Šta je novo?

NAS -- sam da ga napravim ili kupim?

Terramaster f8+ deluje kao fina spravica, da.

Ovo sve pod uslovom da služi primarno kao NAS i media server što je kod mene slučaj. I ovaj mi Terramaster lepo radi za sada sa 2 x 4TB wd red plus što je bilo oko 700$ ako se dobro sećam. Na njemu Truenas evo već par godina radi fantastično. Sada da menjam uzeo bih f8 ssd mada ima i ovaj još veći overkill f8 ssd + 🤣.

Dobra stvar
Ne treba meni mnogo prostora jer koristim Real debrid i plex preko rpi
A imam i easynews
Ovo bi mogao u dnevnu sobu pored rutera i TV
Sigurno je nečujan

Naleteh na ovo juče još bolja kombinacija za 150$+diskovi.

Instalirao sam Plex na računar i na Android TV i odlično se kapiraju, tj. Plex na televizoru bez ikakvih problema vidi fajlove na računaru i pušta ih, čita metadata itd. U mreži imam PC, Android TV i Wiim Pro Streamer. Na računaru je Plex server, tj. na disku računara su fajlovi.

Sad bih da izbegnem to da računar bude neprestano uključen i treba mi NAS. Na njemu bi se nalazili audio i video fajlovi i bio bi neprestano na mreži, kako bih mogao da pristupam tim fajlovima i van kućne mreže (ako je to moguće) i kako bi uvek bio spreman za korišćenje.

Kako računar vidi NAS? Da li prosto kao drajv, npr. kao eksterni disk, ili na drugi način? Da li na njega mogu da se instaliraju Plex, qbittorrent i slično?

Na Qnap i Synology mogu da se instaliraju a i docker,tj na Qnap-u Container station,je tu ako ne postoji nativna aplikacija,da se tako izrazim.Primer kako Win 10 vidi Qnap TS-251B,naravno šerovan folder kako nazoveš.

Prilozi

• IMG_20250127_175813.jpg
    IMG_20250127_175813.jpg
    361.5 KB · Pregleda: 55
  • IMG_20250127_175822.jpg
    IMG_20250127_175822.jpg
    390.3 KB · Pregleda: 55
Instalirao sam Plex na računar i na Android TV i odlično se kapiraju, tj. Plex na televizoru bez ikakvih problema vidi fajlove na računaru i pušta ih, čita metadata itd. U mreži imam PC, Android TV i Wiim Pro Streamer. Na računaru je Plex server, tj. na disku računara su fajlovi.

Sad bih da izbegnem to da računar bude neprestano uključen i treba mi NAS. Na njemu bi se nalazili audio i video fajlovi i bio bi neprestano na mreži, kako bih mogao da pristupam tim fajlovima i van kućne mreže (ako je to moguće) i kako bi uvek bio spreman za korišćenje.

Kako računar vidi NAS? Da li prosto kao drajv, npr. kao eksterni disk, ili na drugi način? Da li na njega mogu da se instaliraju Plex, qbittorrent i slično?

Ako si početnik, nemaš vremena/volje za nešto naprednije onda će ti all-in-one qnap/synology/terramaster/asustor sa svojim "proprietary" OS biti sasvim dovoljni. Opet sve zavisi koliko diskova želiš, raid ili ne, backup, itd.
Ako želiš nešto više popularne opcije u vidu OMV, TrueNAS i Unraid (koji se plaća).
Opet sve zavisi od toga šta želiš pa dobro razmisli jer sam i sam mozgao baš dugo. Prvo jer opcija ima dosta, a drugo pošto sam početnik nisam znao šta mi tačno odgovara za moj scenario (koji OS, DIY NAS ili ne, itd).
Što se tiče media servera i konkretno Plex-a tu obrati pažnju na cpu i klijente koji će puštati sadržaj pa da u idealnom svetu imaš 95% direct play bez transcoding-a ako je moguće. Generalno QSV je veoma koristan i moguće da ćeš poželeti da gledaš van mreže ili familiju/prijatelje navući na svoj server pa bi hardware transcode tu bio od pomoći ( iako dobar klijent u vidu nvidia shield/apple tv pokriva skoro sve i većina sadržaja bi trebalo da ide direct play).

To je mrezni folder, ali moze da se mapira kao disk. Meni je iskljuceno grupisanje.
1738005580478.png
Moze i network lokacija da se izvuce kao shortcut pa da se ponasa kao folder.

Sto se instalacija tice, to sve zavisi od OS koji se na NAS nalazi i sta isti podrzava. U vecini slucajeva, to sto si naveo je u sklopu predefinisanih aplikacija na namenskim NAS OS poput qnap, synology.
Ako imas neki laptop ili stari komp viska, mozes da probas DIY varijantu za pocetak. Ubuntu server LTS kao univerzalni OS pa na njega nabacis potrebne app. Za tebe kao pocetnika, casaOS je dobar pocetak. Ja ga licno ne gotivim jer moj mozak radi drugacije od logike tog OS, ali je odlican za lako instlairanje aplikacija. Dolazi sa preinstaliranim dockerom i prodavnicom aplikacija i stvarno za cas mozes da krenes u rad. Inace, to nije OS, to je vise web okruzenje za menadzment. Pokrecese kroz jednu liniju koda i nakon toga sve kroz web gui. Radi pod gore pomenutim ubuntu.
ubuntu je dostupan i za raspberry pi 4/5 ako imas neki oko sebe. Sa rpi zaboravi na transcoding na plex. kao sto kolega rece, ako ti je to bitno, moras da istrazis koji cpu ti je potreban na NAS. Licno mi nije jasno kome to jos treba kada kineski box od 3000rsd pusta 4k sa mreze, ali ajd.
Moja preporucena lista app za NAS
qbittorrent
adguardhome
vaultwarden
sonarr
gotify/ntfy (za sonarr)
cloudflared/vpn
nextcloud
webmin (nije obavezan, ali ga volim zbog jednostavnosti podesavanja os)

Da si ti ziv i zdrav, Ugreen je u toj prici vec neko vreme.

Sasvim korektno izgledaju uredjaji,videcemo kakav je softver.

Sasvim korektno izgledaju uredjaji,videcemo kakav je softver.
Sasvim pristojan, Ima Docker app, od samog Ugreen, tako da može da se stavi od aplikacija praktično šta god želiš.

No, ako ti se softver ne dopada ili nešto nedostaje, lako se pristupi BIOS, promeni boot drajv i stavi OS koji želiš.

X86 procesor i takav hardver ne možeš da dbiješ kod drugih proizvodjača, ne takvih performansi i ne za te pare.

Slaba im je dostupnost. Taman za par godina dok to reše nadam se da će i softver srediti, pa da budu u svemu konkurentni sa Synology.

Lepo kolege napisaše.
QNAP/Synology kao gotovo rešenje out of the box, oba rade kako treba i nema nekog zezanja.
Ko hoće nešto jeftinije, tu je Asustor/Terramaster, za 99% korisnika i to će da bude dovoljno.
Ko hoće da se igra, a neće da plaća OS, OMV/TrueNAS.
Za transcoding obavezno neki malo bolji CPU, a od mene generalno preporuka da se ne ide na najslabiju opciju, jer sutra može da zatreba (za običan share je i najslabija konfiguracija dovoljna).

Da,Synology ima bas dobar GUI , bas je uzivanje raditi sa njim. Ali hardver kasni barem 5 godina. E sad,kome to odgovara,odgovara.

Sad je toliko lako da se DSM instalira na x86 hardver da je to "strašno"...Naravno,kome to odgovara i hoće da se igra.

I od mene preporuka sa custom build, pa instalirate sta god zelite od OS-a. Ekstremno je jednostavni, i napravite build kakav god da vam treba. Plus posle svaki upgrade mozete da napravite bez problema

Od mene topla preporuka za Asustor, ja sam uzeo model AS5202T i za ispod 300e koliko me izašao prije par godina ni blizu nisam mogao da nađem QN/SY sličnih karakteristika + sa mogućnosti proširenja ram memorije. Za ono što meni treba radi super fluidno, imam instaliran Transmission torrent client i NAS koristim za bazu filmova/serija/razno. Tu bazu vučem kroz Plex na TV-im po kući i to radi odlično. Na telefonu imam Transmission Remote pa i sa telefona kad god nešto mi padne na pamet gdje god da sam, pošaljem da se skida na NAS.

Takođe, koristim kao bekap galerije sa telefona pa kad god stavim telefon na punjač, automatski se šalje na NAS ako je naišao na šta novo u galeriji (inkrementalno).

Generalno je software odličan, intuitivan GUI (nisam vidio neke razlike u odnosu na QN/SY, vjerovatno ima manji broj aplikacija u odnosu na pomenute ali za 95% kućnih korisnika sam siguran da završava svaki posao.

Što se tiče Plex-a čak i n100 može da vuče HEVC transcode novotariju tako da nema ni neke specijalne potrebe za jačim cpu-om.

Hvala svima na pomoći!

Da pojednostavim - ključno mi je da skinem nešto na NAS i da to mogu da pustim na televizoru bez gubitka kvaliteta slike i zvuka. I da uređaj bude potpuno tih, odnosno da se uopšte ne čuje.

Nemam veliku mrežu u kući u smislu broja uređaja, niko od mojih prijatelja neće pristupati mom serveru, a verovatno ga ni ja neću koristiti kad nisam kod kuće, čak ni za pokretanje downloada, tako da nemam neke zahteve što se tih detalja tiče.

A koliko prostora ti je potrebno?
Ako je to sve sto ti treba i nemas potrebu za mnogo terabajta, mozda mozes da uzmes minipc koji podrzava 2.5 sata diskove i stavis neki jeftini 2tb ssd. Imas dosta jeftinih n100/n150 mini pc koji su fanless. To ti je oko 130-200$ na aliexpressu plus ssd.

To je dobra ideja koja mi nije pala na pamet. Dovoljna su mi i 2tb, s tim da bih verovatno stavio 4.

Taj 4TB SSD će te koštati više nego ceo računar u kojem će da bude.

Razmisli o NAS uredjaju za 1 drajv, čak i za 2, ako nije visoka cena. U takve staje 3.5" HDD koji su neuporedivo jeftiniji, i manje od 50% cene SSD.
Ne znam kakvi su ti NAS za transkoding, svi imaju ARM procesore (starije generacija), ali možda rade dovoljno dobro.

Poslednja izmena:
Jeli mogu da se "mešaju" hard diskovi?
Konkretno, u uređaju su 2kom WD Red Plus (5400rpm) po 6TB, a sada bih dodao 2kom Ironwolf (7200rpm) po 12TB.
NAS je Synology DS923+

Mogu, ali na šta tačno misliš? Ako hoćeš neki od standardnih RAID (0, 1, 5,...), onda moraju da budu identični.

Synology ima sopstvenu RAID konfiguraciju koja dozvoljava diskove različitih specifikacija, ali ne radi na drugim sistemima.

Ako hoćeš samo da dodaš disk u uredjaj i da bude nezavisan, tu nema prepreka.

Sada koristim SHR, i tako bi ostalo kada dodam još dva diska. Znam da mogu da dodam veće diskove, ali razmišljam jer će biti drugačiji diskovi i drugih proizvođača.
Razmišljam o Ironwolf ovog puta jer su jeftiniji u odnosu na WD Red.

Nazad
Vrh Dno