Šta je novo?

NAS -- sam da ga napravim ili kupim?

Totalno cudan nas, ovaj nije CPU toliko potreban iskreno.

Pozdrav forumaši! Ima li neko možda neku proverenu stariju verziju Transmission-a namenjenu za Qnap nas intel procesor?
Tražio svugde ali je teško pronaći nešto pametno, verzije preko container stationa i dockera ne želim da instaliram.

Dobar je video,pregledao sam malo. Realno,to su ti diskovi za produkciju, sva sreca pa su pametno sklonili obican red. Jedino mi se cini da fali toshiba, nju nikako da istestira neko.

Trenutno imam Unraid server sa i5-12400F, 64gb RAM, 2 x m.2, ... i to sve lepo radi. Moje pitanje je, kakva su iskustva sa polovnim serverima (200 - 500e) npr,
DELL PowerEdge T330, cpu e1220 V5 ili Dell PowerEdge R730 2 x E5-2667 v3, meni treba za arr aplikacije, po neku VM, malo igranje sa TailScale, Immich, ...
Da li se isplati prebacivanje, pogotovo sto koliko sam video ti stari serveri nemaju native podrsku za m2, i ne znam kako se uopste ponasaju te starije arhitekture
sa novim trendovima, kakve su mogucnosti nadogradnje.

Trenutno imam Unraid server sa i5-12400F, 64gb RAM, 2 x m.2, ... i to sve lepo radi. Moje pitanje je, kakva su iskustva sa polovnim serverima (200 - 500e) npr,
DELL PowerEdge T330, cpu e1220 V5 ili Dell PowerEdge R730 2 x E5-2667 v3, meni treba za arr aplikacije, po neku VM, malo igranje sa TailScale, Immich, ...
Da li se isplati prebacivanje, pogotovo sto koliko sam video ti stari serveri nemaju native podrsku za m2, i ne znam kako se uopste ponasaju te starije arhitekture
sa novim trendovima, kakve su mogucnosti nadogradnje.
ne isplati se prebacivanje, ovo sto sad imaš je odlično ako je za arr stack i još nešto, ja imam 17 containera na i3 10100 i 16GB rama, lagano sve.

Nikada mi nije bilo jasno zasto ljudi uzimaju 15 godina stare servere umesto novih mini pc ili itx ploca. Jos gore ako je nekakva grdosija. Ako treba da se toliko nakrca diskovima, onda su diskovi skuplji od racunara i isplati se uloziti u delove. Mislim da nisam cuo nista osim ECC kao argument zasto server.
Bilo koji moderniji i3 ih sije uzduz i popreko

Ja sam prezadovoljan sa N100 chipom, držim arr stack, homeassistant i još par nekih stvari, 15tak dockera i par vm-ova. Radi odlično i stabilno, jedina mana je ako treba mnogo diskova da se nakači, deli par linija na ploči pa može doći do usporenja, sto ja sa 3-4 HDD-a za sad ne vidim kao problem.

Prilozi

• IMG_1736.jpeg
    IMG_1736.jpeg
    83.6 KB · Pregleda: 69
Upravo tako.
Definitivno n100 nije predviđen za mnogo diskova, čak su većinski i m.2 slotovi gen3 x1 pa je pitanje i za sata šta ima.
Glavni razlog sto sam uzeo mini itx sa i3 je zbog magistrala, mada n100 sa usb kućištem za diskove uopšte neće da manjka za klasičnog kućnog korisnika.

Ja sam uzeo m2 sata karticu pa sam na taj nacin prosirio, ali eto to je jedno ogranicenje ove arhitekture.

ne isplati se prebacivanje, ovo sto sad imaš je odlično ako je za arr stack i još nešto, ja imam 17 containera na i3 10100 i 16GB rama, lagano sve.
Isti procesor, isto rama, 35 kontejnera i dva vm-a, HA i Ubuntu.

Prilozi

• Snimak ekrana 2025-06-16 103520.png
    Snimak ekrana 2025-06-16 103520.png
    275.9 KB · Pregleda: 55
Ma sve jasno, samo sam pogledao par videa na YouTube pa pogledao cene na KP, pa cisto da pitam.

Istekao edit
Za sta koristite Speedtest kontejner? Razlika u pokretanju na serveru i na lokalnom uredjaju (pc, mobilni,...)

Istekao edit
Za sta koristite Speedtest kontejner? Razlika u pokretanju na serveru i na lokalnom uredjaju (pc, mobilni,...)
U zavisnosti od provajdera i/ili grada mozda ne dobijas punu brzinu pa ljudi testiraju da li da se zale provajderu :D

Sto se tice pokretanja sa servera - uvek pokreces sa uredjaja koji je zicano vezan, ako je wifi odmah mozes da dobijes argument da je net spor zbog:
  • zidova
  • lose konekcije
  • broja korisnika
  • broj kanala na wifiu
  • wifi verzija (2.4, 5, 6, itd)
  • sta god ljudima padne na pamet

Ovako kad si na kablu je 1/1, ili sve radi ili imas neki problem
(edit: da, moze da bude i do kabla, ili do rutera, ali generalno to skoro nikad nije problem, ili radi kako treba ili ne)

ako je spor net - da li je spor u odredjeno doba dana ili non stop, da li je konstantno, da li mozes da reprodukujes, sve su to neka pitanja koja odmah mozes da ocekujes ako se zalis provajderu

Danas nasao u magacinu HP Z Workstation, taman za TrueNAS:

Xeon w-2295 16/32
128GB DDR4 ECC
Quadro A8000 48Gb ide van, ubacujem A2000 6Gb.
PCIe 2*10Gbs card

Sredicu malo kaveze za diskove, odraditi nesto custom za 8 komada.

1750345947402.png

Danas nasao u magacinu HP Z Workstation, taman za TrueNAS:

Xeon w-2295 16/32
128GB DDR4 ECC
Quadro A8000 48Gb ide van, ubacujem A2000 6Gb.
PCIe 2*10Gbs card

Sredicu malo kaveze za diskove, odraditi nesto custom za 8 komada.

Pogledajte prilog 496675
Za sta tačno koristiš ovakvu mašinu, ovo je overkill za skoro sve osim ako nisi LinusTechTips

Kad je dzabe i Bogu je drago.

Mene više zanima u kolikom prostoru živiš kad samo dovlačiš ove krmače od kućišta 🤣 Meni NAS virtuelna mašina u M920x Tiny Lenovu, doduše samo 1TB na SSD mirror-u, ali u planu je da se doda neki nvme to sata kontroler za 4-5 hddova samo da skrčkam kućište za 10" rack... (bila skoro dobra 3d print ideja okačena)

Je l' ti džabe i struja? Ljudi gledaju da im kućni serveri budu mašine od 15-20W, a ti bi 150-200W :D
Bas sam citao thread "koliki vam je racun za struju" i ima ljudi koji trose manje od 250KWh mesecno, meni nije jasno kako - moja baba koja zivi sama pa trosi oko 300-350 a ne koristi klimu, gleda da ubode jeftinu struju itd

dok u ovom threadu prosek fazon 1MWh mesecno (meni hvala bogu bude oko 400-500KWh, ne moze bez klime da se spava nocu)
Da li ima neki SFF NAS za 2 diska + nvme? Nesto poput https://makerworld.com/en/models/13...-enclosure-for-lenovo-m920q#profileId-1451077

Vec sam prebacio vecinu stvari na raspberry pi 4 (dietpi je odlican):

❯ docker ps -a --format "table {{.Names}}" | sort
NAMES
authelia
caddy
cloudflared
home-assistant
homepage
mealie
motioneye
pihole
redlib
uptimekuma

Dok sam unraid ima arr stack; ali generalno premisljam da jos smanjim sve, da prebacim na jednu malu masinu - realno mi treba mozda 8TB sadrzaja max pa bih gledao nesto sa prostorom za 2 diska, jedan za parity drugi za data, nvme bi bio plus.

Poslednja izmena:
Ja zato pitah za prostor, to je skuplje u Irskoj, mada nisu ni cigare jeftine. :LOL:

Ontopic, @Shagon94 ne moraš tolike 3Dprintove za 4 diska da kalemiš na Tiny, mada svakako jesu zgodni.

Meni sve stoji u 10" reku pa mi je sad sledeća stavka da nabavim 1U police za 2x3.5" za prvu turu, imaš recimo ovo https://www.aliexpress.com/item/1005005427076687.html što taman lepo čučne na donju stranu Lenova i samo se razvedu kablovi (ok, treba i zasebno napajanje) do diskova. Ovi Tiny koji imaju samo 1 nvme odozdo mogu da dignu sistem sa 2230 diska u slotu za wifi ili sata ili ko ima pciex slot, tu isto može neka kartica... ima opcija koliko hoćeš, samo i tu će cena da naraste mic po mic, adapter jedan, drugi, kablovi, napajanje za diskove, 3dprint jedan drugi možda nešto i da izmeniš prilagodiš...

Inače, bilo koji 2-bay nas ti je još i manji, ali ostaje pitanje cene iako nisu to neke ogromne cifre, ima malo i do onog da si sam nešto spakovao (u duhu naziva teme) i postavio da radi umesto gotovog rešenja. :D Uz ove 3D print modele, čak može i sve lepo da se spakuje da ne liči na neku budževinu diskova i kablova na sve strane.

Nazad
Vrh Dno