Šta je novo?

NAS -- sam da ga napravim ili kupim?

To je dobra ideja koja mi nije pala na pamet. Dovoljna su mi i 2tb, s tim da bih verovatno stavio 4.
Zato sam te i pitao koliko prostora ti treba.
1tb ssd nije mnogo skuplji od hdd, dovoljno je jeftino da ne razmišljaš o izboru.
2tb je tu negde, ako ti je bitna tišina i format, platiš malo više, ali nije strašno.
4tb i više se ne isplati za storage. Vidim da rade ljudi takve stvari, čak i sa nvme diskovima, ali odnos cene i prostora je definitivno jako loš.

Za taj kapacitet apsolutno 3.5" hdd. Tu ti onda treba i kućište ako bi ga upariavao sa mini PC (dodatnih 20eur). Postavlja se i pitanje elegancije i sređivanja kablova.
Jeftiniji 2bay nas bi onda koštao isto toliko.

Btw, u zadnje vrijeme na listi podržanih diskova za svoje NAS-ove, Synology drži samo svoje diskove, znam da je kolega morao da pokreće neke skriptice da bi mu prepoznao IronWolf diskove, a i WD Red Plus na drugom NAS-u.

To se odnosi mislim na neke određene serije (profi upotreba i sl.)
Za kućne (SO-HO) uređaje, kao što je recimo DS923+, ima na listi i WD, Seagate, Toshiba.

Prilozi

• Screenshot 2025-01-30 163316.png
    Screenshot 2025-01-30 163316.png
    449.2 KB · Pregleda: 10
Btw, u zadnje vrijeme na listi podržanih diskova za svoje NAS-ove, Synology drži samo svoje diskove, znam da je kolega morao da pokreće neke skriptice da bi mu prepoznao IronWolf diskove, a i WD Red Plus na drugom NAS-u.
Bili su uvek pilicari, sad jos veci. Sreca konkurencija ne miruje.

Synology pokusava da bude Enterprise, time sto ce kao imati "podrzane diskove". Medjutim nazalost i dalje su SOHO koliko god se trudili. Realno ubacis koje hoces diskove.

Moguće da grešim,ali mi u glavi da rade samo Intelovi proc,mislim na starije.
Da, ne očekujem da radi transkoding na tim uredjajima. Pomislio sam da, pošto neko vreme Android boxovim uspevaju da rade procesiranje, neki od starijih ARM CPU možda mogu da rade isto, ali stvarno sumnjam... U takvoj situaciji, prepustio bih reprodukciju uredjaju koji pušta video, a da NAS samo pruža skladište (a i nije da ima drugog izbora).

Imam jedno pitanje. Uspesno sam koristio OpenVPN na 224+ ali sam sa telekomove optike presao na Hipernet i skontao da ne radi open VPN. Dalji istrazivanjem sam skontao da je do nedostatka javne ip i CG-nat-a, .... Presao sam na Tailscale i sve radi ok ali samo preko DERP-a kad sam van lokalne mreze sto je ekstremno sporo i nikako ne mogu da dobijem direct konekciju. Vec danim istrazujem i negde tvrde da ako se omoguci TUN na dsm 7 + da moze da poboljsa sanse da se ostvari direktna konekcija a ne DERP.

Da ne duzim moje pitanje je da li je neko kokoristi hipernet uspeo sa tailscale da ostvari direct connection ili je jedino resenje da pazarim staticki IP pa ostanem na tailscale ili se vratim na openVPN?

Od direktne konekcije nema nista bez javne IP adrese. Nema mora da bude static, moze i dynamic, ali javna IP, u suprotnom komunkacija ide preko relay servera (derp).

Planiram da kupim neko kućište za min dva hdd ili ssd za skladistenje uglavnom multimedija. Ali želim da pristupam različitim uredjajijima preko WIFI. Kako je najpovoljniji i najprostije da odradim? Može li da se poveže kućište sa Raspberry Pi 3,4 ili sl?

Planiram da kupim neko kućište za min dva hdd ili ssd za skladistenje uglavnom multimedija. Ali želim da pristupam različitim uredjajijima preko WIFI. Kako je najpovoljniji i najprostije da odradim? Može li da se poveže kućište sa Raspberry Pi 3,4 ili sl?
Moze.
Rpi3 izbegavaj jer ima samo 100mbps ethernet. RPI 4 je odlican za tu namenu. Ako vec imas rpi4 super, ako ne, nisam siguran da se isplati kupovina novog. Dok dodas napajanje, hladjenje, mem karticu, dodje ti vec na cenu n100 ili starijeg n5105 mini pc.
Inace, kucista za dva 3.5" diska su skupa strava i uzas, prosto neverovatno da kostaju nekoliko puta vise nego 1x3.5". Najjeftinije sto sam nasao na aliexpressu je 50$, dok su za 1x lagano ispod 20$. Da ne pricam o tome da ima samo elektronika ili kao kablic za jos manje para poput 5$ (Bez kucista)
Orico i ovi neki veci brendovi, prodaju JBOD kucista za 100$+. U tom trenutku je gotov NAS isplativije resenje.

Imam mini PC.
Kako preko njega? To znači da mora stalno da radi?
Koji je mini pc i koje su namene osim deljena diskova?
Ako ce da bude vise namena, onda instaliras proxmox pa na njega VM.
Ako je slab mini pc i znas da ce raditi samo za to, onda mozes da stavis ubuntu server, omv ili neki drugi od namenskih nas resenja. Postoji i neki klon synology os. Truenas je meni licno prekomplikovan za tu namenu.
Ako mini pc ima dovoljno snage, ja bih stavio proxmox pa u kontejnere ubuntu servere za servise.

I da, pc mora da radi stalno, to je poenta servera, 24/7

Ja bi(nakon koriscenja par godina rpi4 OMV) uvek preporucio neki ultra light mini pc(ala n100 ili slicno). Jednostavno mnogo je laksi sto se tice biosa,amd64 podrske, itd itd. Pogotovo ako instalirate compose plugin i ostale koji vam omogucavaju 99% stvari da radite preko guija.

ok ok :ROFLMAO:
Bitno je da je to isto kao i hackintosh, da ga nateras da radi na nezvanicnom, nepodrzanom hardveru.

Koji je mini pc i koje su namene osim deljena diskova?
Ako ce da bude vise namena, onda instaliras proxmox pa na njega VM.
Ako je slab mini pc i znas da ce raditi samo za to, onda mozes da stavis ubuntu server, omv ili neki drugi od namenskih nas resenja. Postoji i neki klon synology os. Truenas je meni licno prekomplikovan za tu namenu.
Ako mini pc ima dovoljno snage, ja bih stavio proxmox pa u kontejnere ubuntu servere za servise.

I da, pc mora da radi stalno, to je poenta servera, 24/7
Zotax Zbox 8GB RAM,slabiji procesor. Sluzi za surf, mediju, ponekad video obrada snimka sa kamere. Skoro da ga i ne koristim. Više koristim Tablet.
Sve ono za instalacije koje predlažeš mi je nepoznato tako da bih morao to prvo da izucim. Nadam se da nije komplikovano.

Uh, pa da u pravu si sad kad razmislim. Vozim ga vec godinama na RPi sa dva eksterna diska. Sad bi uzeo neki mini PC ali da ubacim i HomeAssistent, PLEX a mozda ijos nesto. Koja je najbolja kombinacija SW za to ali da idem na kontejnere a ne na virtuelne masine

Zotax Zbox 8GB RAM,slabiji procesor. Sluzi za surf, mediju, ponekad video obrada snimka sa kamere. Skoro da ga i ne koristim. Više koristim Tablet.
Sve ono za instalacije koje predlažeš mi je nepoznato tako da bih morao to prvo da izucim. Nadam se da nije komplikovano.
Bolja je solucija da server bude namenski za server i da se ne koristi za druge namene i linux je prvi izbor, koji god distro. Realno, vecinu servisa mozes da pokrenes i iz windows masine.
Ako ne zelis dalje da ulazes i imas taj mini pc, mozes na njega da povezes eksterne diskove (preko kucista za diskove) i da odradis obican share foldera i oni ce biti vidljivi u ostatku mreze dokle god je pc ukljucen.

Pozdrav, imam jednu nedoumicu u vezi servera. Naime radi se o HP ProLiant ml110 g7 serveru (poprilično je star ali radi), njegove spec. su sledeće: procesor Intel Xeon E31220, 16GB ram ecc memorija, dva redudantna napajanja od po 460W i ima raid kontroler HP Smart array p222 (mislim da je taj kontroler u pitanju pošto još uvek nisam kupio taj server). E sad ja sam taj server zamislio da mi radi kao NAS i to bi na njega instalirao TrueNAS ( ne znam koji Scale ili Core) i dodao bi još Nextcloud, i tu nastaje problem bar meni. Malo sam kopao po netu i nađem da TrueNAS ne može da radi sa hardverskim RAID kontrolerima već on ima svoj ZFS (ne znam da li se pravilno izražavam jer nisam iz ove sfere ali pokušava nešto da naučim) e sad je pitanje da li postoji neko rešenje u ovom slučaju, da li menjati taj kontroler za nešto drugo ili jednostavno instalirati drugi operativni sistem koji koze da radi sa ovim RAID kontrolerom i koji bi to os bio?

Kupi HBA karticu ali ProLiant ml110 g7 je matora masina, mislim da ih prodaju po 130e.

Pa digni OMV i samo napravi shared folder na raid particijom. Tako ja radim kod proxmox masina koje imaju hardwerski raid. Ovo je naravno ako ne zelis da ulozis ni dinar.

U zavisnosti od broja diskova i načina korišćenja, tako biraš i mašinu. Taj ml110g7 ima hard-disk cage za 4 x 3,5" diska. Povezan je sas kablovima sa pcie raid kontrolerom ili on board raid kontrolerom. Taj kontroler mu daje mogućnosti da radiš hotswap diskova, automatski rebuild, lampice u fiokama daju statuse (degraded, failed, rebulding...), ali......, to radi samo na podržanim sistemima za taj server. To te ograničava na sisteme za koje postoje driveri, a to su Windows server, Red Hat i Suse.
Ukoliko softver koji bi koristio radio na tim sistemima, go for it...

Sa druge strane, možda bi ti neki normalan računar koji može da primi zahtevani broj diskova bio mnooogo lakše rešenje, sa NAS sistemom koji se samo podigne i to jednostavno radi out of box, bez da se cimaš sa serverskim OS koji ćeš se okoziti dok ne namestiš da radi...

Nazad
Vrh Dno