Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.

Мени су за око 12-13к дин златна средина, "Cooler Master V750 Gold V2" и "Chieftec 750W PowerPlay Gold". Ово друго може да буде бучно, али овај "манстер" дужи низ година важи за добро напајање. Због гаранције од 6 година можда "Asus TUF-GAMING-750B 750W" од 11к није лош избор.

Be quiet pure power 12.

Dajte savet sa konfifuraciju iz opisa.
Nssto jeftinije a dobro, i da krece od 750w.
Al dahte i nesto bolje i skuplje. Pa cu videti koliko cu se odresiti.

Od skupljih, za mene skupljih, svidja mi se FSP Vita GM od 750w, 15k dinara sa 10god. garancije ili Vita GD, 11k dinara sa 5 godina garancije. Razlika samo u modularnosti na skupljem modu.
Tu je i Bequeit Power Zone 2 od 750w, mislim da je oko 16k dinara.

A od jeftinijjh ne znam sta bih, jedino sto vudeh je FSP Hydro K Pro 750w, valjda je oko 8-9k dinara, 5 godina garancije.

Gledam recenzije napajanja ovog modela i naletim na ovo 🤣
Citajte opis samo, engleski jos bolji 🤣
Odustao sam od ovog sigurno

Мени се допада Endorfy Supremo FM6 1000w

Zacudjujuce fenomenalno, nema ni jednu veliku mana na Hwbusters review-u:

Лоше су га приказали. Графикон ефикасности на Cybernetics-u је генијалан.
Штета што је гаранција тако мала. Зашто само три године ?

Лоше су га приказали. Графикон ефикасности на Cybernetics-u је генијалан.
Штета што је гаранција тако мала. Зашто само три године ?
Lose ?, sve Cons osim APFC tuning su mizerne i nebitne, i APFC tuning je nize srednje/srednje bitnosti

Napajanje je realno, jedno od najboljih ocenjenih

Bequeit Power Zone 2 750w, platinum, ATX 3.1, PCIe5.1, modularno, semi pasivno, 10 godina garancija za 16k. Mislim da trenutno nema bolje od tih para.
Kriva ventilatora je zabrinjavajuca na Power Zone 2 napajanjima

za te pare da :) a moze i 10% nize na kp

Dajte neku preporuku i za moju konfu, Ryzen 5700x, RX 6600, 16gb RAM.
Jel ima nesto valjano ispod 10K dinara? Ako nema nasta savetuje da idem, ako bih kupovao nesto skuplje gledao bih da ima ATX3.1 i PCIe5.1, ne kao da planiram RTX5090 ali cisto ako zatreba u buducnosti za neku 4070 ili ne znam ni ja.
Do sad svidja mi se ovo novo Bequeit Power Zone 2 750W.
Tu je i FSP VITA GM, s tim sto ima neki sugavi ventilator, pa bih pre onda uzeo Bequeit.
Od Seasonica za ove pare ima ono G12, koje mi nije u rangu ni jednog od ova dva gore.
Cooler Master ima one Gold V2, al opet mi je bolji Bequeit kad su cenovno tu negde, pricam za domace prodavnice.
Chieftec ima nekih vazda modela, ne mogu pohvatati i ne znam sta valja od njih, a nisu bas ni jeftina toliko pa da ih gledam.
Dajte neku ideju, pozeljno i link (moze i privatno, da ne reklamiramo po forumu)

Sem zero fan je gore. Za te pare se gleda corsair, seasonic...

Lose ?, sve Cons osim APFC tuning su mizerne i nebitne, i APFC tuning je nize srednje/srednje bitnosti

Napajanje je realno, jedno od najboljih ocenjenih

Kriva ventilatora je zabrinjavajuca na Power Zone 2 napajanjima
Nasao sam to o cemu pricas, i uporedio sa Fsp Vitom, temperature jesu vece na Bequeit zbog pasivnosto do 60% load-a, to ce uticati na vek trajanja, bez obzira sto su dali 10god. garancije.
Mogu da ga uzmem na odlozeno kod mene u Sapcu za 17500.

Uzeo bih i Vitu ali su bas zakazali sa ventom, neko krs su stavili. Ono je u Atomu 15000.

A imam i Hydro K Pro 750w za 9000, pa se i za njega razmisljam jer je duplo jeftinije, 5god. garancije, za moju konfu isto dovoljno.
Seasonic G12 ne znam kakvo je, neko drugi ga radi ali ga je Seasonic potpisao

Prilozi

• Screenshot_2025-05-28-17-10-16-464_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-05-28-17-10-16-464_com.android.chrome.jpg
    100.1 KB · Pregleda: 29
  • Screenshot_2025-05-28-17-10-51-687_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-05-28-17-10-51-687_com.android.chrome.jpg
    103.2 KB · Pregleda: 29
Nasao sam to o cemu pricas, i uporedio sa Fsp Vitom, temperature jesu vece na Bequeit zbog pasivnosto do 60% load-a, to ce uticati na vek trajanja, bez obzira sto su dali 10god. garancije.
Vise sam se secao one mape buke, da je skakutao ventilator sa obrtajima, al sad kad sam proverio, izgleda na granici, da bi bilo ok, pogresno sam zapamtio od Power Zone 2 sa vise snage 850W/1000W

za 750W skoci na 600,800 max pa se spusti, to bi trebalo da bude ok,

tako da je sasvim ok i Power Zone 2 od 750w

Tebi treba u opisu stoji Antec Fsp. Za tebe ne postoji treca firma pored te dve.

pa kada radi tamo :)

Sta je bolje uzeti Cooler Master V850 Gold V2 ili Be Quiet POWER ZONE 2 750W?

Uzeo bih nesto sto necu morati duze da menjam. Trenutno od glavnih potrosaca imam Ryzen 7 5700x i Radeon RX 6700XT. Jedino planiram da u nekom trenutku uzmem malo jacu graficku, tipa RX 6800XT ili RX 7900 GRE.

Uzeo bih nesto sto necu morati duze da menjam. Trenutno od glavnih potrosaca imam Ryzen 7 5700x i Radeon RX 6700XT. Jedino planiram da u nekom trenutku uzmem malo jacu graficku, tipa RX 6800XT ili RX 7900 GRE.
OEM za Power Zone 2 je FSP a za taj model CM je Gospower. Power Zone 2 je platinum ATX3.1 PCIe5.1, ima Bequiet-ov Pure Wings 3 za vent, ne koristi doduse japanske kondenzatore nego Elite ali "Elite caps are good, equivalent to Japanese brands at a lower cost" kako kaze Aris sa hwbusters-a. Polu pasivno je sto znaci da ventilator ne pali do nekog nivoa load-a. I dodaj na to 10god. garancije. Bolju efikasnost ima BQ.
Inace ja sam sebi narucio, treba da stigne u ponedeljak pa mogu podeliti utiske iz prve ruke, makar sto se tice kvaliteta kablova, savitljivosti i same izvedbe.
Evo ti dva linka pa iscitaj:

Danas mi je stiglo Power Zone 2 od 750w.
Pa ovako, u odnosu na moje budget napajanje Cooler Master MWE Bronze V2 550w, nebo i zemlja, kablovi su dosta deblji, samo kuciste duplo teze. Kablovi su kruti, tesko se savijaju. Sata kablove su po meni lose dizajnirali, mogu slikati da vidis. Konkretno kod mene se ventilator sem kad se zagreje verovatno nece ni paliti, jer moj ceo sistem ne vuce u full load-u vise od 250-300w. Sve u svemu ja prezadovoljan. Topla preporuka za ovo napajanje.

Nazad
Vrh Dno