Šta je novo?

Bojler za kupatilo

Pa taj ventil jeste prosta klapna koja se zatvori kada pritisak bojlera bude veći od pritiska u vodovodnoj instalaciji. Pored toga, jedna od bitnijh namena je da u slučaju nestanka vode ne iscuri voda iz bojlera i time grejač ostane suv. Zato i ne teče topla voda kada nestane vode. Klapna je zatvorena, vakuum i tako to...
Ali ima i taj sigurnosni deo, kao osnovni sastavni deo tog ventila zbog zaštite cele preostale instalacije. Može se reči da ima dvostruku funkciju.
Jeste mala količina vode u kuhinjskom (12 litara) ali nije mi bilo svejedeno kada je šiknula vrela voda. Slavina zatvorena pa upotrebio navedeni izraz probijanja :) Spomenuo sam havarijski slučaj usled kvara termostata koji se jednom desio. Majstor je objasnio da to tako treba kod njih :)

Pozdrav svima! Treba mi pomoc.

Prvi put sam sam namestao bojler. Kupio sam Ariston Velis Pro WiFi Dry 80L... Puko sve pare na bojler, reko valjda ce se isplatiti.

Sama montaza je prosla relativno okej, nije bilo nista komplikovano. Trudio sam se da nista ne stegnem previse jako, ali to ne mogu da znam jer nemam alat da izmeri koliko je jako zavijeno. Navio sam teflon traku 14 puta i zavio sigurnosni ventil. Nigde ne kaplje voda, ali ostavio sam bojler da radi preko noci, i evo sad sam opipo hladnu cev i sigurnosni ventil. I jedno i drugo su vruci. Otvorim ja ventil, iz njega topla voda izasla.

Kad sam odvrno cesmu na hladnu stranu, nije vruca ili topla izlazila.

U kolikom sam problemu? Da nisam prejako zavrno ventil pa ga sad klingeritni dihtung pritiska? Ne znam ni sam sta sad da radim, jer iz mojeg shvatanja, ako hocu da popustim, tj. odvrnem sigurnosni ventil, moram da ga skidam i stavljam novi teflon.
Edit: Klingeritni dihtung je izmedju cevi i sigurnosnog ventila, pa mozda samo da popustim holender na cevi, i onda ne moram ni da skidam ceo sigurnosni ventil?

Unapred hvala svima na pomoci i odgovorima :D

Pozdrav svima! Treba mi pomoc.

Prvi put sam sam namestao bojler. Kupio sam Ariston Velis Pro WiFi Dry 80L... Puko sve pare na bojler, reko valjda ce se isplatiti.

Sama montaza je prosla relativno okej, nije bilo nista komplikovano. Trudio sam se da nista ne stegnem previse jako, ali to ne mogu da znam jer nemam alat da izmeri koliko je jako zavijeno. Navio sam teflon traku 14 puta i zavio sigurnosni ventil. Nigde ne kaplje voda, ali ostavio sam bojler da radi preko noci, i evo sad sam opipo hladnu cev i sigurnosni ventil. I jedno i drugo su vruci. Otvorim ja ventil, iz njega topla voda izasla.

Kad sam odvrno cesmu na hladnu stranu, nije vruca ili topla izlazila.

U kolikom sam problemu? Da nisam prejako zavrno ventil pa ga sad klingeritni dihtung pritiska? Ne znam ni sam sta sad da radim, jer iz mojeg shvatanja, ako hocu da popustim, tj. odvrnem sigurnosni ventil, moram da ga skidam i stavljam novi teflon.
Edit: Klingeritni dihtung je izmedju cevi i sigurnosnog ventila, pa mozda samo da popustim holender na cevi, i onda ne moram ni da skidam ceo sigurnosni ventil?

Unapred hvala svima na pomoci i odgovorima :D
Ja na koji god bojler da sam naisao bude potpuno ista situacija. Cim pustis toplu vodu na cesmi, hladna cev i sigurnosni ventil postace hladni. Eh sad, da li je to samo prenos toplote ako se ne odvrce voda dugo na cesmi pa polako sigurnosni postaje topao od samog bojlera, ne znam, ali tako je na skoro svim bojlerima na koje sam naisao. Kod mene menjao sigurnosni kad sam radio generalku, ista priča.

Ja na koji god bojler da sam naisao bude potpuno ista situacija. Cim pustis toplu vodu na cesmi, hladna cev i sigurnosni ventil postace hladni. Eh sad, da li je to samo prenos toplote ako se ne odvrce voda dugo na cesmi pa polako sigurnosni postaje topao od samog bojlera, ne znam, ali tako je na skoro svim bojlerima na koje sam naisao. Kod mene menjao sigurnosni kad sam radio generalku, ista priča.
Sto se sigurnosnog ventila tice, istina je. Toplota se prenosi i on se ugreje. Potvrdio sam na drugom bojleru, takodje je bio topao. Ali kad na njemu ispustim ventil, izlazi hladna voda. Ovde izlazi vruca, i takodje je cev za hladnu vodu bila vruca.

Sacekacu da potrosim vrucu vodu, pa cu videti da l ce ista situacija biti pri sledecem grejanju vode. Kad sam odvrno cev sa sigurnosnog ventila, izasla je neka kolicina tople vode, ali posle toga nije curila ispod ventila. A posto sam stavio klingerit dihtung izmedju sigurnosnog ventila i cevi, on nije mogao da otvori sigurnosni ventil. Kao sto rekoh, gledam sta se desava pri sledecem grejanju, pa javljam.

Posmatrao sam kako se bojler ponasa, i ponovo prvo vruca voda izlazi na ventil. Na drugom bojleru (Ariston Velis Pro 80L) izlazi iskljucivo hladna voda na ventil.

Ne znam da l sam ja negde pogresio, je l do ventila, ili bojler ima neki problem unutra. Sta da radim?

Takodje, hteo bih da razjasnim jednu stvar. Ispada da imam pare da kupim tako skup model bojlera, a nemam za majstora. Platio sam majstora da mi ugradi prethodne bojlere, ali poslednji put kad je ugradjivao Ariston Velis Pro, nisam bio zadovoljan sa kvalitetom usluge. Ja sam posmatrao sta radi i kako, pa sam to isto i sam pokusao da ponovim. Pitao ljude iz prodavnice za savete, i tako sam se nekako snasao da sam postavim ovaj Velis Pro Dry. Ja nisam kvalifikovan da procenim je l normalno da izlazi vruca voda na ventil, i da ventil postane poprilicno vreo pri grejanju, i da sama cev za hladnu vodu postane vruca. Meni zvuci kao da se topla voda vraca kroz hladnu cev...

Možda se voda toliko zagreje da je po celoj visini vruća. Šrobak da isprazniš bojler do pola pa da onda ispustiš vodu na ventil

Posmatrao sam kako se bojler ponasa, i ponovo prvo vruca voda izlazi na ventil. Na drugom bojleru (Ariston Velis Pro 80L) izlazi iskljucivo hladna voda na ventil.

Ne znam da l sam ja negde pogresio, je l do ventila, ili bojler ima neki problem unutra. Sta da radim?

Takodje, hteo bih da razjasnim jednu stvar. Ispada da imam pare da kupim tako skup model bojlera, a nemam za majstora. Platio sam majstora da mi ugradi prethodne bojlere, ali poslednji put kad je ugradjivao Ariston Velis Pro, nisam bio zadovoljan sa kvalitetom usluge. Ja sam posmatrao sta radi i kako, pa sam to isto i sam pokusao da ponovim. Pitao ljude iz prodavnice za savete, i tako sam se nekako snasao da sam postavim ovaj Velis Pro Dry. Ja nisam kvalifikovan da procenim je l normalno da izlazi vruca voda na ventil, i da ventil postane poprilicno vreo pri grejanju, i da sama cev za hladnu vodu postane vruca. Meni zvuci kao da se topla voda vraca kroz hladnu cev...
Pogledaj onaj video malo unazad.
Na sigurnosni i mora da izlazi vruća, takav je princip rada. Od zida do ulaza u ventil hladno, iznad toplo.
Ne znam, bolje zovi majstora. Ko zna šta se dešava ili kako si ugradio. Možda je i ventil neispravan, ne znam da li je uopšte moguće da se naopako ugradi...
Treba da je ventil od toplog do vrućeg, u zavisnosti kada je termostat ugasio bojler i koliko je tvoj "topao" osećaj objektivan :) Cev koja dovodi hladnu vodu u bojler, ispod ventila, treba da je hladna. Ostalo ne valja.
Ako bojler ima problem, raste pritisak i probija na ventilu. Opet, sve druge ne valja i rizično je.

Pogledaj onaj video malo unazad.
Na sigurnosni i mora da izlazi vruća, takav je princip rada. Od zida do ulaza u ventil hladno, iznad toplo.
Ne znam, bolje zovi majstora. Ko zna šta se dešava ili kako si ugradio. Možda je i ventil neispravan, ne znam da li je uopšte moguće da se naopako ugradi...
Treba da je ventil od toplog do vrućeg, u zavisnosti kada je termostat ugasio bojler i koliko je tvoj "topao" osećaj objektivan :) Cev koja dovodi hladnu vodu u bojler, ispod ventila, treba da je hladna. Ostalo ne valja.
Ako bojler ima problem, raste pritisak i probija na ventilu. Opet, sve druge ne valja i rizično je.
Hvala na odgovoru!

Je l u pitanju video u vezi kapljanja ventila? Jer kod mene to nije slucaj. Takodje u uputstvu pise da je normalno kapljanje u fazi grejanja. Ja mislim da se to kod mene nikad nije desilo.

Na ovom Dry modelu se bas poprilicno ugreje ventil. Ono, bas bas. Nikad mi ne izadje topla voda kad odvrem hladno na cesmi, ali kad sam ventil popustim (kad mu onu rucicu podignem, izadje vruca voda. Ako ga odvrnem skroz, prvo izleti vruca pa hladna. Danas sam uzeo i na drugom bojleru da ispustim ventil, i izasla je jedva topla voda.

Sad razmisljam, mozda se ti suvi grejaci toliko uzare da ugreju ventil, pa ventil prenosi toplotu na inox cev. Hocu da napomenem da koristim one tvrde savitljive inox cevi.

Mislim da mi jedino preostaje da okrenem prodavca ili eventualno zovem majstora za savet. Ovako mi se cini da sam bojler radi normalno.

Normalno je da prvo krene vruća voda iz ventila dok se ne izjednače pritisci u bojleru i u mreži.
Da li ti to bojler radi na max pa toliko grejanje?

Normalno je da prvo krene vruća voda iz ventila dok se ne izjednače pritisci u bojleru i u mreži.
Da li ti to bojler radi na max pa toliko grejanje?
Daleko od maksimalne temperature! 60˚C

Hvala na informaciji u vezi vruce vode iz ventila. Bar mi to dosta znaci da je normalno.

Poslednja izmena:
Nemam nikakva iskustva sa tim suvim grejačima.
Ne treba ni da kaplje, imaš u videu kako radi nepovratni, otprilike što je Perica rekao. U videu je objašnjeno kako funkcioniše, šta prvo zatvara (izjednačenje pritiska) i zašto je topao.
Jedina toplota u ventilu treba da bude od tople vode. Šrafiš ga na cev kojom se dovodi hladna voda u bojler, tako da je i iznad ventila u stvari cev, ali u kojoj je zagrejana voda.
Oko 45° je vruće kada pipneš rukom. 60° izaziva opekotine, tako da ako se nisi opekao do sada verovatno je sve u redu :) Otprilike preko 50° nije baš da se pipa rukama. Imao sam neke filtere u pogonima na 40-45° radne temperature pa znam otprilike. Ne znam specifikacije bojlera, ako greje na preko 50° normalno da će neko vreme nakon prestanka rada grejača da bude vruće.

Pozdrav. Imam gotovo nov Ariston slim model, 80 litara. Lepo greje i radi, ali ima manu. Kao i stari Ariston bojler, jako je bučan u toku grejanja vode, zbog kamenca na grejačima. Kamenac se stvorio za samo nekoliko meseci, iako je bojler podešen bio na najnižu temperaturu i ne koristi se preterano.

Razmisljam o zameni bojlera, samo slim modeli dolaze u obzir, zbog veličine kupatila.

Ovlašćenim servisom za Ariston nisam zadovoljan (ima ih samo 2 u Beogradu), pa razmišljam o drugom brendu.

Poželjno: slim bojler koji bi bio relativno kvalitetan(da ne prosvira kao ovaj za par meseci) i da je servisna podrška nije šibicarska.

Vidim da Midea ima modele, ima li neko iskustva sa Midea bojlerima?

Ja imam Midein slim bojler od 74 litra. Investitor nam ga je montirao umesto Aristona krajem 2022. godine, bila je nestašica Aristona zbog rata u Rusiji.
Kao uređaj je sasvim ok, u odnosu na obične bojlere jako brzo greje. Namestio sam u aplikaciji da se uključi u određeno vreme nekoliko puta u toku dana i zagreje i više ne razmišljam o njemu i ne gasim ga. U tom smislu je odličan.
Mane? Nekoliko uređaja se pokvarilo u našoj zgradi u garantnom roku (2 godine), uključujući i moj. U pitanju je mala intervencija koja je zahtevala zamenu te elektronske ploče, ali je servisna mreža mala, konkretno u NS jedan servis vrši tu zamenu. Ja sam imao sreću da mi tu popravku odrade relativno brzo prošle godine, i sad čekam da vidim da li će se opet kvariti :)

Poželjno: slim bojler koji bi bio relativno kvalitetan(da ne prosvira kao ovaj za par meseci) i da je servisna podrška nije šibicarska.

taj bojler je ispravan, nista nije prosviralo.

kamenac u bojleru je normalna stvar, i na svakom drugom ces ga imati.

Zar količina kemenca ne zavisi od vode a ne od modela bojlera. Neke vode su "tvrde" sa puno kameca a neke su obrnuto.

Ja uzeh Metalac Sirius MB 80 Wi Inox

siriusInoxKarakteristike.png

Osim što na sajtu metalca nema nikakvih objašnjenja kako da aplikacija radi na Android v14 (srećom ima kod Bugara) i što sam izgubio sat vremena smarajući se sa tim imam još jedan problem :)
Kako se bojler pokazao u ova 3 meseca? Ima li razlike u racunima za struju i kako radi aplikacija? Da li ima nekih problema sa njom ili samo jednom namestis i nista ne diras?

Hvala ti na deljenju utisaka @drgonzo.

taj bojler je ispravan, nista nije prosviralo.

kamenac u bojleru je normalna stvar, i na svakom drugom ces ga imati.
Nismo se razumeli oko reci "prosvirao". Mislio sam doslovno da ispusta jak zvuk, koji je posledica kamenca, kao kod ketlera. Zuk je toliko glasan da se cuje kroz ceo stan, nocu ometa san. Kod dva bojlera u zivotu sam cuo, oba su Ariston, nikada na bojleru drugog proizvodjaca. Videcemo kako ce biti nakon zamene grejaca, stavljeni su drugaciji nego koji su stigli fabricki.
Zar količina kemenca ne zavisi od vode a ne od modela bojlera. Neke vode su "tvrde" sa puno kameca a neke su obrnuto.
U principu, verujem da u gotovo svakom mestu u Srbiji voda iz vodovoda ima kamenca, ali samo kod pomenutih bojlera pocinje zvuk nakon prikupljanja kamenca.
Zavisi prvenstveno od toga (kao i na koliko se stepeni greje voda) ali verovatno je barem donekle bitna i konstrukcija bojlera i grejača.
Izgleda da je bas to u pitanju. Voda se greje na 40c, mada vrlo retko i slucajno se i grejala do 60, kada se resetuje podesavanje usled iskljucivanja/ukljucivanja bojlera preko prekidaca na zidu.

Kako se bojler pokazao u ova 3 meseca? Ima li razlike u racunima za struju i kako radi aplikacija? Da li ima nekih problema sa njom ili samo jednom namestis i nista ne diras?
Dobro se pokazao, računi su definitivno manji...
Aplikacija osim početnih cimanja da se namesti na novijim android verzijama (14, 15, 16) radi ok.
Može i preko sajta da se sve kontroliše :)

Bojleri "zuje" i kad probije grejač, rade kao plastična čantra za kuvanje kafe ili ti narodski "kuvalo".

Pozdrav svima. Jel može preporuka za neki bojler običan, oko 50 l za vikendicu, ali da nije Elit, Dom, Termorad, nisu nam dostupni ti proizvođači u mestu gde bi uzimali bojler..Dostupni su Metalac, Gotenje, Ariston, Vox..Hvala unapred.

Od navedenih ja bi išao na Ariston, neki standardnog oblika obavezno inox.

Za Ariston slim modele sam od nekoliko ljudi uključujući i majstore čuo da ih treba zaobiliaziti, a što se tiče ovih standardnih ja imam Ariston inox već 4-5 godina i znam nekoliko ljudi koji ih takođe imaju bez ikakvih problema do sada.

Imao sam 2x Ariston (sada imam jedan), i ja bih def preskocio Ariston.
Cak ni grejaci nisu bili problem, vec kazan. A to ne potpada pod garanaciju.
Kad smo kod bojlera, samo domace + inox kazan.

Investitor kod jednog prijatelja u zgradi postavio sve horizontalne ariston velis (zbog mesta ispod idu mašine za sušenje i pranje jedna na drugu) , namontirali električari i otišli. Medjutim kažu ako se prikači da se pali/gasi na dugme ispred kupatila, direktno na struju i iseče fabrički šteker gubi se garancija, pa je uključen u struju u utičnicu sa veš mašinom. Jel to zaista tako ili ih mrzi da odrade spajanje 2 žice sa izolir trakom? Pritom investitor nije dao nikakvu pisanu garanciju od dobavljača, ne znamo ni gde ih je nabavio.

Svi digitalni bojleri dolaze sa kablom i nema tu secenja jer je nemoguce skinuti fabricki kabl i spojiti direktno
Izolir traka tu nema sta da trazi.

Moze da se napravi da prekidac ispred kupatila pali uticnicu, ali tako bi vec trebalo da je namesteno.

To nije po Jus-u narocito ne da bojler bude na istoj fazi i uticnici sa ves masinom.

Ok, preneću mu da pozove opet električara. Nema utičnice da prekidač pali/gasi, ostavljeni su samo kablovi, pa neka mu naprave neku nadgradnu utičnicu. Izgledaće malo estetski bezveze ali bolje nego da na istu fazu ide i bojler i veš mašina a svakako će tu uskoro doći i sušara pa nema mesta za 3.potrošača.

Ne sme se nastavljati kabal u kupatilu, kakve izolir trake i ostale gluposti. Propisi su takvi i čak nema razvodne kutije i utičnice trebaju biti sa poklopcem, vlaga zna da napravi čuda.

ako je modularna uticnica moze da se ugradi prekidac

Nazad
Vrh Dno