Šta je novo?

Trenutno stanje u IT-u kod nas

Da rade i zive.

Dosta ljudima pocinje manjak sunacnih dana na smeta u nemackoj znam za Berlin sigurno a vrv i sve to na severu.

Ja nisam neki metropata ali neki ljudi se bas zalili, hteo sam da kazem da je mozda za nekog i to razlog.

Beze da zive ili da rade ? Ako rade remote, troskovi zivota u Portugalu su dosta nizi u odnosu na Nemacku. Ako idu da rade, IT industrija u Portugalu raste, posebno u Lisabonu i Portu, gde ima i dosta coworking prostora plus ima i dosta finansijski jakih startup-ova.
Portugal ima takodje i Digital nomad vizu gde je potrebno da zaradjujes mesecno minimalno 3480e i ima tu jos nekih uslova koje je potrebno ispuniti. Ali sve cesce cujem da veliki broj ljudi odlazi u Portugal.

Portugal ima takodje i Digital nomad vizu gde je potrebno da zaradjujes mesecno minimalno 3480e i ima tu jos nekih uslova koje je potrebno ispuniti. Ali sve cesce cujem da veliki broj ljudi odlazi u Portugal.
Nemcima ne treba viza za Portugal,, i ta viza je eksplicitno za non-EU gradjane 🤷‍♂️

Fora je da legalno ne mogu da zive tamo ako nemaju neku vezu sa Portugalom duze od 3 meseca (posao ili brak). U praksi mogu ali nije legalno.
Tako da i moraju da rade, ne mogu samo da zive.
Ne znam koliko se stvarno zaradjuje u Portugalu. U Nemackoj je jedino dobro sto su poslovi realno low-stress. Ali je to i minus - ne radi mozak pa kad naidje stres... da je do novca, idu u Svicu da rade a zive u Nemackoj.
Tako da jedino zbog depresije je realno da idu u Portugal, IMO.

Ima i nasih tamo koji su hteli da imaju stan pored atlantika. Koliko se secam tamo BMW ima veliku kancelariju, i ne znam koje jos firme. Nasim ljudima smeta realno sto su previse opusteni portugalci, retko sta moze da se zavrsi na vreme. Valjda njima to odgovara. I drugaciji su nego spanci,vise povuceni itd.

Ima i nasih tamo koji su hteli da imaju stan pored atlantika. Koliko se secam tamo BMW ima veliku kancelariju, i ne znam koje jos firme. Nasim ljudima smeta realno sto su previse opusteni portugalci, retko sta moze da se zavrsi na vreme. Valjda njima to odgovara. I drugaciji su nego spanci,vise povuceni itd.
Znaci Nemci bi se super uklopili, u Stutgartu treba i po godinu dana za Blue Card radnu dozvolu... (da, ljudi gube posao stalno zbog toga, pogotovu ko je bio student ovde ili kome ne treba viza za ulazak i trazenje posla). Toliko brzo se sve zavrsava ovde.
🤣

Ima smisla da rade u autoindustriji tamo. Plate su "lokalne" kada ih prebace ali je prijatniji zivot. A te firme, pogotovu sada, rado prebace ljude iz Nemacke - manje ih kostaju.

Imamo mi pojma, samo su se svi uhvatili da porede BG sa svetom. Da vidis kako u istocnoj Srbiji zive ljudi, da zvizne nuklearka na BG,saznali bi tek za 7 dana. Odmor.

Portugal je sirotinja, zanimljivi su jer su u EU i sto imaju more, iako je okean koji ne moze da se meri sa bilo kojim morem u nasem okruzenju.
Poredjenje IT-a kod nas i u Portugalu je dobro za ovu temu, obe zemlje bi bile 2 lestvice ispod da nam nije IT-a, jer su sirotani i tamo i ovde prosecni stanovnici.

Nivo javnih usluga što dobijaš za taj porez u Nemačkoj nije uporediv.
Razlikuje se itekako - gori je i smara 10x vise.
Pocev od toga da moram 50 stvari da prijavim sam, i sve to papirom umesto da bude objedinjeno...
A to koliko sam izgubio na radne dozvole je bezobrazno - jos mi kazu drugi expats da sam imao nenormalno srece,.jer je Deloitte radio sve sto je mogao, mnogi gube posao/sansu jer po godinu dana ne dobiju dozvole...
A prevare koje pokusavaju kucanjem na vrata... mi nismo ni bebe za njih. A sve po PSu 😂

PO 2-3 godine se ceka na sudovima... ma milina koliko je bolje.

Gazda ne da fiberoptic da instalira Telekom.. i moze mu se, ne mora naravno razlog da da.. ali razlog je "NE DIRAJ NISTA DOK RADI ISTA".

A to sto sa ovakvim temperaturama ne daju da instaliras KLIMU sam.... ma mnogo kvalitetnije usluge nego dole! 25C najniza nocna skoro ceo jun a ne smes da instaliras klimu jer ne da gazda (samo njegova dozvola mi treba, vlasnik je cele zgrade).. javne usluge ovde 'bolje", a ne primete koliko je jako gore sve zadnjih godina ili ne zive ovde.
Nije nista stvarno bolje nego ne moze nista ako ti FT1P, sve se dokumentuje... i dok radi izgleda bez stresa. Ali i kod nas je tako.. dok radi nema stresa.

Mozda je nekome ovde milina - njegovo pravo. Ali reci da je sada veci nivo javnih usluga nego kod nas - nije tacno. Nekada je to bilo >90% tacno. Sada nije ni 50% a za mnoge stvari je bolje dole.

Nije rant - vec ko misli da je bolje, ignorise mnogo toga ovde. I to nije cudno, ljudi se ovde zatvore nekako.

Nije DE za nas mentalitet da radimo sta nam se radi i da bide kako mi mislimo da treba:), ali definitivno ima prostora za optimizaciju.

Meni je za sada bez problema, i daleko opustenije nego na jugu Srbije :)

Za porodicu tek.

Pa samo kvalitet vazduha i državnog/gradskog prevoza ti vredi tu razliku, IMO.
Vazduh jeste bolji, to stoji, ali se i to pogorsava puno. Ne zatvaraju se gradilista da ne ide prasina na sve strane, i buka se cuje u 6 ujutru (a zavrsava se do 11 - divna kombinacija za letnje vrucine)
Prevoz - ne mogu da se zalim iskreno, to se drugi zale 100x vise od mene. Ali mi i ne znaci prevoz sto postoji :)

Ja sam ziveo u J Koreji 3+ godine, u razmaku od 20 godina. U Irskoj u peak-u korone. Da nisam blizu pasosa, vratio bi se i u Srbiju, a kamoli u ove druge dve. Neuporedivo vise vidim problema u Nemackoj i neuporedivo vise mi licno smetaju.
(bio sam mesec radno u j Koreji krajem prosle godine, iskreno bi se vratio, da nije do pasosa)

Ali najbitnije: Nemacka je troma i nesklona promenama, kao i ljudi, i tesko idu kroz zivot i sa manjim desavanjima... ovo sto se desava od 2020. je za njih ogromna promena (a kod nas samo tipicna stvar). Vidi se da ne umeju da se nose sa time. Sa te strane i razumem sto se najvise primeti pogorsanje u Stuttgartu, koji mnoooogo zavisi od autoindustrije, pa i samo 100ak ljudi kad je dobilo otkaze (2023. u gradu od 600.000 stanovnika), primetilo se u raspolozenju, a sada tek. Nije tako primetno u drugim gradovima!
Da li je opusteiniji zivot u manjem mestu nego kod nas igde? Jeste! To se slazem. Sve dok nesto ne zatreba (kao i kod nas...). Vise se dobija u manjem mestu ovde nego kod nas u vecini mesta, pogotovu ko ne moze dole da zaradi. Ali mnogo zemalja EU nude vise. Za IT pogotovu! Nemojte se zeznuti da dodjete u Nemacku za isti, barem ne ako vam od posla zavisi boraviste (nemate EU pasos/bracnog partnera)

Irska je dobra, engleski jezik koji je nama najblizi velika prednost. Ko ima dobar posao u IT, lako dobije stambeni kredit, 10% ucesca. Nema nervoze, haosa u saobracaju, galame i sl., naravno sve van Dublina, koji je postao septicka jama. Kroz deceniju dve sve ce biti mnogo mracnije, ilegalano agresivnih sa istoka sve vise. Deca uzivaju u skolama, sto je meni najvaznije: nagradjuje se svaki uspeh, totalno suprotno od Balkana.

Južna Koreja (a i ostali visokotehnološki azijati) je tek poseban patološki slučaj, ne znam kako ti je tamo bolje. Tu ljudi plaćaju odlazak u dobrotvorne zatvore da bi pobegli od stvarnog kaveza svakodnevne eksploatacije.

Overall life balance gledano boljeg mesta od zapadne evrope nema. Sve ima svoje mane ali najmanje mana je tamo, nigde nije idelano ali i najperspektivnije je tamo. Sem nekih verskih fantaika i njima slicnih nisam cuo da neko drugi pljuje tamo, opet ponavljam svet nije crno beli, ima tamo korupcije i mnogo stvari da se ispravi i tamo ne padaju pare sa neba kao sto ljudi misle ali je daleko bolja perspektiva nego drugde ako tamo bude zestoko ****** sta ce tek biti na drugim mestima.

To sto kazu tamo se trose vise lekova za smirenje i tome slicno vise se koriste ti lekovi zato sto se tamo prati i to svi kupuju legalno dok kod nas se toga trosi barem koliko i tamo ali se kupuje na crno.

posto sam vec 10 god na zapadu (EU) mogu vam reci sledece :

Pare - da sam ostao u bgd u staroj firmi, i sve da je islo po toku imao bih priblizno istu platu kao ovde. Ovde me vade bonusi.

Kvalitet zivota - bolji je realno, ali je najvaznije da mene problemi zemlje gde zivim ne interesuju, jer sam u glavi i dalje u beogradu (gde i jesam 2 meseca svake god) i zato je odlicno - gledam kako je sve gore i gore ovde, al ono nije moja zemlja, pa mi je opusteno.

Otkazi su masovni, ne zbog AI vec se ogromna kolicina pozicija seli u indiju

Posto necu da cimam klince da se selimo dok ne zavrse skolu ostajem gde sam, a da sam bez dece verovatno bih u okviru firme gde radim video da se relociram u portugal/spaniju. Cigani su, al znaju da zive :D

Irska je dobra, engleski jezik koji je nama najblizi velika prednost. Ko ima dobar posao u IT, lako dobije stambeni kredit, 10% ucesca. Nema nervoze, haosa u saobracaju, galame i sl., naravno sve van Dublina, koji je postao septicka jama. Kroz deceniju dve sve ce biti mnogo mracnije, ilegalano agresivnih sa istoka sve vise. Deca uzivaju u skolama, sto je meni najvaznije: nagradjuje se svaki uspeh, totalno suprotno od Balkana.
Još da srede javno zdravstvo i gde bi im bio kraj...

Slazem se, propast. Sreca namestao kucnu mrezu doktoru iz bolnice, pa sam i to sredio, inace katastrofa.

Jesam delimicno kriv, ali ajde da se vratimo na IT kod NAS :)

a kod SAN? Ba dm ts :D

Opet, sa 10god distance, IT u srbiji (a znam puno ljudi) je i dalje odlican - nije vise pomama kao pre, ali u odnosu na secu pozicija u recimo amsterdamu, mnogo je bolje. Nisam na licu mesta, ali kao da jesam. Niko od mojih nije nakon otkaza trazio posao duze od mesec dva sa biranjem.

Takodje, ono sto dosta ljudi u IT u srbiji je naviklo - imaju po 2-3 puta vece plate od ostalih struka. Na zapadu je mnogo manja razlika, i ovde svaki advokat, lekar, notar...ima daleko vece pare od IT-evaca. IT-evci su i dalje samo inzenjeri.

Po meni osnovna pretnja i to ozbiljna IT pozicijama u srbiji je ista kao i pretnja it pozicijama globalno (USA/EU) - meksiko, indija i slicno. Srbija odavno vise nije mesto sa jeftinom radnom snagom u IT sektoru, a evropski hubovi tipa lisabon, poljska, i slicno su interesantni samo zbog poreskih olaksica ili nekih "moranja".

Moja firma je prosle godine zatvorila 140 mesta i otvorila 200 u indiji za isti posao. to rade i po holandiji, francuskoj....

Takodje, ono sto dosta ljudi u IT u srbiji je naviklo - imaju po 2-3 puta vece plate od ostalih struka. Na zapadu je mnogo manja razlika, i ovde svaki advokat, lekar, notar...ima daleko vece pare od IT-evaca. IT-evci su i dalje samo inzenjeri.
Mislim da preteruješ ili ne radiš fer poređenje, treba da se poredi like for like. Početnik sa početnikom, X godina iskustva sa X godina iskustva, tier 3* kompanija sa tier 3 kompanijom itd. Nije svaki pravnik notar, nije svaki lekar načelnik klinike, nije svaki naučnik tenure univerzitetski profesor, i nije svaki softverski inženjer L7-8-9 pozicija u Big Tech kompaniji. I to važi za svaku zemlju.

Plate i pozicije u Severnoj Americi: https://www.levels.fyi/
Plate i poziciji u Evropi: https://techpays.com/
* Kao i ovaj super blog: https://blog.pragmaticengineer.com/software-engineering-salaries-in-the-netherlands-and-europe/

Zavisi gde.
Ima global firmi gde IT i programeri zaradjuju i samo 50k (kod mene recimo u Nemackoj - tacno da predje Blue Card nivo i nista vise).
A ima i u AMS gomila sa 300k, i van AWSa. Da ne pricamo da 3 ili 5 godina u Holandiji expats imaju enormno manji porez, pa i 100k je mnogo vise nego u Nemackoj.
U Irskoj je retko ispod 100k base za programere.

Poslednja izmena:
Vrh Dno