čim se pitaš odgovor je jasan: gotovo rešenjePitanje je samog NAS? Neko gotovo resenje ili sam da pravim ? Bitno mi je pouzdanost i sigurnost software-a i podataka
Pa nemam nista. Ovako izgleda mi jednostavnije i jeftinije.Nisi me razumeomislim na OS koji koriste Synology i Qnap da se instalira na x86 hardver.Jel imaš neki komp,polukonfiguraciju koja ti stoji?
Pa i jas sam tako mislio. I prvo kada sam pogledao listao je samo Synology kao kompatibilne ali sada vidim da su premestile third-party diskove u drugu drop down meni koje nije bilo vidlivo. Ali kako nisam zabelezio to pogledao sam ove QNAP i sada TS-233 deluje mi kao bolja opcija zbog velicinu RAM-a a NPU, ali ne znam kakav je OS i ostale stvrare.@nikola2004mkd
Uzmi Synology. Ta ograničenja oko diskova su za skuplje serije. Mada i u tom slučaju ja bih opet uzeo Synology.
Namestiš jednom da radi šta i kako želiš, staviš ga negde gde se ne vidi i zaboraviš da postoji...
mozda je delom hardver fetish.Nikada mi nije bilo jasno zasto ljudi uzimaju 15 godina stare servere umesto novih mini pc ili itx ploca. Jos gore ako je nekakva grdosija. Ako treba da se toliko nakrca diskovima, onda su diskovi skuplji od racunara i isplati se uloziti u delove. Mislim da nisam cuo nista osim ECC kao argument zasto server.
Bilo koji moderniji i3 ih sije uzduz i popreko
Ja te rack servere mogu besplatno dobiti iz firme, ali... Prvo rack u stanu ne ide, a drugo ti serveri nisu pravljeni su primarno rađeni za data centar i tu se o potrošnji električne energije i nije baš mislilo 🙂mozda je delom hardver fetish.
ja sam razmisljao u jednom periodu da kupim star enterprise datacentar rack server.. jer mi je bilo kao kul to.... balavio sam na taj hardver kao klinac. tako da razumem
(opet, kad je trebalo za firmu da se kupuje, kupili smo nove a ne stare... jer kod starih realno imas problem pouzdanosti)
pa jel imas neke zanimljive konfiguracije?Ja te rack servere mogu besplatno dobiti iz firme, ali... Prvo rack u stanu ne ide, a drugo ti serveri nisu pravljeni su primarno rađeni za data centar i tu se o potrošnji električne energije i nije baš mislilo 🙂
Tako da ta čuda u kuću ne ulaze
Xeon Bronze 1.7Ghz iz 2017...pa jel imas neke zanimljive konfiguracije?
Vrlo upotrebljiv NAS za svašta ozbiljnije.Za sitne pare uzeh Qnap TS-451A, pa me zanima - hoće li raditi posao za osnovne stvari? Backup i tako to. Ovo bi mi bio prvi NAS uređaj, pa verovatno nisam ni svestan šta sve tu može.
Ili da gledam nešto novije/ozbiljnije?
Ako ti je bitno 128gb rama, mislim da ti n100, n300 i ostatak familije nece raditi posao jer su vrlo ograniceni po tom pitanju.Xeon Bronze 1.7Ghz iz 2017...
RAM 128GB...
Ne bih time trolovao temu jer to jednostavno nisu uređaji za NAS namenu u regularnim uslovima.
Ako neko ima džaba struju onda su dobri, ali onda je i rudarenje i dalje dobro 😁
Pročitah upise na temi od stranice 80 (to je od 2020 godine do danas) jer mi je to neki relevantan period.
Imam Synology 215j NAS sa
- 2x4TB
- 1x4TB USB3 kao BKP
- 1x256GB SSD USB2 kao prostor koji koristi samo torrent klijent da bi sa njega radio seed
To je postavljeno prije 10 godina i ispade je imalo samo kada je nestajalo struje.
Nikada nijedan ispad.
Sada je vrijeme za zamjenu i treba mi konkretna preporuka dostupnih komponenti dostupnih u BiH i Srbiji za sastavljanje DIY varijante.
Zahtjevi:
- CPU Intel zbog transcoding 4k materijala. N100, i3, i5,...
- Prostor za 4x 3,5 diska interno
- Potrošnja okvirno kao QNAP TS464
Ovaj posljednji navedeni je alternativa ako prethodne zahtjeve ne bude moguće realizovati bez kupovine iz SAD i Kine jer dostave za BiH preko Alija su #£@@... da ne psujem.
Znanje oko sastavljanja, instalacija, Linux, firewalla, VPN-ova,... ne bi smjelo biti problem, kao ni prevoz preko Drine u slučaju da oprema bude iz Srbije 😁
Ako je neko sastavljao ili gledao u skorije vrijeme onda bi i lista komponenti bila više nego dovoljna.
Unaprijed zahvalan i za savjete, ali i za trud svih koji su ovoj temi već dali doprinos.
Za gotovo rešenje, pogledaj UGreen NASync DXP seriju. Najniža ponuda je N100Xeon Bronze 1.7Ghz iz 2017...
RAM 128GB...
Ne bih time trolovao temu jer to jednostavno nisu uređaji za NAS namenu u regularnim uslovima.
Ako neko ima džaba struju onda su dobri, ali onda je i rudarenje i dalje dobro 😁
Pročitah upise na temi od stranice 80 (to je od 2020 godine do danas) jer mi je to neki relevantan period.
Imam Synology 215j NAS sa
- 2x4TB
- 1x4TB USB3 kao BKP
- 1x256GB SSD USB2 kao prostor koji koristi samo torrent klijent da bi sa njega radio seed
To je postavljeno prije 10 godina i ispade je imalo samo kada je nestajalo struje.
Nikada nijedan ispad.
Sada je vrijeme za zamjenu i treba mi konkretna preporuka dostupnih komponenti dostupnih u BiH i Srbiji za sastavljanje DIY varijante.
Zahtjevi:
- CPU Intel zbog transcoding 4k materijala. N100, i3, i5,...
- Prostor za 4x 3,5 diska interno
- Potrošnja okvirno kao QNAP TS464
Ovaj posljednji navedeni je alternativa ako prethodne zahtjeve ne bude moguće realizovati bez kupovine iz SAD i Kine jer dostave za BiH preko Alija su #£@@... da ne psujem.
Znanje oko sastavljanja, instalacija, Linux, firewalla, VPN-ova,... ne bi smjelo biti problem, kao ni prevoz preko Drine u slučaju da oprema bude iz Srbije 😁
Ako je neko sastavljao ili gledao u skorije vrijeme onda bi i lista komponenti bila više nego dovoljna.
Unaprijed zahvalan i za savjete, ali i za trud svih koji su ovoj temi već dali doprinos.
Da, dostava je totalno neisplativa, ali ako možeš da organizuješ nešto bliže srcu... Recimo prodaju preko Amazon.de, a još oko BF i CM budu OK popusti.@RazbojNick interesantan mi je Ugreen posebno jer sam od njih nabavljao svakakve gluposti sa Alija dok su još bili "noname" firma i prodavali kablove za 2$, ali danas su nama zbog šipinga nedostupni. Moram priznati da mi je njihovo rješenje za 4 diska hardverski 10/10. Za softver ne znam koliko su dobro skinuli Synology, ali ako su svojevremeno došli do Cisco koda ne sumnjam da su i ovo uspješno riješili.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari