Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Mozda si sve mogao na z2m, sa samo jednim dongle-om P, malo je on kompatibilniji cini se.

Ja sam koristio oba, i Z2M je preovlado, mnogo vise stvari je podrzano i ima vise opcija i batalio ovaj drugi.

Po Internetu nalazim razna iskustva i za ZHA i za Z2M. Sad imam uslova da isprobam oba.
ZHA sam stavio prvi pošto je podrazumevan had se instalira HA. Kada sam hteo da probam Z2M, već sam imao previše uređaja da bih sve prebacivao. Probao sam Dongle-P da namestim na Z2M, ali nešto nisam uspevao, a nisam hteo da ga očistim od svih uređaja samo da bi video da li mi Z2M odgovara.

Do sada su mi stigli skoro svi uređaji koje sam poručio kada su bili popusti na Aliexpressu. Par komada su se izgubili u našoj pošti, ali se nadam da će biti nađeni. I valjda ću konačno imati vremena da postavim sve i podesim kako želim.

Da li se neko igrao sa RGB svetlima? Da li ima neku automatizaciju da pali svetlo u različitoj boji u odnosu na neku logiku? Za sada uspevam samo da ručno podesim boju, a da logikom upalim ili ugasim svetlo (nisam još probao preko Z2M da li ima više opcija). I koje uređaje koristite za to? Sijalicu, LED traku sa kontrolerom, nešto treće...?

Da li se neko igrao sa RGB svetlima? Da li ima neku automatizaciju da pali svetlo u različitoj boji u odnosu na neku logiku? Za sada uspevam samo da ručno podesim boju, a da logikom upalim ili ugasim svetlo (nisam još probao preko Z2M da li ima više opcija). I koje uređaje koristite za to? Sijalicu, LED traku sa kontrolerom, nešto treće...?
Koristim ovaj blueprint da menjam temperaturu svetla u zavisnosti od doba dana i to fenomenalno radi. Radi i sa RGB i sa svetlima koja mogu da menjaju beli spektar.

Takođe koristim svetla za notifikacije, što je bilo dosta komplikovano podesiti tako da radi onako kako očekujem - da trepne/promeni boju/štagod kada stigne notifikacija, a da se zatim vrati u pređašnje stanje. Evo ti YAML kao primer:

YAML:
alias: "Spotlights Notification: Generic (short)"
sequence:
  - action: scene.create
    metadata: {}
    data:
      snapshot_entities:
        - light.kitchen_spotlights
        - light.living_room_spotlights
      scene_id: spots_pre_notification
  - delay:
      hours: 0
      minutes: 0
      seconds: 1
      milliseconds: 0
  - action: light.turn_on
    data:
      effect: okay
    target:
      entity_id:
        - light.kitchen_spotlights
        - light.living_room_spotlights
  - delay:
      hours: 0
      minutes: 0
      seconds: 7
      milliseconds: 0
  - action: scene.turn_on
    target:
      entity_id: scene.spots_pre_notification
    data: {}
description: ""
icon: mdi:bell

Ovo sačuvaj kao skript, pa možeš da ga pozivaš iz više raznih automatizacija, na dugme itd.

Promeni svetla koja gađa i effect: okay, a umesto efekta možeš da menjaš boje, jačinu itd - shvatićeš već.

@component ti baš obrnuo logiku, P koji je recommended za Z2M, stavio na ZHA, a E obrnuto. :) mada razumem zezanje oko ponovnog uparivanja, prоšao sam kroz isto.

(sva upustva pokazuju za "adapter: ezsp", ali to više nije podržano).

Mala ispravka, mrzi me sad da tražim gde, ali Koen reče da z2m neće izbaciti podršku za ezsp, dakle moći će i dalje da se koristi bez problema, samo neće biti više developmenta za taj drajver.

Ja koristim Wled integraciju sa raznim zezalicama u HA, npr led traka svetli ceveno kada je wc zauzet, na osnovu radar senzora.

Logično bi mi bilo da bi radila sa hubovima sa Alija koji podržavaju zigbee protokol,ali ajde da pitam?Nemam nameru da dajem 8500 za njihov,onda ću uzeti TP Link utičnice.Privukla me cena od 100 din 😀,ali naravno da nisam obratio pažnju da treba hub...

Prilozi

• IMG_20241217_175251.jpg
    IMG_20241217_175251.jpg
    123.1 KB · Pregleda: 40
  • IMG_20241217_175246.jpg
    IMG_20241217_175246.jpg
    118.7 KB · Pregleda: 38
Pre će biti 1000 din.

Pa i to je ok skroz cena za taj proizvod.

Pa zato sam je i uzeo 😀,dve godine garancije...Zez je "jedino" što treba hub,pa dal da poručim sa Alija,kontam da bi radilo?

Imaš ovde koje uređaje podržava Zigbee2MQTT integracija (izaberi Ikeu)

Logično bi mi bilo da bi radila sa hubovima sa Alija koji podržavaju zigbee protokol,ali ajde da pitam?Nemam nameru da dajem 8500 za njihov,onda ću uzeti TP Link utičnice.Privukla me cena od 100 din 😀,ali naravno da nisam obratio pažnju da treba hub...

Ukoliko imaš HA, po mom mišljenju, najbolja opcija je da dokupiš zigbee dongle P i posle ne razmišljaš.
Imam Tuya hub i sad za vikend sam baš pazario inspelning pa ako ti je bitno mogu nekad da pokušam da ih povežem pa da ti javim.

Ako pod zigbee P misliš na dongle sa Alija,baš sam njega gledao...RPI 3+ imam pa sam tako i razmišljao da uradim.
Probaj baš da li radi sa tim Tuya hubom.

Hvala

Sonoff Zigbee CC2531 USB Dongle Module Bare Board Packet Protocol Analyzer USB Interface Dongle Supports BASICZBR3 S31 Lite zb

Ako pod zigbee P misliš na dongle sa Alija,baš sam njega gledao...RPI 3+ imam pa sam tako i razmišljao da uradim.

Hvala

Sonoff Zigbee CC2531 USB Dongle Module Bare Board Packet Protocol Analyzer USB Interface Dongle Supports BASICZBR3 S31 Lite zb

Ja sam konkretno pazario ovaj Sonoff. Inspelning meri potrošnju, a u HA se lako namesti da ti stoji trenutna potrošnja i utrošena energija na dashboardu npr.
Prednost je u tome da zaobilaziš kojekakve kineske servere i sve ide direktno preko tvoje lokalne mreže. Recimo ja baš sad imam problem sa Tuya integracijom i nijedna wifi utičnica mi trenutno ne radi u HA.

Hvala

Preskoči taj dongle, jer je loš, čak ga ni na z2m stranici ne preporučuju iz više razloga. https://www.zigbee2mqtt.io/guide/adapters/zstack.html Ako je cena bitna tj. da bude što jeftiniji, gledaj Easyiot ZB-GW04. Iako i za njega stoji da nije recommended radi bez problema na 40+ uređaja. Ako cena nije bitna, idi na Sonoff ili Smlight.

Ja sam konkretno pazario ovaj Sonoff. Inspelning meri potrošnju, a u HA se lako namesti da ti stoji trenutna potrošnja i utrošena energija na dashboardu npr.
Prednost je u tome da zaobilaziš kojekakve kineske servere i sve ide direktno preko tvoje lokalne mreže. Recimo ja baš sad imam problem sa Tuya integracijom i nijedna wifi utičnica mi trenutno ne radi u HA.
Nisam koristio HA ali mi je poznata tematika u smislu čitao sam.
Preskoči taj dongle, jer je loš, čak ga ni na z2m stranici ne preporučuju iz više razloga. https://www.zigbee2mqtt.io/guide/adapters/zstack.html Ako je cena bitna tj. da bude što jeftiniji, gledaj Easyiot ZB-GW04. Iako i za njega stoji da nije recommended radi bez problema na 40+ uređaja. Ako cena nije bitna, idi na Sonoff ili Smlight.
Cena koliko je bitna ni sam ne znam,znam samo da neću da dajem neke "veće" pare jer mi nije potrebno tj ne nameravam da opamećujem kuću u nekoj značajnijoj meri :)
Za ono što mi treba koristim wi fi prekidače ili wi fi utičnice.Da imam nameru da ubacujem više uređaja kupio bih i Ikein hub...
Svakako hvala na odgovorima,pomogli ste mi i uputili u kom pravcu da razmišljam.

"Samo par njih i neću više, majke mi."
Tako sam i ja mislio, pa sad imam 70-tak aktivnih uređaja i jos 20-tak cekaju da ih postavim 😅
Moj savet ti je da uzmeš Sonoff koordinator i da više na tu temu ne razmišljaš. Kad se pojavi neki uređaj koji ti se sviđa, samo ga kupiš pošto onda već imaš osnovu.
Kućna automatizacija je zanimljiv hobi. Bolje to nego da visiš u kafani. 😁

Imam P dongle trecu godinu i savrsen je za Z2M. Kada sam ga kupio, flesovao sam ga, i od tada sve savrseno.

@vidovdanac pitanje, prikljuci kuvali za vodu ili neki potrosac preko 1000 W i pogledaj da li ti prikazuje npr 2800W ili 2.8 ili 28W.

Ja sam imao taj problem dok ga nisam apdejtovao na 2.4.34.

Sada mi je na TV uticnici pa ne mogu da probam da li je ispeglano.

Pogledaj ako mozes i struju u A kako pokazuje, i tu je bilo neke zezancije na pocetku. Evo trenutnog primera gde kaze 0.38A i 47.5 W, pa je struja malo reaktivna, ili kako se kaze…

IMG_0184.jpeg

Van toga, Inspelling i Tretakt su odlicni, i sertifikovani u EU.

Imam P dongle trecu godinu i savrsen je za Z2M. Kada sam ga kupio, flesovao sam ga, i od tada sve savrseno.

@vidovdanac pitanje, prikljuci kuvali za vodu ili neki potrosac preko 1000 W i pogledaj da li ti prikazuje npr 2800W ili 2.8 ili 28W.

Ja sam imao taj problem dok ga nisam apdejtovao na 2.4.34.

Sada mi je na TV uticnici pa ne mogu da probam da li je ispeglano.

Pogledaj ako mozes i struju u A kako pokazuje, i tu je bilo neke zezancije na pocetku. Evo trenutnog primera gde kaze 0.38A i 47.5 W, pa je struja malo reaktivna, ili kako se kaze…

Van toga, Inspelling i Tretakt su odlicni, i sertifikovani u EU.

Gle stvarno, hvala! Nisam uopšte obraćao pažnju. Uključen je fen i ovo treba da bude 1717W. Nešto su zeznuli sa decimalama, ne valja ni voltaža.
Da li može da se uradi update bez Ikeinog huba?

1734602714762.png

Napravio sam screen recording za svoj HA koji je "work in progress" je. Malo je pretrpano. Pokušavam da podelim na neke celine, ali se još uvek vrtim gde će šta da bude i kako da izgleda.

Mrzelo me da editujem, nego sam samo uploadovao:

Gle stvarno, hvala! Nisam uopšte obraćao pažnju. Uključen je fen i ovo treba da bude 1717W. Nešto su zeznuli sa decimalama, ne valja ni voltaža.
Da li može da se uradi update bez Ikeinog huba?

Pogledajte prilog 472331
Sada sam uspeo da proverim, jos uvek bezi decimalu preko 1000w.

Interesantno je da u Dirigera aplikaciji dobro pokazuje, znaci nesto oko Z2M treba jos uvek da se ispegla.

Mislim da Z2M update jeste moguc.

IMG_4454.jpeg

Istekao Edit - Dirigera kaze da je Firmware noviji (2.4.45)nego sto pise u Z2M (2.4.34), i OTA Update u z2m kaze da nema novije verzije, def nije sve ispeglano, ali ce verovatno sa nekom od novih verzija z2m.

Ponovo sam upario plug, restartovao z2m, i sada ispravno pokazuje snagu

3 stvari su bitne kod renoviranja stana - duboke dozne, nula do svakog prekidaca i velika razvodna tabla(da bude mesta na DIN sinama da se ubacuje sta zatreba) :D

Imaš li neki link ka dubokim dozama koje bi trebalo stavljati?

I ako si slikao eventualno kako to izgleda oštemano i posle ugradnje.

Nemam, govorim to iz iskustva sa plitkim doznama, gde nemaš mesta da staviš bilo šta unutra. Još ako ima mnogo kablova, tipa 4-5 prekidača, bude baš tesno.

Pitaj električara najbolje, verovatno postoje neki standardi..

Obično nisu baš raspoloženi oko smart rešenja.

Moja ideja je da stavljam 2 dozne jednu iznad druge. Na donju montiram module, a gornja ostane prazna i samo stavim poklopac (u boji zida) preko da se lakše manipuliše.

Nazad
Vrh Dno