Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

• Začetnik teme Začetnik teme ABCD
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To je opcija 2., uz konfigurator, ako se dobijaju fiskalni za svaku komponentu posebno ili je opet opcija 1., gde se prodaje gotova konfiguracija koju je sklopio kupac, ali je procedura knjigovodstveno ista.
Razlika je samo u tome koliko je ko inventivan u prodaji, papirološki postoje samo dve opcije.

@RingeRaja Ajde, odluči, da li prodavac mora da ima zadužen artikl pre nego što ga stavi na sajt kao dostupan ili ne mora?
Ako mora, kako da ga zaduži, ako nije realizovao sastavnicu? Što nas vraća na onaj problem da jedan artikl učestvuje u više kompleta, pa kada se potroši na SKU1, onda više nisu dostupni vi SKU u kojima ta komponenta učestvuje.

@mitar1982 konfiguratori su jedno od rešenja, osim ako nema suviše uslovljavanja kompatibilnosti (recimo, nekad davno bilo IDE i SATA HDD i slično). Ako kupac u dve konfiguracije izabere različito vodeno hlađenje, onda je to drugi bar kod artikla i može da bude različita cena. Moj primer se odnosio kada u konfiguraciju od 1000€ i konfiguraciju od 5000€ ide isto hlađenje, pa je u onoj drugoj veći popust tj ispadne da isti SKU/bar kod/hlađenje ne košta isto.
To je opcija 2., uz konfigurator, ako se dobijaju fiskalni za svaku komponentu posebno ili je opet opcija 1., gde se prodaje gotova konfiguracija koju je sklopio kupac, ali je procedura knjigovodstveno ista.
Razlika je samo u tome koliko je ko inventivan u prodaji, papirološki postoje samo dve opcije.
Tako je. Što nas vraća na pitanje - kako da se online taj artikl vidi, jer defakto postoje uslovi da se sklopi i isporuči, a da ne bude zadužen, jer će se sklapati tek kada ga neko naruči?

Ne mora, naravno, napisao sam to već, ali onda se podrazumeva 100% tačan lager, dobar softver i dobra logistika.
Primer PC konfiguracije:
Ja odlučim da to nešto sastavim kroz konfigurator i biram šta da stavim u korpu.
1. Sve mora da ima ulaz
2. Bilo bi dobro da ne mogu da se mešaju nekompatibilne komponente
Napravim porudžbenicu, ti je vidiš, prebaciš sa lagera na konfiguraciju, spakuješ je, staviš na sku i napraviš račun za nju.
Ja dobijem fiskalni na konfiguraciju, eventualno plus i garanciju, uz specifikaciju.

Poslednja izmena:
vi u temi za zaštitu potrošača diskutujete praktično o zaštiti prodavaca 🤔

Ne slažem se.
Ono što sam napisao je nešto što bi svaki prodavac trebao da sledi u svojoj poslovnoj praksi, čime automatski štiti najpre kupca, pa onda sledstveno tome i sebe.
Ali tržište je ovde skoro potpuno neuređeno, pa se sve svelo na savest prodavca i kupca...iliti..."put do pakla popločan je dobrim namerama".

vi u temi za zaštitu potrošača diskutujete praktično o zaštiti prodavaca 🤔

Zapravo je krenulo od toga da su kupci obmanuti, ako piše da nešto ima, a zapravo nema. Pa smo došli do situacije da možda postoje sve komponente na lageru, ali nema sklopljena konfiguracija. Pa je bilo da roba ne sme da bude prikazana kao dostupna, ako nije zadužena. Pa imamo situaciju da ja @RingeRaja napisao da nema veze gde se roba fizički nalazi, ako ima ulaz, a pored toga naveo da se bavi računovodstvom.
I onda se predomislio, da roba ipak ne mora da bude zadužena, da bi bila prikazana kao dostupna, uz određene (sasvim logične) uslove.

I zapravo, prodavci postaju definicija belog, radno sposobnog čoveka, jer dok se ispune zahtevi svih manjina, on ispadne deo populacije sa najmanje prava.

Anyway, nismo ništa novo naučili, idemo dalje...

Ja razumem sve to o čemu pričate ali ipak meni je simptomatično sledeće:
  • Proizvod je na stanju po nekoj ozbiljnoj ceni.
  • Kupac ga kupi i plati po toj ceni.
  • Izvinite nemamo proizvod na stanju.
  • Na sajtu i dalje stoji da tog proizvoda ima na stanju (po toj ili većoj ceni) - nikad se status tog proizvoda nije ni promenio u nedostupno.

E ako ovo nije školski primer obmane kroz lažno oglašavanje onda ne znam šta jeste.

Ja sam o tome i pričao, ali je onda uskočio u diskusiju @PJ sa “lukovima i strelama” i ode priča u drugom pravcu.
Ali to je suština, može skoro sve, ali i ono što očigledno mora da bude, nije.
@PJ
Nisam napisao da nema veze gde se roba nalazi, pročitaj malo pažljivije. Napisao sam da nema veze gde je magacin maloprodaje, ako je roba na stanju te maloprodaje.

@Martin Mystere

Tu možemo ubaciti i jedan korak posle ovog "izvinite nemamo proizvod na stanju", a to je "nemamo to ali imamo ovo", gde se opet vraćamo na moguću obmanu i namamljivanje kupaca da tu obave kupovinu nečeg drugog.

Nedavno, dodje čovek u prodavnicu, izabere proizvode, uzme jednu podlogu i u slično vreme čovek online poruči istu tu podlogu. Ove godine smo prodali jednu, to je bila druga, a u 5 sekundi treća. Čoveku smo rekli da je bila greška na sajtu, da nema trenutno na stanju. Kolike su šanse da bi mi poverovao da smo u razmaku od 5 ili 15 sekundi prodali dve?! Evo, baš sad smo je prodali, keve mi.
Zapravo, najjednostavniji i najiskreniji odgovor je uvek najbolje resenje. "Dobar dan, imali smo X na stanju i upravo smo prodali poslednju podlogu, ako zelite mozete da je narucite stici ce za X vremena pa cemo vas kontaktirati" -> promenis status na webshopu u nedostupno. Ili bolja opcija a sto sam video u jednoj prodavnici moto opreme na NBG, tipa, na stanju 1 (Beograd), na stanju 2 (Novi sad). Narucio neke proizvode i uredno azurirali pa kad sam odustajao od kupovine i vracao proizvod jedino sto su mi trazili je da posaljem na adresu prodavnice iz koje je poslato. Desilo mi se kod njih i da sam ubacio u korpu kacigu koja je bila 1 na stanju i otisao napolje, kad sam se vratio da dovrsim kupovinu nije bilo moguce jer je prodata u medjuvremenu i nakon osvezene stranice prikazivalo je da je nema na stanju.

Jos jedan primer iz prodavnice luksuzne italijanske odece u merkatoru na NBG. Nakon par kupovina, primetio sam jako brzo da im je baza azurna, ali da u svakom trenutku imaju samo 1 velicinu na stanju. Znaci ako pise velicina 50 i neko naruci pre tebe, to je to, nema vise. Isto je za sal, kapu, cipele, kravate i ostalo, ali baza se odmah azurira i menja u nema velicine/proizvoda na stanju. Kada se narucuje online, a narucujem samo online, kada se napravi porudzbina dobija se poruka kao na slici dole da se proverava dostupnost artikala i nakon obrade bice spreman za preuzimanje. Ovo obicno traje 1-3 dana i onda kurir dodje po posiljku i status se promeni u isporuka gde se dobije link za pracenje posiljke.

Nisam neko ko je nerazuman. Mogu da shvatim drugacije nacine poslovanja i sisteme i da to sto na tarabi pise ne znaci nista i da mozes da se izgulis lako. Bilo bi lepo da sve funkcionise perfektno, ali razumem da je realnost drugacija i da prodavcima u srbiji to nije bitno. Moje 3 neke opcije od bolje ka losijoj:

1. Azuran broj artikala na stanju.
2. Provera/priprema porudzbine - potvrda/slanje
3. Nema na stanju, ostavite email da vas obavestimo kada dobijemo prozivod

Prilozi

• Online.jpg
    Online.jpg
    67.2 KB · Pregleda: 74
  • online2.jpg
    online2.jpg
    15.5 KB · Pregleda: 74
Sport Vision, koji je nedavno pomenut, je primer prodavca koji ima dobru evidenciju dostupnosti. Često naručujem proizvode koji su među zadnjim komadima. Nekada mi u istoj kupovini povlače proizvode iz 3 različite radnje i nikada se nije desilo da neki naknadno otkažu. Očigledno je da se može, kad se hoće. Ovo je tema za potrošače, a za prodavce (i njihove muke) najbolje je da se otvori nova tema.

Poslao mail exceed-u u vezi ssd sinoc, danas poslali elektronski garantni list overen i popunjen i poslace list kurirskom sluzbom. Mislim da je i onaj elektronski koji su mi poslali preko gmail-a dovoljan za dokaz o dodatnoj garanciji? Da li je samo bio propust sto odma nisu poslali sa ssd-om ili nesto drugo nemam pojma ali eto ispali su korektni i brzo su odgovorili.

Porucih tv iz Gigatrona pre par dana i cekam da stigne ali bas me zanima da'l ce poslati i garanciju na jos dodatne 3 godine. Na sajtu proizvodjaca stoji da je za produzenu garanciju potreban osim racuna i original garantni list.

Može se desiti da je potrebno odvojeno registrovati TV nakon kupovine na nekom sajtu proizvođača, pa i na to treba obratiti pažnju.

Da li je neko imao situaciju sa vracanjem automobilskih guma? Naime, imam potencijalni problem sa gumama, a da bih otkrio da li je zaista do guma ili ne, moram da namontiram nove. E sad, problem je sto je dimenzija dosta agresivna i nemam opciju da uzmem polovne da probam, tako da moram poruciti nove.

Ono sto me zanima je, da li mogu da vratim gume porucene online nakon montaze? U slucaju da resim problem, ne bih vracao naravno.

Prvi korak je da kontaktiraš uvoznika direktno, pod pretpostavkom da su neke vibracije u pitanju koje balansiranje ne rešava, uputiće te negde da se gume provere na Hunter mašini što bi trebalo da ukaže da li je problem do guma ili nešto drugo i na osnovu toga uvaže reklamaciju ili ne.

Ovo su stare gume koje su bile na autu kada sam ga uzeo. Moram uzeti nove svakako, a ne bih da puknem preko 100k za nove gume i da i dalje imam problem.

Da mogu da uzmem polovne, probao bih to al u toj dimenziji je bas tesko naci polovne u dobrom stanju.

Po zakonu imas pravo, ali treba racunati s tim da ce prodavac mozda ici na umanjenje cene, ne verujem da ce to bas glatko proci. Inace, ne vidim kakav problem bi mogao imati sa (pristojnim) gumama da bi to iziskivalo odustajanje od kupovine.

Problem je sto niko ne zna u cemu je problem. Jedan majstor kaze guma, tj felna je prevelika i da kaci prednji blatobran, medjutim dva vulkanizera su mi rekla da nema sta da kaci, ima dovoljno lufta. I stvarno, ne cuje se uvek taj zvuk. Felna i guma su po fabrici. Ja sad imam dve opcije; da uzmem nove, manje felne i nove gume ili da uzmem nove gume i stavim na postojece felne. Stim ako uzimam nove, manje felne i nove gume mi je dosta veci trosak. Tako da je problem sto niko ne zna u cemu je problem, a ja ne bih da puknem 100k+ samo da saznam da mozda ipak nije do gume. Da znam da je sigurno do gume, vec bih odavno porucio, ovako i dalje gledam sta mi je ciniti.

Ako su felge i gume fabričkih dimenzija za tvoj auto (a to se lako utvrdi), auto nije spuštan/modifikovan na drugi način, ne može biti problem u njima. Ako stare gume nisu još za zamenu, onda traži dobrog majstora koji može naći gde je problem.

Gume su definitivno za zamenu odavno, DOT 2019. Jos lik koji mi je prodao auto kaze, mogu one da teraju jos sezonu-dve 😀

I drži se fabrički propisanih dimenzija guma i felni

Kupih prosli utorak preko ananasa Fiskars makaze L74 preko ananasa i juce uzeo prvi put da ih probam. Odusevljen sam bio sa kojom lakocom su sekle zivicu i vec planirao da ostavim pozitivan komentar.

Danas uzeo da dovrsim posao i nakon pola sata naletim na neku granu debljine ~20mm i puce zub. Da li ima smisla reklamirati ananasu posto uvek mogu da kazu sekli ste metal, alu i armaturu pa iz tog razloga proizvod se ne moze reklamirati? Videh na netu da se bas dosta ljudi zali na pucanje zuba.

Prilozi

• IMG_20251202_123152_edit_81449341762000.jpg
    IMG_20251202_123152_edit_81449341762000.jpg
    124.7 KB · Pregleda: 63
Da kostaju 1000 dinara pa da razmislis, posto vidim da su 6000, nema mesta dilemi - reklamiraj. Da si sekao metal, ostali bi tragovi metala. Zahtevaj povrat novca, posto ocito nije dovoljno kvalitetno da bi ti zamena nesto znacila.

Da kostaju 1000 dinara pa da razmislis, posto vidim da su 6000, nema mesta dilemi - reklamiraj. Da si sekao metal, ostali bi tragovi metala. Zahtevaj povrat novca, posto ocito nije dovoljno kvalitetno da bi ti zamena nesto znacila.
Popunio pre neki dan zahtev za reklamaciju i zamenu i sad me zvao lik iz ananasa kaze doci ce kurir da preuzme i da ih zapakujem. Posto sam procitao tvoj post sinoc, ja ga upitah da li je problem da mi se odobri povracaj novca umesto zamene. Kaze lik, napisali ste u komentaru da ste veoma zadovoljni makazama (sto jesam jer sa lakocom seku), pa ako hocete mozete ponovo da probate i vratite ih ako vam ne odgovaraju a mozemo i da vam uplatimo novac. Uzeh zamenu da se ne bih maltretirao preko telefona pa cu da razmislim.

Hvala ti svakako na komentaru.

Nazad
Vrh Dno