Šta je novo?

NAS -- sam da ga napravim ili kupim?

Ovo ne deluje lose:

1751450783415.png

@ness1602 @Space Beer @RazbojNick
Ok od VM za Revit odustajem. Neka to onda bude NAS koji cu koristiti za sve navedeno osim za rad u Revitu, AutoCAD-u.
Pitanje je samog NAS? Neko gotovo resenje ili sam da pravim ? Bitno mi je pouzdanost i sigurnost software-a i podataka (bez corrupted fajlova)
Ciljam na 5-6 diskova i raid 6.. Ili ima neko bolje resenje?

Ako nemas iskustva sa linuxom i ne bi puno da petljas,onda neko gotovo resenje, Qnap ili slicno. Synology zaobidji,sada zakljucavaju sve.
Sto se tice RAID, on sam nije bekap ,tako da moras da imas negde bekap izvan toga ako zelis bez corrupted fajlova,ali da za lokalnu masinu raid5,raid6 je ok za filmove.
OMV,unraid i ostali su super,samo traze malo da u pocetku sednes i gledas klipove i podesavas. Posle ti nijedan drugi nije dobar,ali ako nemas vremena,uzmi gotovo resenje i to je to.

Unraid je takodje poprilicno jednostavan za setup, sve je user friendly i vecina default podesavanja su ok. Samo eto treba malo cimanja da se hardverski sastavi masina, ali ako ti to ne predstavlja problem onda je Unraid dobro resenje.
E da, jedan minus je sto su licence godisnje i moras da placas pretplate, ukinute su lifetime licence

Pitanje je samog NAS? Neko gotovo resenje ili sam da pravim ? Bitno mi je pouzdanost i sigurnost software-a i podataka
čim se pitaš odgovor je jasan: gotovo rešenje
za sigurnost samih podataka u smislu da neće postati nedostupni (u to spada corrupted) niko ne daje garanciju. većim brojem diskova u nekom RAID-u se samo smanjuje verovatnoća za tako nešto.

Synology NAS Disk Station DS223j ili QNAP TS-233?
Ovoj bice moj prv NAS i kod Synology imam utisak da je mnogo bolji softverski deo. Kod QNAP je hardver (pretpostavljam) malo brzi.
QNAP nema ga da se kupi kod nas pa moracu od Srbiju i je malo skuplji (oko 30-50 eur).
Kod Synology kakva je situacija sa diskovima? Kako sma ja razumeo ova ogranicenja o kojima se prica vaze za plus seriju pa na vise i uopste ne vazu za j serije, tako da moze bilo koji disk. Jel ovo tacno?

Qnap ,posto je synology poceo da *****ava sa podrskom za diskove. Tako da je on prakticno sad EOL firma.

@nikola2004mkd ako si raspoložen za igrarije tj samogradnju :) ,javni se da ti objasnim.Ili baci pogled na moje postove u vezi DSM-a i QTS-a na x86 hardveru.

Ma ne. Gledam da mi bude sta je mozno jednostavnije.
Plus primarna funkcija mi je da posanje sinhronizuje slike od telefonu na server, a nisam siguran kako bih podesio to na neki open source nas os.
Nisam siguran koliko znam da postavim sve te stvari da budu bezbedne.

Nisi me razumeo :) mislim na OS koji koriste Synology i Qnap da se instalira na x86 hardver.Jel imaš neki komp,polukonfiguraciju koja ti stoji?

@nikola2004mkd
Uzmi Synology. Ta ograničenja oko diskova su za skuplje serije. Mada i u tom slučaju ja bih opet uzeo Synology.
Namestiš jednom da radi šta i kako želiš, staviš ga negde gde se ne vidi i zaboraviš da postoji...

Poslednja izmena:
Nisi me razumeo :) mislim na OS koji koriste Synology i Qnap da se instalira na x86 hardver.Jel imaš neki komp,polukonfiguraciju koja ti stoji?
Pa nemam nista. Ovako izgleda mi jednostavnije i jeftinije.

@nikola2004mkd
Uzmi Synology. Ta ograničenja oko diskova su za skuplje serije. Mada i u tom slučaju ja bih opet uzeo Synology.
Namestiš jednom da radi šta i kako želiš, staviš ga negde gde se ne vidi i zaboraviš da postoji...
Pa i jas sam tako mislio. I prvo kada sam pogledao listao je samo Synology kao kompatibilne ali sada vidim da su premestile third-party diskove u drugu drop down meni koje nije bilo vidlivo. Ali kako nisam zabelezio to pogledao sam ove QNAP i sada TS-233 deluje mi kao bolja opcija zbog velicinu RAM-a a NPU, ali ne znam kakav je OS i ostale stvrare.

Koji god QNAP ili Synology, nemoj da ideš na low end, već neki midrange, sa Intel CPU, veruj mi, znam zašto ti ovo pišem.
Bolje je u startu uzeti dobru mašinu koja može da “diše”, nego neki start model sa kojim ćeš da se gušiš u radu.
RAID5 sa 3 diska je dovoljan + eksterni koji je zakačen na njega i na koji se u realnom vremenu radi backup onoga što ne sme da nestane.

Ja bih uzeo ovaj, imao sam neki od prethodnih modela, ovaj Ryzen radi odlično, nema da se zagrcne. Nakrcaš ga sa RAM-om i ima da leti.

Ja ne znam da li je zapravo RAM toliko potreban. Uz NAS je bilo 4GB i dodao sam još jedan od 16GB.
Koristi oko 2.5GB, za keširanje još 10-15GB i 1-6GB je prazno... Deluje mi da sam bacio pare za tih 16GB.
Ok, zavisi šta se koristi, odnosno verovatno ja koristim za neke jednostavnije stvari; Plex server, sinhronizacija fotografija, Cloud Sync za dva OneDrive naloga, kalendar, imenik, Notes, povremeno za skidanje filmova i sl. Program za kamere (Surveillance station) jako retko, samo kada smo na odmoru.
"Virtual Machine" nemam, pretpostavljam da je za to najpotrebnija veća količina Ram-a?

Prilozi

• Screenshot 2025-07-22 221002.png
    Screenshot 2025-07-22 221002.png
    25.1 KB · Pregleda: 21
RAM je najvažniji kada više od jednog korisnika istovremeno pristupaju NAS-u i/ili kada radiš ti više operacija u isto vreme (kopiraš više podataka u isto vreme na više različitih mesta, radi ti više aplikacija u isto vreme, transkoding, VM,...).
Za single user-a koji NAS uglavnom koristi kao file server, 4GB ima da radi posao.
Koliko sam ja shvatio, čovek koji pita za NAS planira da ga koristi za posao + ono što je napisao imputira da njemu posao (a da sve radi 24/7) ne bi mogao da završi entry NAS, već mu treba fina mašina sa bar 16GB. Kad se kupuje za posao, ne treba da se štedi, kupi se dobar hardver koji će da radi besprekorno, jer tako i treba da radi.

Nikada mi nije bilo jasno zasto ljudi uzimaju 15 godina stare servere umesto novih mini pc ili itx ploca. Jos gore ako je nekakva grdosija. Ako treba da se toliko nakrca diskovima, onda su diskovi skuplji od racunara i isplati se uloziti u delove. Mislim da nisam cuo nista osim ECC kao argument zasto server.
Bilo koji moderniji i3 ih sije uzduz i popreko
mozda je delom hardver fetish.
ja sam razmisljao u jednom periodu da kupim star enterprise datacentar rack server.. jer mi je bilo kao kul to.... balavio sam na taj hardver kao klinac. tako da razumem

(opet, kad je trebalo za firmu da se kupuje, kupili smo nove a ne stare... jer kod starih realno imas problem pouzdanosti)

Vrh Dno