Šta je novo?

Trenutno stanje u IT-u kod nas

Pa toliko toga da covek porkije ne moze biti nikako junior ne znam kako to da se nazove.

Recimo da se trazi informativno znanje svega sto se navodi u oglasu, ne prakticno.

Pa jedino to ali se takav oglas nikada nije pojavio. vrv se regrutuju ljudi iz same firme za tako nesto ne dovode se sa strane takvi ljudi. kupujem prodajem je imao placenu praksu za devops ali se vec trazili da se vlada sa svime.

Pa eto, sad se pojavio :)

Ma još je i Security na sve to 🙃

Zanimljiva tema, pa da dam i ja svoje mišljenje. Tema ja stanje u IT kod nas, svi ste se previše fokusirali na AI, a po meni je on najmanje uticao na situaciju pogotovo kod nas.

Globalna ekonomska situacija. Mislim da je ovo najviše uticalo na stanje u IT. Ja sam počeo da radim u nekom američkom startapu 2018. U firmu su se sipale investitorske pare kao da sutra ne postoji. Za vreme korone se to još pojačalo generalno ne samo u mojoj firmi. I tada su u IT ušli svi živi.
Kod moje žene u firmi par magcionera se prebacilo u programere. Drugar mi kaže kod njih u firmi su klijenti pitali samo jel imaju računare, a oni su potencijalne zaposlene pitali jesu igrali igrice ikad (malo karikiram, ali otprilike na tom nivou se dogovarao angažman).

Moja firma nije bila profitabilna, svaki mesec smo bili u minusu par stotina hiljada dolara. Pošto je to bio moj prvi posao u firmi tog oblika, posle x godina u outsourcingu, meni nije bilo jasno kako to može tako da funkcioniše. Onda mi je CTO objasnio kako nije bitan profit nego rast.

Međutim posle krajem 2022. i 2023. situacija se okreće. Investitori traže samo profitabilne kompanije. Moja firma se ugasila u momentu kad je ostala bez novca, jer više nisu hteli da ulažu, a mi nismo bili ni blizu profitabilnosti.

I generalno sve je bilo manje pokušaja za startupe jer nije bilo para, i smanjivao se obim posla. Tako da bih ja rekao da period pre korone i za vreme korone nije bio realan i sadašnje stanje je samo vraćanje u normalnost. Nažalost dosta omladine je krenulo da se školuje za IT zbog dobrih uslova i mogućnosti da se lako pronađe posao.

Situacija u IT kod nas. Mislim da je naša država jako loše odradila stvari u IT sektoru. Mislim da su recimo u Rumuniji to mnogo bolje odradili. Svi se sećamo kako je svako ko prebaci platu od 1500eura odmah otvara paušalnu radnju i tako primao platu. Onda je država rešila da to ukine i umesto da napravi neki model koji bi pogurao IT, oni su napravili to kao i u svakom drugom sektoru.

Po meni je to loše, jer nisu samo porezi i doprinosi od plata bitni. Npr ja se sećam u NS, otvorilo se gomilu restorana kuvane hrane. Prosto ljudi iz IT su te pare trošili, na hranu, na teratane i razne aktivnosti, kafiće, garderobu, frizere, kola itd. I time su podsticali dalji razvoj malih biznisa.

Znam da su neki govorili što bi sad IT plaćao manji porez od advokata ili nekog drugog. Prosto po meni, to je novac koji ulazi u državu spolja i troši se ovde. Većina drugih poslova samo vrti novac unutar države.

Da su to uradili, programeri bi mogli da imaju i dalje velike plate, jer bi firma imala manje troškove prema državi i mislim da bi bili konkuretniji sa cenom rada u odnosu na region. Ako se ne varam u Rumuniji je tipa 10% porez na platu i to je to (nisam siguran, ali znam da je tako nešto).

AI. Po meni AI je možda uticao na stanje u IT, ali svakako najmanje. Znam za par firmi u NS koje su otpustile dosta ljudi, ali samo zato jer nemaju projekata, a ne zato što AI može da pokrije više ljudi. A projekata nema zbog #1.

Drugar mi je rekao da je prelistao par studija gde piše da je produktivnost zbog AI povećana svega par procenata. Ne znam da li je to tačno, ali možete potražiti te studije.

Ja sad radim u startupu gde nas ima dvojica. Obojica smo prvenstveno bekendaši, uz osrednje poznavanje frontenda, ali smo uz pomoć AI uspeli sami da odradimo sve. Moguće da bi neki iskusan frontendaš to bolje odradio, ali mi smo skroz zadovoljni kako smo mi to uradili, a uštedeli smo novac firmi.

To ne znači da mi nikad više nećemo zaposliti nikog, ali u ovom trenutku kada neko ulaže svoj novac, svako smanjivanje troškova nam znači. I iskreno kad budemo zapošljavali, na nas dvojicu seniora, ja bih uzeo bar narednih 2-3 ljudi nekih juniora-mediora.

Po meni je suština da se AI ne bi trebalo koristiti slepo bez ikakve kontrole što danas mnogo ljudi radi i to nije dobro.

Ono što ja razmiljam o AI je to da se trenutno ogromne pare sipaju u njega, i da ove cene koje mi plaćamo za te alate nisu održive na duže staze. I smatram da bi bili profitabilni cena mora biti $200+. To je neko moje razmišljanje.
Isto tako mislim da je trenutno udareno u veliki zid sa daljim razvojem. Recimo gpt5 u opšte nema nikakav veliki pomak u odnosu na v4.

Kao što je @Kass reče, LLM u opšte nisu AI i daleko su od toga. Hajp je veliki i naravno da je toliki kad su ogromne količine para uložene u to.

Ah da, takođe šta razmišljam, ako svi koristim LLM za kodiranje, i onda će se LLM-ovi dalje obučavati na svom kodu i to će postati zatvoren krug i neće biti napretka :)

Ja očekujem da ta velika kriza krajem sledeće godine o kojoj se priča, da će AI balon biti deo toga.

Ako ste stigli dovde, hvala na čitanju :)

I koje je naravučenije svega što ste naveli? Da su se nekada ljudi u IT-u mnogo više mučili a da su današnje generacije postale razmažene? Svako vreme ima svoje. Svrha teme je diskusija o trenutnom stanju. Pravljenje usporedbi kako je nekada bilo u odnosu na to kako je sada nije puno od pomoći.
Ma ne, svako vreme svoje breme. Pre 20 godina ako si znao samo SQL (ali više od SELECT * FROM [tabela]), pa ti si bio car, mnogi su i preko 20 godina karijere pisali samo SQL. Istina, ne želite da znate nivo komplexnosti nekih SQL procedura, samo ću reći da je bilo i preko 15000 linija u jednoj od tih... pravi proceduralni program...

Danas, pa više te niko ne pita da li znaš SQL to se podrazumeva i nije ni 2% potrebnog znanja. Jedan dev. mora da zna kontenjere, relacione i ne relacione baze, cloud, DevOps bar neki srednji nivo, optimizaju i multi threading (to je nekada bila priča za sebe), barem jedan TS-JS FE framework, jedan backend jezik C# ili Javu, instalere, web servere, mikroservise, kubernetes-rančer, serverless i Azure i AWS, kako samo 1 od ta 2, itd, itd.

Lakše je doći do materijala nego ranije, ali se očekuje 20x više nego pre 20 godina.

Recimo gpt5 u opšte nema nikakav veliki pomak u odnosu na v4.
Nisi ti skoro koristio 4 :), pa ono jedva da nešto može da uradi, 5 već ima mnogo situacija kada rešava ono što može i Claude Code (slobodna procena oko 80-85% problema koje 3.7 thinking ili 4.0 običan rešavaju može i GPT 5 da reši), glavni problem je u tome što većina ljudi koja kritikuje modele nema pristup ovim premium modelima koji se plaćaju.

Razlika je drastična, neuporedivi su, pričamo o programiranju. Šta se 4 nalupala gluposti izmišljenih metoda, name space-ova, celih klasa koje ne postoje nigde... 5 radi zaista pristojno, ako si iole savladao prompt engineering. E na to se vraćamo i najbolji model sa lošim promptom ne radi ništa... i ne može da mu se priča kao da je čovek, to je algoritam, to što se nama mnogo toga podrazumeva ne znači da to isto je i sa njima.

I naravno bitno je koji alat koristiš. Vidim da mnogi programeri i dalje misli da se LLM koristi tako što radiš copy paste nekog malog bloka koda u web browser i kao to je to... pa to radi za možda 5% najbanalnijih problema...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno