Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
3.222 RSD / 220 kWh
80kwm
Potrošači: kombinovani frižider/zamrzivač, šporet, mašina za veš, mašina za sudove, gamer PC, macmini, HiFi sistem, par desetina led sijalica.

Kod tebe jos gore, 14.6 RSD kWh.

611kwh 8876din 10.47din/kw
Jedna kuća, 2 domaćice, jedan deda i jedno dete koje ne gasi komp 😅
2sporeta,2frizidera,2 zamrzivača jedna masina za pranje i susenje vesa, struja, ocitana 03.01. U odnosu na isti mesec prosle god manja potrosnja 27% - 2 električna bojlera manje

Kad u proračun ubacim žensku populaciju koja nikad ne gasi svetla za sobom, potroši svu vruću vodu da meni ostane skoro svaki put pranje ledenom i koja pali grejalicu u kupatilu da ne pocrkaju od hladnoće i pored radijatorskih cevi i temperature do 25 stepeni, dobijem iznos veći za oko 1000 dinara.
Jedini benefit koji posle vidim je da se one smrzavaju napolju a meni bude toplo pa idem u tankoj odeći. 🙂

Eh koliko puta je mene dočekao prazan, ako sam zbog nekog mogao da se razvedem to je on-bojler 😅
Preporodili smo se s gasnim kotlom sto se sanitarne vode tice

Da se pohvalim decembarskim računom. VT 647 kw/h, NT 200 KW/h. 12.279 din. cena kilovata izadje 14,497 din. Tu sam medju najboljima. 😳

@dejca
Potrosili smo identično u kWh, po 847. S tim da je meni odnos VT 498 NT 349. Moje račun je 10480 ili 12,373 din /kWh

Racun za decembar 1045kw (vt 766kw, nt 279kw) 15.400 din.
Stan 67kv, od potrosača: 2x inverter 12 ( midea mission i venting, 1.5kv Beha radijator, bojler 80l 24/7 uključen, sušač u kupatilu povremeno, 1pc, masona za pranje sudja, masine za pranje i sušenje veša koje bukvalno rade svakog dana zbog male dece, tv, prečišćivač vazduha i naravno led paneli u svakoj prostoriji se ne gase, pa čak i danju gde je bar malo senka jer, eto, moja gospođa misli da tako treba i tako joj odgovara.

@dejca
Potrosili smo identično u kWh, po 847. S tim da je meni odnos VT 498 NT 349. Moje račun je 10480 ili 12,373 din /kWh
Niža tarifa te spasila, kolje me ćerka, to ne poštuje i šta ću. Jedva čekam da je udam da usreći neku drugu kuću, al takav princ se još nije rodio a i neće. 😒
Nego ovo leto radiću prepravku centralnog grejanja u etažno pa da isključim jednu klimu i dodam još jedan bojler na grejanje kroz sistem i koristim taj šporet koji je za grejanje za pripremu hrane i biće račun manji sigurno 30%.

Poslednja izmena:
VT 489 + NT 176 = 665 kWh
9222 din
Prosečna cena golog kWh po njima = 9,91 din

U NS se više ne očitavaju brojila? Meni treći mesec nisu očitali a vidim i kod roditelja nisu očitali?

Da se pohvalim decembarskim računom. VT 647 kw/h, NT 200 KW/h. 12.279 din. cena kilovata izadje 14,497 din. Tu sam medju najboljima. 😳
Meni je 12.08 (300kw/181vt+119nt za 3625 din), da li računate krajnji iznos na računu, sa tv pretplatom i svim doprinosima? Na ovo ide još 9000din za centralno grejanje 😡

Molim za pomoć, ako se neko razume u materiju.

Po racunu sam potrošio 390kw struje prethodni mesec. Ako sam dobro razumeo, zelena tarifa je do 350kw.

Naplaćeno mi je 385kw po ceni zelene tarife i 5kw po ceni plave tarife?

Jel to nešto nije u redu, ili me "castio" EPS? 🤔 😁

Pogledaj kad su očitavali. Možda ima više dana.
Mislim da je 350 kW za 30 dana, a 385 kW bi trebalo onda da je 33 dana.
Isto tako može da bude i manje od 350 kW, ako je manje od 30 dana (videćeš sada na kraju februara)

Pogledaj kad su očitavali. Možda ima više dana.
Mislim da je 350 kW za 30 dana, a 385 kW bi trebalo onda da je 33 dana.
Isto tako može da bude i manje od 350 kW, ako je manje od 30 dana (videćeš sada na kraju februara)
Aaaa! Ima smisla. Bravo!

Pazi, nisam u životu pogledao u računu za struju, tipa da ga rasclanjavam na detalje. Nego sam kupio električni auto, pa hocu da ispratim to sad malo, da ne prelazim u visu tarifu, dok ima besplatnog punjenja u AVA parku kod IKEA. 😁

Teram zenu da gasi TV kad ne gleda i te fore! 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣

Svala čast za auto. Ako imaš dvotarifno, samo puni noću i nema šta da brineš. Tu je struja 4 puta jeftinija nego danju. Čak i da odeš u crvenu zonu, nije strašno ako gledaš cenu noćne tarife.
A morao bi mesečno da prelaziš hiljade i hiljade kilometara da bi ušao u crvenu zonu.

Molim za pomoć, ako se neko razume u materiju.

Po racunu sam potrošio 390kw struje prethodni mesec. Ako sam dobro razumeo, zelena tarifa je do 350kw.

Naplaćeno mi je 385kw po ceni zelene tarife i 5kw po ceni plave tarife?

Jel to nešto nije u redu, ili me "castio" EPS? 🤔 😁
IMG_20250204_202116.jpg
Na početku računa piše koliki je obračunski period, koliko dana, od kog do kog datuma.

Svala čast za auto. Ako imaš dvotarifno, samo puni noću i nema šta da brineš. Tu je struja 4 puta jeftinija nego danju. Čak i da odeš u crvenu zonu, nije strašno ako gledaš cenu noćne tarife.
A morao bi mesečno da prelaziš hiljade i hiljade kilometara da bi ušao u crvenu zonu.
Da, prelazim dosta mesečno. Oko 4000km u proseku, ali za sad je potpuno besplatno, kasnije cemo se snalaziti. Malo trzni centri i druga javna mesta za dž, malo nocu kod kuće... Svakako znatno jeftinije od dizela i benzina.
Pogledajte prilog 479296
Na početku računa piše koliki je obračunski period, koliko dana, od kog do kog datuma.
Sad sam proverio, 33 dana je bio obračunski. Tacno je to to. 350kw + 3x11.67kw ~ 385kw i znaci 5kw preko toga u plavu. To je to. 👌

To ti je 40e mesečno pa preračunaj dal ti se isplati da namenski ideš tamo negde i punis se

Stigao je poslednji račun za 2024. godinu. Ubacio sam i njega u svoju bazu. Unapred se izvinjavam za dugačak post sa puno podatka.

Ovako izgleda potrošnja za našu kuću (čevtoročlana porodica, 140m2 grejanje i hlađenje na toplotnu pumpu). Nismo prosumeri, nemamo solarne panele, nemamo uveden gas. Imamo samo struju od EPS-a i svi uređaji koriste samo to. Uselili smo se maja 2019. godine, pa prva četiri meseca te godine ne računam u prosek.

Iznosi računa u dinarima:
Pogledajte prilog 475560

Potrošnja u kWh:
Pogledajte prilog 475571

Ovako nam se kretala cena kWh (uračunati svi porezi, akcize, nameti, pretplate, popusti,...):
Pogledajte prilog 475572
Imali smo velike popuste za štednju februara i marta 2024.

I na kraju, prošle godine sam uradio kućnu automatizaciju, pa imam praćenje po uređajima. Grupisao sam ih ovako da bude preglednije. Dakle, za 2024. godinu:
Pogledajte prilog 475573

Imam još puno detalja kao što je odnos jeftine i skupe tarife, zelene/plave/crvene zone, YoY, MoM i slično, ali neću da opterećujem formum, pošto je i ovo previše za ljude koji nisu data geekovi kao ja 😉
Koliko računara imaš kada ti to i TV pojede više struje od mašina za pranje/sušenje veša?

Koliko računara imaš kada ti to i TV pojede više struje od mašina za pranje/sušenje veša?

Imam jedan TV. Na istoj utičnici je priključen ruter, kablovksi ruter, Home Assistent mini PC (sve zajedno oko 150W kad radi TV ili 32W kad ne radi) i jedan desktop i jedan laptop (zajedno oko 180W). Ne troše puno.
Ali ne troše ni mašina za pranje (2200W, ali kratko traje) i sušenje veša (550W).

Evo kako izgleda tipična dnevna potrošnja (kopmpjuteri su u "maloj sobi"):
1738741842277.png
I nedeljana:
1738741909799.png

Nazad
Vrh Dno