Ima li neko možda problem sa odokativnim očitavanjem brojila koje se nalazi u kući u kojoj niko ne živi? Kod mene je konkretno reč o seoskom području, i to na EPS-ovom području Kraljeva. U toj se kući retko boravi, a jedini stalno upaljeni uređaj je frižider, tako da postoji mala potrošnja. Čak ni u letnjim mesecima, kada se kuća češće posećuje, ne prelazi 5 kWh mesečno. Budući da stvarno očitavanje nije moguće (brojilo je baš unutar kuće, koja je, naravno, zaključana), nekoliko puta sam pokušao i sâm da prijavim stanje, ali su moje poruke ignorisane (vidim da se o tome i ovde pisalo), pa sam od toga odustao. Ovo ranije nije bio problem, jer je stari portal za Kraljevo imao lep način prijave stanja. Otkad on ne postoji, probao sam sa mejlovima, što nije pomoglo.
U međuvremenu, krenulo se sa tim odokativnim očitavanjem, gde mi je otprilike svakog trećeg meseca fakturisano desetak kWh, što je u suštini odgovaralo stvarnoj potrošnji. Ipak, na poslednjem računu (oktobar) procenjena potrošnja bila je 23 kWh, što je već mnogo više od stanja na brojilu. Pisao sam prigovor tim povodom preko Portala, priložio fotografiju brojila, ali je on odbijen pod uobičajenim izgovorom da se očitavanjem bavi EDB (Operator), a ne EPS. Da citiram: "Kako trenutno ne raspolažemo podacima na osnovu kojih bismo mogli da prihvatimo Vaš prigovor, isti se smatra odbijenim. Ukoliko se naknadnom kontrolom Operatora utvrdi da eventualno postoji osnov za korekciju podataka o istom ćemo Vas naknadno obavestiti i izvršićemo korekciju predmetnog računa." Jasno je da od te kontrole nema ništa pošto je brojilo svakako nedostupno.
Kako bi ovo moglo da se reši? Novčano i nije neki problem, ali poznajući situaciju, svašta bi moglo da ispadne od toga. Video sam i ovde priče da su neke sa sličnim problemom koji se odužio optužili za manipulacije brojilom, što je neprijatnost koju bih radije izbegao. Baš me zanima šta će biti na sledećem računu (novembar), ali sve i da odokativno stave nultu potrošnju, stanje na računu će i dalje biti značajno veće od stanja na brojilu. Kad se na sve to doda činjenica da je u toku zime boravak tamo minimalan, brojilo bi možda tek na proleće uspelo da sustigne stanje na oktobarskom računu. A ko zna koliko će kWh oni u međuvremenu još odokativno dodati...