Ma ne, svako vreme svoje breme. Pre 20 godina ako si znao samo SQL (ali više od SELECT * FROM [tabela]), pa ti si bio car, mnogi su i preko 20 godina karijere pisali samo SQL. Istina, ne želite da znate nivo komplexnosti nekih SQL procedura, samo ću reći da je bilo i preko 15000 linija u jednoj od tih... pravi proceduralni program...I koje je naravučenije svega što ste naveli? Da su se nekada ljudi u IT-u mnogo više mučili a da su današnje generacije postale razmažene? Svako vreme ima svoje. Svrha teme je diskusija o trenutnom stanju. Pravljenje usporedbi kako je nekada bilo u odnosu na to kako je sada nije puno od pomoći.
Nisi ti skoro koristio 4Recimo gpt5 u opšte nema nikakav veliki pomak u odnosu na v4.
Pisali smo već o tome 3 rešenja, ako nema rezultata:Gpt te može vrteti u krug. Pažljivo da ne uletiš u tu mešalicu. Claude na primer nema tu muku ali ograničava.
I jedno i drugo mi dodavali nešto što nije imalo koristi u mojoj aplikaciji pa ih sada samo koristim minimal.
Apropo teksta, mislim da su očekivanja nerealna da mi možemo da izbacujemo proizvode koji nisu namenjeni globalnom tržištu. Prosto je naše tržište premalo, sve i da smo nekadašnja država od 22M stanovnika, pitanje i da li bi to bilo dovoljno za internu IT potražnju.Zanimljiv tekst:
![]()
ISTRAŽUJEMO Lice i naličje IT industrije: Silicijumska dolina Balkana ili moderni najamni radnici
Lice i naličje srpske IT industrije. Da li smo Silicijumska dolina Balkana ili moderna najamna radna snagaforbes.n1info.rs
Vaze i dalje. Produzuju ih vec 4.godinu evo.Ja mislim da su te olakšice važile samo 3 godine. Da, znam da ima i gore, ali opet mislim da je trebalo iskoristiti prostor da se još više razvijemo.
Videćemo kako će se odvijati situacija.
Na koje firme misliš? Pošto je Grid Dynamics osrednja, a Luxoft polu-raspad 😂 Mislim da od ozbiljnih imena ima samo Perplexity, ali zapošljavaju isključivo RuseFirme u Srbiji zaposljavaju poprilicno ali ne low end. Pogotovu firme prebacene iz Rusije, dosta se Rusa vratilo nazad iz raznih razloga.
Placaju ozbiljne cifre; u Nemackoj ni Apple/nVidia hardver inzenjer ne primaju toliko neto (bruto da, ali dole je porez 10+15, ovde je 48-52 na taj iznos). Ja sam prihvatio posao dole od novembra. Ovde mogu da sanjam i pola neto iznosa od onoga sto imam dole.
Teško da Altmana i Cukerberga možemo da stavimo u istu rečenicu sa SBF. SBF je bio klasičan mešetar, pomenuta dvojica imaju ozbiljne proizvode. AI kompanije možda i nestanu, ali AI nije ušao samo u AI kompanije. Svi u IT-ju ga koriste. Nije savršen, ali je prilično efikasan i dosta pomaže. Ne vidim razlog za povećanje ponude poslova u budućem periodu.
Nebitno je koliko su velike ali zaposljavaju dosta, ali samo ozbiljne role. Ja sam imao intervju sa 10ak njih. Generalno ko je dobar C/C++ dev i ima math background.Na koje firme misliš? Pošto je Grid Dynamics osrednja, a Luxoft polu-raspad 😂 Mislim da od ozbiljnih imena ima samo Perplexity, ali zapošljavaju isključivo Ruse
Ne napustam je, zivecu ovde. A i za nas je limit 2 godine, ko ima vise od toga staza ne moze da trazi povrat nego se isplacuje kao penzija kad tad (a i iznos nije neki za te dve godine).Mozes da trazis da ti isplate sva davanja za penziju ako napustas Nemacku, da znas.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari