Da se nije kojim slučajem u BG-u promenio termin niže (noćne) tarife? Bio je 00-08h.
Razlog što pitam je što na zadnja 2 obračunska perioda ide oko 250 VT i oko 50 NT. Niža tarifa je negde (kad je bilo normalno očitavanje a što je bilo retkost sa ovim mojim digitalnim brojilom) bila 70-80 kWh. Viša je išla do 230 kWh.
Koincidencija ili ne, u toku ova 2 obračunska perioda tinjalica na kutiji sa osiguračima je trajno prestala da svetli. I tako je jedini način da vidim kad je koja tarifa da dežuram pored brojila u hodniku zgrade.
Ne verujem da je tinjalica pregorila, čini mi se da je ovo namerno urađeno. Probaću da vidim s nekim iz zgrade da li je i njima isključeno.
U poslednje vreme nakon zamene brojila, više se ne ostavlja izlaz za signalizaciju niže tarife.
Ranije je sa uklopnog sata mogao da se skine taj signal te dovede na te tinjalice što su ljudi negde imali po zgradama.
Sada sa novim brojilima, to se uglavnom ukida.
Iako nova brojila imaju na sebi AUX kontakt koji služi za to i koji bi mogao da se iskoristi za tu namenu, taj kontakt ostaje zaključan ispod poklopca.
Brojila se sada sama svitch-uju između T1 i T2 na osnovu internog sata, ili je jedno brojilo u grupi master koje javlja ostalima koja je trenutna tarifa.
... ... ...
Nekada davno u Novom Sadu, tamo gde su se grejali na struju, taj signal smo imali svi u stanovima na tabli, i koristili smo ga da automatski startujemo TA peći.
Nama je na tom signalnom vodu bio mali AUX rele, koji se onda startovao veliki 25A rele na kojem su bile TA pećke.
Sećam se k'o mali kako tamo negde kada me poteraju u krevet, čujem kako tresne taj veliki rele.
Naravno, bilo je i onih koji su direktno na taj vod, dakle baš na napon sa njega, kačili svoju potrošnju, te time krali struju sa zajedničke potrošnje zgrade.
Prolazilo to ok dok su kačili male potrošače, sijalicu i frižider najviše.
Ali bilo ih i koji su pokušali sa kaloriferom, pa spaljivali uklopni sat.
...nikada kod nas nije bilo cveće i drveće i mir u svetu...
😒