Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Šta znači po defaultu memoriju na 6400 ili 6000?

Najnebitnija stvar kod procesora, pritom ništa se ne dobija time. Svakako ram može i na 8000+ da radi ako se imaju dobri stikovi i ako je IMC iole ok.

Pa teško da dignu frekvenciju na x3D previše, jer mora da se sinhronizuje sa kešom a to je još teže za RAM jer ide odvojeno od IMC i memorije. Džaba ti frekvencija memorije ako keš ne može da je popuni.

Praktična dobit od brze memorije nikakva, osim ako krckaš brojeve u bazama podataka, tako da...vozi na 6000 i uživaj.
Ma ok je meni i ovako, ne kažem, ako su već hteli da nešto unaprede to bi bio napredak. Ovako razlike po onome što sam ja video su jako malo. Malo je mnogo tih 200w.

Za to bi morali da promene celu arhitekturu, iće valjda u sldedećim generacijama.

nije moje, vec sa OC foruma..

8200 at Cl 36 is fine, working on Cl 34 stability.
8400 at Cl 36 works, Cl 34 is not possible atm.

Prilozi

• Screenshot-2026-04-24-193959.png
    Screenshot-2026-04-24-193959.png
    2.4 MB · Pregleda: 62
nisam sretan..temp na 9850x3d u idle 60..znaci na default bilo 50..odradim ppt 110w, tdc, edc 120A, co -15, i udara u 60 stepeni na idle..vsoc sam stavio 1.15.. jest daje axp120-67, al ipak neb trebalo bit toliko visoko u idle..ostaje me opet da skidam culer i ponovo mazem..

nisam sretan..temp na 9850x3d u idle 60..znaci na default bilo 50..odradim ppt 110w, tdc, edc 120A, co -15, i udara u 60 stepeni na idle..vsoc sam stavio 1.15.. jest daje axp120-67, al ipak neb trebalo bit toliko visoko u idle..ostaje me opet da skidam culer i ponovo mazem..
360mm vodeno hladjenje?

ne, napiso sam axp120-67..

Ne znam koliko će ti pasta pomoći ali taj procesor i niskoprofilni kuler nisu baš srećan par. Doduše idle jeste povisok.

CO: -200 boost override...sad je 61 u idle..vcore 0.95v..

turio ga u eco mode 65w..idle

Screenshot (110).png

I u ECO mode-u on daje visok napon za single core boost, tu dobijaš jedino da ti all core boost bude slabiji, jer su ograničeni PBO limiti. Mislim da tu ne možeš ništa mnogo da uradiš osim da probaš koliko Curve Optimizer može negativno da ide za jezgra. Kod tih procesora možeš da imaš sreće da rade na -25, -30, ali svakako moraš da testiraš to i da vidiš ima li neke velike razlike.
Tanak je to kuler svakako, ipak je low profile.

Kod mene 9850x3d + DeepCoolAK620, kućište 2x140 ubacuje, 1x140 izbacuje vazduh, osim CO -20 ništa nisam nameštao, u idle oko 45c.
U igrama oko 62-65c, naravno kad radi kompilaciju šejdera ide 80+

@spavac22 iskreno, trebao si da se posavetuješ u SFF temi. Rekli bi ti ljudi da se ne zalećeš. Prejak je to procesor za SFF build. Ja jedva hladim i 7600 non X u SFF build-u a kamoli ti tu grdosiju.

Ja da se javim kao vlansik (izgleda) crknutog 9800X3D. Večeras kako sam otišao da skuvam kafu, ostavio photoshop otvoren, vratim se - crn ekran. Hard reset, samo svetli na ploči lampica za DRAM. Nema više slike dok se pali, samo vrti ventilatore i žuta led dioda svetli na ploči. Vadio memoriju, gpu itd, opet isto. Ima li nekoga voljnog da proba CPU kod sebe da potvrdimo da je on?
Skoro 2 meseca kasnije dobijen novi 9800X3D i nova matična ploča i sve opet radi kako treba. Na žalost stradalo je i jedno i drugo i sad su ručno podešeni naponi u bios-u kako ne bi opet došlo do problema. Probao sam stari CPU na novu MB i nije htela da upali, čim sam stavio nov CPU - sve rešeno.

Skoro 2 meseca kasnije dobijen novi 9800X3D i nova matična ploča i sve opet radi kako treba. Na žalost stradalo je i jedno i drugo i sad su ručno podešeni naponi u bios-u kako ne bi opet došlo do problema. Probao sam stari CPU na novu MB i nije htela da upali, čim sam stavio nov CPU - sve rešeno.
Pored napona ima jos dosta toga da se namesti. TDC EDC PPT 3 najvaznije stvari. I naravno socV

Ima AMD nekada cudne Idle temp, to moze da bude zato sto vent na cooler skroz ustorjen itd itd. Vidi prvo resi kakve su temp u Loadu a posle resavaj idle. ITX i build ne moze da bude nesto hladan i da se ocekuju temp to je valjda jasno. Varijanta da bude neke dobre temp su sa onim slim radijatorima sa kojima se pravi custom voda ali to je igranka za sebe. Licno mislim da taj cooler dovoljan za eco mod i sasvim pristojne perfomanse da drze cpu u loadu na 85C. CPU ne umire od toplote nego od neki fantomskih napona i svakako imas granciju.

I u ECO mode-u on daje visok napon za single core boost, tu dobijaš jedino da ti all core boost bude slabiji, jer su ograničeni PBO limiti. Mislim da tu ne možeš ništa mnogo da uradiš osim da probaš koliko Curve Optimizer može negativno da ide za jezgra. Kod tih procesora možeš da imaš sreće da rade na -25, -30, ali svakako moraš da testiraš to i da vidiš ima li neke velike razlike.
Tanak je to kuler svakako, ipak je low profile.
sutra skidam kuler pa cu ponovo da ga stimam..nezgodan jeste da se postavi..al navodno je tdp 180w. sjecam se neko ga testiro sa 13900k i drzi 200w..

zajasio malo cs2, otvoreno kuciste 70 temp..

Ako si hteo malu kućnu mašinu, potrefio si kućište al' si promašio procesor.
Ako si hteo jak procesor za rad i igre, potrefio si procesor al' si promašio kućište i kuler...
turit cu ga u lian mini v2 na aio..jedino sto moram bas sve da raskopam..

realno 70C mu ne smeta, jedino sto greje sve ostalo u kucistu.

ni 80C mu ne smeta...

Pored napona ima jos dosta toga da se namesti. TDC EDC PPT 3 najvaznije stvari. I naravno socV
Jel ima neko neki ultimate thread/video šta sve podesiti na 9000 series CPU da ne dodje opet do problema, odnosno neka optimizacija bios-a?

SOC napon prvo, a ostalo po volji.

@Slash
Imaj na umu da nije poznat tačan uzrok otkazivanja procesora, pa ni tačni saveti šta da uradiš da isto sprečiš.

Isprati savete od Gulf-a i Dogzilla-e koje je subpisali na temi.

Ima raznih postova, kako se vremenom saznavalo/razvijala situacija, ja sam od starta stavio memory context restore na off, trening off, sleep off, fastboot off i VSOC na 1.15 ili 1.125.
Čipset drajveri i BIOS update, naravno. Manje više ni ne gasim taj računar, tako da mi nije nešto kritično što restart traje 2 minuta skoro. 😀

Nazad
Vrh Dno