Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jedino da je isto neispravno, pitanje je da li oni i imaju nova ispravna, to negde skinuli iz istog razloga pa nisu upisali kvar pa kod tebe stavili.
Tarife se prebacuju ili po satu ili preko okidača frekvencije.
И ја мислим да су то узели из неког магацина а било је негде скинуто из истог разлога... Бар се надам. Оно што је чудно је то да бројило региструје само вишу тарифу тамо негде од отприлике 20. октобра а тих дана сам ја био у локалном ЕПС-у да уложим рекламацију на септембарски рачун (први пут у животу сам улагао рекламацију) јер се на рачуну појавило стање око 500 киловата више него што је и бројило показало и за толико више него што је у септембру могло бити потрошено ) не ради клима, не ради грејање...) . Без проблема су они тај септембарски рачун кориговали и све је изгледало нормално и зато даље нисам пратио бројило до почетка новембра, ТА пећ је радила само ноћу да би при провери стања почетком новембра када сам хтео да проверим стање и да знам шта ме очекује на следећем рачуну видео да је дефинитвно немогуће толико више скупе него јефтине. Тада неколико дана пратим и схватам да нижа тарифа стоји, убеђујем се са њима итд.... Значи сумњиво ми јесте то што нижа тарифа на бројилу престаје истих дана, ако не и дан-два након корекције рачуна... Случајност или не? Ово нисам ни помињао на овом форуму до сада али сад већ јесте чудна ситуација...

Sve je ovde moguće, ja se kroz život vodim logikom, bacim pogled ovde ponekad, dodirnemo i preko 1GW uvoza pa treba para da se to plati:
Sa druge strane pre par godina meni brojilo radilo samo na nižu tarifu dok ona traje a višu nije brojalo uopšte pa sam tad imao besplatnu struju preko dana. Ako se dobro sećam prijavio sam kvar više puta i tek za dve nedelje su došli i zamenili brojilo. Znači oni ne jure da reše ni kad je na njihovu štetu a tek kad nije...

Savet, svaki mesec prvog zapišite i slikajte stanje, ja tako radim, pogotovo od kako imam solarnu elektranu, da mogu sve da ispratim.

Kad se sad nisam šlogir'o, neću nikad.
Decembar 2023 - 695kWh - 6949,17 rsd
Novembar 2024 - 532 kWh - 7561,72 rsd
U oba slučaja raspored potrošnje skoro isti 70/30 u korist dnevne tarife.
Ispod su sličice

Struja 2023 dec.jpg
Struja 2024 nov.jpg

'lebe mekani...

Moozda si imao popust 2023... Sada ga nema.

Sigurno je popust u pitanju. Od tad nije poskupljivala struja. Samo TV pretplata za 50 din.

Ja za prošli mesec potrošio nešto preko 1100 kWh ukupno, 2 klime za grejanje, bojler i ostale sitnice, 15k račun.. Frapirao sam se.

Auuu, ja sam ziveo u zabludi. bukvalno nisam ni video tu stavku, vidim da je cas ima cas nema, cak i u nekom racunu iz 2022 decembar isto sam imao. A inace, da, trosim manje zbog neke sitne izolacije dodatne i gledam kad ce to poskupljenje o kom svi pricaju... Skroz sam prevideo tu stavku, taj popust za racionalnu potrosnju je bio skoro 2200 din za proslu godinu i onaj racun koji sam naveo. Znaci , ovo ce mi biti realna potrosnja 😀 s obzirom da ce biti potrosnja do nekih 850kwh, nadam se da cu da guram do 10k, mozda 11.

Ima li neko možda problem sa odokativnim očitavanjem brojila koje se nalazi u kući u kojoj niko ne živi? Kod mene je konkretno reč o seoskom području, i to na EPS-ovom području Kraljeva. U toj se kući retko boravi, a jedini stalno upaljeni uređaj je frižider, tako da postoji mala potrošnja. Čak ni u letnjim mesecima, kada se kuća češće posećuje, ne prelazi 5 kWh mesečno. Budući da stvarno očitavanje nije moguće (brojilo je baš unutar kuće, koja je, naravno, zaključana), nekoliko puta sam pokušao i sâm da prijavim stanje, ali su moje poruke ignorisane (vidim da se o tome i ovde pisalo), pa sam od toga odustao. Ovo ranije nije bio problem, jer je stari portal za Kraljevo imao lep način prijave stanja. Otkad on ne postoji, probao sam sa mejlovima, što nije pomoglo.

U međuvremenu, krenulo se sa tim odokativnim očitavanjem, gde mi je otprilike svakog trećeg meseca fakturisano desetak kWh, što je u suštini odgovaralo stvarnoj potrošnji. Ipak, na poslednjem računu (oktobar) procenjena potrošnja bila je 23 kWh, što je već mnogo više od stanja na brojilu. Pisao sam prigovor tim povodom preko Portala, priložio fotografiju brojila, ali je on odbijen pod uobičajenim izgovorom da se očitavanjem bavi EDB (Operator), a ne EPS. Da citiram: "Kako trenutno ne raspolažemo podacima na osnovu kojih bismo mogli da prihvatimo Vaš prigovor, isti se smatra odbijenim. Ukoliko se naknadnom kontrolom Operatora utvrdi da eventualno postoji osnov za korekciju podataka o istom ćemo Vas naknadno obavestiti i izvršićemo korekciju predmetnog računa." Jasno je da od te kontrole nema ništa pošto je brojilo svakako nedostupno.

Kako bi ovo moglo da se reši? Novčano i nije neki problem, ali poznajući situaciju, svašta bi moglo da ispadne od toga. Video sam i ovde priče da su neke sa sličnim problemom koji se odužio optužili za manipulacije brojilom, što je neprijatnost koju bih radije izbegao. Baš me zanima šta će biti na sledećem računu (novembar), ali sve i da odokativno stave nultu potrošnju, stanje na računu će i dalje biti značajno veće od stanja na brojilu. Kad se na sve to doda činjenica da je u toku zime boravak tamo minimalan, brojilo bi možda tek na proleće uspelo da sustigne stanje na oktobarskom računu. A ko zna koliko će kWh oni u međuvremenu još odokativno dodati...

Poslednja izmena:
@rovello
Možeš pokušati da sam očitaš brojilo, napišeš to na papirić, i zalepiš negde na kapiju kuće da očitavač prepiše odatle.
Tako funkcioniše na pojedinim kućama tu ponegde po Vojvodini.

Naravno, može se desiti da ovaj što očitava zna da brojilo kod tebe tipično nije dostupno, te da niti prilazi kući niti pokušava da očita. Može i da ne vidi taj papir, ili da ga ignoriše.

Probaj tako, pa šta bude.
Kako inače da se izboriš sa problemom?!? Vrlo teško. 🙁

Priča se da će uskoro uvesti mogućnost da sami predajemo stanje preko moj račun portala.
Bar za ove što su im brojila nedostupna, i što nemaju daljinsko očitavanje. Mada, potrajaće to.
Znajući nas, može se i to pretvoriti u cirkus...

cirkus na keca.
profunkcionisace tamo oko 2026 najranije...

ovde bog ne moze da pohvata stvari, niza visa, zelena plava crvena,

55m2, 1300kw, 2 TA peci od 3.5kw i 2kw, racun blizu 15.000 din. TA peci palim samo nocu i to nisam svaku noc, prosto mi je neverovatno da mi je ovoliko dosla struja, da li je bilo nekih poskupljenja? dodatnih stavki?

Ima li neko možda problem sa odokativnim očitavanjem brojila koje se nalazi u kući u kojoj niko ne živi? Kod mene je konkretno reč o seoskom području, i to na EPS-ovom području Kraljeva. U toj se kući retko boravi, a jedini stalno upaljeni uređaj je frižider, tako da postoji mala potrošnja. Čak ni u letnjim mesecima, kada se kuća češće posećuje, ne prelazi 5 kWh mesečno. Budući da stvarno očitavanje nije moguće (brojilo je baš unutar kuće, koja je, naravno, zaključana), nekoliko puta sam pokušao i sâm da prijavim stanje, ali su moje poruke ignorisane (vidim da se o tome i ovde pisalo), pa sam od toga odustao. Ovo ranije nije bio problem, jer je stari portal za Kraljevo imao lep način prijave stanja. Otkad on ne postoji, probao sam sa mejlovima, što nije pomoglo.

U međuvremenu, krenulo se sa tim odokativnim očitavanjem, gde mi je otprilike svakog trećeg meseca fakturisano desetak kWh, što je u suštini odgovaralo stvarnoj potrošnji. Ipak, na poslednjem računu (oktobar) procenjena potrošnja bila je 23 kWh, što je već mnogo više od stanja na brojilu. Pisao sam prigovor tim povodom preko Portala, priložio fotografiju brojila, ali je on odbijen pod uobičajenim izgovorom da se očitavanjem bavi EDB (Operator), a ne EPS. Da citiram: "Kako trenutno ne raspolažemo podacima na osnovu kojih bismo mogli da prihvatimo Vaš prigovor, isti se smatra odbijenim. Ukoliko se naknadnom kontrolom Operatora utvrdi da eventualno postoji osnov za korekciju podataka o istom ćemo Vas naknadno obavestiti i izvršićemo korekciju predmetnog računa." Jasno je da od te kontrole nema ništa pošto je brojilo svakako nedostupno.

Kako bi ovo moglo da se reši? Novčano i nije neki problem, ali poznajući situaciju, svašta bi moglo da ispadne od toga. Video sam i ovde priče da su neke sa sličnim problemom koji se odužio optužili za manipulacije brojilom, što je neprijatnost koju bih radije izbegao. Baš me zanima šta će biti na sledećem računu (novembar), ali sve i da odokativno stave nultu potrošnju, stanje na računu će i dalje biti značajno veće od stanja na brojilu. Kad se na sve to doda činjenica da je u toku zime boravak tamo minimalan, brojilo bi možda tek na proleće uspelo da sustigne stanje na oktobarskom računu. A ko zna koliko će kWh oni u međuvremenu još odokativno dodati...
Najjednostavnije je da preko nekog od komšija saznaš broj od lokalnog čitača i njemu direktno šalješ sliku brojila ili stanje svaki put kad odeš tamo. U mom slučaju je takođe područje EDB Kraljevo iako je kuća kod Tekeriša i čitač se sam ponudio da ostavi br mobilnog, pa mu šaljemo na viber stanje, jedino što smo ja uvek imam nekoga tamo, u najgorem slučaju svakog drugog vikenda. Ali i da si jednom mesečno tamo ili ređe, opet je bar nešto.
Inače, kako je moguće da frižider potroši samo 5kWh mesečno mi nije najjasnije ali ok, tako je kako je.
A što se portala tiče, ja sam skoro (prošli tj oktobarski račun) imao situaciju sa pogrešnim čitanjem digitalnog brojila (BG) gde su omašili za jedan broj dnevne tarife i dodali 1000kwh dnevne potrošnje. Sišao do ormana u zgradi, snimio stanje brojila, one cikluse koje izbacuje, poslao prigovor preko portala i prvi sledeći radni dan, tj ponedeljak su mi potvrdno orgovorili na prigovor sa skeniranim nekim zvaničnim papirom. Novi račun na portalu je izdat nekoliko dana kasnije sa tačnim stanjem. Nikakav dodatni komentar nisu imali za divno čudo, nisam siguran šta im znači to da edb čita stanje a ne eps ... katastrofa.

Pozovi se na cl. 197a st. 1. tac. 3. Zakona o energetici.

Imam isti slučaj da u jednom stanu radi samo frižider i nikada nije bilo manje od 20 kWh mesećno, i to zimi kad je niža unutrašnja temperatura. Leti nagura i do 60 kWh. Mada je to star uređaj, ali opet ne verujem da noviji modeli mogu da drastično smanje potrošnju.

Nije za svaki frižider ista potrosnja, ali ne verujem da ni jedan troši nešto puno struje.
Mi imamo dosta veliki kombinovan sa zamrzivačem i troši oko 1kWh dnevno sa normalnim korišćenjem.
Ni sa ovim cenama struje nije puno u novcu bez obzira o kom frizideru pričamo, pošto je to obično manji potrošač u kući.

Мени фрижидер и замрзивач уз нешто ситне електронике (рутер, камере и сл.) троше око 2,2 kWh дневно, 74 kWh за месец дана. У питању су прилично нови и ефикасни Самсунг уређаји.

Nedavno kupio nov zamrzivač i zamenio star koji je bio i dalje ispravan. I lično se uverio da ti novi uredjaji troše manje struje. Račun je bio za 1000 din. manji.
Čuo sam bio za te priče da se račun umanji zamenom starog zamrzivača i lično se uverio, stari zamrzivač bio kupljen 95e.

Starija rashladna tehnika, frižideri i zamrzivači, znaju da troše baš baš ozbiljno struje u poređenju sa novim.

Noviji kombinovani onaj veliki Bosh, vuče oko 75W kada mu kompresor radi.
2x manji Gorenje iz s' početka '80-ih, vuče oko 300W kada mu radi kompresor. A radi bar 2x duže i češće nego kod Bosh-a.

Za sitne pare možete uzeti ovako nešto, pa proveriti koliko vam troši neki potrošač.

edit:
Eh, da, setih se sada, kod tašte su nedavno onaj stari veliki zamrzivač i frižider s' kraja 70-ih, ispravne, zamenili novim Gorenje kombinovanim, onaj neki od 2m.
Račun je u proseku niži 1500-1800din.

Poslednja izmena:
Видим ја да ћу морати да заменим фрижидер, замрзивач можда и не, јер се ређе користи .

Kod mene kombinovani frizider Liebherr (~200x60x70cm) trosi 850W dnevno, tj. 25.1KW mesecno.
Dok mali Gorenje (~85x50x50) bez komore za zamrzavanje trosi 263W dnevno, tj. 7.9KW mesecno.

Потрошња зависи наравно и од величине и коришћења, она два Самсунга што сам поменуо су високи, 1850х600х700 мм. Према спецификацији троше 151 и 352 kWh годишње.

Potrošnja svakako zavisi i od starosti uređaja - težnja sistema za spontani prelazak u stepen veće neuređenosti, je aksiomatska neminovnost. 😉

Потрошња зависи наравно и од величине и коришћења, она два Самсунга што сам поменуо су високи, 1850х600х700 мм. Према спецификацији троше 151 и 352 kWh годишње.
AKo sam dobro shvatio, ti imas odvojene frizider i zamrzivac Samsung jer si napisao "trose", u mnozini.
Tu je potrosnja u startu dosta veca nego sa jednim kombinovanim..
Slazem se da frekvencija otvaranja istih uveliko utice na potrosnju,a to zavisi i od broja lica u domacinstvu.
Ono sto sam gore napisao se odnosi na sinove i mene. A radi se o proseku od sep/okt/nov pa ppodeljeno sa 91 dana.. mereno smart uticnicom.

EDIT:
Nemalu potrosnju ti povlace i kamere i ruter jer rade 24/7. Npr kod mene, na drugoj smart uticnici sa merenjem potrosnje POE switch sa 2 kamere i miniPC koji to snima trose:
-POE switch 7W, PC 11W, sto je >400W dnevno. Odbi taj podatak od svoje potrosnje oba uredjaja i imaces tacnu potrosnju friza i zamrzivaca.

Poslednja izmena:
Kod mene kombinovani frizider Liebherr (~200x60x70cm) trosi 850W dnevno, tj. 25.1KW mesecno.
Dok mali Gorenje (~85x50x50) bez komore za zamrzavanje trosi 263W dnevno, tj. 7.9KW mesecno.

Mala digresija (quotovao sam @srkiller, ali odnosi se na još korisnika (ne na sve)), potrošnja uređaja tokom vremena se izražava u Wh (vatčasovi), a ne u W (vat).

Dakle, pravilno je napisati da ti uređaji troše 850Wh dnevno, ili 25.1kWh mesečno, a ne 850W i 25.1KW...

Watt nam govori koliko uređaj "vuče snage" dok radi.
Wattčas nam govori koliko je uređaj energije potrošio dok je radio određeno vreme.

Tehnički smo forum, ajd da budemo tehnički precizni.

Да, одвојени фрижидер и замрзивач, месечна потрошња је укупна за цео месец кад нисмо били у кући, мањи део оде на камере, рутер, спољно светло са сензором (које у јулу у Норвешкој нема пуно посла) и климе у стенд-бај режиму (9 kWh), остало је скроз угашено. Лако се за месец дана набере који киловатсат и уз такву минималну потрошњу.
1733996266576.jpeg

@NShappy
apsolutno si u pravu, my bad.. ispravicu se vec od sledeceg reda.

@mitar1982
Jedna Inverter klima 12-ica recimo u standby trosi 120Wh dnevno. To je nekih 3.6kWh mesecno.

Ево мене поново. Заменили ми бројило поново. Уверили су се и само да је оно које су ставили пре 3 дана такође регистровало само киловате на вишој тарифи. Нису објашњавали зашто, али вероватно су га узели из неког магацина а било је негде скинуто из истог разлога. Надам се да ће ово треће да ради.

Иначе, за неупућене, оно што се популарно назива "средња тарифа" математички је далеко од средње вредности између скупе и јефтине. То што је правилно звати једна тарифа а не средња, да се избегне забуна, заправо кошта мало мање него виша тарифа, око 80% цене за вишу тарифу. Тако да је у овом случају мој рачун за новембар за који је обрачун урађен по једној тарифи и који се појавио на порталу јуче, 11.12. нешто мало мањи него да је све било по вишој тарифи. 476 киловата са свим другим ставкама рачун је 7000 дин.

Цена једне тарифе (ЈТ/ДУТ) зелена зона: 7,97 плава зона 11,95

ma izgleda da je kvalitet tih novih brojila uzas... nama se u zgradi "upalilo" jedno novo brojilo... zadimilo samo i toliko...

Hvala na predlozima po pitanju mog problema! Malopre mi je stigao novembarski račun i nije mi dodat nijedan kWh, pa se zasad makar raskorak nije povećao.

Kad se već povela tema frižidera, sad imam dodatnu brigu da brojilo ne radi kako treba. 😂 Jeste da je u moju korist ako pokazuje manju potrošnju, ali svakako nije dobra stvar, pogotovu ako dođe do toga da mora da se proverava. Frižider, dakle, radi konstantno, a brojilo meri minimalnu potrošnju. Nemam statistiku od ove godine jer sam prestao da redovno fotografišem otkad su prestali da uzimaju u obzir moje očitano stanje, ali evo primera iz prethodne koji su mi pri ruci: jun 4 kWh, jul 3 kWh, avgust 3 kWh, septembar 4 kWh, oktobar 5 kWh. 🤷‍♂️

To su celokupna merenja na satu? Nije ni čudo što su prestali da uzimaju u obzir. Mislili su za ih zezaš 😁
Uslikaj taj frižider, da vidimo to čufo što troši 5kWh mesečno, a stalno radi.

Nazad
Vrh Dno