. ostecen kod auta. Nebitno sta je, Ali zamisli odstampas taj deo, stavis ga na njegovo mesto ispod haube, i...on se iskrivi (istopi) od vreline koja prisutna pod haubom. Mislim...cilj je odstampati deo koji ce da traje. Zato sam pitao.
Izvinjavam se sto su mi pitanja takva kakva jesu. Hvata me nervoza. Treba naruciti printer koji nije nimalo jeftin. Treba poloziti novac na racun u banci (da li ga ne kupovati direktno od banke za dinare, vec dici dinare pa na menjacnicni kupiti evre pa ih nazad poloziti na racun. Mislm da bi usteda na 1000 evra bila bar jedan ili, ako nista, pola vrednosti jednog filamenta), treba sve 'iscitati', treba sve srediti sa DE prevoz. A zbog posla nemam vremena ni za sta. A vreme curi. Ne bih da mi promakne akcija, a vremena nemam mnogo. Zato mi pitanja deluju tako kao da zelim da mi sve sazvacete. Ako mozete, ne zamerite.
Nista ti ne zameram. Bas naprotiv.
Tacno je, nisam istrazio dovoljno tematiku. Skup stampac bih kupio jer je (na zalost) odavno proslo vreme kada sam imao zivaca i strpljenja da nesto 'cackam' i gledam da otkrijem 'zasto ne radi'.
U to vreme nisam shvatao ljude koji samo zele da im nesto radi, i ne zele da razmisljaju 'zasto ne radi' i 'kako nesto pokrenuti?', tj. 'kako resiti problem?'. Sada, sa totalnim nedostatkom vremena (nemam vremena da se ljudski naspavam), nemam volje da kupujem nesto sto cu da se patim i trazim resenje. A i na taj nacin rasipam novac. Bolje jednom 'progutati' knedlu i kupiti nesto sto radi i koncenrisati se na samo 3D modelovanje a ne na 'doterivanje' stampaca da radi kako treba. A posto ovako razmisljam, otud i ono moje pitanje kolike su sanse da za godinu-dve ovaj (P1S) Bambu Lab stampac bude tehnoloski pregazen (da se ne bih 'ljutio' tada na samog sebe sto dadoh prilican novac za stampac koji tada ('sada') izgleda 'smesno' u odnosu na neki eventualno (u tom momentu) daleko bolji model stampaca).
Eto, 'ukratko', Izvini(te) sto kasno odgovaram. Bas u zadnje vreme nemam mnogo vremena ni da se koncentrisem da sa razumevanjem procitam neki post.
Evo sada sam smogao snage, nakon posla..