Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.

@Dogzilla
Da, jeste okačio, pročitao sam ga. Odlično je odrađen review, ali pored njega skoro da nema uopšte drugih recenzija niti nekih iskustava korisnika (što je doduše razumljivo jer je nov proizvod u pitanju). Zato sam rekao da nema previše informacija.
Hwbusters takođe u svojim preporukama još uvek više kotira Power Zone 2 pa me je to uz 10 godina garancije više uputilo na PZ2 u odnosu na PP13.

Mislio sam da idem na neku totalno budzetsku varijantu jer sam se već fino ispucao sa grafičkom kartom, ipak sam rešio da idem na napajanje koje već ima 12V 2x6 pinski slot/kabal kako bih izbegao adaptere ako je već moguće.

Šta biste mi preporučili? Napajanje mora da imam min 750W, modularnost je plus ali nije ni najmanje imperativ jer imam gde da spakujem kablove,
<100EUR

E sad jedino me ovaj MSI koji je @Djolekg preporučio malo golica. Za isti novac i dužinu garancije kao power zone 2 se dobija 100w jače napajanje, ali gold umesto platinum sertifikata. E sad meni tih dodatnih 100W uopšte nije potrebno, ali šta znam, nikad ne znaš šta sutra nosi.
Šta vi mislite MSI ili Be Queit?
Mislim se maši malo sa tim podklasama,jer mnogi proizvodjači ima veliki broj tih podklasa napajanja,ovde se gleda efikasnost koliko vidim i na taj način se daje prednost drugom,jer se smatra boljim ili ne daj bože višom klasom.
Kao što vidimo cybenetics daje i vecu efikasnost iako je proizvodjač stavio nižu,npr taj msi je gold,i cybernetics je gold,ali imamo i druge proizvodjače sa istom csz platformom koji su platinum,no nije samo efikasnost ono što treba gledati i tako ga kasifikovati

System power<Pure power<Power Zone<Straight power<Dark power oduvek bilo...
Lično bi pre uzeo cwt csz platformu.
Јеси проверио разлику између 12 m и 13 м серије ? Огромна у корист 13 м
Izgleda da će onda biti Bequeit Power Zone 2. Vidim po netu da ga mahom svi više preporučuju u odnosu na Pure Power seriju, mada ruku na srce to se najviše odnosi na pure power 12. Za pure power 13 i nema nešto previše informacija, a možda bih ipak u ovom slučaju pre uzeo u domaćoj fimi jer razlika nije toliko velika a dobija se 10 godina garancije.
E sad jedino me ovaj MSI koji je @Djolekg preporučio malo golica. Za isti novac i dužinu garancije kao power zone 2 se dobija 100w jače napajanje, ali gold umesto platinum sertifikata. E sad meni tih dodatnih 100W uopšte nije potrebno, ali šta znam, nikad ne znaš šta sutra nosi.
Šta vi mislite MSI ili Be Queit?
Msi je бучније

To je lepo videti,tako je bilo i sa prethodnim generacijama,samo je problem cena kod BQ modela,treba ih uporediti u klasama,pa imamo tako umesto neku platformu da uporedjujemo sa straight power mi ga uporedjujemo sa uslovno rečeno nižim klasama.
Ali tako je uvek sa BQ,nikad nisu bili cenovno konkurentni.

Kakvo je Bequeit Power Zone 2 750w za 9070xt (r9 7900,2x32gb ddr5, hdd,ssd,2xnvme) ?

Ja bih dodao 100w vishe inache sasvim ok. Razmotri i pure power 13 m.

Ja bih dodao 100w vishe inache sasvim ok. Razmotri i pure power 13 m.
Odkuda je krenula ta manija sa dupliranjem snage napajanja prema max potrosnji racunara?
To Be Quiet power zone 2 750w je brutalno napajanje u svakom smislu. Njegov komp moze max da povuce teoretski 400-420w i to bas ako sve upregne do maxa. Realna potrosnja ce biti do 380w tokom gaminga, sto je 50% opterecenja napajanja.
Po Cybernetic-u to napajanje moze da isporuci 1100w gotovo dok ne prorade zastite...
Da je pitao za LC power ili neko nize klase, pa da se kaze da je potrebna veca snaga zbog sigurnosti i izrade. Kada je u pitanju top tier napajanje, bez ikakvih problema moze da se vrsi opterecenje i do 70% od njegove snage bez skracivanja zivotnog veka samih komponenti unutar napajanja.

Znam licno primere gde ljudi guraju sa kvalitetnim 650w napajanjem 9800x3d, 9070xt i 7-8 kulera i ostalih stvari, gde to sve vuce preko 500+ wati i sve to radi duzi period bez ikakvih problema.

Razumem da za vreme mininga, da su neki kupovali azdaje od napajanja zbog sigurnosti, dok su danas napajanja daleko kvalitetnija i hladnija nego pre 10 i vise godina.

Slobodno neka uzme 750w power zone 2, nema nikakvih problema sa tom konfiguracijom. Pitanje da li ce uopste napajanje i da upali kuler za tu potrosnju. Kako sam citao, kuler(silent fan) pali tek kada predje 50% opterecenja.

Kakvo je Bequeit Power Zone 2 750w za 9070xt (r9 7900,2x32gb ddr5, hdd,ssd,2xnvme) ?
Odlicno u svakom smislu!
Imas 10 godina garancije kod vecine prodavaca.

ja sam pre neki dan porucio Asus Rog Strix 1000w Gold Aura Edition Black , i to bas za tu kartu 9070xt koju planiram u skorijoj buducnosti da uzmem jer ovaj trenutni seasonic 620w ne bi izdrzo a i taman da ga penzionisem...
ovo napajanje

Prilozi

• asus napajanje.png
    asus napajanje.png
    956.7 KB · Pregleda: 12
Odkuda je krenula ta manija sa dupliranjem snage napajanja prema max potrosnji racunara?
To Be Quiet power zone 2 750w je brutalno napajanje u svakom smislu. Njegov komp moze max da povuce teoretski 400-420w i to bas ako sve upregne do maxa. Realna potrosnja ce biti do 380w tokom gaminga, sto je 50% opterecenja napajanja.
Po Cybernetic-u to napajanje moze da isporuci 1100w gotovo dok ne prorade zastite...
Da je pitao za LC power ili neko nize klase, pa da se kaze da je potrebna veca snaga zbog sigurnosti i izrade. Kada je u pitanju top tier napajanje, bez ikakvih problema moze da se vrsi opterecenje i do 70% od njegove snage bez skracivanja zivotnog veka samih komponenti unutar napajanja.

Znam licno primere gde ljudi guraju sa kvalitetnim 650w napajanjem 9800x3d, 9070xt i 7-8 kulera i ostalih stvari, gde to sve vuce preko 500+ wati i sve to radi duzi period bez ikakvih problema.

Razumem da za vreme mininga, da su neki kupovali azdaje od napajanja zbog sigurnosti, dok su danas napajanja daleko kvalitetnija i hladnija nego pre 10 i vise godina.

Slobodno neka uzme 750w power zone 2, nema nikakvih problema sa tom konfiguracijom. Pitanje da li ce uopste napajanje i da upali kuler za tu potrosnju. Kako sam citao, kuler(silent fan) pali tek kada predje 50% opterecenja.

Odlicno u svakom smislu!
Imas 10 godina garancije kod vecine prodavaca.
Graficka sama vuce oko 350w u igrama. Ima spajkove do ~400w. Desilo mi se (doduse jednom, asus rog gold) na 650w da se ugasi komp, i nece da se ukljuci dok ne izvadim kabal za napajanje. Ili to CM za 15k ili za 18.5k

NAPAJANJE CORSAIR RM850x 850W/ATX 3.1/80+GOLD/modularno/CRNA​

Za referencu: na napajanju od 760W bez problema koristim 320W RTX 3080 koja ima još gore spajkove od 9070XT (svaki 8-pin konektor je dobio svoj kabl). 3080 je gasila i 850W napajanja ali ima dosta 750W modela koje nije. Dakle, 750W nije problem ako su 12V grana i zaštite dobro odrađeni.

Ali, ako za iste pare može da nađe još jače napajanje koje je takođe dobro, što da ne...

ta napajanja su gold/platinum i realno sva napajanja su najeftikasnija preko 30-40%, do 80% sa druge strane ako kupujes semi fanless napajanje, cilj je jeli da je nekad i fanless, a ne cim upalis pc da nije. Razliku u potrosnji izmedju power zone 2 i recimo pure power 13m nece osetiti, a osetice na dzepu, mislim da je 20e bila doplata na 850w

Msi po meni i dalje ima najbolju cenu kod nas.
Jeftinije i 100w više od BQ.
Uzeo sam ovo Corsair na kraju, to su imali na stanju u lokalnoj radnji u Kragujevcu pa rekoh aj i da podrzim lokalno

Preporuka od mene za ENDORFY Supremo FM6 Gold 850W. Mislim da u domacim prodavnicama nema boljeg napajanja u tom cenovnom rangu, a da je modularno.
850W mi nije bilo potrebno u ovom trenutku, uzeo sam jer nije bilo neke konkurencije u tom cenovnom rangu. Svakako planiram upgrade graficke pa kada je vec tako bolje neka ima malo vise nego da zafali. Uzeo sam modularno napajanje jer koristim hdd i u kucistu mogu da sve kablove nabijem u prostor izmedju hdd-a i napajanja ali je onda bas ogromna guzva i ne zna se ko pije, a ko placa. Kod ovog (a i generalno vecine tih jeftinijih modularnih napajanja) mi smeta sto daju dugacke sata kablove. Ide u paketu dva komada, barem da je jedan dugacak za mozda neka starija kucista, a jedan znatno kraci. Jer vecina ljudi ako koriste HDD ili SSD u kucistima trenutne generacije drze ih veoma blizu napajanja. Pa opet i toliko dugacak kabel treba saviti i bespotrebno zauzima mesta.
Prvobitno sam gledao GIGABYTE GP-UD750GM ( ili 850W ) PG5 Gold i COOLER MASTER V850 Gold V2 ali sam odustao jer ima par videa i dosta pisanja kako posle odredjenog vremena dobiju iritantan coil whine.

Misliš da ako u istom računaru staviš BQ i Msi da će biti promene u buci,db?
Msi koristi FDB,BQ Rifle Bearing.
Нема то везе.
Погледај cybenetics.
Сигуран сам да је MSI бучније, знам а не мислим.
Нови Be quiet је ултра тих. Не постоје тиша напајања. То је сам врх.
MSI има нека тиха али им је квалитет ту и тамо. У Србији не продају та тиха MSI напајања

Cybenetics testira u posebnim uslovima i to treba da bude tako.
Ali treba pogledati realno stvari za korisnika.
Jeste,BQ je tiši,oduvek su bili tihi,msi je mogao bolje da odradi krivu...ali,ovde dajemo prednost lošijem ventilatoru zbog manje buke zar ne?
Kazeš msi ima neka tiha,ali im je kvalitet tu i tamo?Šta to znači?Lošiji kvalitet od npr BQ?
Da li razumeš da uporedjuješ različite podklase napajanja?Pa i klasi.
Buka?
Koliko ti meri db računar dok ga koristiš?
Misliš da ceš ga čuti kad predje iz pasivnog režima?
Moraš da imaš ultra tih računar da bi primarni zvuk bio iz napajanja.A tu dolazimo do povecane potrošnje,pa čim je tako verovatno se koristi veći potrošač kao što je grafika,pa ceš nju najverovatnije čuti.
Ne vidim logiku kupovine lošijeg napajanja po veçoj ceni,ok to je BQ i uvek traži veću maržu na ime.
Uzeo sam ovo Corsair na kraju, to su imali na stanju u lokalnoj radnji u Kragujevcu pa rekoh aj i da podrzim lokalno
Neznam samo koji cors?

Preporuka od mene za ENDORFY Supremo FM6 Gold 850W. Mislim da u domacim prodavnicama nema boljeg napajanja u tom cenovnom rangu, a da je modularno.
850W mi nije bilo potrebno u ovom trenutku, uzeo sam jer nije bilo neke konkurencije u tom cenovnom rangu. Svakako planiram upgrade graficke pa kada je vec tako bolje neka ima malo vise nego da zafali. Uzeo sam modularno napajanje jer koristim hdd i u kucistu mogu da sve kablove nabijem u prostor izmedju hdd-a i napajanja ali je onda bas ogromna guzva i ne zna se ko pije, a ko placa. Kod ovog (a i generalno vecine tih jeftinijih modularnih napajanja) mi smeta sto daju dugacke sata kablove. Ide u paketu dva komada, barem da je jedan dugacak za mozda neka starija kucista, a jedan znatno kraci. Jer vecina ljudi ako koriste HDD ili SSD u kucistima trenutne generacije drze ih veoma blizu napajanja. Pa opet i toliko dugacak kabel treba saviti i bespotrebno zauzima mesta.
Prvobitno sam gledao GIGABYTE GP-UD750GM ( ili 850W ) PG5 Gold i COOLER MASTER V850 Gold V2 ali sam odustao jer ima par videa i dosta pisanja kako posle odredjenog vremena dobiju iritantan coil whine.
1000w је боље али им је техничка подршка лоша.

Изненада су повукли све fm6 1000w из продаје
Cybenetics testira u posebnim uslovima i to treba da bude tako.
Ali treba pogledati realno stvari za korisnika.
Jeste,BQ je tiši,oduvek su bili tihi,msi je mogao bolje da odradi krivu...ali,ovde dajemo prednost lošijem ventilatoru zbog manje buke zar ne?
Kazeš msi ima neka tiha,ali im je kvalitet tu i tamo?Šta to znači?Lošiji kvalitet od npr BQ?
Da li razumeš da uporedjuješ različite podklase napajanja?Pa i klasi.
Buka?
Koliko ti meri db računar dok ga koristiš?
Misliš da ceš ga čuti kad predje iz pasivnog režima?
Moraš da imaš ultra tih računar da bi primarni zvuk bio iz napajanja.A tu dolazimo do povecane potrošnje,pa čim je tako verovatno se koristi veći potrošač kao što je grafika,pa ceš nju najverovatnije čuti.
Ne vidim logiku kupovine lošijeg napajanja po veçoj ceni,ok to je BQ i uvek traži veću maržu na ime.
Neznam samo koji cors?
Није поента свега тишина. 13 m 750 w је по својим параметрима боље од 12 m. Тишина је додатни плус.

Nisi pogresio ni sa tim Corsairom, odlicno je svakako.
Koliko te izneko na kraju?
Ovo 750w power zone 2, moze preko ananasa da se uzme za oko 14k sa kuponom. Fsp platforma, platinum efikasnost i 10 godina garancije. Tesko da ima ista bolje za taj novac kada se uzme sa kuponom.

Neko je pomenuo MSI, isto je odlicna kupovina, CWT platforma i 10 godina garancije.
Dok sa druge strane 13M Be Quiet, jeste dobro napajanje, ali ne vidim da je stiglo kod nas regularno u radnje. Kupovinu preko Mađarske bi svakako izbegao iz vise razloga kada su napajanja u pitanju.

18 800rsd (160e), takođe ima 10god garancije

Samo mi se kablovi ne sviđaju uopšte, kod prethodnog asusa je bilo lakše i lepše. Ovde se svaka žica razdvaja. Plus ima nekih nelogičnosti(nemam puno iskustva pa sam možda ja nešto i prevideo), npr kabal za matičnu ide u napajanje iz dva dela što je ok ali su ih postavili tako da mora da se isprepletu jedan preko drugog. Takođe konektor za matičnu je kontra nasađen. Corsair nalepnica na bokovima napajanja kako god da okreneš napajanje slova budu obrnuta sa strane kablova

Poslednja izmena:
I ja se pitam.
U nekoj drugoj temi, lik koji je prvobitno hteo gotov MiniPC pa se prebacio na to da sam sklopi ITX konfu koja ce, po njegovim recima, sluziti za lagani browsing, office, multimediu, neki lagani Photoshop, znaci konfa bez graficke (znam da je gledao G procesore kod AMDa sa integrisanom), preporucuju mu 750W.

Ne verujem sta citam...

Cak i da stavi graficku, sigurno za svoj use case nece koristiti neki GPU koji ce sam da vuce tipa 400W, nego neki entry model.

Ali ako mu preporucuju 750W, ne bi me cudilo da mu preporuce i high-end GPU za office i multimediu (i lagani* Photoshop).

18 800rsd (160e), takođe ima 10god garancije

Samo mi se kablovi ne sviđaju uopšte, kod prethodnog asusa je bilo lakše i lepše. Ovde se svaka žica razdvaja. Plus ima nekih nelogičnosti(nemam puno iskustva pa sam možda ja nešto i prevideo), npr kabal za matičnu ide u napajanje iz dva dela što je ok ali su ih postavili tako da mora da se isprepletu jedan preko drugog. Takođe konektor za matičnu je kontra nasađen. Corsair nalepnica na bokovima napajanja kako god da okreneš napajanje slova budu obrnuta sa strane kablova
Ako izuzemo dizajn kablova i spoljasnu izradu, sam kvalitet rm serije je vrhunski.
Odlicna cena za maloprodaju i taj Corsair.
Jeste recimo da za taj novac imas Vitu GM 1000w, ali kvalitet je blago na strani Corsaira, makar zbog krsh venta koji pakuju(bar su pakovali) u Vitu GM. Mozda se nesto promenilo sa poslednjim serijama, cini mi se da sam procitao negde kako su poboljsali vent u seriji Advan.

I ja se pitam.
U nekoj drugoj temi, lik koji je prvobitno hteo gotov MiniPC pa se prebacio na to da sam sklopi ITX konfu koja ce, po njegovim recima, sluziti za lagani browsing, office, multimediu, neki lagani Photoshop, znaci konfa bez graficke (znam da je gledao G procesore kod AMDa sa integrisanom), preporucuju mu 750W.

Ne verujem sta citam...

Cak i da stavi graficku, sigurno za svoj use case nece koristiti neki GPU koji ce sam da vuce tipa 400W, nego neki entry model.

Ali ako mu preporucuju 750W, ne bi me cudilo da mu preporuce i high-end GPU za office i multimediu (i lagani* Photoshop).

Kad god se povede prica o tome, uvek treba krenuti od toga da se covek zapita zasto brand name racunari stavljaju toliko slabija napajanja u njihove desktop platforme i to radi po 10-15 godina. Nisu njihovi izenjeri ludi sto projektuju napajanja maltene na 80% snage potrosnje racunara i primene i to tako radi bez problema. Sustina je u kvalitetu samog napajanja, vecina tih OEM napajanja su napravljena u Seasonic-u, FSP-u, CWT-u...
Kod nas vrv vlada strah zbog crkavanja istih, gde je narod kupovao krseve tipa LC Power iz nize klase, gde je teroetski maksimum za napajanje recimo od 600w, bas tu negde gde je deklarisano. Dok sa druge strane kvalitetna napajanja imaju snage jos 30-40% vise od specifikacije.
Toliko je smesno postala ova bespotrebna kupovina napajanja duplo vece snage od potrosnje, cak i troduplo neki stavljaju(nek se nadje) 🤣

Poslednja izmena:
Kojи модел, има више Corsaira ? Ако си узео "Е", то је буџетска класа Corsaira. 750x (са X на крају) је боље напајање од 750e
Ako izuzemo dizajn kablova i spoljasnu izradu, sam kvalitet rm serije je vrhunski.
Odlicna cena za maloprodaju i taj Corsair.
Jeste recimo da za taj novac imas Vitu GM 1000w, ali kvalitet je blago na strani Corsaira, makar zbog krsh venta koji pakuju(bar su pakovali) u Vitu GM. Mozda se nesto promenilo sa poslednjim serijama, cini mi se da sam procitao negde kako su poboljsali vent u seriji Advan.
И Vita i Advan су буџетска варијанта. Бољи од њих је 850x 3.1 corsair. Али зато је и скупљи. Не много.

Kojи модел, има више Corsaira ? Ако си узео "Е", то је буџетска класа Corsaira. 750x (са X на крају) је боље напајање од 750e

И Vita i Advan су буџетска варијанта. Бољи од њих је 850x 3.1 corsair. Али зато је и скупљи. Не много.
12v 2x6 izlaz ne može da se koristi uz 9070xt? Kapiram da je to za Nvidia grafičke?
image.jpg

@Forceptor kako na ananasu 10 godina garancije? Ja u zivotu odande nisam garantni list ni za sta dobio. Sve fiskal i ako hoces dokupi garanciju.

Vrh Dno