Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Amber Pro 18 ja kontra prica, pa ako neko nema izolaciju i greje 50+ kvm, bolja je opcija od KMTA
Prakticno te dvije klime su slicne, to jest nema skoro nikakve razlike u opadanju kapaciteta na minusima, a ipak Fujitsu ima ljepsu kulturu, dok je Ultra skroz druga prica. Kad bih bas morao da biram izmedju njih dvije izabrao bih Fujitsu. Jedino eto fix fan, ali ja sam nesto operisan od njega, stalno mi stoje na auto.

Izuzetno dobra klima ali za dobro izolovane prostore, na minisima bez izolacije pokazuje slabost i nije za ozbiljno grejanje. Amber Pro 18 ja kontra prica, pa ako neko nema izolaciju i greje 50+ kvm, bolja je opcija od KMTA.
Da mi treba jača klima od 18kmte, pre bih odabrao 24kmte nego Gree Amber pro Ultra 12. Mislim da je neko ovde pisao da ide do 300W u modulaciji, održava sobnu u 0.1°C precizno, a spoljašnja ima 42kg.

Da mi treba jača klima od 18kmte, pre bih odabrao 24kmte nego Gree Amber pro Ultra 12. Mislim da je neko ovde pisao da ide do 300W u modulaciji, održava sobnu u 0.1°C precizno, a spoljašnja ima 42kg.
Pa i Gree Amber Pro 18 ima 42 kg SJ, a u velikoj prostoriji visoka modulacija od 500w ne predstavlha problem, narocito ako nema izolacije. Ne verujem ni da bi KMTA 24 spustala modulaciju ispod 500w u 50kvm bez izolacije!

Imam terasu od 17m2 pored kuće sa dosta staklenih površina i planiramo da ugradimo jednu klimu.
Kada bismo otvorili balkonska vrata, nova klima bi mogla da pomogne u hlađenju stana. Postojeći 18KMTA radi na spartu letom i hladi celu kuću.
Pomozite nam, koji Fujitsu u rangu sa Gree Amber Premium 12? Treba nam nešto što dobro modulira, ako bi zatvorili balkonsku vratu prema kući, da ne radi kao ON/OFF.

Izuzetno dobra klima ali za dobro izolovane prostore, na minisima bez izolacije pokazuje slabost i nije za ozbiljno grejanje. Amber Pro 18 ja kontra prica, pa ako neko nema izolaciju i greje 50+ kvm, bolja je opcija od KMTA.
Definiši ozbiljno grejanje?

Druze retko koja 18tica moze da ti greje 60 kvadrata bez izolacije na -10 i da lagano odrzava 23 na -10. Prosto mnogo toplotnih gubitaka. Sta mislis sto ja u 70-80kv imam 12 i 18. Jer te dve na -10 daju 4.7kw i 2.7kw. Nisam jos uvek video klimu 18 da daje 6kw na -10.

Druze retko koja 18tica moze da ti greje 60 kvadrata bez izolacije na -10 i da lagano odrzava 23 na -10. Prosto mnogo toplotnih gubitaka. Sta mislis sto ja u 70-80kv imam 12 i 18. Jer te dve na -10 daju 4.7kw i 2.7kw. Nisam jos uvek video klimu 18 da daje 6kw na -10.
Gree Ultra 18 daje 8 kw na -10 i 6,8 kw na -20, tako bar pise! Sto se tice Pro ona daje 4,4 kw i to je maksimum, isla bi u defrost na pola sata verovatno. Samo sam hteo da napravim poredjenje izmedju KMTA i Amber Pro. Hteo sam da kazem da je KMTA bolja za dobro izolovane prostore zbog modulacije, a Amber za losije izolovane prostore. E sad ako nije onda neka Gree zatvori fabrike i neka pravi fenove za kosu, posto ne zna nista drugo da napravi a da bude dobro, ne znam sta drugo da kazem!

Poslednja izmena:
Ti da znas koliko sam se ja dvoumio izmedju amber ultra i 18kmta. Ali mi nije ulivalo poverenje baz zbog toga sto Gree pise jedno Eurowent drugo. Mozda sam pogresio ima par ljudi koji sa amber ultra greju velike prostore ali meni 18 bila malo skupa za dzep pa sam uzeo 18kmta.

Ti da znas koliko sam se ja dvoumio izmedju amber ultra i 18kmta. Ali mi nije ulivalo poverenje baz zbog toga sto Gree pise jedno Eurowent drugo. Mozda sam pogresio ima par ljudi koji sa amber ultra greju velike prostore ali meni 18 bila malo skupa za dzep pa sam uzeo 18kmta.
Ne znam kolimo si dao pare za KMTA i Hisense zajedno, ali dve Ultra 9 bi te okretale na raznju kolko bi te grejale! 80 kvm bez izolacije su taman za njih dve! E sad ne znam koliko bi one kostale itd..

Problem sto vise nema Amber 9 :)
Ja kad sam je kupio 2017 platio sam je tacno 106.600.- bas sam pogledao racun :LOL:
I evo 8 zima radi kao sat i pegla u +60m2
Steta sto tad nisam uzeo jos jednu za gornji sprat gde mi sad prdi Muse Comfort
Software bila tad kod Amber drugacija 100%! Kad ovde citam kod kolege sa ovi novi Amberi 12 Ultre cim dodje 0c mora da odradi DF ili taj vremenski kontrolni DF i posle im kove skoro na sat DF
Taj kontrolni DF nema kod moje 9
Bas nocas opet sam to video ceo noc temp. izmedju 0c i -2c... Muse u razmak od 3h30min morala da odradila taj kontrolni DF 3-4min iako spoljna jedinica suva kao barut...
A Amber nikakav DF :)
Zato su kod mene i dosta redji DF sto se u Gree Temu moze videti po grafikoni... Od 1h45min pa sve do 4h! A kod drugi sto greju sa Amber 12 i to manji prostor od mene npr. 30-40m2 kove na sat!

Ne znam kolimo si dao pare za KMTA i Hisense zajedno, ali dve Ultra 9 bi te okretale na raznju kolko bi te grejale! 80 kvm bez izolacije su taman za njih dve! E sad ne znam koliko bi one kostale itd..
134k sam platio 18kmta i 55k Hiseanse nordic 12. Bas upravo sto @style53 kaze nema ih vise kao i Fuji 12LT koji sam prvo hteo. Al ispalo je ok i ova kombinacija. Nordic ima 1 eventualno 2 df za 24h dok 18kmta mi je u drugoj prostoriji gde manje sedim tako da df i ne provalim.

60 kvm bez izolacije na -10°c, zeljena temp 23°c!
U 60kvm bez izolacije MORA da idu dve klime. Sa jednom bi bio uragan od duvanja, a opet hladno (promaja) na drugom kraju. Izolovan prostor je druga priča. Bez izolacije makar ploče iznad sa bar 10-15cm NEMA grejanja klimom. Jer hladni zidovi i plafon ohlade vazduh iz klime brzo i onda imaš samo promaju.

odluka pala za japanca, ali do 80/90K. glupo zvuci, ali mora da se uklopi u ostatak prostorije, dakle ili crn ili siv. u tom cenovnom rangu ima samo ashg12kete-b/aohg12keta. ne mogu samo da nadjem podatak (posto je u.j. sirine 95 cm, ali samo prednja maska, suzava se ka zidnoj strani) koliko mora odstojanja bocno levo od zida..

Bitno da ti je desna strana, kad gledas u klimu, odvojena sto vise, zbog termostata, leva moze i 5 cm, ako mora!

Tamo gde je elektronika bi trebalo što više da se odvoji, radi preciznog merenja temperature

Ja se ne bi slozio, ne moze blizina zidu gdje je senzor uticati na temperaturu, kao ako je do zida 10cm onda ce biti 0 a ako je 30cm od zida bice -3... taj senzor je naslonjen na izmjenjivac koji je svakako uviejk na grijanju hladniji par stepeni od vazduha vani i sve je to uracunato u algoritam

Bitnije je da je otvorena ova druga strana gdje je izmjenjivac otvoren-vidljiv i nije zasticen kucistem

Imali smo na forumu slučaj gde je uređaj bukvalno nabijen uz zid pravio problem. S druge strane, postoje preporuke proizvođača za MINIMALNA odstojanja od zidova i plafona. Ma koliko nešto zvučalo logično ili ne, nekog uticaja sigurno ima, čim postoje definisane minimalne mere za ugradnju

Ako klimu nabijes skroz u desnu cosku nema sanse da radi kako treba, jos ako je prostorija veca utoliko gore, leva coska je vec manje zlo!

Ovde se pomesalo oko spoljnu i unutrasnju...
@jozza i @sladan misle na unutrasnju... A Lukas na spoljnu jedinicu :)
tako je, mislim na unutrasnju. znači kada gledam u klimu levi bok je zatvoren zidom, a desni otvoren skroz. 95cm prostora za klimu, a sirina klime ashg12kete-b/aohg12keta je isto toliko - 95cm (s tim sto je to sirina prednje maske, ona se koso suzava ka zadnjoj strani, ka zidu). a gde joj je elktronika pojma nemam, valjda desno kada gledam u nju, a to je klimino levo...

Ako je tvoje levo kad gledaš u klimu (klimino desno) iz zid, nije toliko strašno kao u obrnutom slučaju. Svakako bih probao da je odvojim bar 7cm od zidam, mislim da je to neki minimum. Neće biti lako ni montaža ni održavanje ako se nabije iz zid. I gledaj da odozgo ima dovoljno prostora

Za unutrasnju je naidealnije da je na sredini prostorije, tako se najbolje vazduh mijesa (zagrijani i nezagrijani) i najizjednacenija je temperatura u citavom prostoru.

Na žalost kod vecine ljudi (pa i kod mene stoji u stranu). Koja je strana nema puno veze jer vazduh ulazi odozgo i ide preko senzora

Za unutrasnju je najbitnije da ima dovoljno prostora sa vrha jer odozgo uvlaci vazduh, idealno 20+, pozeljno 15, ispod 10 nije bas dobro...i ovo je bitnije od strana

Vanjska treba da ima sa svih strana bar 20 cm ali ako se jedna mora uškopiti onda je najbezbolnija ona zatvorena strana gdje se spajaju cijevi

Baš tu gde su cevi treba naviše prostora pri montaži i servisiranju spoljašnje, pa se spoljašnja često nabije na drugi stranu. Još kad je uglavw u ćošak, tik ispod terase, pa je pribiju sa svih strana da ne može ni miš da se zavuče, od 12-ce ispadne 7-ca

Ako je tvoje levo kad gledaš u klimu (klimino desno) iz zid, nije toliko strašno kao u obrnutom slučaju. Svakako bih probao da je odvojim bar 7cm od zidam, mislim da je to neki minimum. Neće biti lako ni montaža ni održavanje ako se nabije iz zid. I gledaj da odozgo ima dovoljno prostora
Jeste, moje levo, a klimino desno je uz zid. Prilozena slika kako izgleda taj prostor za klimu, znaci 95cm prostora sirine za unutrasnju, levo zid, desno otvoren prostor, ali i rub balkonskog otvora, tako da ne mogu da pomerim vise u desno zbog balkonskih vrata. Znaci otpada ashg12kete. Ima li neki japanac u sivoj ili crnoj boji do 80k..?
Za unutrasnju je naidealnije da je na sredini prostorije, tako se najbolje vazduh mijesa (zagrijani i nezagrijani) i najizjednacenija je temperatura u citavom prostoru.

Na žalost kod vecine ljudi (pa i kod mene stoji u stranu). Koja je strana nema puno veze jer vazduh ulazi odozgo i ide preko senzora

Za unutrasnju je najbitnije da ima dovoljno prostora sa vrha jer odozgo uvlaci vazduh, idealno 20+, pozeljno 15, ispod 10 nije bas dobro...i ovo je bitnije od strana

Vanjska treba da ima sa svih strana bar 20 cm ali ako se jedna mora uškopiti onda je najbezbolnija ona zatvorena strana gdje se spajaju cijevi
Hvala! Korisne informacije

Prilozi

• IMG_20250206_115930.jpg
    IMG_20250206_115930.jpg
    61 KB · Pregleda: 36
Senzor je svakako prema balkonska vrata
Ali ashg12kete je 95cm sirina kako vidim na netu da ne bude sve knap

Taman ce propuh od vrata da cacka senzor pa ce modulacija da bude na 1000w 😁

Nazad
Vrh Dno