3D printer - Opsta tema - FAQ

Vaskev

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.10.2010
Poruke
428
Poena
18
Isopropanol posle isparavanja ostavlja mikronski sloj .... necega... nisam hemicar. Kada ispari na crnoj podlozi nazire se beli mikro talog. Posle iso prebrises mikro krpom da skines i taj sloj.

Kao lepak je dobar ali su problem mikro kapljice koje lete svuda kada se nanosi pa zavrse u tockovima, lezajevima, kaisevima itd tj skracuje radni vek stampaca.
Da zato i koristim neku vrstu ubrusa koji se ne raspadaju, više izgledaju kao tkanina i sa njima brišem sve dok ne ispari sav izopropanol, tako da ne ostaju nikakve naslage. A što se laka tiče uvek izvučem podlogu skroz napred i stavim karton tako da ne leti sa strane. Svakako ću testirati i šećerni premaz jer je jednostavniji za rad i uvek ga je lako napraviti.
 

Corvus Corax

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poruke
10,752
Poena
83
Nije hteo da odradi probing u nasumičnim tačkama (5x5). I nije hteo uvek uspešno da odradi M48 probing test. Dešavalo se i da zabode nozzle u podlogu prilikom auto-home. Proverio sam kabl, proverio sam konektore, pritezao šrafčić za probe, zamenio sam probe,... ništa nije pomoglo. Tako je radio od prvog dana, samo što sam baš sve isprobao (i pokidao živce) pre nego da ga pošaljem na reklamaciju.
Da javim samo epilog. Reklamacija na BLtouch mi je odbijena, jer kod njih nije pokazao znake neispravnosti. Rečeno mi je da je problem u samom kablu (koji je stigao uz BLtouch) i da moram da ga zamenim. Glupost je što garancija ne pokriva sam kabl, tako da sam "morao" da kupim novi. Cena novog kabla sitnica - 1000din. Ali nisam hteo da se nerviram i time.

Uz novi kabl rečeno mi je da ne vezujem kabl jako i gusto vezicama, već čisto onoliko da ne ometa štampu. I da uradim fleš firmware-a iznova, za svaki slučaj. Tako sam i uradio, ali prva dva probinga su bila neuspešna. Izbacio grešku probing failed, kao pre reklamacije. Odradio sam ponovo nivelaciju podloge i ponovio probing, koji je tada bio uspešan. I evo već nedelju dana nisam imao neuspešan probing. Nadam se da je problem rešen i da se neće vraćati.

TLDR i lični savet: Ne morate da kupujete originalni BLtouch za 50 EUR. I on sa sobom nosi probleme na koje se žale sa klonovima, poput 3DTouch. Uzmite neki od klonova za ~15USD uz još neki rezervni kabl za ~2USD, pa i ako zeza ili crkne, neće biti preveliki gubitak.
 

Vaskev

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.10.2010
Poruke
428
Poena
18
Ja kupih dva komada, jedan na eBay-u a drugi na Bangood-u i ni sa jednim nisam imao nikakvih problema. Prvi je bio 10 a drugi mislim 12 dolara i rade za sve pare. Znači da ovi naši valjaju ko zna šta. Ok, razumem da je radio pa da se posle nekog vremena kabl pokidao (malo verovatno jer toliko nežan baš nije) pa da ne ulazi u garanciju. Koliko sam razumeo taj nije radio od samog starta. Moj sistem radi već godinu dana pa se još uvek nije pokidao. Inače ja sam kabl vezao samo vezicom na početku kod samog senzora i na samom kraju kod ploče, ostatak je u pletenici i tu nije ničim dodatno pričvršćen.
 
Poslednja izmena:

Mrljesana

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
26.06.2013
Poruke
2,339
Poena
48
Ja sam kupio ovaj i radi savrseno, vidim da ovaj preporucuju po Discord grupama za Ender 3 -
US $11.94 40% Off | Trianglelab 2021 v3 3D TOUCH sensor Free Shipping Auto BED Leveling Sensor BL AUTO touch sensor for anet A8 tevo reprap mk8 i3

inace zao mi je za tvoje iskustvo, ali zato ne kupujem na 3D marketu ista osim filamenta a i to bih radije zaobisao od njih.
 
Vrh Dno