Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
realno 70C mu ne smeta, jedino sto greje sve ostalo u kucistu.

ni 80C mu ne smeta...
smeta meni, mojim ocima..🤣 jest da 13600k slabiji em nakacen na 360 aio, lijepo vidjeti u idle oko 35..

idle je nebitan, 35,45,55 to je za cpu sve mlako. ali da sto hladniji cpu to je i sve oko njega hladnije

bitno je da u full load nema temp throttle
a i AMD nas ubedjuje poslednjih godina da je 95C normalna temp... i svi im veruju i kupuju njihove procesore....

idle je nebitan, 35,45,55 to je za cpu sve mlako. ali da sto hladniji cpu to je i sve oko njega hladnije

bitno je da u full load nema temp throttle
a i AMD nas ubedjuje poslednjih godina da je 95C normalna temp... i svi im veruju i kupuju njihove procesore....
odradio juce kratko na 10 min, stim sto je thermal limit na 90 u biosu..

Screenshot (109).png

Ne moze u full loadu da ne ide preko 80C, jer meni ide na 81C na -15 all core, ali 75C ne prelazi na r23 cinebenchu, 2026 cinebenchu mozda 77C dotakne.
Imam 3 kulera sa pro verzije arctica i jos 2 njegova originalna na pull-u.

Ovde je problem sto nije full load, vec 80% i on gura 90c.
Sto znaci da ce kada jos i graficka uzari, u igrama on ici preko 80C, sto je previse za duzi period.

Poslednja izmena:
Ne moze u full loadu da ne ide preko 80C, jer meni ide na 81C na -15 all core, ali 75C ne prelazi na r23 cinebenchu, 2026 cinebenchu mozda 77C dotakne.
Imam 3 kulera sa pro verzije arctica i jos 2 njegova originalna na pull-u.

Ovde je problem sto nije full load, vec 80% i on gura 90c.
Sto znaci da ce kada jos i graficka uzari, u igrama on ici preko 80C, sto je previse za duzi period.
Može naravno ja imam 9950x3d i full loadu ne prelazi 70c. Naravno AIO je arctic 420 pro. Veliko full tower kućište i svi dodatni ventovi su 140mm. Naravno uradio sam undervolt i PBO limite i naravno socV spustio kao i napon na ramu. Ne mogu ti procesori u mala kućišta i sa slabim coolerima. Namestio sam onako kako je na onom video, samo sto sam ja spustio PPT na 190. TDC na 150 i EDC na 200. Inače je za 9950x3d 200/160/225. Može lepo da se namesti samo malo kućište ne može i trebalo bi neki bolji AIO.

Poslednja izmena:
To su te temperature koje mogu da se dobiju sa axp120-67 kako napisa čovek, ne znam koje je kućište (pominjete SFF), ali u malom buildu ne treba očekivati neke rekordne taktove/rezultate i niske temp.
Kako napisah i u 7000 temi, po meni je tu najjednostavnije da se ograniči Platform thermal limit na temperaturu koju želiš da vidiš kao max (82-85-87) i staviš CO na -20 i to je sve (eventualno da se doteže taj minus za CO po jezgrima pa da se iscedi max boost koliko može koje jezgro). Dalje će sam procesor da rešava koji taktovi i koji napon će uzeti za te taktove.

Šta god da sam radio kod mene u FormD i Cors H100i, u CB23 dobacujem do negde 23k - 5250 allcore može da se dobije, ali samo na 95 stepeni.
Nema odakle da povuče svež vazduh jer je ispod hladnjaka sve upakovano i plus imam samo 2x15mm Noctue koje nisu baš šampioni nekog pritiska da poguraju veću količinu vazduha kroz radijator.
Možda će u nekom trenutku kad rešim da uradim custom kablove i smanjim šumu dole da bude malo više vazduha, ali neće to promeniti situaciju drastično.
Prihvatio sam da je to kompromis (malo sexy kućište) i da će allcore boost da ide do oko 5GHz (~5050Mhz) na 85 stepeni i to je to.
Nije render mašina da će non stop da bude na 100% nagažen, u igrama i redovnom radu je oko 70-80, nisam detaljno merio sve scenarije.
Kad se bude prepakovalo sve u nešto veće gde će moći i ozbiljnije hlađenje, moći će da protegne noge, do tad to mu je što mu je (daleko od toga da je slab i na 5Ghz).

kuciste je ch160 plus..dva venta ispod gpu, 1 naprijed, i dva gore i 1 nazad..takodje odradjen pbo, ptt, tdc, edc, co i curve shaper, soc i vcore..nisam juce sa posla nista radio po pitanju skidanja kulera i da ga ponovo nastimam..mislim da cu ostaviti za vikend..u cs2 temp je 70...naravno, planiram uzeti PA 120 dal ovaj noviji v3 pa da vidimo..

Begaj od tog Corsair Icue bloatware-a...
vec ga koristim dugo, nemam problema bas nikakvih..

To su te temperature koje mogu da se dobiju sa axp120-67 kako napisa čovek, ne znam koje je kućište (pominjete SFF), ali u malom buildu ne treba očekivati neke rekordne taktove/rezultate i niske temp.
Kako napisah i u 7000 temi, po meni je tu najjednostavnije da se ograniči Platform thermal limit na temperaturu koju želiš da vidiš kao max (82-85-87) i staviš CO na -20 i to je sve (eventualno da se doteže taj minus za CO po jezgrima pa da se iscedi max boost koliko može koje jezgro). Dalje će sam procesor da rešava koji taktovi i koji napon će uzeti za te taktove.

Šta god da sam radio kod mene u FormD i Cors H100i, u CB23 dobacujem do negde 23k - 5250 allcore može da se dobije, ali samo na 95 stepeni.
Nema odakle da povuče svež vazduh jer je ispod hladnjaka sve upakovano i plus imam samo 2x15mm Noctue koje nisu baš šampioni nekog pritiska da poguraju veću količinu vazduha kroz radijator.
Možda će u nekom trenutku kad rešim da uradim custom kablove i smanjim šumu dole da bude malo više vazduha, ali neće to promeniti situaciju drastično.
Prihvatio sam da je to kompromis (malo sexy kućište) i da će allcore boost da ide do oko 5GHz (~5050Mhz) na 85 stepeni i to je to.
Nije render mašina da će non stop da bude na 100% nagažen, u igrama i redovnom radu je oko 70-80, nisam detaljno merio sve scenarije.
Kad se bude prepakovalo sve u nešto veće gde će moći i ozbiljnije hlađenje, moći će da protegne noge, do tad to mu je što mu je (daleko od toga da je slab i na 5Ghz).
Pa realno bi trbalo da sve radi iu kutije, ali nije tako. Ako sistem odlučuje koji će napon da da i freq onda obično kroz neko vreme sledi kod 00, zašto je tako to zna AMD. x3d procesori su nategnuti do krajnjih granica.

kuciste je ch160 plus..dva venta ispod gpu, 1 naprijed, i dva gore i 1 nazad..takodje odradjen pbo, ptt, tdc, edc, co i curve shaper, soc i vcore..nisam juce sa posla nista radio po pitanju skidanja kulera i da ga ponovo nastimam..mislim da cu ostaviti za vikend..u cs2 temp je 70...naravno, planiram uzeti PA 120 dal ovaj noviji v3 pa da vidimo..

vec ga koristim dugo, nemam problema bas nikakvih..
Kućište je premalo za taj procesor. A vazdušna halđenja zaboravi.

@spavac22 da li ti je kuler namesten na in ili out, da li izbacuje iz kucista vazduh ili ubacuje u njega?

@darkage2000 probaj OCCT extreme variable stability test. Cim ti ne prelazi 70C cak i na tom kuleru, nisam siguran da si probao jako optrecenje 🙂

Spomenuo si jedno jedino hladjenje koje je jace od mog i ocekujes da svaki cpu tako treba da radi i da je napravljen da tako radi 🙂
Zamisljeni su da rade na 80C, cak i 90C trpe, zato i postoje takvi limiti u biosu.

Ti si svoj cpu ustrojio, evo kod mene na -20 all core, ali ne zelim da ogranicavam power, dobijam manje boost-ove, a nikada ne ide regularno na visoke temp, samo na ovim stability testovima, u igrama je 50-65C bas max. Moze to jos par C manje, ali da komp urla, sto onda nema smisla.
Dobijam solidan 24700 CB23 rezultat, svako dalje cackanje samo obara score.

1778058281079.png1778057993056.png

Poslednja izmena:
Pa realno bi trbalo da sve radi iu kutije, ali nije tako. Ako sistem odlučuje koji će napon da da i freq onda obično kroz neko vreme sledi kod 00, zašto je tako to zna AMD. x3d procesori su nategnuti do krajnjih granica.
Pa i radi sve iz kutije dok ne udari u 95 stepeni i onda obara na ono što možeš da ohladiš do te temperature. Na slabom hlađenju je to praktično odmah. 🙂

A vazdušna halđenja zaboravi.
Nije tako dramaticno kao sto ti predstavljas, neki clanovi na forumu se previse opterecuju za temperature xD

da li treba vodeno da se ukrote 9800x3D i 9850x3D - da

da li treba monstruozno vodeno - ne (i 240mm je sasvim dovoljno, druge stvari su bitne na vodenom da budu top odradjene)

da li je kriticno na vazdusnom i pogotovo malim i kad udara u max temp - ne, samo je bitno koliko throttle-uje
Kućište je premalo za taj procesor.
Velicina kucista uopste nije problem, nego pametnost unutrasnjeg dizajna+rasporeda da izbaci toplotu adekvatno i da ima podrsku za vodeno hladjenje i dovoljno velike graficke

Deepcool CH160 je definitivno lose kuciste za 98xxx3D procesore jer zrtvuje AIO vodeno podrsku za visoke vazdusne kulere

+ na sve ovo sto uporedjivati u 5c za moderne procesore je nebitno, zbog silikonse lutrije i koliko razlike moze da bude izmedju 2 primerka procesora

Poslednja izmena:
Ma rade oni i na vazduhu, samo na onim gradjevinskim kulerima, imao sam Noctua D15 i Dark Rock 4 pro, te patnje ne trebaju nikome 🙂

Mislim da je najveci problem sto ljudi stavljaju default cpu kuler da izbacuje vazduh iz kucista, a time se ogranicava koliko i kakvog vazduha taj kuler ima dostupno.

Ljudi potcenjuju pozitivan pritisak, a moje kuciste, koje je i dalje na samom vrhu za temp, radi bas po sistemu ubacivanja vazduha u kuciste.
To sam narusio dodavanjem vodenog, gde sam morao da vadim prednje ventove, ali sam zato dodao jos kulera i resio problem, nazalost, na jako skup nacin.

Kad ljudi gledaju previše YT build videa pa se prime na ITX buildove i priče o ekonomičnosti Ryzena...

Ryzeni će da se greju koliko i Inteli bez obzira koliko W troše jer je premudri AMD pljesnuo debeli IHS na njih da bi očuvao kompativilnost sa matorim kulerima, što je problem koji iščezava za prvih par nedelja životnog ciklusa nove platforme kad proizvođači kulera izbace nove mountove i apdejtuju ponudu.
Možda su imali još neki razlog za to, ne znam, ali su time efektivno obesmislili malu potrošnju procesora, čak i 7600x će da nabije 90 stepeni kad se propisno optereti...

Poslednja izmena:
Jos jedna velika greska sto se pravi je uzimanje Arctic LFIII po automatu po staroj slavi (uopste nisu kompetitivni za Ryzen 98xxx3D procesore i preglomazni)

Na primer podjednako jeftini Lian Li GA II Lite 240RGB i 360RGB su fenomenalno optimizovani za AMD i rade odlicno

i za kucista, Lian Li DAN Cases A3-mATX je neznatno vece od Deepcool CH160, a ne mnogo skuplje, a podrzava 360mm AIO gore, takodje sad kad stigne Lian Li DAN Case B4-mATX ce isto biti odlicno

mad cak i Depcool CH160 nije toliko lose, vidim sad moze 240mm AIO gore, lepo se stavi Lian Li sto spomenuh gore

Ljudi potcenjuju pozitivan pritisak, a moje kuciste, koje je i dalje na samom vrhu za temp, radi bas po sistemu ubacivanja vazduha u kuciste.
Nije toliko lako proceniti sta je najbolje za svako kuciste, recimo je bas suprotno za mala kucista, mora iskljucivo negativan pritisak/potisak

Da, GA II Lite je verovatno top 3 AIO na AM5 a prost je, tanji od Arctica, bolje hladi i nije skup...
RGB verzija ima jače fanove ali su i bučniji.

Da, GA II Lite je verovatno top 3 AIO na AM5 a prost je, tanji od Arctica, bolje hladi i nije skup...
RGB verzija ima jače fanove ali su i bučniji.
I obicne verzije 240 i 360 su top, da

+ jos jedan razlog zasto ne volim ni Deepcool CH160/CH170 ni Jonsbo varijante je sto nemaju dovoljno provretrene mesh strane, Lian Li Dan A3 i B4 imaju mnogo bolje odradjene stranice sa boljim mesh-om/grill-ovima, kroz koje moze da prodje vise vazduha/brze

Ko ima mesta, bolji je i jaci Arctic, pogotovo na normalizovanoj buci, da komp ne vristi.
Obican Arctic LF3 pogotovo, ima ekstremno tihe ventilatore, na nivou Noctue.

Ko ima mesta, bolji je i jaci Arctic, pogotovo na normalizovanoj buci, da komp ne vristi.
Nije bolji
Obican Arctic LF3 pogotovo, ima ekstremno tihe ventilatore, na nivou Noctue.
pogotovo ne LF3, vidi se u par recenzija, + gomila ljudi je imala lose iskustvo (reddit/discord)

nesto su zeznuli u prelasku na najnovije verzije sa kacenjem za AMD/jetplate/coldplate nije najkompatibilniji sa 9800x3D/9850x3D, uopste nije dobra opcija

Lian LI GA 2 Lite 240 jednostavno kida evo kako hladi 9800x3D u 18L Acer/Soeyi u320 [C2] / Mars Computing MC-Elite kucistu [koje cak nema top mesh/grill stranice ko Lian Li DAN sto imaju, mada je def bolje od Deepcool i Jonsbo, ...] (nije moja slika):

a7TMtm5 - Copy.png

Poslednja izmena:
Problem je kod montiranja, sto se lako zezne kada se ne vodi racuna, pa dodje do loseg poravnanja.
Sve to radi super kada lepo legne, samo mozda zahteva malo vise paznje i pracenje uputstva u odnosu na recimo taj GA2.
360 LF3 9950x3d na default gura na max 77C u CB23 10min, sto je super rezultat bez undervolta.

Nisam nasao da je slikao sa novim Lian Li GA 2 Lite, ali evo par slika kako izgleda setup i kuciste sa Cooler MasterLiquid Atmos 240
IMG20260326130944 - Copy.jpgIMG20260326122842 - Copy.jpgIMG20260326115327 - Copy.jpg

Problem je kod montiranja, sto se lako zezne kada se ne vodi racuna, pa dodje do loseg poravnanja.
Nije samo do toga, moguce je da Arctic ima QC problema nekih, ne bi kod ljudi koji znaju sta rade i koji su skidali i montirali 5, 10 puta da budu sigurni desavali problemi konstantno

ovo Acer kuciste je cak u stvari 14.6L (kad se ne racunuje noge gore i dole), tako da eto primer da moze u SFF kuciste 9800x3D i bez rizer-a i sa mATX plocom i 240mm AIO i temp <80c

Poslednja izmena:
To nije nemoguce...ako se vec toliko desava, onda ih treba i izbegavati.

To nije nemoguce...ako se vec toliko desava, onda ih treba i izbegavati.
Ko zna sta je tacno u pitanju, mozda od svega po malo nekog zakaci, Arctic ima tipa >5 revizija AIO kulera svojih ako ne i 10 sad, i milion verzija sa starim ventilatorima, novim ventilatorima, itd, pa onda razlike u kako koji radi izmedju 240 i 280 i 360 i 420 ima vecih razlika nego sto bi covek ocekivao u testovima i kod ljudi sto pisu

sto se cimati bezveze samo na staru slavu, kad ima alternativa koje ne kaskaju u performansama/a nekad su i bolje, a nisu preskupe

Moze u manja kucista da se namesti i 9850x3D i 220-300W graficka (AMD 9070 / 9070 XT, Nvidia 5070 / 5070 Ti) samo treba znati koje kombinacije napraviti ,...

evo ovaj lik sa Discord-a je cak smestio 450W graficku i jos radi extreme memory OC/tuning, i nema problema nikakvih sa toplotom u kucistu na nasviranu osetljivu memoriju xD

U stvari nisam primetio odma, ali ovo Acer kucista kida sa koliko je dobro dizajnirano za ventilaciju:
acergadget-case-acer-u320-09322331011323072024.png

Poslednja izmena:
Naravno da je moguće hladiti procesore vazdušnim kulerima. Dosta sam konfiguracija napakovao i to namerno s vazdušnim kulerima, da ne mislim kada će pumpa u AIO da rikne. Podesio custom PBO limite i svi procesori su išli oko 80, možda koji stepen više. Rezultati su kao na defaultu, a temperature jedno 15 stepeni manje. Govorim o 12 i 16 cores procesorima.
Što se tiče low profile vazdušnog kulera, nisam nikada isprobavao tako nešto i koliko bi morao procesor da se uštroji da bi to moglo da drži, ali je svakako zanimljiva ideja ako mi nekad naleti da probam.

@spavac22 da li ti je kuler namesten na in ili out, da li izbacuje iz kucista vazduh ili ubacuje u njega?

@darkage2000 probaj OCCT extreme variable stability test. Cim ti ne prelazi 70C cak i na tom kuleru, nisam siguran da si probao jako optrecenje 🙂

Spomenuo si jedno jedino hladjenje koje je jace od mog i ocekujes da svaki cpu tako treba da radi i da je napravljen da tako radi 🙂
Zamisljeni su da rade na 80C, cak i 90C trpe, zato i postoje takvi limiti u biosu.

Ti si svoj cpu ustrojio, evo kod mene na -20 all core, ali ne zelim da ogranicavam power, dobijam manje boost-ove, a nikada ne ide regularno na visoke temp, samo na ovim stability testovima, u igrama je 50-65C bas max. Moze to jos par C manje, ali da komp urla, sto onda nema smisla.
Dobijam solidan 24700 CB23 rezultat, svako dalje cackanje samo obara score.

Pogledajte prilog 538476Pogledajte prilog 538474
Ako ćeš da juriš markice onda ok, ja se ne sekiram preterano što ću izgubiti 300-400 markica u Cinebenchu recimo. Ništa ja nisam uštrojio. Sa all cores -20 gubiš dosta više nego kada podesiš za CCD, u mom slucaju -20 za CCD0 i -15 CCD1 i curve shaper -20 do -10. A što se tiče OCCT testa koji siluje proc slažem se ide do 75-76c i to je ok. Cinebech ide 69-70c.

Nazad
Vrh Dno