Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Moze li Hisesnse da parira Fujitsu nekoj tako slicnoj 12ici.ima li neko iskustva. Ja imam fujitsu 12llcc x2 i 18 LFC-a i godinama se grejem tako.kvarove nemam 2014-2025.u selu kod taste sam ugradio neku teslu jefitnu inverter,idem sutra par dana cu da se grejem pa cu podeliti utiske.imam i gree lomo koja povremeno greje ali definitivno sam sa fujitsu 12 naj zadovoljniji na grejanju.
Sada me interesuju preporuke za neke klime sa cop 5.mozda cu zbog cene struje da gledam neke novije modele pa da menjam ove moje.

Ima Fujitsu 12KGTF (ili KGTA, KGTE) model, SCOP=5.1, ali to košta malo više od kineskih modela. Ruku na srce, od japanskih proizvođača to je najpovoljnija sa SCOP preko 5

i ja nju merkam ali cop je 4.4 nije full 5 ko kod ururu sarare ali i cena joj je prihvatljiva za razliku od ururu sarare koja ima cop 5

Sada me interesuju preporuke za neke klime sa cop 5.mozda cu zbog cene struje da gledam neke novije modele pa da menjam ove moje.
Ja da sam na tvom mjestu, o promjeni dosadasnjih klima ne bi ni razmisljao, jer izgleda da sve ide gore i gore😄 L serije su itekako dobre, dok ove nove K bih dobro razmislio prije kupovine, mada u ostalom svaka klima ima manu.

Ja da sam na tvom mjestu, o promjeni dosadasnjih klima ne bi ni razmisljao, jer izgleda da sve ide gore i gore😄 L serije su itekako dobre, dok ove nove K bih dobro razmislio prije kupovine, mada u ostalom svaka klima ima manu.
pa ja ove god ima da radim na razdvajanju brojila (tj uvodjenje novog)jer smo 7 clanova jedno brojilo 3 klime 4 bojlera dva velika dva mala... i npr decembar racun 39500 2.186 kWh pa cu valjda do kraja godine da odvojim i dobijem nov prikljucak da ne bih ulazio bzvz u crvenu zonu oko 900-1000kwh je standardna neka potrosnja sve ostalo je ja mislim sad zimi grejanje.a sta fali na te nove serije.greju li :) ili imaju dobar cop a od toplote nista

Ja imam i ju
Moze li Hisesnse da parira Fujitsu nekoj tako slicnoj 12ici.ima li neko iskustva. Ja imam fujitsu 12llcc x2 i 18 LFC-a i godinama se grejem tako.kvarove nemam 2014-2025.u selu kod taste sam ugradio neku teslu jefitnu inverter,idem sutra par dana cu da se grejem pa cu podeliti utiske.imam i gree lomo koja povremeno greje ali definitivno sam sa fujitsu 12 naj zadovoljniji na grejanju.
Ja imam 18kmta i Hiseanse Nordic. K serija generalno zbog cestih DF nije bas ekonomicna u velikom minusu i meni se tad nordic pokazala kao ekonomicnija sa redjim DF. Dok K serija u 7+ je daleko eokonomicnija od Hiseanse. To je moje misljenje. E sad ja grejem neizolovan prostor tako da nije bas za poredjenje ako grejes izolovan ili stan.

Fujitsu klime, K serija, i generalno japanci, svi su na istu foru, nisko moduliraju, precizno odrzavaju temp, ekonomicne su itd, pravljene su za zapadni standard zivota, gde se ulaže u dobru i kvalitetnu izolaciju i gde je bitna ekonomicnost, komfor i zivotna sredina. Sa druge strane, kinezi su pravljeni za ruralne delove sveta, da ne kazem nas boraniju, i gde je bitnije da nas ona u nasim tankim kucama ugreje dobro, nego komfor i luksuym koji pruzaju japanci. Naravno postoje i izuzeci na obe strane, ali to je neko moje misljenje.

i ja nju merkam ali cop je 4.4 nije full 5 ko kod ururu sarare ali i cena joj je prihvatljiva za razliku od ururu sarare koja ima cop 5
Gledaj SCOP, jer COP je podatak samo za NOMINALNU snagu (oko 4kW za 12-cu) na temperaturi od 7°C. Priznaćeš da klima uglavnom radi ispod te snage, na veoma različitim temperaturama. E tu "realnu" potrošnju iskazuje SCOP. Naravno, bitno je obratiti pažnju na Pdesign i Tbiv. Pdesign je predviđena snaga grejanja na bivalentnoj temperaturi. Ako je iskazani Pdesign manji, za isti uređaj raste SCOP. Ako je Tbiv veće vrednosti isto raste SCOP, jer se SCOP ne računa za temperature ispod Tbiv. Tako da između dve klime sa identičnim SCOP, bolja je onda sa većim Pdesign i manjim Tbiv. Moja 12LT ima SCOP 4.6, Tbiv -10°C i Pdesign 4kW. I kao takva je EKONOMIČNIJA od kineza sa SCOP 5, koji ima Pdesign od 2.5kW i Tbiv -7°C (ili čak -4°C). Eto kako se manipuliše karakteristikama

Да мало допуним, SCOP има смисла поредити само за климе са сличним Pdesign, управо због овога што @jozza пише.

Ima Fujitsu 12KGTF (ili KGTA, KGTE) model, SCOP=5.1, ali to košta malo više od kineskih modela. Ruku na srce, od japanskih proizvođača to je najpovoljnija sa SCOP preko 5
Na jednom forumu sam citao iskustva clana sa jeftinom klimom sa malim copom. I nakon sto se ta jeftina(neka no name nisam bas upamtio ime branda, da li je Favorit ili tako nesto) pokvarila zamijeni je sa Toshibom sa visokim scopom. Sta je fazon, kaze razliku je primjetio u komforu, buci itd ali sto se tice potrosnje nikakva razlika.

U sustini za istu/slicnu potrosnju je dobio vise. A to je i platio. Sasvim normalno. Sad, svakome je njegovo "ispravno" i "isplativo".

Gledaj SCOP, jer COP je podatak samo za NOMINALNU snagu (oko 4kW za 12-cu) na temperaturi od 7°C. Priznaćeš da klima uglavnom radi ispod te snage, na veoma različitim temperaturama. E tu "realnu" potrošnju iskazuje SCOP. Naravno, bitno je obratiti pažnju na Pdesign i Tbiv. Pdesign je predviđena snaga grejanja na bivalentnoj temperaturi. Ako je iskazani Pdesign manji, za isti uređaj raste SCOP. Ako je Tbiv veće vrednosti isto raste SCOP, jer se SCOP ne računa za temperature ispod Tbiv. Tako da između dve klime sa identičnim SCOP, bolja je onda sa većim Pdesign i manjim Tbiv. Moja 12LT ima SCOP 4.6, Tbiv -10°C i Pdesign 4kW. I kao takva je EKONOMIČNIJA od kineza sa SCOP 5, koji ima Pdesign od 2.5kW i Tbiv -7°C (ili čak -4°C). Eto kako se manipuliše karakteristikama
eee sad si mi pojasnio.znaci tako kinezi muckaju :) hvala puno za info

Evo se jedno 20 grana grijemo i na KMCG 12(pored mide 12tice) i zbilja kod nas nema nekih niskih temp .... uglavnom,neke velike razlike ne vidim. a i km nema vrelog vazduha kad izduvava. Ne znam da li se isplati uzeti ove KM serije naspram gree ambera ili midee extreme.

Evo se jedno 20 grana grijemo i na KMCG 12(pored mide 12tice) i zbilja kod nas nema nekih niskih temp .... uglavnom,neke velike razlike ne vidim. a i km nema vrelog vazduha kad izduvava. Ne znam da li se isplati uzeti ove KM serije naspram gree ambera ili midee extreme.
Ja se ne slazem sa tobom ja imam 18kmta i greje posteno toplo cak i na max izduvu. Samo je ona mnogo precizna sto se tice temp pa ti brzo nabije i onda odrzava. Digni je dva stepena ukljuci powerfull da vidis kako duva toplo

Ja se ne slazem sa tobom ja imam 18kmta i greje posteno toplo cak i na max izduvu. Samo je ona mnogo precizna sto se tice temp pa ti brzo nabije i onda odrzava. Digni je dva stepena ukljuci powerfull da vidis kako duva toplo
Probacu. Nije bilo neke velike potrebe da dizem temp posto i nije neka hladnoca a kmcg je "skrivena" od vjetra za razliku od midee. Mozda bi u minusu bila razlika. A i stan je dobro ususkan i drzi temp.

Zavisi koliko imas para na "bacanje",ja sam u KM seriji i menjacu ih kad crknu,nisu savrsene ali je toplo,nekad i pretoplo,racun za struju pristojan

Zavisi koliko imas para na "bacanje",ja sam u KM seriji i menjacu ih kad crknu,nisu savrsene ali je toplo,nekad i pretoplo,racun za struju pristojan
ma nije to,no je bila gree amber pro 12k za 200e manje. Pitam se,da li sam mozda pogrijesio. Plan je da ove dvije (midea+kmcg) griju stan loseg rasporeda i ok izolovan na ovim nasim temperaturama koje ne padaju ispod nule. Onda tu i potrosnja ne treba da bude velika.

Поздрав свима,

интересује ме да ли неко има искуства са овом климом и можда нека препорука/замена за њу том ценовном рангу?

Поздрав свима,

интересује ме да ли неко има искуства са овом климом и можда нека препорука/замена за њу том ценовном рангу?
Evo ti @ivanojle sa tom klimom.

Можеш ли да поделиш своје виђење климе и њеног рада?Које су предности и мане, да ли вреди те новце и да ли има и који је избор да се замени?
Vrati unazad nekoliko strana imas sve ispisano.

Можеш ли да поделиш своје виђење климе и њеног рада?Које су предности и мане, да ли вреди те новце и да ли има и који је избор да се замени?
Ja je kupio, nije još montirano, čekam da se EPS smiluje da me priključe. U Februaru će biti 19 meseci kako sam platio 190.000din za priključenje. Hebem im m@T3r nesposobnu i prevarantsku!

Знам лика што код нас ради на прикључку. Јавна тајна је да неће да изађе док не буде Кићановић неки за њега лично

Jedno je kićanović kad častiš nešto sitno, a drugo je kad ti država uzme 15.000eur za građevisnsku dozvolu, 190.000 za priključenje na električnu mrežu, pa onda traže 1000, 2000 ili 3000eur da "ubrzaju proces"! Još mi kažun"da si gradio na crno bilo bi jeftinije, jer si sad u sistemu". To nije kićanović, to je bahaćenje i pljačka. Pre ću dati studentima da vrte prasad na ulicama nego ovoj bagri!
@og_rat što se tiče 18kmte, za te pare nema ništa pametnije ili bolje.

Jedno je kićanović kad častiš nešto sitno, a drugo je kad ti država uzme 15.000eur za građevisnsku dozvolu, 190.000 za priključenje na električnu mrežu, pa onda traže 1000, 2000 ili 3000eur da "ubrzaju proces"! Još mi kažun"da si gradio na crno bilo bi jeftinije, jer si sad u sistemu". To nije kićanović, to je bahaćenje i pljačka. Pre ću dati studentima da vrte prasad na ulicama nego ovoj bagri!
@og_rat što se tiče 18kmte, za te pare nema ništa pametnije ili bolje.
Кад кажем Кићановић за њега лично, мислим на цифру 300-500е. Намети су као код дахија... Уместо да помогну зидање/грађење они све обрнуто раде.
А да си радио на црно онда би ти причали како не може да се уради прикључак јер они то не смеју и сличне приче...

Поздрав свима,

Ja grejem neizolovan prostor sa njom i generalno sam zadovoljan grejnom snagom i modouacijom. Smatram da je ovo jedna od retkih 18tica koje mogu da moduliraju do 120w. Ali na minusu posto je mrsava sj samo 36kg zna dosta da se skuplja inje i da ide u df na svakih 45min. Ako to smatras da moze da te nervira ja bih je onda izbegao. Ako to mislis da nece da ti smeta uzmi je slob. Za razliku od drugih klima sa njom ne mozes da se zeznes i ako je stavis u manji prostor bas zbog te modulacije i zbog toga sto je ogromna i ima veliki airflow u 2 brzini kao vecina 12tica na max. A u drugoj se ne cuje. Na max je taifun i SJ na vecim minusima se cuje mnogo ne da ona drci nego ima veoma jak ventilator pa strujanje vazduha spoljasnje se cuje bas bas. Ali to se ne prenosi unutra. Saljem ti screenshot od danas po lepom vremenu kako se ponasa

Prilozi

• Screenshot_20250128-114731.png
    Screenshot_20250128-114731.png
    68.8 KB · Pregleda: 26
Izuzetno dobra klima ali za dobro izolovane prostore, na minisima bez izolacije pokazuje slabost i nije za ozbiljno grejanje. Amber Pro 18 ja kontra prica, pa ako neko nema izolaciju i greje 50+ kvm, bolja je opcija od KMTA.

Nazad
Vrh Dno