Šta je novo?

Trenutno stanje u IT-u kod nas

Da rade i zive.

Dosta ljudima pocinje manjak sunacnih dana na smeta u nemackoj znam za Berlin sigurno a vrv i sve to na severu.

Ne smeta manjak sunca kad se ima u novcaniku, tu je D vitamin.

Ja nisam neki metropata ali neki ljudi se bas zalili, hteo sam da kazem da je mozda za nekog i to razlog.

Beze da zive ili da rade ? Ako rade remote, troskovi zivota u Portugalu su dosta nizi u odnosu na Nemacku. Ako idu da rade, IT industrija u Portugalu raste, posebno u Lisabonu i Portu, gde ima i dosta coworking prostora plus ima i dosta finansijski jakih startup-ova.
Portugal ima takodje i Digital nomad vizu gde je potrebno da zaradjujes mesecno minimalno 3480e i ima tu jos nekih uslova koje je potrebno ispuniti. Ali sve cesce cujem da veliki broj ljudi odlazi u Portugal.

Portugal ima takodje i Digital nomad vizu gde je potrebno da zaradjujes mesecno minimalno 3480e i ima tu jos nekih uslova koje je potrebno ispuniti. Ali sve cesce cujem da veliki broj ljudi odlazi u Portugal.
Nemcima ne treba viza za Portugal,, i ta viza je eksplicitno za non-EU gradjane 🤷‍♂️

Fora je da legalno ne mogu da zive tamo ako nemaju neku vezu sa Portugalom duze od 3 meseca (posao ili brak). U praksi mogu ali nije legalno.
Tako da i moraju da rade, ne mogu samo da zive.
Ne znam koliko se stvarno zaradjuje u Portugalu. U Nemackoj je jedino dobro sto su poslovi realno low-stress. Ali je to i minus - ne radi mozak pa kad naidje stres... da je do novca, idu u Svicu da rade a zive u Nemackoj.
Tako da jedino zbog depresije je realno da idu u Portugal, IMO.

Ima i nasih tamo koji su hteli da imaju stan pored atlantika. Koliko se secam tamo BMW ima veliku kancelariju, i ne znam koje jos firme. Nasim ljudima smeta realno sto su previse opusteni portugalci, retko sta moze da se zavrsi na vreme. Valjda njima to odgovara. I drugaciji su nego spanci,vise povuceni itd.

Ima i nasih tamo koji su hteli da imaju stan pored atlantika. Koliko se secam tamo BMW ima veliku kancelariju, i ne znam koje jos firme. Nasim ljudima smeta realno sto su previse opusteni portugalci, retko sta moze da se zavrsi na vreme. Valjda njima to odgovara. I drugaciji su nego spanci,vise povuceni itd.
Znaci Nemci bi se super uklopili, u Stutgartu treba i po godinu dana za Blue Card radnu dozvolu... (da, ljudi gube posao stalno zbog toga, pogotovu ko je bio student ovde ili kome ne treba viza za ulazak i trazenje posla). Toliko brzo se sve zavrsava ovde.
🤣

Ima smisla da rade u autoindustriji tamo. Plate su "lokalne" kada ih prebace ali je prijatniji zivot. A te firme, pogotovu sada, rado prebace ljude iz Nemacke - manje ih kostaju.

Nasim ljudima smeta realno sto su previse opusteni portugalci, retko sta moze da se zavrsi na vreme. Valjda njima to odgovara. I drugaciji su nego spanci,vise povuceni itd.

Kad prihvatis ovo, pocinjes da zivis kao covek i shvatis koliko mi nemamo pojma.

Imamo mi pojma, samo su se svi uhvatili da porede BG sa svetom. Da vidis kako u istocnoj Srbiji zive ljudi, da zvizne nuklearka na BG,saznali bi tek za 7 dana. Odmor.

Jeste, tamo je jos kameno doba i ljudi se dopisuju preko goluba pismonose, a vesti im donose konjanici.

Portugal je sirotinja, zanimljivi su jer su u EU i sto imaju more, iako je okean koji ne moze da se meri sa bilo kojim morem u nasem okruzenju.
Poredjenje IT-a kod nas i u Portugalu je dobro za ovu temu, obe zemlje bi bile 2 lestvice ispod da nam nije IT-a, jer su sirotani i tamo i ovde prosecni stanovnici.

Nazad
Vrh Dno