Ok, da se i ja pojavim za moje redovno godišnje popljuckavanje novog ajfona.
Ove godine, na opšte iznenađenje prisutne mase, izjaviću da mi se novi ajfoni zapravo sviđaju. Znam, svi su zanemeli u šoku, ali ja sam uvek objektivan koliko god mogu.
Običan ajfon je ovde zvezda, dobio je dosta pro stvari, a ostao da istoj ceni, uprkos inflaciji i carinama (Apple će možda da to nadoknadi nabijanjem cena u ostatku sveta). Ne kažem da bih ga kupio, ali ovaj telefon zapravo nudi sasvim pristojan value for money, što je prosto nespojivo sa imenom Apple, totalni šok. Da bi Apple oterao kupce od njega, telefon je dobio staro kućište, tako da se ne vidi odmah da imaš najnoviji ajfon, što je velika stavka za većinu kupaca.
Što nas vodi do modela koje Apple želi da kupujete, Air i Pro. Još jedan šok od Apple-a, po prvi put su razdvojili ajfon na model za kupce koji žele fenseraj i model za kupce koji žele features. Budući da su većina ajfon korisnika blentavi ******, očekujem da se Air prodaje bolje od Pro. Air je klasično Apple fancy gimmicky smeće, ali Pro zapravo deluje jako dobro, dobio je taj "plato" gde je sigurno smeštena periskopska kamera, optički zum ima da razbija. Baš retko da Apple žrtvuje izgled za funkcionalnost, respekt.
Šta bih negativno mogao da kažem? Recimo da Apple neće da otkrije kolika je baterija, samo drve o dobicima pri gledanju videa, ali trajanje baterije će verovatno biti dobro. Punjenje je već druga stvar, Apple ga je budžnuo do samo 40 W, što je za 2025. godinu baš meh, a i dalje moraš da kupiš punjač odvojeno. I naravno, nakon što su dve godine na sva usta vikali "TITANIUM!", sad titaniuma više tiho nema.