Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

ja sam koristio modularni program i odredio mesta koliko mi treba. nije bilo ni previse skupo1734677813049.png

Nažalost dozne za modularni program (mislim na 3M, 4M itd) su još pliće 5cm od klasičnih dozni koje su 6cm

Imam Aling Conel Experience svuda, i mesta je taman za to što je predviđeno. Nikakvi dodatni uređaji.
A tek sad vidim da postoje dve verzije montažnih kutija za zid:
Ja imam ove do 50mm dubine.
Postoji i opcija da se postave kutije za 7 mesta, a da se iskoriste 2-3 mesta, a ostatak da ostane za neki pametni uređaj. Postoje slepe maskice (ili kako se već zovu) kojima se prekrije tu gde nema prekidača ili utikača.

Imaš li neki link ka dubokim dozama koje bi trebalo stavljati?

I ako si slikao eventualno kako to izgleda oštemano i posle ugradnje.
Uvozim ih iz Slovenije,ali se firma u kojoj radim ne bavi prodajom,ako ti treba par komada nije problem da ti dam,ako ti treba više mogu da pošaljem kod drugara i kod njega u MP kupiš.Dubina im je 40 i 60mm.
Dozne za modularni program,Aling Bticino i slični,postoje u dubini od 50 i 65mm.

Prilozi

• IMG_20241220_085356.jpg
    IMG_20241220_085356.jpg
    140.9 KB · Pregleda: 36
  • IMG_20241220_085345.jpg
    IMG_20241220_085345.jpg
    128.2 KB · Pregleda: 40
Pored dubine, kod dozni je bitno i da imaju rupe za šrafove, pošto većina pametnih prekidača nema one viljuške koje su kod nas uobičajene.

Ma većina dozni ima rupe za šrafove, ali šrafovi koji stižu uz pametne prekidače ne mogu da se koriste jer su oni za metal, a dozne standardne (okrugle) su plastične pa trebaju šrafovi (vijci) za plastiku ili ivericu (često su te 2 rupe zamalterisane pa moraju da se "pročačkaju")

Prilozi

• dozna.jpg
    dozna.jpg
    39 KB · Pregleda: 18
Poslednja izmena:
Da li zna neko za ovu odozgo pominjanu inspeling IKEA utičnicu da li radi kao ruter/repeater na zigbee mreži ?
Šta je dobro kupiti za ovu namenu da se poveća range mreže? Znam da su neki kupovali dongle e ili p koji je flešovan na ruter firmware-a ali da li ima neko povoljnije rešenje možda u IKEA programu kod nas, ako nema koji je proveren USB dongle da radi posao ?

Da li zna neko za ovu odozgo pominjanu inspeling IKEA utičnicu da li radi kao ruter/repeater na zigbee mreži ?
Šta je dobro kupiti za ovu namenu da se poveća range mreže? Znam da su neki kupovali dongle e ili p koji je flešovan na ruter firmware-a ali da li ima neko povoljnije rešenje možda u IKEA programu kod nas, ako nema koji je proveren USB dongle da radi posao ?
Mislim da sve što je na stalnom napajanju radi i kao Zigbee ruter.

Po meni ti je bolje neki PC u mini kućištu od RPI, izadje jeftinije na kraju a pruža mnogo veću fleksibilnost.

RPI 3 imam bleji bezveze pa sam zato njega mislio.Fleksibilnost sam mislio u smislu podržanih uređaja kroz Zegbee protokol,neku preteranu automatizaciju nemam potrebe,bar za sada,da pravim,ako si na to mislio?
Zašto je mini pc bolji od rpi?

Zato što je mnogo jači i samim tim future-proof, a nije neka razlika u ceni.
Elem, radiće ti to bez problema i na RPi ako nemaš baš brdo stvari u HA. Slobodno uzimaj

+1. Ako već imaš RPi, samo uzmi dongle i radiće bez problema. Do skoro sam hostovao HA, adguard home, qbittorrent i još par servisa na RPi 3B+.

RPi i Dongle P, ne dongle E, je najpouzdanija varijanta za Z2M, osim ako se nije nesto promenilo.

Ja imam 3 sistema Rpi i P, savrseno rade vec 4 god.

Radi sad i E odlično na novom ember drajveru, mada je meni lično radilo super i na starom ezsp.

Hvala svima,ipak mi je ovo samo zanimacija,znam vrlo lako ode dalje :),tako da će tu biti samo par uređaja.Onda RPI i dongle,ima i taj P na Aliju.

Da li ste i kako regulisali paljenje kuhinjskog bojlera? Kapiram da smart uticnice nisu opcija zato sto je bojler velike snage...

+1, radi bez problema na BSEED utičnici deklarisanoj do 2000W. Bojler je 1200W doduše.

Samo što će kuhinjski raditi po pola sata, a kupatislki i po 2h.
Ja sam i sebi dosadio više sa pričom o priključivanju bojlera. Ima ljudi koji su stavljali bojlere na ove male module i prekidače jer su deklarisani za po 16A i još uvek im radi.
Ja preporučujem da se to ne radi i govorim da se mora koristiti sklopka ili kontaktor.

Hmm,kako ste rešili pristup HA spolja?Hoću da koristim Clouflare tunel,ali mi ne ide...
Probao:
1.system-settings-network-upisao domen sa koga pristupam
2.instalirao preporučeni,po netu,cloudflare addon,sve podesio na Clodflare sajtu je healty
3.u configuration.yml dodao domen sa koga pristupam,probao i sa javnom ip.
Uvek dobijem 400 bad request.

Neka ideja?
P.S. drugi tuneli normalno rade,već duže vreme.

Ja sam otvorio port i koristim duckdns, a imam i tailscale tunel opciju kao backup ;)

Hmm,kako ste rešili pristup HA spolja?Hoću da koristim Clouflare tunel,ali mi ne ide...
Probao:
2.instalirao preporučeni,po netu,cloudflare addon,sve podesio na Clodflare sajtu je healty

Neka ideja?
Ja imam cf servis sa strane pa mi ne treba addon. Morao sam u settings, network da ubacim adresu/domen. To je verovatno taj edit koji si odradio kroz yml, ali proveri.
U remote address ide samo domen, a port ide na drugo mesto.

Za addon ne znam detaljno, ali mora da bude novi tunel sa sopstvenim tokenom.
Da li si na cf dash dobro podesio? http vs https i da li si ubacio domen na kraj adrese HA masine?

Probao:

Neka ideja?

Samo prati upute do 7-og minuta, i to je to

Ja sam skoro presao sa duckdns na tailscale

Upravo pokušavam da pređem sa duckdns na tailscale, ali mi ne uspeva.
Sve uredno instalirano i u tailscale mi lepo vidi HAOS i piše connected. Ali ne znam zašto ne mogu da otvorim koristeći 8123 port. Ni ping ne dolazi. Kao da DNS ne postoji.
Probao sa homeassistant.moje-ime.ts.net:8123 ali ništa... Neka ideja?
Pomislio sam da moram nešto na SBB ruteru da podesim, ali ne vidim šta...

Baš sam biser... pokušavam da pristupim sa računara koji nema Tailscale.
Instalirao na telefonu i video da radi.
Smetnuo sam sa uma da je to VPN.

Šta fali korišćenju DuckDNS-a? Ja ga koristim već godinama, jednom kad otvoriš portove i podesiš parametre, to je to, nema nikakvih klijenata da instaliraš na uređajima, jednostavno radi pristup odakle oćeš. Jedino ako si baš paranoičan po pitanju sigurnosti ili ako si iza CGNAT pa ne možeš da ga koristiš u tom slučaju.

Naveo si vec dva bitna razloga, pored toga bih rekao i da duckdns zna da bude down nekad, npr desilo se pre par dana i DNS je vracao SERVFAIL na DNS request. Nisam mogao da pristupim HA neko vreme, tako da sam instalirao tailscale da imam kao backup ako se to desi opet ;)

Vrh Dno