Šta je novo?

3D printer - Opsta tema - FAQ

Uglavnom, stavljam na 50mm/s. 25mm/s je samo za prvi sloj. Jesi li probao da osušiš PLA u rerni? Probao sa drugim koturom filamenta?

Resetuj profil sa podešavanjima u Cura, ako to koristiš za slajsovanje, pa probaj ponovo da odradiš stringing test.
 
70 kod mene, ali ponekad ni to ne pomaze ako su krs filamenti.
 
Probao sam da osusim, 3h na 50c nije se smanjio stinging, ali kada sam smanjio sa 80 na 50 nestao je. E sada filament crealty na 190c je temp, iskreno nisam se igrao sa temperaturom nego samo sa retraction.
 
Odradi Temperature stringing bridge pa ces znati sta kako.
 
Kada si šta smanjio sa 80 na 50 stringing je nestao?

190C mislim da je nisko za Creality PLA+. Ja ga štampam na 210/50C.
 
Creality PLA/PLA+ štampam na 200/60 i nemam stringinga uopšte čak i pri brzini od 80mm/s. Najviše i štampam sa ovom brzinom. Jedino što sam u eksploataciji primetio je da stringing mnogo zavisi i od kvaliteta Bowden Teflon Tube, imao stringing i sa originalnim crevom kad je stigao štampač pre prepravke, zatim ga je bilo i posle prepravke na direct drive sa tim istim, originalnim. Onda mi je stiglo nekoliko vrsta creva sa Alija i sa nekim providnim crevom je stringing bio katastrofa, to sam odmah izbacio i stavio belo crevo, od istog prodavca koje se pokazalo izuzetno dobro i sa njim je potpuno nestao. Kasnije sam nabavio i originalno Capricorn ali ga još nisam ugradio jer sve radi OK i sa ovim. Odmah sam naručio još par metara onog belog za rezervu jer je bilo baš jeftino.


Ne znam koliko je sada od njega moguće nabaviti taj isti kvalitet, ako je promenio dobavljača ili nešto slično. U savakom slučaju nije skupo. Ali nikako transparentno crevo za 3D štampač.

Uticaj ima i parametar steps per mm ekstrudera, ja sam morao da nađem praktičnu vrednost jer matematička nije bila odgovarajuća. Matematika je rekla 148 koraka (tačno toliko je i izmereno) a najbolju štampu sam dobio sa 130steps/mm. Takođe je bitno uskladiti i Fill u %. Evo i nekih ostataka iz procesa podešavanja.
20210904_073939.jpg20210904_074000.jpg

Inače sad se više ne sećam koji je uzorak iz koje faze, znam samo da su crveni i beli filamenti neko teško đubre i da su pre svake upotrebe išli po par sati u dehidrator i da su se pre toga lako lomili ali je ipak moglo da se odradi nešto i sa njima. Sivi je Prima Creator odličan ali mislim da ga više nema u ponudi a crni je Gembird, klasika. Nisam imao tada Creality crni pa nema uzoraka sa njim. Brzina je uvek bila na 80.
 
Stigao mi klon Bltouch koji je kolega preporucio. Da li mozete neki link ka kvalitetnom tutorijalu za instalaciju za ender?
 
Nisam dobio potreban adapter. Zanima me da li je potreban samo ovaj sa slike ili treba jos neki?
 

Prilozi

  • Screenshot_20210915_093900_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    Screenshot_20210915_093900_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    77.1 KB · Pregleda: 59
Razmisljao sam da zamenim hotend na enderu 5. Vredi li uzimati i sta microswiss ili e3d v6 (originale) ostali su preko 100e. Da li cu dobiti neko poboljsanje?
 
Sigurno da hoces, pitanje je samo da li vredi toliko para?
Problem je sto neces znati dok ne probas...
 
Kod mene je na E5Pro MS, zamenio sam ga nesto relativno brzo po kupovini stampaca. Imam i HeroMe mod sa dual-fan setupom. Motiv za prelaz je bio abrazivni filamenti, filametni koji se stampaju na krajnjim granicama temperature i generalno dugotrajnost. Pre zamene sam stampao dosta PET-G (vise koristim nego PLA) i za recimo tih 2 meseca koriscenja mi je Capricorn tube vec solidno obgoreo u samom hotend-u. MS sam kupio u Voxellab-u, kao najlaksu soluciju.

Jedino negativno od prelaska - desilo mi se 2x da imam leak izmedju samog bloka i heat break-a. U principu pipavo za srediti, ali ako uvdis na vreme, ocistis visak filamenta i ponovo vratis i stegnes sve. Nemam neko bolje objasnjenje sto se to desava, osim da mozda nisam isao bas do granice stezanja.

Svakako, moja preporuka jeste da se uradi upgrade u celosti, sa pomenutim hladjenjem, kao i podesavanjem kroz slicer, koja su neophodna. Taman sam i FW prebacio na TH3D i jos gomilu usputnih sitnica sredio, tako da natera te i da se upoznas sa stamapacem bolje. :)
 
Pitanje, da li bi neko od vas znao da napravi figurice iz crtanog filma, i da li je to u opste moguce uraditi na 3d stampacu?
 
@Mrljesana da li bi ovako nesto sa slike moglo da se uradi?
Ako bi, da li mozda mozes ti ili da mi preporucis nekog ko to radi, da vidim koliko bi koštalo?
 

Prilozi

  • IMG_20210927_190420_336.jpg
    IMG_20210927_190420_336.jpg
    191 KB · Pregleda: 46
Jel moguce ocistiti staklenu podlogu od tragova mlaznice? Nivelisao istu pa zeznuo stvar pustio program za testiranje nisam obratio paznju i na staklu je ostao trag mesing (mlaznica obrusena, stavio rezervnu), taj sloj ne smeta pri stampi ali nervira :D
 
Jel moguce ocistiti staklenu podlogu od tragova mlaznice? Nivelisao istu pa zeznuo stvar pustio program za testiranje nisam obratio paznju i na staklu je ostao trag mesing (mlaznica obrusena, stavio rezervnu), taj sloj ne smeta pri stampi ali nervira :D
Možda hemijskim postupkom, trebalo bi da to lepo očisti sona kiselina sa par kapi hidrogena 30%. Ja to koristim za nagrizanje štampanih pločica ali radi na otvorenom ili u dobro provetrenoj prostoriji, isparenja nemoj udisati. Najbolje bi bilo da na tragove mlaznice nakapaš sonu kiselinu da prekrije tragove i onda polako kapneš par kapi hidrogena. Reakcija je vrlo brza. Pazi ruke i posle to lepo operi vodom. Ne bi trebalo da ošteti premaz na staklu kao ni samo staklo.
 
@Mrljesana da li bi ovako nesto sa slike moglo da se uradi?
Ako bi, da li mozda mozes ti ili da mi preporucis nekog ko to radi, da vidim koliko bi koštalo?
Pa ako postoji model, može da se uradi, najbolje je da se uradi SLA štampom, sad koliko bi koštalo, ne znam, zavisi od veličine, cena po gramu resina je otprilike 25din. Potraži na oglasima kod nas nekog, pošalji mu šta ti treba pa vidi oko cene. Ne znam dal ima nekog na forumu sa SLA štampačem.
 
E raspitao sam se, nazalost nema 3d modela, a kostalo bi me 50 eura 3d model i 3200 stampanje i farbanje figurice. Tako da cu ipak odustati za sada, bar dok ne izadje negde 3d model, nisam planirao da dam 9000 za igrackicu :)

A kako se radi to farbanje, ja sam mislio da objekat iz stampaca izadje u boji? :)
 
Ručno se farbaju. Objekat iz 3D štampača izađe (uglavnom) u jednoj boji (boja odabranog filamenta ili resina).
 
Ceo model se pređe osnovnom bojom, to je boja koje ima najviše na modelu, a onda se ostatak farba po potrebi. Koriste se airbrush i četkice.
Ja sada ulazim u to, mada čekam airbrush iz kine, a za boje tek ne znam šta ću, verovatno obične akrilne za početak. Ne želim da se mnogo zamlaćujem sa previše detalja, samo tu i tamo da ne bude u resin boji sve.
 
Jedna precica za bojenje, to neko high-level, su uljani markeri. Brzo i lako se koriste, brzo se osusi i spremno je za 'dalje'. Pritom, izlgeda prilicno dobro. Aibrush je ipak visi nivo.
 
Pazario Ender 3 v2, posle sklapanja printovo onu kockicu i još neke sitnice mogu reći da sam zadovoljan kvalitetom
 
Molim za savet sve vas koji imate iskustva sa 3D štampačima. Škola u kojoj radim je izdvojila 250.000 dinara za nabavku 3D štampača. S obzirom da nemamo puno
iskustva oko toga, imate li neke predloge za nabavku 2, eventualno 3 štampača i dodatne opreme (rezervni delovi, filament i sl). Gledali smo CREALITY CR-5 PRO H,
Creality Sermoon D1, Prusa mk3+, CR Ender 6 CORE XY, CR set LD-002H I Ender 3 PRO. Nadam se da ćete nam pomoći korisnim savetima.
 
anycubic photon mono
 
Ili Mars
 
Nazad
Vrh Dno