Preko 90% potrošnje je skuplja struja...to malo jeftine što potroši macmini i junior kad cepa igrice iza ponoći.Kod tebe jos gore, 14.6 RSD kWh.
Niža tarifa te spasila, kolje me ćerka, to ne poštuje i šta ću. Jedva čekam da je udam da usreći neku drugu kuću, al takav princ se još nije rodio a i neće. 😒@dejca
Potrosili smo identično u kWh, po 847. S tim da je meni odnos VT 498 NT 349. Moje račun je 10480 ili 12,373 din /kWh
Meni je 12.08 (300kw/181vt+119nt za 3625 din), da li računate krajnji iznos na računu, sa tv pretplatom i svim doprinosima? Na ovo ide još 9000din za centralno grejanje 😡Da se pohvalim decembarskim računom. VT 647 kw/h, NT 200 KW/h. 12.279 din. cena kilovata izadje 14,497 din. Tu sam medju najboljima. 😳
Aaaa! Ima smisla. Bravo!Pogledaj kad su očitavali. Možda ima više dana.
Mislim da je 350 kW za 30 dana, a 385 kW bi trebalo onda da je 33 dana.
Isto tako može da bude i manje od 350 kW, ako je manje od 30 dana (videćeš sada na kraju februara)
Molim za pomoć, ako se neko razume u materiju.
Po racunu sam potrošio 390kw struje prethodni mesec. Ako sam dobro razumeo, zelena tarifa je do 350kw.
Naplaćeno mi je 385kw po ceni zelene tarife i 5kw po ceni plave tarife?
Jel to nešto nije u redu, ili me "castio" EPS? 🤔 😁

Da, prelazim dosta mesečno. Oko 4000km u proseku, ali za sad je potpuno besplatno, kasnije cemo se snalaziti. Malo trzni centri i druga javna mesta za dž, malo nocu kod kuće... Svakako znatno jeftinije od dizela i benzina.Svala čast za auto. Ako imaš dvotarifno, samo puni noću i nema šta da brineš. Tu je struja 4 puta jeftinija nego danju. Čak i da odeš u crvenu zonu, nije strašno ako gledaš cenu noćne tarife.
A morao bi mesečno da prelaziš hiljade i hiljade kilometara da bi ušao u crvenu zonu.
Sad sam proverio, 33 dana je bio obračunski. Tacno je to to. 350kw + 3x11.67kw ~ 385kw i znaci 5kw preko toga u plavu. To je to. 👌Pogledajte prilog 479296
Na početku računa piše koliki je obračunski period, koliko dana, od kog do kog datuma.
Namenski ne, naravno. Ali usputno da. Moje potrebe vožnje su oko 600-700kw mesecno + 300kw stan... Nije strašno, bar ne po ovim cenama. Solarno je mama, samo da smislim način 🙂To ti je 40e mesečno pa preračunaj dal ti se isplati da namenski ideš tamo negde i punis se
Koliko računara imaš kada ti to i TV pojede više struje od mašina za pranje/sušenje veša?Stigao je poslednji račun za 2024. godinu. Ubacio sam i njega u svoju bazu. Unapred se izvinjavam za dugačak post sa puno podatka.
Ovako izgleda potrošnja za našu kuću (čevtoročlana porodica, 140m2 grejanje i hlađenje na toplotnu pumpu). Nismo prosumeri, nemamo solarne panele, nemamo uveden gas. Imamo samo struju od EPS-a i svi uređaji koriste samo to. Uselili smo se maja 2019. godine, pa prva četiri meseca te godine ne računam u prosek.
Iznosi računa u dinarima:
Pogledajte prilog 475560
Potrošnja u kWh:
Pogledajte prilog 475571
Ovako nam se kretala cena kWh (uračunati svi porezi, akcize, nameti, pretplate, popusti,...):
Pogledajte prilog 475572
Imali smo velike popuste za štednju februara i marta 2024.
I na kraju, prošle godine sam uradio kućnu automatizaciju, pa imam praćenje po uređajima. Grupisao sam ih ovako da bude preglednije. Dakle, za 2024. godinu:
Pogledajte prilog 475573
Imam još puno detalja kao što je odnos jeftine i skupe tarife, zelene/plave/crvene zone, YoY, MoM i slično, ali neću da opterećujem formum, pošto je i ovo previše za ljude koji nisu data geekovi kao ja 😉
Zasto si odustao? 👀Vozio sam i ja do skoro EV, prelazio sam oko 3500km mesečno.
Koliko računara imaš kada ti to i TV pojede više struje od mašina za pranje/sušenje veša?

Uložio pare u posao, pa sad vozim auto od 3k€. Sledeci auto mi je struja i samo struju bih vozio.Zasto si odustao? 👀
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari