Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.

Ja ipak porucio Cooler Master V850 Gold V2, posto nije bilo tog Power Zone 2 na stanju. Uzimao preko onog vockica sajta sa vaucerima, pa me na kraju izaslo 11600din. Samo jos da stigne :)
Nisi pogresio, 850w za 100e je dobar deal.

Dobio kopiju fiskalnog racuna i blanko garantni list iz Ewe-a. Mozda da pisem Cooler Master podrsci, ovde na sajtu?
Ako imas racun, sve je u redu. On ti je dokaz kupovine, na njemu pise datim i vreme i od tad krece da traje.

Ako imas racun, sve je u redu. On ti je dokaz kupovine, na njemu pise datim i vreme i od tad krece da traje.
Uz racun imas zakonom zagarantovanu saobraznost 2 godine. Sve preko toga daje proizvodjac tj uvoznik. Kod svakog proizvodjaca je drugacije, neko trazi registraciju, neko garantni list, nekome je dovoljno samo na osnovu serijskog broja da uvazi garanciju. Zato ne znam kakva je praksa sa Cooler Masterom.

Sorry na pogresnom info onda, sad i ja znam. Ja sam samo dobio racun i otpremnicu klasicnu, a u kutiji koja je bila u celofanu nije bilo nikakvog garantnog lista koji bi popunio prodavac. Sad tek vidim da je BeQuiet napisao da im je potreban samo serijski broj i originalni racun bar su tako napisali u onom njihovom Warranty. Izgleda da svako ima drugaciju praksu

Poslednja izmena:
Kao što sam već pisao, nakon što mi je stradalo staro napajanje planiram da kupim novo napajanje za trenutno generalno nezahtevne komponente (10+ godina stari i5 3570k, R9270 grafička, 2 HDD, 2 SSD) tako da mi je težište da uzmem neko kvalitetnije napajanje sa fokusom na pouzdanost a ne na čistu snagu uz ogradu da možda ove komponente nekad zamenim novijim srednjeg segmenta (znači ne aždajama koje previše troše).
U skladu sa napisanim uzeo sam u razmatranje sledećih nekoliko napajanja pa me interesuje šta bi ste vi preporučili kao prvu (najbolju) opciju a šta kao drugu (odnos cena i ono šta daje za tu cenu) uzevši u obzir pouzdanost, kvalitet izrade, eventualnu modularnost, sertifikat, ATX standard etc...

Znači moralo bi da bude u Gigatronu po ovim osnovnim cenama na koje ću da iskoristim umanjenje do 4960 dinara po osnovu bodova i eventualno popust na ostatak zbog plaćanja Intesa karticom.

Prethodno Antecovo napajanje koje je stradalo je bilo 650w sa 80+ Gold sertifikatom.

Izvinjavam se zbog opširnog posta i velikog izbora koji sam ponudio.

Kod BQ SP9 i NZXT mi se ne dopada što je garancija 2+1 godinu (kod svih ostalih je recimo 2+3 godine) dok je recimo kod starog Antec koje sam imao bila 2+8 godina...

Sa te strane ima i ovo koje je 2+5 godina mada je malo više nego što sam voljan da platim ali ako je u neku ruku bolji izbor od gore navedenih možda bih ga uzeo u obzir...

Uz racun imas zakonom zagarantovanu saobraznost 2 godine. Sve preko toga daje proizvodjac tj uvoznik. Kod svakog proizvodjaca je drugacije, neko trazi registraciju, neko garantni list, nekome je dovoljno samo na osnovu serijskog broja da uvazi garanciju. Zato ne znam kakva je praksa sa Cooler Masterom.
Ja uzeo preko Exceed-a, napomenuo na sajtu prilikom narudžbine da popune garantni list i sve poslali po PS-u 120 meseci upisano...

Extra cena, mene izašlo 3.000 skuplje

Kod BQ SP9 i NZXT mi se ne dopada što je garancija 2+1 godinu (kod svih ostalih je recimo 2+3 godine) dok je recimo kod starog Antec koje sam imao bila 2+8 godina...

Sa te strane ima i ovo koje je 2+5 godina mada je malo više nego što sam voljan da platim ali ako je u neku ruku bolji izbor od gore navedenih možda bih ga uzeo u obzir...

ATX v3.0 2+3godine
Kada odbijes to tvoje morace da ti jos i doplate :)

Od modela koje sam trenutno naveo na stanju odmah imaju samo onaj NZXT i ASUS TUF dok bih na ostale modele morao da čekam...

NZXT me izađe 3.825 dinara a ASUS 5.135 dinara, a ovaj FSP što je postavio @laca12 bi bio 2.975 dinara.

Neki savet šta u tom slučaju odabrati?

Od modela koje sam trenutno naveo na stanju odmah imaju samo onaj NZXT i ASUS TUF dok bih na ostale modele morao da čekam...

NZXT me izađe 3.825 dinara a ASUS 5.135 dinara, a ovaj FSP što je postavio @laca12 bi bio 2.975 dinara.

Neki savet šta u tom slučaju odabrati?
Ja sam uzeo Asus tuf, na strani 203 , post #6,080
Imaš par zaključaka koje sam izneo pa vidi da li ti je od koristi. Neki su mi posle toga dali neka svoja mišljenja da nisam najbolje odabrao pa možeš i to pročitati.
Ja sam zadovoljan.

Čisto da napišem da je ovo jedino napajanje od onih koje sam pobrojio na koje nisam mogao da dobijem 15% popusta za plaćanje Intesa karticom jer su mu stavili oznaku "Top Artikal" na koju se ne obračunava popust...

Sad kad malo bolje razmislim ne znam ni zašto sam kupovao baš njega jer mi je za komponente koje imam potpuni overkill i neko bronze bi bilo sasvim dovoljno ali valjda ne mogu protiv svoje prirode...

Nazad
Vrh Dno