Ja bi uzeo noviju verziju, kako god da izgledaSamo proveri kako izgleda ta u utrašnja od Daikina, ima navodno dve revizije, jedna lepša a druga ružnija (bar meni)
Samo proveri kako izgleda ta u utrašnja od Daikina, ima navodno dve revizije, jedna lepša a druga ružnija (bar meni)
izgleda da ne moze sve i estetika i boja i da je dobra i za grejanje i hladjenje, i sve to najpovoljnije moguce, mislim da je najbolje zbog ogranicenog prostora ftcx35d: https://ananas.rs/proizvod/daikin-i...-sensira-ftxc35d-rxc35d-3-5k-w-a-wifi/1121322 nije mi lepa, ali sta je tu je. ne znam sad jel je to ruznija ili lepsa verzija? novija ili starija? 😅Ja bi uzeo noviju verziju, kako god da izgleda
Japanac, modernog izgleda, a da je cijena pristojna je tesko naci. Svi sto imaju u stanovima razvedenu instalaciju racunaju u 95%slucajeva za unutrasnju 85cm. Sad nije mi tacno jasno, zbog cega KETA otpada?izgleda da ne moze sve i estetika i boja i da je dobra i za grejanje i hladjenje, i sve to najpovoljnije moguce, mislim da je najbolje zbog ogranicenog prostora
boja uvek moze... i bice ko bombonaizgleda da ne moze sve i estetika i boja
Na tom zidu ima sirine 95cm... a 12keta je 95m bice mu bas knap zbog balkonska vrataJapanac, modernog izgleda, a da je cijena pristojna je tesko naci. Svi sto imaju u stanovima razvedenu instalaciju racunaju u 95%slucajeva za unutrasnju 85cm. Sad nije mi tacno jasno, zbog cega KETA otpada?
Ok, bice knap sa balkonskim vratima, to jest do kutije knap. Senzor ce svako otvaranje vrata da ocita svakako. Sa strane moze i malo manje od 10cm. Ona se svakako suzava ka zidu nekolika centimetra, tako da je sasvim dovoljno za cirkulaciju vazduha.Na tom zidu ima sirine 95cm... a 12keta je 95m bice mu bas knap zbog balkonska vrata
Tako ga ja makar razumem
Jedino sto se pitam sto ne moze malo iznad vrata da mu ide unutrasnja? Luft na gore kako ja vidim na sliku ima dovoljno... Bitno da ispostuje min.10cm
Moze i tako i ljepsa je od Daikina 10x, po meni.Ako kutija od roletne ne duva, onda može 12KETA naš tako. Mada bi malko pokrila kutiju. Sa 12KMCE bi mogao da odvoji 12cm od zida i da opet ne pokrije kutiju
Može KETA teorijski i tako, malo da pređe preko kutije, a ta vrata ni ne otvaram, otvaram drugo krilo. Ali to rešenje izbegavam, jer onda ne mogu da postavim onaj nosač za zavesu... Tako da nije loša ideja da ofarbam Daikin 😄boja uvek moze... i bice ko bombona
Pogledajte prilog 480946
Salim se
Na tom zidu ima sirine 95cm... a 12keta je 95m bice mu bas knap zbog balkonska vrata
Tako ga ja makar razumem
Jedino sto se pitam sto ne moze malo iznad vrata da mu ide unutrasnja? Luft na gore kako ja vidim na sliku ima dovoljno... Bitno da ispostuje min.10cm
Npr:
Ne duva kutija. Ali taj prostor između plafona i ruba kutije ima 40cm, a KETA je visoka 29,5cm, možda je ipak malo 10cm rastojanja do plafona?Ako kutija od roletne ne duva, onda može 12KETA naš tako. Mada bi malko pokrila kutiju. Sa 12KMCE bi mogao da odvoji 12cm od zida i da opet ne pokrije kutiju
Shvatam da u tom cenovnom rangu 70-80 i kusur hiljada najbolje je uzeti ili ftcx35d ili 12kmce, a da mi se uklopi u taj prostor, da se ne budži preko kutije. KETA mi estetski najlepša, tako nekog japanca u silver varijanti osim te KETE, a da je ispod 100k. ne mogu da nađemOk, bice knap sa balkonskim vratima, to jest do kutije knap. Senzor ce svako otvaranje vrata da ocita svakako. Sa strane moze i malo manje od 10cm. Ona se svakako suzava ka zidu nekolika centimetra, tako da je sasvim dovoljno za cirkulaciju vazduha.
Moze i tako i ljepsa je od Daikina 10x, po meni.
Ako ideš na Fujitsu, ne može 12-ca biti prevelika. Imaš na 50% i 75% snage da ograničiš klimu, i 12-ca neće biti prejaka, ionako nisko modulira i bez ikakvog ograničenja. A razlika u ceni je nikakva. Unutrašnja je identična, a spoljašnja je teža za kilo/dva, ima veću površinu izmenjivača, što je uvek plus, pogotovo na toj "mršavoj" 12-ci od 25kg. Da je 12-ca sa spoljašnjom od 40-ak kg, pa da kaže čovek daj mi 9-ku. Ovako idi na 12-cu bez problema.Ps. pošto je reč o prostoru ukupno od 25kvadrata (solidno izolovanog, ali sa velikim balkonskim vratima, spojenog sa kuhinjom), da li da ostanem pri 12-ki ili moze i neki japanac 9-ka. Ima jos jedna sobica od 12-ak kvadrata odvojena vratima, u nju bi svakako morala druga klima?
Kad je rec o spoljasnjoj jedinici, evo na slici njena pozicija, izgleda da cu morati da vodim racuna i o njenim dimenzijama jer je prilicno knap. Mere: od levog nosaca do bocnog zida ima 20 cm (desna strana spoljasnje jednice), od nosaca do plafona ima 55,5cm, a razmak izmedju nosaca je 40cmAko ideš na Fujitsu, ne može 12-ca biti prevelika. Imaš na 50% i 75% snage da ograničiš klimu, i 12-ca neće biti prejaka, ionako nisko modulira i bez ikakvog ograničenja. A razlika u ceni je nikakva. Unutrašnja je identična, a spoljašnja je teža za kilo/dva, ima veću površinu izmenjivača, što je uvek plus, pogotovo na toj "mršavoj" 12-ci od 25kg. Da je 12-ca sa spoljašnjom od 40-ak kg, pa da kaže čovek daj mi 9-ku. Ovako idi na 12-cu bez problema.
PS: isto važi i za taj ulazni model Daikina.
nemam pojma, tek sad vidim koji je ovo problem. bolje da nisu postavljali ništa, nego ovako, pa tu knap staje SJ, bez prostora gore. Tako su glupo postavili da klima nema prostora za ventilaciju. Očigledno da će serviseri morati da vade nosače kako bi ih postavili kako treba, što će stvoriti svinjac na fasadi...Tebi su nosaci postavljeni a jos ne znas koju ces klimu da kupis? Sta ako se ne gadjaju nosaci i nozice na SJ? Dodavaces nesto ili...?
Ma ne mora da se pomeraju nosaci, treba da se dodaju dva profila sa rupama na postojece nosace i terajnemam pojma, tek sad vidim koji je ovo problem. bolje da nisu postavljali ništa, nego ovako, pa tu knap staje SJ, bez prostora gore. Tako su glupo postavili da klima nema prostora za ventilaciju. Očigledno da će serviseri morati da vade nosače kako bi ih postavili kako treba, što će stvoriti svinjac na fasadi...
Ako ja dobro kapiram, moraće da se pomeraju, jer između nosača i plafona ima 55cm, a to je visina prosečne spoljašnje jedinice, znači staje knap bez centimetra prostora za ventilaciju. Nosači bi morali da se spuste niže makar 20cmMa ne mora da se pomeraju nosaci, treba da se dodaju dva profila sa rupama na postojece nosace i teraj
Ako nosače spustiš 20cm, moraš spustiti (prekrojiti) cevi za kondenz. Ovo što viri između nosača.Kad je rec o spoljasnjoj jedinici, evo na slici njena pozicija, izgleda da cu morati da vodim racuna i o njenim dimenzijama jer je prilicno knap. Mere: od levog nosaca do bocnog zida ima 20 cm (desna strana spoljasnje jednice), od nosaca do plafona ima 55,5cm, a razmak izmedju nosaca je 40cm
Prosto neverovatno kakvi su "stručnjaci" ovo radili, kad ja kao filolog moram posle pet dana interesovanja da shvatim koliko su nakaradno postavili ovo.Ako nosače spustiš 20cm, moraš spustiti (prekrojiti) cevi za kondenz. Ovo što viri između nosača.
Upravo mi je danas to rekao "da ugradjuje klime 30 godina i da valjda on zna svoj posao i da je svima tako ugradio". kad pogledam, na svim fasadama jeste minimalno odstojanje 5 cm od gornje ivice spoljasnje jedinice do plafona terase). Onda kaze da je to inace radjeno za Mideu i Grin koje imaju spoljasnje jedinice 45cm (sto je opet netacno, vecina ih ima 55cm). I ne vredi kada ja njemu pokusam da kazem da je 5cm premalo. On kaze da je bitan samo prostor iza klime da bude 20 cm (kaze i to je mnogo), skoro pa me ismejava. I evo, ja ne znam kako ovo da resim. Moram da pronadjem na internetu negde za Fujitsu ili Daikin, na kraju krajeva i za Mideu, gde u u uputstvu stoji preporuka porizvodjaca koliki da bude razmak, pa da se na to pozovem.Samo ne dozvoli da ti sole pamet i tvrde da "sve može" i da odstojanja "nisu bitna". Ispoštuj preporuke proizvođača!
A cemu sluzi ta funkcija koja ogranicava snagu kompresora na 50%, 75% itd, kad klima u modulaciji spusta daleko nize, na 10-15%, koja je svrha toga?!Moram da prijavim da je moj 12LT upravo odradio prvi defrost za danas, ukupnog trajanja (od prestanka grejanja do početka grejanja) tačno 4min! Ovo je za mene prijatno iznenađenje. Jedina razlika od ranije je što sam ga sada ostavio na Low Noise modu, gde je snaga kompresora ograničena na 50%. Verovatno ni ne može zaledi izmenjivač kao kad pada vlažan i krupan sneg. Ranije mi je veoma zapunjen izmenjivač odleđivao po 10-15min. Sada napolju provejava neki sitan sneg, ali jedva se da videti po koja pahuljica. Napolju je 0°C za Beograd, ovde kod mene verovatno -1°C. I klima lagano vuče 400W, greje @23°C (30+10kvm), FAN na fiksnoj brzini 3. Nema bolje od ovoga 😁
Brate isti princip kao kod toshibe, sto je fenomenalno. Samo pazi se ljudi ti nece verovati da ti klima trosi duplo manje kada stavis kompresor na 50% kao sto nisu verovali meniMoram da prijavim da je moj 12LT upravo odradio prvi defrost za danas, ukupnog trajanja (od prestanka grejanja do početka grejanja) tačno 4min! Ovo je za mene prijatno iznenađenje. Jedina razlika od ranije je što sam ga sada ostavio na Low Noise modu, gde je snaga kompresora ograničena na 50%. Verovatno ni ne može zaledi izmenjivač kao kad pada vlažan i krupan sneg. Ranije mi je veoma zapunjen izmenjivač odleđivao po 10-15min. Sada napolju provejava neki sitan sneg, ali jedva se da videti po koja pahuljica. Napolju je 0°C za Beograd, ovde kod mene verovatno -1°C. I klima lagano vuče 400W, greje @23°C (30+10kvm), FAN na fiksnoj brzini 3. Nema bolje od ovoga 😁
Pa 12LT uvek troši malo. U Low Noise modu smanjenje potrošnje dolazi u periodima gde se klima zaleće, dakle defrost, nakon defrosta, nakon luftiranja ili nakon zadavanja više temperature na daljinskom. Inače u mirnom stanju (održavanju) troši isto, nema i ne može biti razlike. To je kao auto, kad se nežno dodaje gas manje troši nego kad se gas pritiska u pod. I oba stignu do limita brzine, tj ograničenja predviđenog saobraćajnim znakom. I tada oba auta troše ISTO, samo onaj što stalno nabija gas u pod će u proseku potrošiti više na kraju danaBrate isti princip kao kod toshibe, sto je fenomenalno. Samo pazi se ljudi ti nece verovati da ti klima trosi duplo manje kada stavis kompresor na 50% kao sto nisu verovali meni![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari