Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
FYI, frizider star 21g, nista drugo ne radi, on prazan - 50-100kWh potrosi! Ni na sta..

^ Sad će neko da utrči sa komentarom da prazan frižider troši više (što jeste tačno ali potpuno nebitno za tvoju poentu priče).
Ima komšija u šupi neuništivi Obodin odložen tamo 90-ih i jednog dana kad budemo raspoloženi iskopaćemo ga iz ugla i uključiti preko pametne utičnice, to će da bude potrošnja i vatromet 🙂

Placas jedva 10din/kWh u proseku? Ti odlicno "prolazis".

Ja sam primetio da susara pojede najvise... u stanu (Nis kod mojih i BG kod mene) klime nisu ni blizu.
Malo više od toga:
14.068,29 din / 1108 KWh = 12,70 din/kWh
Za našu potrošnju, ugavnom cena kWh bude tu oko 13 din/kWh. (naravno, svi porezi uračunati). Od toga je grejanje bilo 723 kWh.
Od skoro imam merač potrošnje na svakoj utičnici i svetlu u kući. Ako nekog interesuje koliko koji uređaj troši neka pita 🙂
Koliko vidim, ko ne koristi struju za grejanje ili toplu vodu, lako može da bude u zelenoj zoni do kraja meseca. Veličina kuće ili stana tada nema nikakve veze. Možda samo broj i navike ukućana.

alfaunits, Naš kombinovani frižider troši oko 30 kWh mesečno.

Iznenadio sam se koliko potroše sitni uređaji koji su stalno uključeni. Recimo WiFi kamera u proseku troši 4,5 W, a imam ih 4 komada, WiFi ruter 4W x 4 komada, uređaji za kablovsku i TV u standby 21W, robot usisivač (standby) 3W, HomeAssistant 7W... malo po malo nakupi se tih sitnih uređaja koji samo čuče i troše po nekoliko vati. Ukupno 50W, što izađe mesečno 36 kWh. Više nego frižider ili veš mašina ili rerna (malo pečemo)...

Sad kad pominjete frižidere, pade mi na pamet da nisam napisao epilog svoje priče sa mojim seoskim. Seća se neko možda te priče i komentara.

U toj se kući retko boravi, a jedini stalno upaljeni uređaj je frižider, tako da postoji mala potrošnja. Čak ni u letnjim mesecima, kada se kuća češće posećuje, ne prelazi 5 kWh mesečno.
Inače, kako je moguće da frižider potroši samo 5kWh mesečno mi nije najjasnije ali ok, tako je kako je.
Imam isti slučaj da u jednom stanu radi samo frižider i nikada nije bilo manje od 20 kWh mesećno, i to zimi kad je niža unutrašnja temperatura. Leti nagura i do 60 kWh.
Uslikaj taj frižider, da vidimo to čufo što troši 5kWh mesečno, a stalno radi.

Nisam sad možda citirao sve relevantne komentare, ali suština je da sam kupio predloženi merač potrošnje kako bih proverio ispravnost brojila i ispostavilo se da nema laži niti prevare i da taj frižider (prazan, inače) nekim čudom stvarno troši nerealno malo. Merač sam postavio 9. januara, a vratio sam se po njega 2. februara i potrošnja je za ta 24 dana bila svega 1,11 kWh. Pritom je na meraču pisalo da je struja korišćena 14 sati i 40 minuta. To znači da taj frižider u zimskom periodu troši manje od 0,05 kWh dnevno i da radi 30-40 minuta dnevno. Matematički se sve uklapa za frižider snage 80 W, tako da bih rekao da je sve u redu. Naravno, napominjem opet da se u kući ne boravi, tako da je unutrašnja temperatura u zimskom periodu izrazito niska, pa pretpostavljam da to utiče na neaktivnost, pored same činjenice da je frižider konstantno zatvoren. Fotografiju nemam i dalje, hahah, ali neki je Bekov kombinovani. I, da, merač je ispravan, proverio sam ga na potrošačima iz kuće u kojoj se boravi i sva merenja su se poklopila sa očekivanima.

Naravno, napominjem opet da se u kući ne boravi, tako da je unutrašnja temperatura u zimskom periodu izrazito niska, pa pretpostavljam da to utiče na neaktivnost
Tako je, frižider praktično nije ni radio u tom periodu januar na februar, sa temperaturom prostorije u kojoj je od recimo plus 2 do plus 5 stepeni nije ni imao potrebu da se uključuje.
Izmeri tom frižideru potrošnju na proleće, još bolje usred leta.

Hoću svakako, mada istorijski podaci, gledano preko brojila, ukazuju na to da je leti potrošnja 5 kWh. To jeste četiri-pet puta više nego sad, ali opet je sumnjivo malo. Ostaje da proverim kad otopli.

Koju sad novu?

Imam je već neko vreme. Koristim je da dobijem obaveštenje kad su isključenja kod mene. U našem kraju su radili zamenu žica na banderama pa su često isključivali. Aplikacija se pokazala korisnom.
Pre neki dan dobio sam obaveštenje da su uveli opciju za prijavu stanja brojila. Pošto se stanje prijavljuje između 1. i 10. u mesecu, još niko nije imao prilike da proba ovu opcju.
Meni obično očitavaju 5. u mesecu, pa ću probati da odradim sam, kroz aplikaciju, dan ranije. Čisto da vidim da li će na računu biti moje stanje ili onog ko očitava.
Ako se pokaže da je dobra opcija, verovatno ću sam da prijavljujem stanje svakog 1. pošto mi se tako više slaže sa evidencijom koju vodim i potrošnjom uređaja.

Aha, Ok izgleda primamljivo i zgodno. Tip nešto reče da če i "Pametna brojila" pokazivati stanje ači samo 1-10og ili tako nešto. Takođe u budućnosti i obaveštenja o kvarovima-

Al im je aplikacija... Sklepali je na brzinu, dole se preklapaju ikonice i tekst... Jesam lepo razumeo da je ovo aplikacija samo za ocitavanje strujomera itd.? Za placanje i pregled je uvid u racun i dalje?

Da li se neko prijavio na novu EDB aplikaciju ?
Pošto se stanje prijavljuje između 1. i 10. u mesecu, još niko nije imao prilike da proba ovu opcju.
Ova funkcionalnost zapravo postoji već od prošlog meseca, isprobali su je neki na temi EPS račun preko neta. Ali verovatno je tad mnogima promakla vest, pa je opet forsiraju kao novu, kako bi više ljudi videlo za ovaj mesec.

Za placanje i pregled je uvid u racun i dalje?
Tako je. To je u skladu sa odvojenim nadležnostima: Elektrodistribucija (EDB) očitava, a Elektroprivreda (EPS) naplaćuje.

Jedno pitanje... Koja je prednost ako sam citam struju?

Deinstaliram app odmah. Ne zelim obavezu i da radim posao za njih plus da nekome kradem hleb iz usta.

Deinstaliram app odmah. Ne zelim obavezu i da radim posao za njih plus da nekome kradem hleb iz usta.
A ja ću da bacim kompjuter u kantu. Neću da šaljem emailove nego ću da pišem pisma. Neću nekom poštaru da kradem hleb iz usta.

Aplikacija nije sjajna, ali nije loše imati opciju da sam prijaviš ako je potrebno. I do sada si mogao to da radiš putem telefona (molim te nemoj da odjaviš telefon), ovo je samo malecko unapređenje. Verujem da 99,99% ljudi neće koristiti tu opciju pošto nemaju podsticaj da to rade. Ali onom 0,01% možda bude korisno.
Čak su se neki žalili da imaju uvećan račun za struju zato što EPS kalkuliše sa očitavanjem brojila. Mislim da je to paranoja svoje vrste, ali sad bar mi korisnici možemo da kalkulišemo u našu korist. Očitaš dan-dva ranije ako misliš da ćeš u crveno, a sledećeg meseca dan-dva kasnije ako imaš fore do sledeće tarife... i eto... ovi sa šeširima od alu folije mogu da uštede par desetina dinara.

Dobro ti bas ides u krajnost. Mozda 0.01 ljudi ima korist, ostali ne. Bez nekog stimulansa ovo skoro niko nece koristiti.

Ma šalim se.
U svakom slučaju najbolje je da automatizuju u potpunosti. Moraće ako misle da uvode one dinamične tarife.

EPSu ponovo puko sistem, nema očitavanja brojila do daljnjeg, šta će biti, videćemo...

Generalno pukao sistem ili samo ovo da sam očitaš?

Pukla im je aplikacija za čitače, telefoni ne rade, nisu obezbedili sredstva za očitavanje, nemaju ugovor sa firmom koja bi angažovala čitače, i tako.... I ko zna šta sve još...

Znači da ne očekujemo račune u nekom razumnom roku... Cirkus u najavi.

Pa rade šta mogu na prevazilaženju problema, ali pitanje je da li će uspeti da odrade u svim gradovima/filijalama.

Pukla je "ED Srbija" apllikacija? Nisam probao da prijavim stanje. Kažeš da ne bi prošlo? Dobije se neka greška? Ili prijava prođe, ali ne mogu da je evidentiraju u centrali?

EPS je najbolji primer za " if it is ain't broken, don't fix it".

Pukla je "ED Srbija" apllikacija? Nisam probao da prijavim stanje. Kažeš da ne bi prošlo? Dobije se neka greška? Ili prijava prođe, ali ne mogu da je evidentiraju u centrali?
Ne ta app nego interna, ona koja je na telefonima kojima se očitavaju strujomeri. Toplo vam preporučujem da sami očitate strujomere i prijavite stanje, kao i svojima bližnjima.

Hvala za info... Ispašće još da će ED Srbija aplikacija i da služi nečemu 🤔

Nazad
Vrh Dno