Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Posto su roditelji u panici jer koliko sam ih razumao nisam upoznat, nesto u racunu za struju u pozivu na broj menja, a rekao sam im da ne rade nista vec samo skeniraju qr code sa racuna, pa su to i uradili preko qr code-a ali kada proveravaju EPS uvid u racun i dalje nije proknjizen iznos vec stoji dug, kada ce to da se skloni, jer je proslo vec nekih 4 5 dana

Posto su roditelji u panici jer koliko sam ih razumao nisam upoznat, nesto u racunu za struju u pozivu na broj menja, a rekao sam im da ne rade nista vec samo skeniraju qr code sa racuna, pa su to i uradili preko qr code-a ali kada proveravaju EPS uvid u racun i dalje nije proknjizen iznos vec stoji dug, kada ce to da se skloni, jer je proslo vec nekih 4 5 dana
Kod mene je slična situacija .
Četvrti dan nema rasknjiženja uplate .

Може то да потраје.

Da se nije kojim slučajem u BG-u promenio termin niže (noćne) tarife? Bio je 00-08h.
Razlog što pitam je što na zadnja 2 obračunska perioda ide oko 250 VT i oko 50 NT. Niža tarifa je negde (kad je bilo normalno očitavanje a što je bilo retkost sa ovim mojim digitalnim brojilom) bila 70-80 kWh. Viša je išla do 230 kWh.
Koincidencija ili ne, u toku ova 2 obračunska perioda tinjalica na kutiji sa osiguračima je trajno prestala da svetli. I tako je jedini način da vidim kad je koja tarifa da dežuram pored brojila u hodniku zgrade.
Ne verujem da je tinjalica pregorila, čini mi se da je ovo namerno urađeno. Probaću da vidim s nekim iz zgrade da li je i njima isključeno.

Kakva su vam brojila, digitalna ili ne, imate li uklopni sat za sva brojila ili ne.

Kod mene bi trebalo da je jeftina tarifa od 22h, evo poslednjih dana sam proveravao do ponoći né prebaci na jeftinu tarifu. Baš ću sutra slikati brojilo da proverim da li se uopšte menjaju tarife.

Inače radi se o starom brojilo i mislim da je problem nastao od pomeranja sata na letnje računanje vremena.

+1 i kod mene u ponoć prebaci na jeftinu, do pomeranja sata je bilo da u 23h prebaci.

Kakva su vam brojila, digitalna ili ne, imate li uklopni sat za sva brojila ili ne.
EWG krševi proizvedeni 2023. i ugrađeni krajem iste godine, stara Iskrina nisu imala većih odstupanja.
Prošle godine sam 5 puta tražio i dobio korekciju. Još par puta sugerisao čitačima za problem prebacivanja iz jedne u drugu tarifu (dođu oko podneva a strelica pokazuje na T2). I svaki put mi kažu da to nema veze (?!) i da brojilo očitava bez problema.
Ne znam više... Vidi decembar i januar a onda februar i mart. Nijedno nije OK sigurno. Ne znam peglaju li brljotine sa 2 poslednja zbog 2 pre njih. Ono što znam je da tinjalica više nije u funkciji i nemam pojma više kad ide koja tarifa. A u prethodnih godinu dana dok je bila u funkciji... Totalni haos, ne radi nekoliko dana uglavnom pa ide 48h bez prestanka. I sve to pokazuje i na brojilu, tinjalica nije bila u kvaru već brojilo brljavi. U ormaru ima 8 brojila i njima je isto pokazivalo kao i meni, pogrešnu tarifu.
Evo tabele potrošnje u godinu dana. Šta sad da im kažem kad su poslali ranije račun sa 0kWh VT i 252kWh NT koji sam reklamirao i na koji su mi odgovorili da su poslali tehničare da provere (2 nedelje kasnije), da je sve u redu i da ako sumnjam na neispravnost brojila ili uređaja za komandovanje tarifom da se obratim Direkciji za mere i dragocene metale?
Februar 2024: VT-68,2%; NT-31,8%Mart 2024: VT-69,2%; NT-30,8%April 2024: VT-67,71%; NT-32,29%Maj 2024: VT-77,09%; NT-22,91%
Jun 2024: VT-77,27%; NT-22,73%Jul 2024: VT-77,22%; NT-22,78%Avgust 2024: VT-69,84%; NT-30,16%Septembar 2024: VT-72,58%; NT-27,42%
Oktobar 2024: VT-55,23%; NT-44,77%Novembar 2024: VT-69,52%; NT-30,48%Decembar 2024: VT-49,68%; NT-50,32%Januar 2025: VT-57,91%; NT-42,09%
Februar 2025: VT-82,46%; NT-17,54%Mart 2025: VT-81,22%; NT-18,78%

Clubbing pitanje, ali nije o struji, samo "gostujem" ovde:

Potrebna mi je potvrda o prebivalištu. Ona je već upisana u moju ličnu kartu. Navedena je sa sajtu strane ambasade (kojoj treba). Rekli su mi da može da se dobije preko E-uprave ali je ne vidim. Treba li zasebno da je tražim u policijskoj stanici? Dovoljno da odnesem ličnu kartu u ambasadu? Ili očitanu LK?
Ako treba u MUP, moj nadležni MUP je Savski venac. Mogu li termin da zakažem online? Samo što manje redova i čekanja. Hvala! 😎
Odgovor može i na PP.

Nešto se čudno dešava u EPSu (ne kažem da je ranije bilo ok), tolika nebriga po svim pitanjima ...opšti raspad sistema.

Šta će biti sa svim nepročitanim brojilima ovog meseca, 0 dinala ili neki prosek..... Od kvarova su odavno digli ruke.

Šta je čudno?
Firma koja je dobila tender da čita strujomere je u vlasništvu SNS kriminalca iz NS koji sad ima preče stvari koje njegovi ljudi treba da rade za stranku, nego da čitaju struju.

Ne verujem da je tinjalica pregorila, čini mi se da je ovo namerno urađeno.
Meni Šnajderova tinjalica riknula posle nedelju dana 🙂 Videću ovih dana da se spustim do ormara oko ponoći da vidim kakva je situacija...

Da se nije kojim slučajem u BG-u promenio termin niže (noćne) tarife? Bio je 00-08h.
Razlog što pitam je što na zadnja 2 obračunska perioda ide oko 250 VT i oko 50 NT. Niža tarifa je negde (kad je bilo normalno očitavanje a što je bilo retkost sa ovim mojim digitalnim brojilom) bila 70-80 kWh. Viša je išla do 230 kWh.
Koincidencija ili ne, u toku ova 2 obračunska perioda tinjalica na kutiji sa osiguračima je trajno prestala da svetli. I tako je jedini način da vidim kad je koja tarifa da dežuram pored brojila u hodniku zgrade.
Ne verujem da je tinjalica pregorila, čini mi se da je ovo namerno urađeno. Probaću da vidim s nekim iz zgrade da li je i njima isključeno.

U poslednje vreme nakon zamene brojila, više se ne ostavlja izlaz za signalizaciju niže tarife.
Ranije je sa uklopnog sata mogao da se skine taj signal te dovede na te tinjalice što su ljudi negde imali po zgradama.

Sada sa novim brojilima, to se uglavnom ukida.
Iako nova brojila imaju na sebi AUX kontakt koji služi za to i koji bi mogao da se iskoristi za tu namenu, taj kontakt ostaje zaključan ispod poklopca.
Brojila se sada sama svitch-uju između T1 i T2 na osnovu internog sata, ili je jedno brojilo u grupi master koje javlja ostalima koja je trenutna tarifa.

... ... ...

Nekada davno u Novom Sadu, tamo gde su se grejali na struju, taj signal smo imali svi u stanovima na tabli, i koristili smo ga da automatski startujemo TA peći.
Nama je na tom signalnom vodu bio mali AUX rele, koji se onda startovao veliki 25A rele na kojem su bile TA pećke.
Sećam se k'o mali kako tamo negde kada me poteraju u krevet, čujem kako tresne taj veliki rele.

Naravno, bilo je i onih koji su direktno na taj vod, dakle baš na napon sa njega, kačili svoju potrošnju, te time krali struju sa zajedničke potrošnje zgrade.
Prolazilo to ok dok su kačili male potrošače, sijalicu i frižider najviše.
Ali bilo ih i koji su pokušali sa kaloriferom, pa spaljivali uklopni sat.

...nikada kod nas nije bilo cveće i drveće i mir u svetu... 😒

Hoćeš reći da je moguće da strujomer pokazuje VT a da zapravo očitava NT bez obzira šta pokazuje i da li ima ili nema tinjalice?

Danas se komšija požalio i rekli su mu u EPS-u (usmeno) da nema veze šta pokazuje strujomer u određeno doba noći jer se sva potrošnja automatski tarifira kao NT, što mi je potpuno nelogično ako uzmemo u obzir prethodna iskustva koje su imale kolege da foruma.

Jel nekome uspelo preko onu smejuriju od App? Vidim da sad moze i na inernet stranicu da se posalje stanje 🤔
I ovde kod nas u CU cirkus 🙄
Zena koja ocitava svakog prvog u mesecu kaze da im oduzeti telefoni i da ce dodju drugi da ocitavaju... ali jos nema nikoga, mozda moj pokojni deda 🤣
1.jpg

Poslednja izmena:
Brojila se sada sama svitch-uju između T1 i T2 na osnovu internog sata, ili je jedno brojilo u grupi master koje javlja ostalima koja je trenutna tarifa.
Имају интегрисан МТК који регулише тарифе. Сигнал долази из мреже, постоји више канала, осим за тарифе струје, нпр. за централно грејање.

Hoćeš reći da je moguće da strujomer pokazuje VT a da zapravo očitava NT bez obzira šta pokazuje i da li ima ili nema tinjalice?
Tinjalica nema veze, ako nije povezana. A verovatno nije nakon zamene brojila.

A brojilo, ako pokazuje da je trenutno u tarifi dva, puniće registar niže tarife ("vrti" se brojač jeftinije struje).
Ako pokazuje da je u tarifi jedan puniće registar skuplje struje.
Ovo ne može biti drugačije. Pazi samo da li ispravno gledaš trenutno aktivnu tarifu.

Имају интегрисан МТК који регулише тарифе. Сигнал долази из мреже, постоји више канала, осим за тарифе струје, нпр. за централно грејање.

MTK nema u Srbiji. Krenuli su u Vojvodini sa time još krajem 80-ih, ali napustili.
Kasnije je pokušavano sa RTK (radio predajnik samo za to, i brojila sa radio prijemnikom), radila to firma iz Srbije razvoj od nule i proizvodnju, i predajnici i RTK brojila, ali i to je napušteno.

Sadašnja brojila imaju SIM karticu. U zgradama uglavnom jedno ili dva brojila imaju modem, a onda se ostalima pristupa preko njega.
Prelazak između tarifa se vrši na osnovu internog sata u brojilima,, dakle ne mora 2x dnevno da im se šalje komanda za promenu tarife, ali tačno je i da taj obrazac sada može daljinski da se menja, čak i na dnevnom nivou.

Na žalost, trenutno je kod nas totalni cirkus sa daljinskim pristupom skoro zamenjenim brojilima. 🙁

Oni koji su davno krenuli sa MTK, i dalje ga se drže. Razvijenije zapadne zemlje uglavnom.

MTK постоји и користи се (користио се у сваком случају у ЕДБ-мрежи док сам ја био у Београду) за управљање тарифама, раније као одвојен уређај, а сада интегрисан у бројила. Користи се као што сам написао и за даљинско грејање.

Jel nekome uspelo preko onu smejuriju od App? Vidim da sad moze i na inernet stranicu da se posalje stanje 🤔
I ovde kod nas u CU cirkus 🙄
Zena koja ocitava svakog prvog u mesecu kaze da im oduzeti telefoni i da ce dodju drugi da ocitavaju... ali jos nema nikoga, mozda moj pokojni deda 🤣
Pogledajte prilog 487025
Ja nemam zamerki na App. Poslao sam i prošli i ovaj mesec. Lepo što su stavili da svi bitni podaci ostanu sačuvani, tako da sad samo upišem stanje za višu i nižu tarifu i prikačim dve slike...
Videću da li će prihvatiti ovo što sam uneo ili ono što očita ovaj što dolazi. Prošli put je očitao dan pre mene, a moguće da se i sad to desilo.

Ja nemam zamerki na App. Poslao sam i prošli i ovaj mesec. Lepo što su stavili da svi bitni podaci ostanu sačuvani, tako da sad samo upišem stanje za višu i nižu tarifu i prikačim dve slike...
Videću da li će prihvatiti ovo što sam uneo ili ono što očita ovaj što dolazi. Prošli put je očitao dan pre mene, a moguće da se i sad to desilo.
Hvala na odgovoru 🙂
I ja sam poslao prosli mesec 1.marta, a zena koja ocitava dosla 4.marta pa mi se Februar racunao do 4.marta! Nije mi to problem 50kwh gore/dole ili 100khw! Nego i ovaj mesec opet neka frka! Zena koja ocitiva (pisao sam gore) opet mi danas potvrdila da nece niko da izlazi da ocitava!
Ja sam vec poslao 1.aprila u App, pa na internet opet (samo) probao da posajem ali izlazi da vec ima podaci! Znaci sve Ok...
Sad se nadam da ce mi kao svaki mesec lepo do 10 izadje racun u App: Uvid u racun!
A ne da mi dodje neko opet npr. tek 10. aprila pa da se mart racuna kao 41dan!
Kad bi ovo radilo kako treba i ja cu da saljem svaki mesec preko App nego da cekam na nekoga! Ova zena uvek prvog dolazila + komsinice ali sad sama kaze mora neko drugi itd. 🙂

Izgleda da imaju žalbu pred Komisijom za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, za nabavku očitavanje strujomera.
Očitavaju zaposleni ili niko.

Znači niko.

MTK постоји и користи се (користио се у сваком случају у ЕДБ-мрежи док сам ја био у Београду) за управљање тарифама, раније као одвојен уређај, а сада интегрисан у бројила. Користи се као што сам написао и за даљинско грејање.

Hm, da vidiš, kada malo razmislim, ranije su distribucije imale određenu autonomiju, te je svaka imala svoj način rada.
Jesu neki imali MTK.

Данас стигао рачун на мејл на основу података које сам послао преко апп ЕД Србије.

Да.
Заправо је стигао још јуче, али сам сада видео.

Ok, i ja sam poslao prvog preko app ED Srbija ali jos nema e-mail!
Nista cekamo 🙂

Вероватно зависи од локалне ЕД, стигло је за Бг, а за село није, послато истог дана.

Danas zvao čitača kaže neće više da čita kao to ce sad raditi elektrovojvodina. Skinem aplikaciju i u nju unesem visoku i nisku tarifu iako piše da se do 6 unosi danas je 7,valjda će uneti?! Bar da su poslali neko obaveštenje na poslednjem racunu, slepci neviđeni

Nazad
Vrh Dno