Šta je novo?

Trenutno stanje u IT-u kod nas

Što ne odeš tamo onda kad su već takvi benefiti umesto u Nemačku? Najviše humano orijentisano infrastruktura na svetu, bicikli, pešačenje, javni prevoz. Jedino su ljudi i drušveni život takvi da moraš mesecima unapred da se najaviš da se vidiš s nekim da bi se njemu ili njoj uklopio u raspored. Ali bože moj, nigde nije savršeno.

Poslednja izmena:
Da rezimiramo temu, tamo gde se svaki član diskusije nalazi je loše, a bolje je uvek negde drugde. ;)

Ovde kod mene u Atini, šta znam... IT plate su relativno dobre u odnosu na druge grane ekonomije, tako da su relativno ok, iako su dosta manje u odnosu na iste u drugim EU zemljama. Trebalo bi neko da mi da 20k godišnje bruto više u Nemačkoj samo da bi mi ostajalo isto novca kao ovde. Sa druge strane, život ovde je prilično bulja, ubije me saobraćajna gužva i parkiranje, doći i vratiti se sa posla mi je mnogo gore nego sam posao. Ako hoćeš da živiš u dobrom delu grada gde ti parking ne bi bio problem, kirije su nenormalne, morao bih pola plate da dam. Išao bih ja rado gradskim prevozom, ali autobusi su veoma neredovni, a metro linija nema dovoljno, svuda su u špicevima velike gužve. Veliki grad u kome svega ima, ali ne možeš do tamo da dođeš.

Tako da bih slatko otišao sad kad imam pasoš, ali morao bi neko da mi ponudi dobar posao, bar približno dobar ovom kog imam sad, što nije uopšte lako. :coffee: Srbija mi deluje dobra destinacija, al voleo bih da sadašnja vlast ode pre nego što ja dođem. Ništa mi se ovde ne dopada, sem klime. Danas sam se brčkao na plaži, bilo mi ekstra.

Kakva je priča za IT u Solunu, meni je on dosta primamljiviji za život od Atine?

Takodje, ono sto dosta ljudi u IT u srbiji je naviklo - imaju po 2-3 puta vece plate od ostalih struka. Na zapadu je mnogo manja razlika, i ovde svaki advokat, lekar, notar...ima daleko vece pare od IT-evaca. IT-evci su i dalje samo inzenjeri.
I ja se ne bih složio sa time da je ovo i dalje validno za Srbiju. To je možda bilo nekada ranije ali smatram da se ta razlika i ovde smanjila. Čak smatram da trenutno plate u Srbiji u IT-u i nisu tako dobre ako se uzme u odnos inflacija, napor koji sam posao zahteva, i plate koje se dobijaju u nekim drugim sektorima.

Mozda su nama plate ok,da kazem malo iznad proseka. Ali imam par dobrih programera,koji uzimaju 5k neto, nesto preko toptala,nesto van toga. *** ocigledno su bolji programeri nego sto ja mislim.

Kapiram da je znanje grckog obavezno?! Ili moze neko ucenje u hodu?

Zavisi od firme do firme. Ja recimo još uvek pišem na engleskom, niko ne pravi problem. Grčki ima malo zeznutu ortografiju, nije lako popamtiti kako se koja reč piše. Međunarodnim firmama često nije bitno da znaš grčki.

Kakva je priča za IT u Solunu, meni je on dosta primamljiviji za život od Atine?

Solun ima reputaciju grada prijatnijeg za život od Atine. Ono malo što sam ga posetio mogu jedino da kažem da i tamo postoji problem sa parkiranjem. Skoro je krenuo metro sa radom, možda će im olakšati život.

Porediti Srbiju, gde ne postoji nikakav sistem, sa bilo kojom državom, gde god bila, u kojoj on funkcioniše, je iz pozicije osnova kvaliteta života besmisleno.
Mislim da vi koji živite uglavnom napolju i kukate kako je tamo loše, da to gledate iz vizure države u kojoj živite, gde vam smetaju pojedine stvari, što je sasvim okay, ali je ovo ovde ipak toliko loše, da prevazilazi nedostake kojih svuda ima.
I ovo je nevezano za to koliko K€ se zaradi i koliko mora da se radi za te pare, to je potpuno drugi par rukavica.
Srbija je super za život, ako se praviš lud i boli te uvo šta se dešava oko tebe, a dobro zarađuješ.
Ali ako ti je stalo šta će ostati iza tebe, tvojoj deci, jako je depresivno živeti ovde, bez obzira na kintu.

Kome je loše u inostranstvu može uvek da se vrati u Srbiju. Ali većina ipak ostaje tamo. Što znači da, kada se sve sabere i oduzme, nije tamo baš toliko loše. A ne može baš svako kome je loše u Srbiji da ode u inostranstvo.

Porediti Srbiju, gde ne postoji nikakav sistem, sa bilo kojom državom, gde god bila, u kojoj on funkcioniše, je iz pozicije osnova kvaliteta života besmisleno.
Mislim da vi koji živite uglavnom napolju i kukate kako je tamo loše, da to gledate iz vizure države u kojoj živite, gde vam smetaju pojedine stvari, što je sasvim okay, ali je ovo ovde ipak toliko loše, da prevazilazi nedostake kojih svuda ima.
I ovo je nevezano za to koliko K€ se zaradi i koliko mora da se radi za te pare, to je potpuno drugi par rukavica.
Srbija je super za život, ako se praviš lud i boli te uvo šta se dešava oko tebe, a dobro zarađuješ.
Ali ako ti je stalo šta će ostati iza tebe, tvojoj deci, jako je depresivno živeti ovde, bez obzira na kintu.

Aj da probam da ja repliciram, mada nisam neko ko je živeo u uređenoj zemlji, živim u Grčkoj koja je raspad slično Srbiji.

Uvek mora da postoji nešto bolje u stranoj zemlji da bi ti tamo mogao da ostaneš. Najčešće je to tržište rada i bolja primanja koja od toga dolaze, al uvek bude i još nešto uz to, recimo ovde kod mene je to klima, ne trebaju ti zimske gume. :) Sa druge strane, uvek imaš i negativnih stvari, drugi jezik i kultura, ne ide uklapanje tako jednostavno, ne možeš ti sa lokalcima da sklapaš prijateljstva lako, stranci se zato uglavnom druže sa strancima. Aj kad si mlad, karijera ti je bitna, pa ti je preče da tu dobro prolaziš, al kad dođeš u neke godine i više ne moraš mnogo da brineš za karijeru koju si u znoju izgradio, e onda već počinje da ti smeta loš socijalni život. Jer u Srbiji ćeš lakše da se uklapaš sa ljudima, imaš obično gomilu rodbine, napolju si mnogo više izolovan. Ovde je teže sa muškarcima se uklopiti i imati prava prijateljstva, van onog čisto drugari/kolege. Žene tek da ne pričam, to je puklo načisto, nesposobno da funkcioniše u stvarnosti, samo pristalo da živi sa mačkom ili psom, prirodni priraštaj ovde je u slobodnom padu.

A kako Srbija više nije ekonomska rupčaga koja je bila kada sam ja odlazio, život tamo opet postaje primamljiv, minus naopaka vlast. Primanja su obično manja, ali uz obično ima i niže troškove života, to dvoje ide ruku pod ruku, jer izdaci tebi su prihodi nekom drugom, tako ekonomija funkcioniše.

Ja tebe potpuno razumem, i ja bih se na tvom mestu vratio iz Grčke u Srbiju sa ušteđevinom koju imaš i krckao pod stare dane.
Moja opservacija nije bila gde je bolje krckati ušteđevinu kao penzioner, već da ovde, kako sad stvari stoje, za mladog obrazovanog čoveka, željnog uređenog sistema u kome će da radi i stvara, nema neke perspektive.

Ja tebe potpuno razumem, i ja bih se na tvom mestu vratio iz Grčke u Srbiju sa ušteđevinom koju imaš i krckao pod stare dane.
Moja opservacija nije bila gde je bolje krckati ušteđevinu kao penzioner, već da ovde, kako sad stvari stoje, za mladog obrazovanog čoveka, željnog uređenog sistema u kome će da radi i stvara, nema neke perspektive.

Mladi ljudi bez perspektive apsolutno treba da privremeno odu da rade u inostranstvu, ako su tako u mogućnosti. Vidiš malo sveta, stekneš neko radno iskustvo, mnogo bolje nego sedeti i ne raditi ništa. Jer čoveku su migracije potpuno prirodne, dok su ljudi živeli u čoporu, oni su se često selili, kao šimpanze.

Posle bi trebalo vratiti se, ali mi uglavnom ostanemo. Najčešće zbog boljeg života napolju ili manjka perspektive kući, ja sam eto ostao jer sam jurio državljanstvo, što se odužilo. I onda često dođeš u tako neku poziciju da nit si skroz uklopljen tamo gde živiš, nit više pripadaš u Srbiji. Potreba za pripadanjem je na trećem mestu u Maslouovoj hijerhiji ljudskih potreba, što je prilično visoko, tako da taj manjak definitivno utiče na psihu i kvalitet života.

Vrh Dno